Acum citesti:
Liceenii sibieni și-au testat cunoștințele despre piața muncii
Intreg articolul 4 minute de lectura

Liceenii sibieni și-au testat cunoștințele despre piața muncii

Elevii sibieni au fost conștientizați cu privire la riscurile de accidentare și îmbolnăvire în câmpul muncii, fiind totodată informați despre drepturile și obligațiile lucrătorilor. În acest scop, a avut loc și un concurs județean cu tema ”Știu și aplic”, desfășurat în cadrul Proiectului Valențe Culturale ale Securității și Sănătății în Muncă, la care au participat 6 licee și școli profesionale din județ. Acțiunea a fost organizată de Inspectoratul Teritorial de Muncă, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Sibiu și a avut loc la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Terezianum Sibiu în data de 11 aprilie 2017.
La etapa judeţeană au participat elevi împreună cu profesorii coordonatori, din cadrul celor 6 unităţi şcolare nominalizate, respectiv: Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară Terezianum Sibiu, Colegiul Tehnologic Mârşa, Colegiul Tehnic A.T. Laurian Agnita, Liceul Tehnologic Henri Coandă Sibiu, Liceul Tehnologic Şcoala Naţională de Gaz Mediaş, Colegiul Tehnic Independenţa Sibiu.

„Datele statistice, analizate periodic de Inspecţia Muncii, au evidenţiat faptul că tinerii români sunt din ce în ce mai doritori să se angajeze imediat după împlinirea vârstei de 16 ani sau chiar mai devreme, cei mai mulţi prestând munci sezoniere în timpul vacanţelor de vară. Ei sunt tentaţi să lucreze fără forme legale şi să accepte munci nepotrivite cu insuficienta lor maturitate fizică şi mentală. Aceştia se expun riscului de accidentare deoarece tinereţea îi îndeamnă să practice meserii riscante sau solicitante din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă şi îi împiedică uneori să-şi recunoască cunoştinţele limitate despre riscurile profesionale şi mijloacele de protecţie. Scopul acestui concurs este conştientizarea elevilor, viitori lucrători, asupra riscurilor de accidentare şi îmbolnăvire profesională de la viitoarele locuri de muncă, dar şi a profesorilor, instructorilor,” se arată într-un comunicat de presă transmis de ITM Sibiu.

Concursul s-a desfășurat pe două etape. Prima etapă a constat într-o probă scrisă, individuală, de tip grilă. A doua etapă a constat într-o probă practică, denumită „Identifică activitatea, riscurile de accidentare, alege corect echipamentul individual de protecție necesar și echipează-te corect”.Echipele care au câștigat locul I au posibilitatea să se înscrie la faza națională a concursului ce va avea loc în perioada 26 – 28 mai 2017, la „Colegiul Tehnic Gheorghe Asachi” din Iași.

IATĂ LISTA CÂȘTIGĂTORILOR:

Echipa desemnată câștigătoare pentru locul I – secțiunea liceu – ciclu inferior clasele IX- X pe judeţul Sibiu la concursul județean a fost cea de la „Liceul Tehnologic Mârșa Sibiu”.
Echipa desemnată câștigătoare pentru locul I – secțiunea liceu – ciclu superior clasele XI- XII pe judeţul Sibiu la concursul județean a fost cea de la „Liceul Tehnologic Mârșa Sibiu”.
Echipa desemnată câștigătoare pentru locul I – secțiunea scoală profesională pe judeţul Sibiu la concursul județean a fost cea de la „Liceul Tehnologic Henri Coandă Sibiu”.
Echipa desemnată câștigătoare pentru locul II – secțiunea liceu – ciclu inferior clasele IX- X pe judeţul Sibiu la concursul județean a fost cea de la „Liceul Tehnologic de Gaz Mediaș Sibiu”.
Echipa desemnată câștigătoare pentru locul II – secțiunea liceu – ciclu superior clasele XI XII pe judeţul Sibiu la concursul județean fost cea de la „Liceul Tehnic A.T. Laurian Agnita”.
Echipa desemnată câștigătoare pentru locul II – secțiunea scoală profesională pe judeţul Sibiu la concursul județean a fost cea de la „Liceul Tehnic A.T. Laurian Agnita”.
Echipa desemnată câștigătoare pentru locul III – secțiunea liceu – ciclu inferior clasele IX- X pe judeţul Sibiu la concursul județean a fost cea de la „Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Terezianum Sibiu”.
Echipa desemnată câștigătoare pentru locul III – secțiunea liceu – ciclu superior clasele XI- XII pe judeţul Sibiu la concursul județean a fost cea de la „Liceul Tehnologic Şcoala de Gaz Mediaş”.
Echipa desemnată câștigătoare pentru locul III – secțiunea scoală profesională pe judeţul Sibiu la concursul județean a fost cea de la „Liceul Tehnic A.T. Laurian Agnita”.

DSC_0542
DSC_0595
DSC_0612
DSC_0607
DSC_0618
DSC_0626
Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.