Traficul urban este una dintre sursele majore de poluare pentru lumea în care trăim. Acesta a fost asociat cu o gamă largă de efecte adverse asupra organismului uman. Poluarea aerului din cauza traficului, mai ales la orele de vârf, este un lucru pe care îl experimentăm cu toții.
Ce anume face ca traficul să contribuie la scăderea calității aerului? Mașinile ce folosesc combustibil fosil emit poluanți precum monoxid de carbon, oxizi de azot, compuși organici volatili și PM 2.5, adică particule inhalabile fine. Expunerea la acest amestec de gaze și particule fine poate duce la o gamă largă de efecte asupra sănătății umane, de la nașteri premature la demență. Traficul contribuie și la creșterea numărului de boli respiratorii.
Indicele PM 2.5 este unul dintre factorii luați în calcul pentru a determina gradul de poluare. Dacă un fir de păr uman are cam 70 micrometri grosime, particulele PM 2.5 sunt de aproape 30 de ori mai mici. Acestea sunt cele mai periculoase dintre particulele luate în calcul, deoarece pot ajunge în plămâni și chiar în sânge.
Este dificil de echilibrat balanța între reducerea poluării datorate traficului și păstrarea mobilității urbane
Într-un top realizat în anul 2020 de compania elvețiană IQAir, țara noastră se afla pe locul 57 din 106 în topul celor mai poluate state din lume. În 2020, indicii medii de PM 2.5 au fost de 15,8 micrograme pe metru cub. Se observă o diminuare față de anii trecuți, când valorile au fost de 18,3 (2019) și 18,6 (2018). Această scădere din 2020 se remarcă în mai multe state din lume. Motivul poate fi reducerea activităților economice din cauza pandemiei de Covid-19.
Zgomotul este un alt efect al traficului ce afectează sănătatea umană. Studiile arată că, în marile orașe europene, trei din cinci locuitori sunt expuși la niveluri dăunătoare ale zgomotului. Chiar și în mediul rural, peste douăzeci de milioane de europeni au parte și noaptea de zgomotul traficului. Acesta poate duce atât la probleme fizice cât și psihice.
Una dintre marile provocări ale secolului 21 este cea de a reduce efectele negative ale transportului rutier, fără a afecta mobilitatea umană.
La nivel individual, pentru a reduce traficul urban, vă recomandăm folosirea mai frecventă a transportului în comun sau a bicicletei. Deplasarea la serviciu utilizând aceeași mașină pentru mai multe persoane poate fi și ea o metodă de a reduce numărul poluatorilor din orașe.