fbpx
Acum citesti:
Ciprian Ștefan: Acest festival îl vom crește până când va ajunge un eveniment de renume, internațional
Intreg articolul 3 minute de lectura

Ciprian Ștefan: Acest festival îl vom crește până când va ajunge un eveniment de renume, internațional

Astra Multicultural a ajuns la cea de-a doua ediție, iar organizatorii estimează prezența a cel puțin 10.000 de vizitatori. Evenimentul va avea loc în perioada 10-16 iulie, fiind realizat cu scopul de a prezenta publicului o parte din frumusețea valorilor multietnice.

„Este un adevărat maraton nu doar gastronomic, este și un maraton de dansuri, de meșteșuguri. Există și un element surpriză, concertul Arhaic Rock, al trupei Phoenix care va avea loc pe scena de pe lac. De asemenea, vom avea invitați cam 80% dintre toate etniile conlocuitoare și anume sârbi, croați, unguri, sași, rromi care vor prezenta rețete culinare în zona târgului de țară, specifice etniei lor. În muzeu vor fi 70 de meșteri în fiecare zi care vor desfășura ateliere, dar vor avea și produse pentru vânzare.”, a precizat Ciprian Ștefan, managerul general al Complexului Național Muzeal ASTRA.

Sibienii pot participa la maratonul gastronomic în intervalul orar 08:00-15:00, în zona Târgului de țară. Totul se va prepara în muzeu. Totuși, pofticioșii sunt invitați să vină în jurul orei 13:00 și sunt rugați să doneze o sumă modică în valoare de minim 10 lei, banii fiind folosiți la reabilitarea unui monument din muzeu. Monumentele propuse sunt cele ale minoritățiilor entice, precum și un monument românesc funcțional (casa din Dragu Brad) care are nevoie de o instalație electrică.

Programul evenimentului:

„Acest festival îl vom crește până când va ajunge un eveniment de renume, internațional, pentru că ne dorim să dezvoltăm evenimentele pe care le facem. Noi estimăm peste 10.000 de vizitatori.”, a mai precizat managerul general al Muzeului ASTRA.

  • Startul maratonului se dă joi, când lipovenii vor încânta audiența cu o rețetă preparată pe bază de pește, dar și un desert specific lor, un fel de colțunași, iar vineri publicul va fi încântat cu două produse din pește (prima rețetă fiind chiftele din pește, iar cea de-a doua va fi o saramură sau o ciorbă de pește).
  • Sâmbătă, vedetele mâncărurilor vot fi gulașul unguresc și pleșca mica sătească și de asemenea, rromi vor găti produse specific lor. Iar duminică, mai pot fi degustate rețetele lipovenilor, rromilor și sașilor.

Ateliere de cultură rromani- T- aves Baxtalo (14-16 iulie, Muzeul în aer liber, în zona Târgului de țară):

  • Cu mic, cu mare sunteți invitați la atelierul „Să învățăm să vorbim limba rromani, învățăm despre dialectele limbii rromani” , organizat vineri, 14 iulie în intervalul orar 14:00-16:00 și sâmbătă, 15 iulie, 12:00-14:00.

De asemenea, putem afla răspunsul la întrebarea „De ce își împletesc fetele părul?”, în cadrul atelierului „Învățăm cum și de ce își împletesc fetele părul” (15- 16 iulie, între orele 12:00-18:00) sau putem învăța să dansăm prin intermediul Școlii de dans Ljtha Laszlo din Sfântul Gheorghe, Covasna (15-16 iulie, interval orar 12:-13:00, „Învățăm să dansăm. Ateliere de dansuri ale minorităților”

Iubitori de rock sunt așteptați sâmbătă, 15 iulie, începând cu ora 19 pe scena de pe lac la concertul Arhaic Rock, susținut de Nicu Covaci (Phoenix), iar duminică interptetul de muzică populară Nicolae Furdui Iancu împreună cu grupul instrumental Crai Nou vor întreținerea atmosfera începând cu ora 19:30.

 

Nicolae Furdui Iancu

Phoenix_ photo Toni photography

Astra Multicultural

Astra Multicultural 2

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.