Acum citesti:
Drum lin către cer, Majestate!
Intreg articolul 4 minute de lectura

Drum lin către cer, Majestate!

Majestatea Sa Regele Mihai I al României s-a stins din viață, marți, 5 decembrie, ora 13:00, la reședința privată din Elveția. În 25 octombrie, Regele Mihai împlinise 96 de ani. Trupul va fi adus în țară săptămâna viitoare, miercuri, în 13 decembrie, iar funeraliile vor avea loc sâmbătă, 16 decembrie, la Curtea de Argeș. Sibienii deplâng moartea ultimului morarh al României și mulți dinte ei vor fi prezenți la înmormântare.

Regele Mihai a fost de mai multe ori în vizită în Sibiu. În 1942, Majestatea sa a decorat un drapel de luptă, în cadrul unei festivități militare desfășurate la Sibiu, potrivit unei fotografii document publicate de Agerpres.

După Revoluție, Regele Mihai, însoțit întotdeauna de Regina Ana, a fost de mai multe ori în județul nostru. În 1995 a vizitat Muzeul Astra, potrivit unei fotografii document publicate de către instituție, în 1997 a fost la Mediaș, Sibiu și în Mărginime, într-un turneu pe care Casa Regală l-a organizat în Transilvania.

Regele și Regina au mai fost la Sibiu în 1998, iar ultima vizită a avut loc în 2007, când au luat parte la Gala UNITER, desfășurată în Capitala Culturală Europeană.

  • 96 de fapte, în 96 de ani

Casa Regală a publicat o listă cu 96 de lucruri inedite despre Regele Mihai. Astfel, s-a aflat, printre altele, că acesta a luat primele lecţii de conducere la vârsta de şase ani. La 20 de ani a compus lucrarea pentru pian „Elegie”, a fost pasionat de maşini, reparând şi refăcând, personal, un număr de 9 Jeep-uri originale, din care a păstrat patru până la sfârșitul vieții. Unul dintre acestea a aparţinut generalului american George S. Patton.

A deschis, împreună cu parteneri de afaceri, o mică întreprindere de construcţie a aparatelor electronice de zbor, numită „Metravel”, și a lucrat ca agent de bursă la New York.

Ţările în care Regele Mihai a locuit în timpul vieţii, în afară de România, au fost Elveţia, Italia şi Anglia.

La 50 de ani de când s-au cunoscut, Regele şi Regina au participat la Nunta de Aur a Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, în noiembrie 1997. Atunci, Majestăţile Lor au locuit la Palatul Buckigham. De altfel, Regele Mihai se înrudeşte cu Familiile Imperiale şi Regale ale Marii Britanii, Rusiei, Germaniei, Danemarcei, Greciei şi Portugaliei, cu Familia Mare Ducală de Baden şi cu Familia Princiară de Hohenzollern, din care a provenit bunicul său patern.

Regele Mihai a militat pentru intrarea României în NATO şi UE în anii 1997-2006, mergând în ţări precum SUA (de două ori în anul 2000), Suedia (2002) sau Franţa (2006). În total, turneele s-au derulat în 14 țări.

Din momentul proclamării sale ca Rege al României până la moarte, Regele Mihai a fost contemporan cu 16 preşedinţi ai Statelor Unite ale Americii, cu 8 Suverani Pontifi, cu 4 regi ai Marii Britanii şi cu 21 de ediţii ale Jocurilor Olimpice.

Funeralii regale

Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai va fi adus în ţară în 13 decembrie, la ora 11:00, iar în 16 decembrie, la ora 12:30 va avea loc slujba de înmormântare la Catedrala Patriarhală. La 18:45, va avea loc slujba de îngropare, la Curtea de Argeş.

Mulți sibieni și-au anunțat intenția de a participa la funeralii, iar Casa Regală a anunțat condițiile de participare:

Ø Să fie îmbrăcaţi în ţinută corespunzătoare, cu culori închise.
Ø Să nu poarte sacoşe, genţi ori bagaje voluminoase de niciun fel.
Ø Să nu vină însoţiţi de copii sub 7 ani, nici cu cărucioare de copii.
Ø Să nu folosească aparate de fotografiat, telefoane mobile ori alte instrumente electronice.
Ø Să aibă la ei un document de identitate.
Ø Nimeni nu va putea depune florile personal, la catafalc.

Ø Persoanele care vin la catafalc sunt rugate să nu aducă volume, scrisori, ilustrate, timbre, documente sau fotografii. Toate acestea pot fi trimise ulterior, prin poştă, pe adresa Palatului Elisabeta.
Ø În incinta Palatului Regal, fumatul şi vorbitul la telefonul mobil sunt strict interzise.

Familia Regală a anunțat mare doliu pentru 40 zile şi doliu timp de trei luni (de la deces). Marele doliu şi doliul se referă la prezenţa publică a membrilor Familiei Regale.

Guvernul a stabilit doliu național pentru zilele de 14, 15 și 16 decembrie.

 

 

 

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.