Acum citesti:
Tramvai de week-end. Galerie Foto
Intreg articolul 4 minute de lectura

Tramvai de week-end. Galerie Foto

Câteva zeci de sibieni și rășinăreni s-au bucurat vineri, 12 ianuarie, de o plimbare cu tramvaiul. Evenimentul, organizat de Primăria Rășinari, a marcat repunerea în funcțiune a liniei de tramvai Sibiu – Rășinari. Atât rășinărenii, cât și sibienii așteaptă de câțiva ani evenimentul, având în vedere că au mai existat promisiuni de repunere pe șine a acestui mijloc de transport în comun, însă nu s-au concretizat.

Vineri, la ora 11:15, tramvaiul a sosit în stația de la Grădina Zoologică și a fost întâmpinat cu aplauze de cei care-l așteptau cu emoție, copii și vârstnici deopotrivă. Unii dintre ei își amintesc de tramvai ca de un mijloc de transport foarte util, singurul cu care rășinărenii puteau ajunge la Sibiu și care-i ajuta pe copii să meargă la școală.

Astăzi, tramvaiul are rol turistic, dar și așa este apreciat. Pentru început, va circula doar sâmbăta și duminica, în funcție de vreme. Din luna martie, Bogdan Bucur, primarul comunei Rășinari, promite curse regulate. Prețul unui bilet este de 8 lei pentru adulți și 4 lei pentru copii, dus – întors, iar garnitura dispune de 54 de locuri.

Repunerea pe șine a tramvaiului pe ruta Rășinari – Sibiu a fost un subiect frecvent reluat de autorități, încă din 2011, când a fost scos din funcțiune. În ultimii 7 ani au mai existat promisiuni de repunere în funcțiune, dar nu s-au concretizat. Bucur Bogdan, primarul din Rășinari, spune că au avut mult de lucru și că mereu au existat probleme cu vechile garnituri de tramvai.

„A fost destul de greu. Din 2013 de când l-am preluat a trebuit să mutăm stația de redresare la Rășinari, am luat linia la mână, am luat consolele, stâlpii de tramvai, firul electric a fost verificat. Au fost și probleme din cauza tramvaielor, pentru că cele vechi pe care le-am achiziționat de la Tursib nu funcționau cum trebuie. Am vrut să-l punem anul trecut în iunie în funcțiune, dar a apărut această nouă oportunitate și am spus să mai așteptăm. Această variantă, din punctul meu de vedere, este cea viabilă”, spune primarul. Garnitura a fost adusă în toamnă din Austria cu ajutorul lui Georg Hocevar, un austriac pasionat de locomotive cu aburi, mocănițe și tramvaie, care a descoperit-o.

Duminică, sibienii se pot bucura de Tramvai

Tramvaiul are 54 de locuri poziționate față în față și două capete tractor. Traseul pe care va circula are aproximativ 9 kilometri pe ruta Rășinari – Grădina Zoologică Sibiu. Cursele vor fi sâmbăta și duminica, câte 3 curse pe zi, însă doar din luna martie vor fi regulate. În această duminică (14 ianuarie) vor fi două curse de la 12:30 și 13:30. Primarul anunță că vor mai fi curse până în luna martie, însă doar dacă vremea permite. Prețul unui bilet este de 8 lei pentru adulți și 4 lei pentru copii dus-întors.

Și spectacolul „Un tramvai numit Popescu” revine

„În urma discuțiilor cu reprezentanții Teatrului Național «Radu Stanca» din februarie se pare că va fi reluată colaborarea. Traseul este mai scurt decât cel de pe vremea când se juca piesa «Un tramvai numit Popescu» și va fi nevoie de repetiții. Atunci se pleca de la Cimitir și se mergea până la punctul de întoarcere de la Rășinari”, mai spune primarul.

În anul 1893, au pornit primele discuții oficiale despre introducerea unor mijloace de transport în comun în orașul Sibiu. În anul 1905 se construiește prima linie de tramvai, de o firmă din Budapesta, iar până în 1948 sunt 7 linii de tramvai. Tramvaiul din Rășinari a fost inaugurat în 14 martie 1948, lucrările fiind realizate de rășinăreni.

Din 1966 încep să se desființeze trasee, din cauza degradării liniilor și a introducerii autobuzelor.

În anul 2012, rețeaua de tramvai este transmisă în administrarea Primăriei Comunei Rășinari, când s-a casat și dezafectat tronsonul de rețea de tramvai cuprins între vechiul Tursib și Grădina Zoologică.

Tramvaiul Sibiu – Rășinari a avut curse regulate până în 2013, iar până acum doi ani a mai fost folosit în timpul Festivalului de Teatru.

tramvai (14)
tramvai (13)
tramvai (12)
tramvai (11)
tramvai (10)
tramvai (9)
tramvai (3)

 

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.