Acum citesti:
Un stejar din România, în finala concursului “Arborele anului în Europa”. Cum puteţi vota
Intreg articolul 2 minute de lectura

Un stejar din România, în finala concursului “Arborele anului în Europa”. Cum puteţi vota

Copacii cu cele mai interesante poveşti participă la concursul “Arborele anului în Europa”,anunță stiri.tvr.ro. În finala competiţiei a intrat şi stejarul multisecular de la Cajvana, cel mai bătrân stejar din sud-estul Europei şi care, conform legendei, a fost plantat după marea invazie tătară, iar la umbra lui s-a odihnit Ştefan cel Mare.

Se votează online până pe data de 28 februarie, accesând acest link https://www.treeoftheyear.org/ETY-2018/Uvod.aspx. Atunci când votaţi, trebuie să desemnaţi întotdeauna doi candidaţi. În ultima săptămână, 22 – 28 februarie, votarea este secretă şi pe site nu va fi afişat numărul curent de voturi. Rezultatul votului popular va fi anunţat în data de 21 martie, când va avea loc şi festivitatea de premiere, la Bruxelles, la Parlamentul European. Competiţia este organizată de Environmental Partnership Association (EPA), iar pe site este prezentată şi povestea fiecărui arbore.

Despre stejarul din Cavajna, care are aproape 750 de ani, scrie că “localnicii cred că acest copac datează din timpul marii invazii tătare (1241), când toţi oamenii zonă au murit în luptă. Ei ar fi fost îngropaţi într-o groapă comună, pe locul unde a fost plantat acest stejar. O altă legendă spune că, în 1476, voievodul moldovean Ştefan cel Mare, însoţit de ostaşii săi, s-ar fi odihnit la umbra acestui copac, unde ar fi fost serviţi cu o brânză proaspătă (caş în limba română), de unde numele localităţii Cajvana”.

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.