Acum citesti:
Centrala Romgaz de la Iernut a poluat accidental râul Mureș
Intreg articolul 2 minute de lectura

Centrala Romgaz de la Iernut a poluat accidental râul Mureș

Romgaz Mediaș informează că vineri seara, echipele specializate ale companiei au intervenit pentru etanșeizarea unei instalații e evacuare a apelor uzate folosite în cadrul centralei electrice de la Iernut, după ce o  cantitate de apă uzată conținând aproximativ 20-30 litri de ulei rezidual s-a scurs accidental în râul Mureș. Compania subliniază că operațiunea de remediere a situației s-a realizat în prezența reprezentanților Gărzii de mediu Mureș, fiind închisă instalația respectivă şi utilizându-se baraje absorbante special pregătite pentru aceste situații. Nu au fost constatate scurgeri care să afecteze sănătatea publică, flora sau fauna râului Mureș.

Romgaz colaborează în continuare cu reprezentanții I.S.U. Mureș, ai Apelor Române şi ai Gărzii de Mediu Mureș pentru verificarea râului Mureș în aval. O defecțiune a separatorului de ulei care etanșeizează una dintre evacuările uleiului rezidual folosit pentru funcționarea Centralei Iernut a dus la această scurgere accidentală. Cantitatea de ulei scursă accidental nu conține substanțe toxice pentru mediu (PCB – produși bifenili policlorurați), așa cum rezultă din fișele tehnice ale uleiurilor utilizate la centrala de la Iernut.

Conducerea Companiei Romgaz a dispus verificarea tuturor instalațiilor de evacuare a apelor uzate din cadrul CTE Iernut şi va continua colaborarea cu autoritățile competente pentru prevenirea oricăror situații care ar putea afecta sănătatea publică
sau mediul înconjurător. Romgaz informează că echipele sale, în colaborare cu autoritățile competente, au izolat, sâmbătă, canalul de evacuare a apei uzate utilizată la centrala de la Iernut. La fața locului sunt efectuate în prezent lucrări de curățare a canalului de evacuare a apei uzate în râul Mureș, pentru a fi înlăturate toate urmele de ulei, astfel încât să fie prevenit orice pericol de scurgere accidentală de ulei rezidual.

Din datele actuale, cantitatea deversată în râul Mureș, volum emulsie apă/ulei, este de aproximativ un metru cub.

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.