fbpx
Acum citesti:
Ghiță Bârsan, rectorul AFT: sunteți promoția Centenarului Marii Uniri!
Intreg articolul 5 minute de lectura

Ghiță Bârsan, rectorul AFT: sunteți promoția Centenarului Marii Uniri!

Cea de-a şasea ediţie “Gaudeamus – sărbătoarea absolvenţilor” este în anul Centenarului Marii Uniri. Emoționați, cu lacrimi în ochi, fericiți viitorii ingineri, jurnaliști, medici, avocați, actori, matematicieni sau teologi au pășit timid în Piața Mare. A fost ultima cereomonie din timpul studenție, dar a fost un eveniment dedicat lor, dascălilor și părinților care i-au susținut în cei trei, patru sau cinci ani cât a durat această etapă. Cei mai buni dintre ei, reprezentanții promoției 2018 au urcat pe scenă pentru a transmite mesajul studenților facultății pe care au reprezentat-o.

“Zilele trecute după ce am aflat că voi urca pe scenă și că va trebui să vorbesc despre ce a însemnat facultatea pentru studenții de la socio-umane, evident mă gândeam: ce o să spun? Și pentru că nu puteam să vorbesc în numele lor, fără să știu ce gândesc, cred și simt ei, am ales să îi rog pe colegii mei să îmi scrie gândurile lor de final. Desigur, mi-ar fi plăcut să avem timpul necesar și mai ales ca voi să aveți răbdarea să ascultați gândurile celorlalți colegi însă timpul este scurt și cu permisiunea voastră vă citesc câteva din zecile pe care le-am primit. Cineva mi-a spus așa: Pentru mine facultatea a fost cea mai frumoasă o lecție de viață pentru că pe parcursul anilor de studenție și am descoperit că sunt propria-mi speranță. Altcineva a spus că după cei 3 ani petrecuți în cadrul facultății am învățat să fiu o persoană mai sociabilă, să spun “Da!” noilor provocări și să îmi depășesc limitele! Au fost trei ani minunați cu bune şi cu rele, cu suișuri și coborâri și nu pot să spun decât că o să-mi fie dor de toate momentele trăite aici alături de profesori şi de colegii mei. Facultatea este locul unde maturitatea ne-a îmbrățișat iar sesiunea ne-a sărutat amar. Cel mai important este că ni s-a oferit oportunitatea de a crește personalitatea din noi! Mulțumim! Pentru recunoaștere, apreciere și dăruire! Nu în ultimul rând, mulțumesc și eu tuturor colegilor care și-au rupt din timpul lor și mai ales că au răspuns provocării de a scrie ceea ce simt”, a spus şi Andreea Ştefan, absolventă a Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane.

Evenimentul a fost moderat de actorul Florin Coșuleț. Înainte de a începe seria discursurilor, Garnizoana Academiei Forțelor Terestre alături de absolvenți, părinți, prieteni au intonat atât Imnul Național al României, cât și imnul  studențesc „Gaudeamus Igitur”. Pe parcursul ceremoniei au fost și câteva momente artistice realizate de corul Facultății de Teologie,  un spectacol oferit de trupa de studenții Trimbulinzii, (studenți ai Departamentului de Artă Teatrală), iar interpretul de muzică populară Sebastian Stan împreună cu Garnizoana Acadeniei Forțelor Terestre au prezentat câteva cântece patriotice.

Primele oficialități care au luat cuvântul au fost rectorul „Universității „Lucian Blaga”, precum și rectorul Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu.

„Datorită vouă, dragi absolvenți, am venit aici cu mândrie și, sigur, cu o oarecare nostalgie, în acest amfiteatru al Sibiului care din 2012 a devenit amfiteatrul ULBS și al AFT. Acest eveniment, acest moment din viața dumneavoastră cu siguranță nu îl veți uita – momentul absolvirii facultății – cu atât mai mult cu cât dumneavoastră sunteți promoția Centenarului Marii Uniri. Cât de frumos va fi ca la fiecare întâlnire de 10, 20, 25, 30 de ani să mai puneți, împreună cu întreaga țară, acești ani la acești o sută de ani ai României.Vă îndemn să măsurați anii următori și viitorul acestei țări prin realizările pe care le veți avea. Sibiul, ca agent cultural și academic, are în sprijin un foarte puternic centru de afaceri, companii, instituții  care și de-a lungul perioadei de studenției v-au sprijinit. Dragi absolvenți, vă mulțumesc din suflet pentru ceea ce ați făcut în acești ani în ULBS.”, a dorit să le transmită Ioan Bondrea, rectorul Universității „Lucian Blaga”.

Despre Centenarul Marii Uniri le-a vorbit și rectorul Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”.  „Nu întâmplător sunteți promoția 100, promoția Centenarului Marii Uniri, poate nu întâmplător promoția AFT de astăzi în urmă cu trei ani depunea jurământul la Carei. După șase săptămâni de viață militară, într-un prim zbor pentru unii, cu arma, cu sufletul și pregătiți sufletește alături de Înaltpreasfinția Sa am depus jurământul acolo. Și astăzi am revenit la Sibiu să spunem că după trei ani dăm țării o nouă promoție de ofițeri. Și dacă astăzi sunt aici părinții voștri cei care v-au oferit sprijin, dacă astăzi aici sunt autoritățile publice locale, conducerea MAI, școala de vară a MAI, elevi de la Colegiul Militar Liceal, de la alte academii militare din România, poate putem împreună să le transmitem că cei o sută de ani, pe care împreună i-am păzit, pot fi duși mai departe cu încredere, fiecare în domeniul în care am absolvit, punându-ne amprenta asupra devenirii Statului Unitar Național Român. O sută de ani.” au fost gândurile lui Ghiță Bârsan, rectorul AFT.

La final, absolvenții promoției 2018 au predat cheia succesului viitorilor absolvenți.

Foto: Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.