4 C
Sibiu
vineri, aprilie 19, 2024

Medicii veterinari ies în stradă. Protesteaza vineri în Piața Victoriei!

spot_imgspot_imgspot_img
Cele mai citite

Medicii veterinari ies vineri 2 noiembrie în stradă pentru a-și striga doleanțele. Mitingul de protest organizat de către Colegiul Medicilor Veterinari se va desfășura în Piața Victoriei din București. Sunt așteptați la această formă de protest un număr de peste 1000 de doctori de animale din toată țara.

Mitingul va fi precedat de o acțiune de pichetare a sediului ANSVSA programată pentru intervalul orar 09.00-11.00.
Prin demersul lor, veterinarii vor să atragă atenția asupra faptului că prin aplicarea ultimelor modificări legislative care permit persoanelor fără specializare în domeniu să își deschidă farmacii veterinare unde să vândă medicamente și alte produse de uz veterinar pun în pericol sănătatea publică.
Membrii Colegiului Medicilor Veterinari din România cer ” modificarea, în regim de urgență, a Legii nr. 160/1998 pentru organizarea și exercitarea profesiunii de medic veterinar, și punerea ei în acord cu hotărârea Curții de Justiție a Uniunii Europene; în caz contrar, sănătatea publică din România este într-un real pericol, în condițiile în care orice persoană poate deschide o farmacie veterinară și poate comercializa medicamente de uz veterinar, fără a fi necesară prezența medicului veterinar, și orice persoană poate cumpăra și administra animalelor medicamente și produse biologice de uz veterinar. Consecințele aplicării prevederilor introduse în Legea nr. 160/1998 pentru organizarea și exercitarea profesiunii de medic veterinar, pun în pericol atât schimburile comerciale în cadrul UE cât și exporturile de animale în țările terțe.” dar și ”instituirea unui cadru legal, uniform, în cazul contractelor încheiate între medicii veterinari și autoritatea veterinară de stat, respectarea perioadelor de execuție, stabilitatea programelor pentru controlul bolilor și renegocierea tarifelor pentru acțiunile din Programul acțiunilor de supraveghere, prevenire, control și eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecția animalelor și protecția mediului, de identificare și înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor și ecvideelor, a acțiunilor prevăzute în Programul de supraveghere și control în domeniul siguranței alimentelor, vizând asigurarea indemnității teritoriului României.”
Medicii mai cer și posibilitatea de a-și exercita meseria cu demnitate. Aceștia doresc accesul liber și gratuit al veterinarilor de liberă practică la sistemul național pentru identificarea și înregistrarea animalelor. La aceasta se adaugă și cerința ca echipamentele de protecție utilizate de către medici în timpul inspecțiilor în exploatațiile neprofesionale de animale să le fie asigurate de către Guvern.
Există și cerințe de ordin financiar. Membrii Colegiului Medicilor Veterinari solicită Guvernului eliminarea inechităților din sistemul de acordare a sporurilor salariale în sistemul public veterinar. Aceștia spun că sporurile sunt acordate discriminatoriu iar singurii care nu beneficiază de sporul pentru condiții periculoase sunt chiar specialiștii în medicină veterinară.

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Avertisment: Țepele continuă la telefon. „Vă sună Ionescu Alexandru”

Directoratul Național de Securitate Cibernetică a atras atenția, joi, că tentativa de fraudă în care apelanții se dau angajați...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect