fbpx
Acum citesti:
Planul cadru pentru controlul hepatitelor virale, pus in dezbatere publica
Intreg articolul 2 minute de lectura

Planul cadru pentru controlul hepatitelor virale, pus in dezbatere publica

Ministerul Sanatatii a pus saptamana aceasta in dezbatere publica Planul Cadru national pentru controlul hepatitelor virale pe perioada 2018-2030. Prin aprobarea acestuia se urmareste crearea cadrului propice pentru interventii in hepatite virale de tip B, C sau D.

“Planul are ca scop minimizarea transmiterii virusurilor hepatitei prin reducerea morbiditatii si mortalitatii date de virusurile hepatice si prin asigurarea accesului echitabil la servicii cuprinzatoare de prevenire, testare, ingrijire si tratament pentru toti pacientii. Pe de alta parte ne dorim ca, in anul 2030 sa asiguram testarea si diagnosticarea pentru intreaga populatie, acces la un tratament eficient din punct de vedere al costurilor pentru toti pacientii cu VHB și VHC, iar transmiterea noilor infectii cu hepatita sa fie intrerupta.”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sanatatii.

Practic, prin acest plan se doreste acoperirea de 95% la vaccinare impotriva hepatitei de tip B cu cele 4 doze prevazute in Calendarul national de vaccinare, acoperire de 95% in ceea ce priveste imunizarea nou-nascutilor in primele 24 de ore de viata, acoperire de 75% pentru testarea femeilor insarcinate pentru hepatitele B si C sau 95% acoperire in ceea ce priveste monitorizarea copiilor nascuti din mame infectate.

Printre masurile considerate necesare se are in vedere reducerea la jumatate a seringilor reutilizate si inlocuirea lor cu sisteme de injectare “safety-engeniereed injection devices”, vaccinarea persoanelor neinfectate, reducerea numarului de persoane care utilizeaza droguri injectabile si, mai cu seama, vindecarea a  cel putijn 95% dintre pacientii cu hepatita C inrolati in tratament.

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.