fbpx
Acum citesti:
Criza de heparina in Romania!
Intreg articolul 2 minute de lectura

Criza de heparina in Romania!

Sistemul medical romanesc se confrunta cu o noua criza: lipsa de heparina. Substanta anticoagulanta este folosita pentru tratarea trombozelor, pentru anumite cazuri de cancer si chiar in timpul transplanturilor.

Reprezentantii Ministerului Sanatatii spun ca in tara noastra sunt 2 producatori care au autorizatie de punere in piata. Unul dintre ei nu a furnizat niciodata heparina.

Cel de-al doilea are probleme de fabricatie. Ar putea relua livrarea substantei abia din luna aprilie a acestui an.

Au existat discutii cu ambii producatori iar unul dintre ei a anuntat ca ar putea heparina de la jumatatea lunii viitoare.

Pana atunci insa s-a apelat la o solutie de avarie. Se vor aduce 100.000 de fiole de heparina prin procedura de autorizare pe nevoi speciale.

Tot ca solutie de avarie li s-a recomandat celor din centrele de hemodializa sa utilizeze anumite forme se substanta.

“Avand in vedere ca la ora actuala in Europa, in cadrul sedintelor de hemodializa se utilizeaza ca anticoagulant atat Heparina cu greutate moleculara mica, cat si hrparina nefractionata, specialistii nefrologi din comisia MS recomanda unitatilor de dializa sa utilizeze in principal heparina cu greutate moleculara mica , lasand pentru ultima instanta heparina nefractionata, astfel incat in aceasta perioada, heparina nefractionata sa fie directionata catre spitalele cu sectii de chirurgie cardiovasculara si cardiologie interventionala.”, spun reprezentantii Ministerului Sanatatii.

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.