fbpx
Acum citesti:
Achitare pentru Șerban Țichindelean la Curtea de Apel Alba Iulia
Intreg articolul 4 minute de lectura

Achitare pentru Șerban Țichindelean la Curtea de Apel Alba Iulia

Fostul director al DSV Sibiu, Șerban Țichindelean, a fost achitat de Curtea de Apel Alba Iulia, în dosarul în care fusese deja achitat de Tribunalul Sibiu.

Curtea de Apel Alba Iulia a confirmat achitarea lui Șerban Țichindelean pentru două dintre infracțiuni, în condițiile în care a admis apelurile procurorilor DNA și inculpatului. Decizia din 2017 a fost desființată doar pentru infracțiunile de la 1.3 și 1., precum și 2.2 din rechizitoriu, pentru abuz în serviciu și pentru folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane. Celelalte dispozitive ale sentinței de la Sibiu au fost menținute. Au fost respinse apelurile inculpatei Olteanu Mirela și al lui Sterp Aurel. Sentința este definitivă.

Iată principalele concluzii din decizia CA Alba Iulia:

Respinge cererea de repunere pe rol formulată de Ministerul Public – PÎCCJ – DNA – ST Alba Iulia. Respinge cererea de schimbare a încadrării juridice a faptei din infracţiunea de abuz în serviciu în infracţiunea de inducerea în eroare a organelor judiciare, cerere formulată de partea civilă Sterp Aurel prin reprezentant.

– Respinge cererea de schimbare a încadrării juridice a faptei din infracţiunea de abuz în serviciu prev. de art. 132 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 297 alin 1 Cod penal, cu aplicarea art. 5 Cod penal în infracţiunea de abuz în serviciu, prev. de art. 297 al. 2 Cod penal, cerere formulată de partea civilă Sterp Aurel prin reprezentant.

– Admite apelurile declarate de Ministerul Public şi inculpatul Ţichindelean Şerban Constantin împotriva sentinţei penale nr. 60 pronunţată de Tribunalul Sibiu la data de 07.07.2017 în dosar nr. 647/85/2015.

– Desfiinţează sentinţa penală apelată doar sub aspectul temeiului achitării în cazul infracţiunilor indicate la punctul 1 ( subpunctele 1.3 şi 1.6 ) şi punctul 2 ( subpunctul 2.2 din actul de sesizare ) şi judecând în aceste limite: În baza art. 396 alin. 5 Cod procedură penală raportat la art. 16 alin. 1 lit. a şi lit. b teza I şi teza a II-a Cod procedură penală, cu aplicarea Deciziei Curții Constituționale nr. 405/2016, achită pe inculpatul Ţichindelean Șerban Constantin pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată ( 6 acte materiale) prev. de art. 132 din Legea 78/2000 rap. la art. 297 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal și a art. 5 Cod penal ( capitolul 1 punctul 1 din rechizitoriu ). În baza art. 396 alin. 5 Cod procedură penală raportat la art. 16 alin.1 lit. b teza I Cod procedură penală, achită pe același inculpat pentru săvârşirea infracţiunii de folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane prev. de art. 301 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 5 Cod penal ( capitolul 2 punctul 2 subpunctul 2.2 rechizitoriu ).

– Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei apelate, în măsura în care nu contravin prezentei decizii.

– Respinge ca nefondate apelurile declarate de inculpata Olteanu Mirela Cosmina şi partea civilă Sterp Aurel împotriva sentinţei penale nr. 60 pronunţată de Tribunalul Sibiu la data de 07.07.2017 în dosar nr. 647/85/2015.

– Obligă inculpata Olteanu Mirela Cosmina să plătească statului cheltuieli de judecată avansate de stat în apel în cuantum de 500 de lei.

– Obligă partea civilă Sterp Aurel să plătească statului cheltuieli de judecată avansate de stat în apel în cuantum de 1000 de lei. Restul cheltuielilor judiciare avansate de stat în apel vor rămâne în sarcina statului.

– Onorariile parţiale cuvenite apărătorilor din oficiu desemnaţi inculpaţilor în apel, în cuantum de câte 200 de lei pentru fiecare apărător vor fi avansate din fondurile Ministerului Justiţiei. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi data de 31.01.2019.

Fostul director al DSV Sibiu a fost acuzat de DNA, împreună cu consilierul juridic Mirela Olteanu, pentru mai multe fapte de corupție, după ce el însuși reclamase un medic veterinar, Aurel Sterp, care ulterior a devenit parte civilă în dosar. Țichindelean a fost ridicat de acasă cu mascați și a fost arestat preventiv, ulterior fiind menținut în arest la domiciliu. În 2017, Tribunalul Sibiu l-a achitat pentru toate capetele de acuzare.

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.