fbpx
Acum citesti:
Aproximativ 100 de sibieni cu dizabilități au ieșit în stradă
Intreg articolul 2 minute de lectura

Aproximativ 100 de sibieni cu dizabilități au ieșit în stradă

Părinți ai copiilor cu dizabilități, dar și adulți cu dizabilități au ieșit astăzi, în Piața Mare din Sibiu, să protesteze împotriva modificării proiectului de buget pentru 2019. Proiectul de buget, în forma sa actuală, lasă copiii și adulții cu dizabilități și familiile lor fără garanții financiare și cu riscul de a nu mai putea supraviețui. Protestul ”Nu Negociem Viața Copiilor Noștri și a Adulților cu Dizabilități” se desfășoară în mai multe județe din țară: Alba, Bihor, Botoșani, Constanța, Cluj, Hunedoara, Prahova, Gorj, Bacău, Vaslui, Dâmbovița, Dolj, Ialomița, Brăila, Covasna, Timișoara și Buzău.

„Am ieșit astăzi să protestăm în Piața Mare din Sibiu, motivați de faptul că nu se respectă drepturile persoanelor cu dizabilități din această țară. În acest moment avem zero buget atât pentru asistenți sociali, cât și pentru persoanele cu dizabilități adulți sau copii. În această categorie intră și copiii din Centrele de Plasament care nu au pe cineva care să îi reprezinte. Vor să treacă toate fondurile din sarcina Guvernului în cea a autorităților locale, toate impozitele locale vor crește de la 47% la 60% , însă primăriile nu vor avea suficienți bani din acei 13% încât să acopere întregul segment, adică salariile sau îndemnizațiile copiilor cu dizabilități.”, a spus Laura Iacob, organizator din partea Asociației DAR.

În evidenţa Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu sunt 16.543 de persoane cu handicap, 15.582 de adulţi şi 961 de copii. Dintre acestea, 852 persoane sunt instituţionalizate. Sibienii sunt hotărâți să meargă până la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru ași cere drepturile.

„Contestăm proiectul de buget pe anul 2019 în condiţiile în care cheltuielilor pentru salariile asistenţilor personali, indemnizaţiile de creştere a copilului cu dizabilităţi, serviciile de protecţia copilului şi centrele pentru adulţi cu dizabilităţi le este alocat buget zero, fiind lăsate pe seama autorităţilor locale. Există riscul ca unele primării să nu aibă bani pentru plăţile aferente persoanelor cu dizabilităţi, de asta ne temem cel mai mult. Cerem modificarea proiectului de buget şi asigurarea cheltuielilor cu asistenţa socială de la bugetul central dar şi înfiinţarea Fondului pentru Dizabilitate pentru programe de inserţie pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi”, a spus una dintre mămicile participante la protest.

 

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.