Connect with us

Eveniment

Focar de hepatită A la Cristian

Odeta Veştemean

Publicat

pe

hepatita2 observator.ro

Direcția de Sănătate Publică Sibiu anunță că în localitatea Cristian este un focar de hepatită virală tip A, existând 2 cazuri confirmate prin analize, iar alte 7 sunt suspecte.
7 copii cu vârste între 8 și 17 ani sunt internați în prezent la Spitalul de Boli Infecțioase din Sibiu. 5 dintre aceștia sunt elevi la școala generală din sat, iar 2 sunt elevi la licee din Sibiu.
DSP a luat primele măsuri pentru ca situația să nu capete o amploare și mai mare.

„A fost declanşată imediat ancheta epidemiologică pentru depistarea contacţilor şi au fost aplicate primele măsuri în focar: au fost predate materiale sanitare pentru efectuarea testelor de urină, dezinfectante, precum şi fluturaşi cu informaţii privind Hepatita virală de tip A. Urmează primele vaccinări ale contacţilor din şcoală, asigurarea triajului săpămânal, dar şi efectuarea examenelor clinice şi de urină la contacţii din şcoală şi din colectivitate. Rugăm părinţii să intensifice măsurile preventive de igienă individuală, să supravegheze starea de sănătate a copiilor şi să se prezinte la medicul de familie la primele semne de boală”.

Printre cele mai frecvente simptome ale hepatitei A se numără greață și vărsături care nu se ameliorează după o zi-două, piele sau ochi îngălbeniți, urină închisă la culoare, durere abdominală.

Hepatita A este o boală contagioasa cauzată de infectia ficatului cu virusul hepatitic A. Spre deosebire de hepatita B si C, hepatita A nu determina boala cronica. Desi ficatul devine inflamat si umflat, se vindeca complet fara a fi afectat pe termen lung. Odata ce o persoana a fost infectata cu hepatita A, dezvolta imunitate pe termen lung si nu mai poate contracta boala a doua oara.

Comentează

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *