Connect with us

Eveniment

Accesul motocicletelor pe traseele turistice montane marcate va fi interzis

Odeta Veştemean

Publicat

pe

Bannet continental 29 aprilie

Motocicliștii nu vor mai avea voie să circule pe traseele montane marcate din județul Sibiu. Nominalizarea traseelor care vor fi închise se va face prin hotărâre de Consiliu Județean, iar restricția le va fi impusă motocicliștilor îndeosebi pe potecile înguste pe care se deplasează turiștii în drumețiile montane și nu pe drumurile late, pentru acces auto. Potrivit conducerii Salvamont, interdicția va fi aplicată în primul rând în Munții Făgăraș.

„Am stabilit împreună cu reprezentanţii motocicliştilor enduro ca toate traseele turistice din Munţii Făgăraşului să fie închise accesului cu motociclete. Pe zona de vest, respectiv în zona Turnu Roşu, Valea Oltului s-a permis accesul, dar, în urma discuţiilor cu alte structuri, respectiv a celor de la Natura 2000, cu siguranţă că o să se închidă şi aceste trasee. Munţii Făgăraşului, cel puţin în judeţul Sibiu, nu vor fi accesate trasee turistice de către motociclişti. Noi vrem să protejăm şi turistul care merge pe jos, cel cu rucsacul în spate, şi mediul şi motociclistul. Am înregistrat anul trecut un accident grav când un motociclist a căzut de pe o potecă spre Suru într-o prăpastie şi a fost nevoie de intervenţia unui elicopter SMURD”, a mai adăugat Adrian David.
Decizia vine după ce la începutul toamnei, ghidul montan Iulian Pănescu a atras public atenția asupra deteriorării traseelor turistice de către practicanții de motociclism enduro. Potrivit acestuia, primul impact negativ al accesării traseelor turistice de către motociclişti este distrugerea platformei potecii, care duce la creearea de torenţi de apă ce distrug poteca şi fac ca accesul pentru un drumeţ să fie îngreunat, la care se adaugă zgomotul şi disconfortul produs de praf.

În acest sens, din luna septembrie până în prezent s-au organizat trei întâlniri cu reprezentanţii unor instituţii care au atribuţii în zona montană, respectiv Serviciul Public Salvamont, Asociaţia Judeţeană de Turism Sibiu, reprezentată de Nicolae Ivan, Consiliul Judeţean Sibiu şi reprezentanţi ai practicanţilor de motociclism enduro. În cadrul acestor întâlniri s-au stabilit traseele ce vor fi închise pentru motocicliști. Acestea vor fi marcate corespunzător prin plăcuţe indicatoare, iar practicanții turismului enduro vor avea la dispoziție în pensiuni, hoteluri și centre de informare, pliante şi hărţi cu traseele montane care pot fi accesate. De asemenea, s-a luat decizia înființării unei Asociații de turism activ, discutându-se despre crearea unui grup de agenţi constatatori din rândul practicanţilor de motociclism enduro, abilitaţi printr-o hotărâre de Consiliu Judeţean, care să constate şi să semnaleze instituţiile competente – Consiliul Judeţean Sibiu, primării, organele de ordine – asupra abaterilor săvârşite de unii motociclişti.

Toate serviciile Salvamont din România se confruntă cu problema accesului cu motociclete pe traseele marcate. În judeţul Sibiu, însă, fenomenul este mai accentuat, pentru că Sibiul reprezintă un punct central al celor care vin să practice motociclismul enduro în România. Din păcate, la nivel naţional nu există o legislaţie clară privind reglementarea accesului cu mijloace moto pe traseele turistice, cum este situaţia în alte ţări europene, unde zonele în care se permite practicarea motociclismului enduro sunt bine stabilite şi nerespectarea lor se amendează.

Citește și: Semnal de alarmă: Motociclistii distrug potecile montane

1 Comment

1 Comment

  1. Avatar

    Victor

    5 noiembrie 2015 at 5:07 pm

    De ce numai in judetul Sibiu? Accesul motociclistilor trebuie interzis pe toate traseele montane din Romania. In toate tarile civilizate e interzis, numai la noi se poate orice porcarie, ba mai sunt invitati si strainii, ca la noi se poate.

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *