Connect with us

Eveniment

Chiriac cere demisia șefului ISU, dacă Sala Studio rămâne închisă

Redactia Sibiu 100%

Publicat

pe

Bannet continental 29 aprilie

Directorul Teatrul Național Radu Stancu, Constantin Chiriac cere demisia șefului ISU, Cosmin Balcu, în cazul în care Sala Studio, amenajată în incinta Casei de Cultură a Sindicatelor nu va fi redeschisă.

„Toți domnii de la ISU să înțeleagă că sunt plătiți din bani publici și printr-o hotărâre de guvern ei nu sunt șefi și stăpâni a ceea ce n-au făcut 25 de ani. Din punctul ăsta de vedere aș vrea să l întreb pe domnul comandant, când e un moment de criză, cum își permite să plece în vacanță? Chiriac n-a luat vacanță de ani de zile (…) …au venit cu liste întregi ca să le dau bilete gratuit la festival… dacă nu se va deschide Sala Studio care are toate facilitățile pentru ca spectatorii să vadă în bune condiții spectacolele cer demisia acestui domn”, a declarat Constantin Chiriac în cadrul conferinței de presă organizate miercuri, 18 noiembrie.

Directorul TNRS susține că Sala Studio este dotată cu toate elementele de securitate prevăzute de lege, astfel încât nu se justifică sigiliul pe care angajații ISU l-au instituit pe ușă vineri, 13 noiembrie, când Casa de Cultură a Sindicatelor a fost închisă.

„Noi am făcut toate demersurile pentru ca să fim în regulă – am avut zeci de controale, noi ne-am dus în întâmpinare cerând să ni se spună ce mai trebuie făcut – ne-au cerut ca să fie o intrare mai largă, am desfăcut gradenele și am făcut intrarea mai largă , am mai cerut și a doua ușă, ne-a deschis-o domnul director și pe aceea chiar dacă legea spune că e suficientă numai o ieșire pentru că sunt numai 90 de locuri…La „Oscar și Buni Roz” aveam toate biletele vândute, dacă nu reușeam să improvizăm (la Teatrul Național Radu Stanca – n.r. ) un spațiu unde să poată fi jucat acest spectacol, cine rezolva imaginea Teatrului Național, această credibilitate pe care noi am construit-o cu multă muncă, muncă și iar muncă?”.

Totodată, Chiriac susține că închiderea Casei de Cultură chiar în ziua în care se deschidea Mozaic Jazz Festival a fost un adevărarat „boicot cultural”.
„Ce s-a întâmplat cu Festivalul de Jazz este un boicot cultural, puteau să vină cu mașinile de pompieri să stea și să asiste, să dea ajutor, nu să penalizeze ceea ce n-au făcut de ani și ani de zile, luând ciubuc, luând mită la toate autorizările sau la toate cluburile pe unde s-a întamplat ce s-a întâmplat. Nu cultura aduce prejudicii unui oraș, dimpotrivă, cultura a adus dezvoltarea acestui oraș. Cine nu înțelege acest lucru să plece.”

Teatrul Național „Radu Stanca” a făcut încă de marți, 17 noiembrie, un apel către ISU să reevalueze condițiile de siguranță la incendiu pe care le asigură Sala Studio.

„Facem un apel către ISU de a evalua separat Sala Studio, astfel încât spectatorii să poată beneficia cât mai curând de spectacolele organizate în acest spațiu care îndeplinește toate măsurile de siguranță la incendiu, așa cum s-a constatat la ultimele controale efectuate”, transmitea Cristina Ghinea, PR TNRS.


ISU SIBIU: „Spațiul menționat nu se poate evalua în mod individual”

La solicitarea Sibiu 100%, reprezentanții ISU au transmis un punct de vedere cu privire la apelul TNRS.

„Conform Legii nr. 307 din 2006 privind apărarea împotriva incendiilor, spațiul menționat nu se poate evalua în mod individual, întrucât la momentul actual, pentru acestă locație nu s-a obținut autorizație de securitate la incendiu în mod distinct. Potrivit legii, autorizaţia de securitate la incendiu conferă persoanelor fizice sau juridice, deţinătoare ale construcţiilor, instalaţiilor şi ale altor amenajări, dreptul de a le pune în funcţiune şi de a le exploata din punct de vedere al îndeplinirii cerinţei esenţiale de securitate la incendiu. De asemenea, în conformitate cu prevederile Legii nr. 307/2006, cu modificările şi completările ulterioare, proprietarul ori beneficiarul construcţiei are obligaţia obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu înainte de punerea în funcţiune a clădirilor ori spaţiilor amenajate în clădiri care intră sub incidenţa HGR nr. 1739/2006 pentru aprobarea categoriilor de construcţii şi amenajări care se supun avizării şi/sau autorizării privind securitatea la incendiu, cu modificările şi completările ulterioare”, spune Bianca Sabău, purtător de cuvânt ISU Sibiu.

ISU transmite că ridicarea sigiliului se face în anumite condiții înscrise în lege.

„Ridicarea sigiliului la constructiile sau amenajarile operatorului economic in punctul de lucru poate avea loc in oricare dintre urmatoarele situatii:
a) în baza unei hotărâri judecătoreşti executorii;
b) schimbarea proprietarului sau utilizatorului spaţiului în care se află construcţiile sau amenajările operatorului economic în punctul de lucru, în condiţiile în care se schimbă destinaţia construcţiei sau profilul de activitate;
c) lucrări de reparaţii urgente sau necesare realizării cerinţei de securitate la incendiu în incinta construcţiilor sau amenajărilor operatorului economic în punctul de lucru;
d) obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu.
În cazurile prevăzute mai sus, contravenientul are obligația de a solicita, în scris, instituției care a aplicat sigiliul la construcțiile sau amenajările operatorului economic în punctul de lucru ridicarea sigiliului, atașând totodată inscrisuri doveditoare. Menționăm că, aplicarea sigiliului la construcțiile sau amenajările operatorului economic în punctul de lucru vizează aplicarea acestuia doar pe căile de acces destinate clienților”, mai transmite Bianca Sabău.

Casa de Cultură a Sindicatelor a fost închisă în cursul zilei de vineri, 13 noiembrie, de Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Reprezentanții ISU au făcut controale și au constatat mai multe nereguli ce țin de securitatea în caz de incendiu.

„Neregulile constatate la spațiul controlat se încadrează în categoria celor prezentate în Hotărârea de Guvern nr.915/2015, respectiv: neechiparea cu instalații de stingere a incendiilor ori de detectare, semnalizare și avertizare a incendiului. Casa de Cultură va rămâne închisă până la remedierea acestor problemele, pentru siguranța cetățenilor”, transmitea la acea dată Bianca Sabău, purtător de cuvânt ISU.

În urma acestei decizii, organizatorii Mozaic Jazz Festival, eveniment organizat în perioada 13-15 noiembrie au fost nevoiți să opteze pentru alte locații. Afectat este și Teatrul de Balet, conducerea urmând să găsească un alt spațiu pentru desfășurarea spectacolele de balet programate în următoarea perioadă. De asemenea, Sala Studio a fost sigilată, astfel încât o parte din spectacolele Teatrului Național „Radu Stanca” nu mai pot fi jucate.

Comentează

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *