Connect with us

Eveniment

40 de copii care trăiesc în barăci, în plin câmp, au nevoie de ajutor

Diana Stancovici

Publicat

pe

În cartierul Turnișor, la capătul străzii Zăvoi, în plin câmp, 15 familii cu aproape 40 de copii trăiesc în tot atâtea barăci. Nu au curent, iar cu apă se aprovizionează de la un jgheab unde erau mai demult adăpate animale. Fiecare baracă are câte o sobă, principala grijă a oamenilor fiind să asigure lemnele pentru a nu îngheța cu toții. Nu au ce le pune copiilor pe masă, așa că orice ajutor pentru ei este mană cerească.

Ana Maria Lucaci cu soțul și cei doi copii ai ei ocupă una dintre barăcile din colonie. Băiețelul, Alberto, are zece luni, iar fetița, Anastasia, are aproape trei ani. Baraca lor este construită din resturi de materiale de construcții găsite la rampa de gunoi – scânduri, tablă și o ușă șubredă. Înăuntru e destul de frig, deși în sobă arde intens focul. Un pat mare, acoperit cu vreo trei plăpumi, tronează în încăpere. În rest mai sunt un dulap, o masă și un fotoliu. ”Podeaua” este, de fapt, pământul acoperit cu un linoleum peste care sunt puse câteva preșuri.

Ana Maria își amintește de casa din cărămidă, călduroasă, în care a locuit când era copil. Casa a fost însă retrocedată, iar familia ei a ajuns în câmp. De la 10 ani locuiește în Colonie. Familia și-a întemeiat-o aici și tot aici a adus pe lume cei doi copii.

”Viața noastră este foarte grea. Cu lemnele ne descurcăm foarte greu și nu ai posibilitate să trăiești. Faci totul de pe o zi pe alta, asta e. Dacă nu ai lemne, îngheți de frig. Toată ziua trebuie să facem foc, altfel le este frig la copii”, spune Ana Maria.

Ea și familia ei trăiesc din 610 lei pe lună, cât se adună din ajutorul social și alocațiile copiilor, la care se mai adaugă banii câștigaţi de soţul ei, care lucrează cu ziua pe unde apucă. Cumpără lemne de la cei care aduc din pădure. Pentru fiecare căruță de lemne plătește cam 150 de lei și nu-i ajung pentru o lună întreagă. Bani pentru altele nu prea mai rămân.

”Aș vrea să aibă copiii mei ce le trebuie, să aibă cât de cât condiții, să avem lumină, să avem o cameră cât de cât mai bună. Să aibă ăsta mic lapte și ce trebuie. Sincer, de mâncare la copii ne-ar trebui. Să nu ai să-ți faci o mâncare este foarte greu. Pampers la copil. Dacă nu ai pampers el stă ud. Oricum e mai tot timpul în spital că face bronșită întruna”, mai spune Ana Maria.

Povestea ei se poate repeta în fiecare colibă de acolo: frig, copii care n-au mâncare, haine, încălțăminte, ca să nu mai vorbim de jucării sau dulciuri.

Vasile Lepșa și câțiva dintre vecinii lui lucrează pentru a repara un generator. Este o piesă extrem de importantă. Fără el, familia lui Vasile stă pe întuneric.

”A fost peste 400 de lei, dar uite că s-a stricat. Dacă îi pui doi litri de benzină face curent de seara de la șapte pănă pe la 11 – 12”, spune Vasile Lepșa.

Nici măcar drum nu au oamenii care trăiesc acolo. Pe drumul care i-ar putea aduce în oraș sunt zeci de câini flămânzi pe lângă care nu se încumetă să treacă, așa că singura lor șansă este un pod improvizat peste Cibin. ”Podul” este, de fapt, un stâlp de telegraf peste care iarna nu se poate trece din cauza gheții și a zăpezii.

”Cea mai mare problemă a noastră este podul. Dacă aș avea pod, să poată merge copiii la școală, eu n-aș mai vrea nimic. Nu vreau lumină, că putem sta și la lumânare, dar n-avem cum ajunge în oraș. Pe drum nu putem trece din cauza câinilor. Directorul de la școală ne tot ceartă că nu merg copiii, dar sunt zile în care n-au cum ajunge”, spune una dintre femeile din Colonie.

Aceste suflete sunt ajutate de către preotul din Turnișor, care a apelat și la ajutorul localnicilor din parohie. Duminică, 20 decembrie, într-un cort militar, preotul va face o slujbă în Colonie. Efortul de a susţine această comunitate este însă extrem de mare.

”Mântuitorul nu a fost bine primit în casa bogatului și s-a dus la marginea satului, cu săracii lui. A fost primit în felul următor: nu avem multe de dat, dar și ce este, dăm cu toată dragostea. Fiecare putem să oferim un sfat bun, un gând bun sau din prinosul nostru, din ceea ce avem în casă, să facem o bucurie celor care nu au chiar absolut nimic. Așa sunt și cei de aici, n-au de niciunele. Sunt ei cu necazurile lor, cu păcatele lor, noi cu mentalitatea judecându-i, dar copiii sunt nevinovați și pentru asta merită ajutați”, spune părintele Ciprian Creangă.

Aceşti oameni au nevoie de orice: de la materiale de construcţie, lemne şi mobilier până la haine, alimente, încălţăminte şi jucării. Cei care pot să ajute aceste familii pot duce pachetele la Biserica Parohiei Turnişor I, în Piaţa Iancu de Hunedoara, nr. 20 sau îl pot contacta pe părintele Ciprian Creangă, la numărul de telefon 0746.034.318

Comentează

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *