5.1 C
Sibiu
joi, aprilie 18, 2024

Sute de sibieni în stradă pentru salvarea Roșiei Montane

Cele mai citite

Peste 300 de sibieni au protestat duminică, în Piața Mare din Sibiu împotriva deciziei Guvernului de a promova către Parlament proiectul de lege ce prevede distrugerea Roșiei Montane. Susținătorii campaniei Salvați Roșia Montană au scandat împotriva validării acestui proiect și au cerut demisia guvernanților.

 Acţiunile de protest s-au desfăşurat simultan în mai multe orașe din țară, în cadrul campaniei „Salvaţi Roşia Montană”, sub genericul „România iese în stradă pentru Roşia Montană: Distrugerea Roşiei Montane – NU în numele meu!”. 

Recent, Guvernul a adoptat proiectul de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană şi stimularea şi facilitarea dezvoltării activităţilor miniere România, el urmând să fie transmis Parlamentului. 

Proiectul de lege prevede aprobarea unui acord în baza căruia acţionarul majoritar al RMGC va transfera în etape cu titlu gratuit către acţionarul minoritar controlat de statul român o cotă de 5,69% din capitalul social al RMGC. Participaţia indirectă a statului român urmează să ajungă astfel la 25%. 

Redevenţa minieră aplicabilă proiectului minier va fi de 6%, faţă de 4% în cazul celorlalte miniere, cu opţiunea statului român de a solicita plata acesteia în natură. 

{gallery}miting_galerie{/gallery}

De asemenea, investitorul se angajează să întreprindă conservarea, amenajarea şi revitalizarea patrimoniului cultural, să  asigure protecţia mediului şi eliminarea poluării istorice, să contribuie la dezvoltarea economică şi culturală durabilă a comunităţii din Roşia Montană. 

Textul adoptat de Guvern mai prevede declararea proiectului ca fiind de utilitate publică şi de interes naţional deosebit, dar şi mandatarea unor entităţi publice să aducă la îndeplinire unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană. 

Conform planului de afaceri al acţionarului majoritar, implementarea şi desfăşurarea exploatării minereurilor auro-argentifere vor duce la crearea a 2.300 locuri de muncă în faza de construcţie şi 900 locuri de muncă în faza de operare. 

Potrivit Agerpres, la Roşia Montană au fost investiţi până în prezent de compania care doreşte să exploateze zăcământul auroargintifer peste 450 milioane de dolari. 

 

spot_img
spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: Fetiță de 7 ani, lovită pe o trecere de pietoni din Cisnădie

O fetiță de 7 ani a fost rănită, miercuri seara, într-un accident rutier produs în Cisnădie, pe strada Grigore...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect