21.2 C
Sibiu
sâmbătă, mai 18, 2024

Zi istorică pentru Muzeul ASTRA. Casa Artelor își deschide porțile

Publicitate

spot_imgspot_imgspot_img

Publicitate

Cele mai citite
Publicitate

Marți,  7 mai 2024, ora 12:00, la Casa Artelor, Sibiu/ Piața Mică nr. 20-21, va avea loc deschiderea oficială a Centrului de Activități și Resurse Regionale (C.A.R.R)/ Muzeul ASTRA dezvoltă sustenabil comunități urbane și rurale.

Derulat în parteneriat cu Museene i Sør Trøndelag A/S – MiST (Norvegia) și Future Capital (România), în cadrul programului Ro-Cultura, finanțat prin Granturile SEE și implementat de Unitatea de Management al Proiectului din cadrul Ministerului Culturii, proiectul a avut ca obiectiv principal restaurarea, refuncționalizarea și punerea în valoare a Casei Artelor în vederea îmbunătățirii managementului patrimoniului cultural, consolidării antreprenoriatului cultural și funcționării C.A.R.R.

Publicitate

„Un proiect de dat exemplu în întreaga Europă”

„7 mai, o zi istorică pentru Muzeul ASTRA! Este o zi istorică pentru valorile patrimoniale imateriale din România. Casa Artelor – Centrul de Activități și Resurse Regionale din România își deschide oficial porțile și pornește pe drumul sustenabilității meșteșugurilor din România. A fost o provocare, dar iată-ne la un final de drum si la un început de altul. Muzeul ASTRA, devine, practice, prima instituție muzeală din România și printre puținele din Europa acreditate de instituțiile statului român să certifice competențele meșterilor populari – acești garanți ai valorilor identitare – să formeze generațiile viitoare și să asigure un viitor pentru ceea ce ne reprezintă cu fală în Europa și în lume.

Publicitate

Venim în fața locuitorilor din Sibiu, în special celor din centrul istoric, propietarilor de construcții isotrice să le fim sprijin, să transforme întreținerea caselor istorice într-un hobby, să asume patrimoniul, iar generațiilor următoare să le lăsăm o moștenire valoroasă. Expoziția ,,Făurind Transilvania” trece prin etpele istorice ale meșteșugurilor și meseriilor din Transilvania și transmite emoția resurselor naturale valorificate și utilizate în cel mai responsabil mod, în trecut, rețetă pentru un viitor sustenabil, copiilor și nepoților noștri. Am dezvoltat împreună cu partenerul din Norvegia, MIST, un proiect de dat exemplu în întreaga Europă. Am învățat unii de la alții și a ieșit ceea ce veți vedea și consuma în perioada următoare!

Publicitate

De fapt de 15 ani, împreună cu MIST prin Granturile SEE 2014 – 2021, în cadrul Programului RO-CULTURA, am construit și dezvoltat o infrastructură modernă, aplicată, exemplu pentru sectorul muzeal și cultural din România și Europa. Ministerul Culturii, prin Unitatea de Management a Proiectului, a trăit, putem spune, alături de noi importanța acestui proiect și ne-au fost alături nu doar în acest priect, ci vreme de 15 ani. În completare doamna ministru a înțeles importanța acestui proiect și a adus Tezaurele Umane Vii pe tabloul principal al Patrimoniului Imaterial din România.

Consiliul Județean Sibiu, prin doamna președintă, echipa de conducere și consilierii județeni au investit încredere și resurse, știind că la Muzeul ASTRA se construiesc prin fapte drumuri de rămas acasă. Practic succesul Muzeului ASTRA are un mare susținător: Consiliul Județean și cei care-l conduc cu drag pentru cultură, tradiții și dezvoltare. E onorant pentru noi să primim oaspeți de seamă de la FMO, Rinksantivaren, Arts and Council si Ambasada Norvegiei, parteneri strategici în toți acești 15 ani de rezultate și impact clar în dezvoltarea comunităților rurale și urbane. De echipa ASTRA ce să mai zic? Un fenomen!”, a declarat Ciprian Ștefan, manager Muzeul ASTRA.

Proiectul Restaurarea și revitalizarea monumentului istoric Casa Artelor – Centru de activități și resurse regionale (C.A.R.R.), a fost finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021, în cadrul Programului RO-CULTURA. Totodată, a fost implementat de către Muzeul ASTRA în parteneriat cu SC Future Capital SRL (România) și Mussene I Sor Trondelag din Trondheim (Norvegia), în perioada 1 octombrie 2020 – 31 martie 2024. Acesta are o valoare totală de 2.476.991,74 euro, valoare finanțării nerambursabile fiind de 1.939.335,35 euro.

Vor și prezenți la eveniment

  • Ciprian ȘTEFAN, director general Muzeul ASTRA
  • Raluca TURCAN, Ministrul Culturii
  • Adrian CÂCIU, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene
  • Daniela CÎMPEAN, președinta Consiliului Județean Sibiu
  • Kerstin WAHLBERG, consilier, Ambasada Regatului Norvegiei în România
  • Bogdan TRÎMBACIU, director, Unitatea de Management a Proiectului, Ministerul Culturii
  • Karen ESPELSUND, director general, Museene i Sør-Trøndelag
  • MÁRTON Matkó, senior Sector Officer – Culture and Social Affairs, Financial Mecanism Office Brussels
  • Vegard BERRGÅRD, Riksantikvaren / Directorate for Cultural Heritage Norway
  • Erica BERTHELSEN, Senior communication advisor EEA Funds, Kulturdirektoratet
  • Radu SORIN, rector, Universitatea „Lucian Blaga”
  • Constantin CHIRIAC, director, Teatrul Național „Radu Stanca”
  • Andreea CIORTEA, coordonator partener, Future Capital
  • Astrid HANNES, European Regions Research & Innovation Network

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate

Publicitate

spot_img

Publicitate

spot_img
Ultimele știri

Sibiul înfrățit. 13 orașe din lume ne-au cunoscut

În Sibiul democratic și european, adică de după Revoluția din 1989, deschiderea externă a comunității a fost una importantă...

Locuri de muncă

spot_img

Știri pe același subiect