-1 C
Sibiu
luni, aprilie 7, 2025

Centenar Oastea Domnului la Sibiu

Cele mai citite

Sâmbătă și duminică au loc o serie de manifestări legate de împlinirea a 100 de ani de la înființarea, la Sibiu, a Asociației Oastea Domnului, din cadrul Bisericii Ortodoxe Române.

Sunt așteptați la Sibiu între 2.000-3.000 mii de membri ai asociației, care vor marca Centenarul în Cimitirul Dumbrava (la mormântul întemeietorului, Părintele Iosif Trifa) și în Catedrala Mitropolitană.

Programul, după cum informează Oastea Domnului, va fi următorul:

sâmbătă, 31 decembrie:

  • ora 12:00, adunare festivă la Mormântul Pă­rintelui Iosif din Cimitirul Dumbrava Sibiului, până către orele 16:00
  • ora 17:30, procesiune spre Catedrala Mitropolitană, având în frunte preoţi şi purtători de steaguri;
  • ora 18:00, participare la Vecernia din Catedrala Mi­tropolitană, după care se va ţine programul de adunare al Oastei Dom­nului, până la ora trecerii dintre ani, când va începe pro­­gramul liturgic specific pentru acest moment;

duminică1 ianuarie 2023, participare la Sf. Liturghie la Catedrala Mitropolitană, răspunsurile liturgice fiind date de către Corala Oastei Domnului din zona Galaţi, împreună cu Grupul coral în limbaj mimico-gestual, de la Bucureşti (dirijat de pr. Mirel Ilie), iar la finalul Sfintei Liturghii, un moment festiv de cântări spe­cifice Oastei Domnului.

Ce este Oastea Domnului?

Oastea Domnului este o mișcare religioasă care luat ființă la 1 ianuarie 1923, la Sibiu, din inițiativa preotului ardelean Iosif Trifa. În câțiva ani, mișcarea a ajuns la câteva sute de mii de membri, fiind cea mai răspândită organizație religioasă ortodoxă de pe cuprinsul țării. Totodată, mișcarea a beneficat de un săptămânal de informare, ”Lumina Satului”, apărut sub egida Mitropoliei Ardealului și coordonat de Pr. Iosif Trifa, care ajunsese la un tiraj ”nemaicunoscut până acum în presa religioasă din România”, așa după cum titrau publicațiile vremii. Vorbim de tiraje de peste 30.000-40.000 exemplare. În urma unui conflict administrativ cu Mitropolia Ardealului, Preotul Iosif Trifa e caterisit, în 1935, iar Oastea Domnului fărâmițată între disputele clericale. Inițiatorul mișcării se stinge la 12 februarie 1938, la Sibiu.

Supraviețuirea în regimul comunist

După 1948, mișcarea a fost declarată ilegală de regimul comunist. În această perioadă, „Oastea Domnului”, condusă de poetul Traian Dorz, care a totalizat 17 ani de pușcărie pentru acest motiv, a rezistat clandestin prin întâlniri ale membrilor asociației, distribuirea de lucrări proprii dactilografiate ori literatură religioasă tipărită în străinătate și adusă prin diferite metode ”ilegale” în România. Acestea sunt, de fapt, și capetele de acuzare sub care sute de membri ai Oastei Domnului execută ani grei de temniță în perioada regimului comunist.

Reabilitarea și actualitatea Oastei Domnului

În 1990, Oastea Domnului e reabilitată de statul român și de Sinodul Bisericii Ortodoxe, care ridică și caterisirea Părintelui Iosif Trifa. Oastea Domnului are sediul administrativ la Sibiu, unde dispune de editură, librărie și tipografie proprie. Aici se tipărește, cu binecuvântarea Sinodului Bisericii Ortodoxe Române, săptămânalul „Iisus Biruitorul”, Revista pentru tineri „Timotheos” și cărțile întemeietorilor și continuatorilor mișcării.

Oastea Domnului este condusă de un Sfat Frățesc Operativ, din care fac parte reprezentanți ai zonelor țării, avându-l ca președinte pe Pr. Prof. Dr. Vasile Mihoc.

Mișcarea este prezentă aproape pe tot teritoriul României, dar și dincolo de granițele ei. Activitatea Oastei Domnului are ca bază așa numitul „voluntariat al laicilor”, chiar dacă din mișcare fac parte și numeroși clerici.

Întâlnirile membrilor Oastei Domnului au loc în biserici, case parohiale sau particulare, după slujbele Bisericii. Programul acestor întâlniri frățești, cuprinde: rugăciuni, cântări, poezii religioase, cuvinte de învățătură și de mărturisire duhovnicească, cateheze și activități pentru copii și tineri. De asemeni, zonal sau regional, Oastea Domnului dezvoltă o activitate educativă în școli, precum și una socială în penitenciare, așezăminte sociale și umanitare.

Urmărește Sibiu 100% în Google News

Publicitate
Ultimele știri

BEC a intrat tare în campania electorală: a decis înlăturarea a zeci de materiale de pe TikTok și Facebook

Biroul Electoral Central a declarat ilegale zeci de materiale de campanie electorală aflate pe platformele TikTok şi Facebook.BEC a...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect