Connect with us

Eveniment

Cazul straniu al femeii de 38 de ani, din Vurpăr, decedată la Spitalul Județean după ce a fost trimisă acasă

Avatar

Publicat

pe

Cazul ciudat al unei femei care a murit pe patul de spital, din cauza gripei, după ce fusese inițial externată, pune o serie de semne de întrebare asupra modului în care ea a fost diagnosticată și tratată. Familia acuză acum medicii că nu și-au făcut meseria corect.

Luni, 3 februarie, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Sibiu a confirmat faptul că două femei care au decedat recent la Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean, prezentau o infecție cu virus gripal. Unul dintre aceste cazuri este cel al unei femei de 38 de ani, din localitatea Vurpăr, nevaccinată antigripal, care a decedat în noaptea dintre 26 și 27 ianuarie. DSP susține că femeia prezenta factori de risc asociați, și anume obezitate cu hipertensiune arterială și bronhopneumopatie. Dar povestea acestui deces este ceva mai complicată.

PUBLICITATE

Femeia a decedat pe 26 ianuarie, dar diagnosticul de gripă a fost confirmat de medici doar la o săptămână după decesul femeii, când au sosit rezultatele analizelor de la Institutul Cantacuzino din București. Însă femeia trecuse deja prin spital o dată și fusese externată. Femeia a fost adusă la Unitatea de Primiri Urgențe, prima dată, de soțul ei, cu mașina, sâmbătă, 25 ianuarie. Reprezentanții spitalului au confirmat această informaţie. Soţul femeii decedate a declarat că ea a dorit să fie tratată în spital. Medicii susţin, însă, că ea a cerut să continue tratamentul acasă. Ce este important este că medicii i-au permis să plece din spital. 

„Soţia mea nu s-a cerut acasă”, a declarat, marţi, soţul pacientei, pentru Agerpres. În replică însă conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu afirmă că femeia a cerut să continue tratamentul de acasă, pentru a avea grijă de copilul său, bolnav de varicelă.

„Femeia, în vârstă de 38 de ani, s-a prezentat în Unitatea de Primiri Urgenţe a SCJU Sibiu în data de 25 ianuarie, unde a fost consultată de medicul de urgenţă, pacienta acuzând simptomatologie de tip digestiv (sindrom dispeptic nesistematizat). De asemenea, pacienta a afirmat în antecedentele recente varicela, prezentând leziunile cutanate specifice evoluţiei în remisie a bolii. Pacienta nu prezenta simptomatologie de tip respirator. După consultul medical i s-au recoltat probe biologice de sânge şi i s-a administrat tratament simptomatic. Medicul urgentist a solicitat consult de specialitate boli interne pentru evaluarea probelor biologice modificate (creatinină şi număr de leucocite) şi pentru reevaluarea clinică a sindromului dispeptic. Medicul internist a confirmat sindromul dispeptic remis după tratamentul simptomatic şi a recomandat internarea pentru investigaţii medicale suplimentare şi stabilirea diagnosticului de certitudine. Pacienta a solicitat continuarea tratamentului la domiciliu, motivând că are acasă un copil în stare de convalescenţă după varicelă. Pacienta a plecat la domiciliu cu recomandare de monitorizare prin medicul de familie şi consult de nefrologie prin Ambulatoriul de Specialitate în cazul în care probele biologice rămân modificate”, spuneau marți reprezentanții Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu.

PUBLICITATE

Apoi, femeia s-a simțit tot mai rău, și a chemat ambulanța. Potrivit conducerii SCJU Sibiu, pacienta a revenit duminică, la acelaşi spital, tot la UPU. Directorul Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Sibiu, Constantin Popescu, a confirmat că o maşină de la SAJ a transportat-o pe bolnavă de acasă, din Vurpăr, la spitalul din Sibiu. Câteva ore mai târziu, femeia murea pe patul de spital, fără ca medicii să o poată salva.

„În data de 26 ianuarie, pacienta a revenit în Unitatea de Primiri Urgenţe adusă de Serviciul Judeţean de Ambulanţă, în stare gravă cu alterarea probelor biologice şi a stării clinice. A fost examinată de o echipă multidisciplinară complexă şi a fost internată în cadrul Secţiei Clinice Anestezie Terapie Intensivă, ridicându-se suspiciunea de gripă pe baza testelor rapide. Starea generală a pacientei s-a degradat în continuare foarte rapid şi, din nefericire, în pofida eforturilor depuse de personalul medical, pacienta nu a mai putut fi salvată”, susţin reprezentanţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu.

Problema care se pune este dacă la prima internare femeia avea simptome de gripă și, dacă da, de ce a fost lăsată să plece. Dacă medicii nu și-au dat seama că are gripă, e și mai grav. A fost nevoie ca boala să se agraveze, la domiciliu, pentru ca medicii să ridice suspiciunea de gripă. Numai că atunci a fost prea târziu și un om a plecat dintre noi la o vârstă care în mod normal nu pune probleme pentru această afecțiune.

PUBLICITATE

„Conform Metodologiei de supraveghere a gripei, infecţiilor respiratorii acute şi infecţiilor respiratorii acute severe, de la decesele înregistrate la cazuri posibile de gripă se vor recolta probe necroptice de plămân, care vor fi trimise la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară ‘Cantacuzino’ pentru diagnostic virologic. În cazul pacientei de 38 de ani, din localitatea Vurpăr, judeţul Sibiu, decedată în data de 26 ianuarie la SCJU Sibiu, a fost ridicată suspiciunea de gripă, fiind recoltată o probă din plămân în data de 27 ianuarie şi trimisă la Institutul ‘Cantacuzino’ pentru diagnosticare, conform metodologiei. Durata de diagnostic durează în medie o săptămână, depinzând de numărul de probe aflate în lucru la Institut, la momentul respectiv. Rezultatul probei recoltată de la pacienta de 38 de ani a sosit luni, 3 februarie 2020, indicând prezenţa virusului gripal de tip AH3″, a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al DSP Sibiu, Krisztina Gaal.

Șase cazuri, trei decese

Celaltă pacientă confirmată cu virus gripal care a decedat este o femeie de 90 de ani, din localitatea Laslău Mare, județul Mureș, aflată în Sibiu în perioada incubației. Ea nu era vaccinată antigripal și avea factori de risc asociați, și anume două accidente vasculare cerebrale. Cazurile sunt sporadice, nu au făcut parte dintr-un focar de îmbolnăviri.

PUBLICITATE

Până la acest moment au fost confirmate, la Institutul Cantacuzino din București, șase cazuri de gripă în județul Sibiu, dintre care trei s-au soldat cu deces.

PUBLICITATE

Eveniment

Un doctor în istorie tranșează conflictul statuii lui Brukenthal: „Unii s-au supărat aflând că i s-a făcut statuie în centrul Sibiului”

Gabriel Dogaru

Publicat

pe

Cătălin Borangic este dr. în istorie antică, arheolog, a studiat istoria și arheologia la București și la Alba Iulia și a scris numeroase cărți de specialitate, fiind cunoscut și pentru enciclopedia-dacica.ro, un site care tratează istoria României așa cum trebuie, dincolo de titluri bombastice și legende. Istoricul Cătălin Bornagic a intervenit acum, cu argumente, în povestea statui lui Brukenthal cu o poziție care poate ajuta pe mulți dintre cei care au fost surprinși de scandal și care nu sunt pregătiți să înțeleagă ce rol a avut baronul Samuel von Brukenthal în istoria Sibiului, în cea a României și, evident, în evoluția Transilvaniei.

„Unii s-au supărat aflând că baronului Samuel von Brukenthal i s-a făcut statuie în centrul Sibiului”, așa își începe textul, extrem de pedagogic, istoricul Cătălin Borangic, și continuă cu o explicație ceva mai lungă, dar ușor de citit, pentru cei care vor să afle mai multe pe acest subiect controversat.

PUBLICITATE
Catalin Borangic

„O să trecem peste câteva realizări și reforme iluministe ale baronului. De la el ni se trage buda din fundul curții, obligatorie în locul cufurelii pe unde se nimerea, implementarea cultivării unor plante noi (ex. cartoful, porumbul, cultivate experimental în grădinile sale și care au salvat de la foametea endemică satele de iobagi), faptul că regiunea a avut un muzeu cu trei ani înainte de deschiderea Luvrului, lăsat moștenire Transilvaniei etc etc.

În calitate de guvernator al Transilvaniei a avut ghinionul să administreze provincia în timpul răscoalei lui Horea, Cloșca și Crișan.

Ghinionul i-a fost cu atât mai mare cu cât  fusese un apropiat al împărătesei Maria Tereza, mama viitorului împărat Iosif al II-lea, care, din pricini pe care nu le știu, când a ajuns pe tron nu l-a plăcut deloc pe baronul sas.

PUBLICITATE

Motiv pentru care nici nu l-a lăsat să se ocupe de răscoală, ci a trimis trupele imperiale conduse de von Jankovich, un comisar aflat în serviciul direct al împăratului şi care nu dădea socoteală pentru acţiunile sale guvernatorului sau altcuiva.

Prin oameni de încredere, von Jankovich a negociat sumele pentru care moții i-au trădat, prins și predat autorităților pe capii răscoalei.

Câte 600 de ducați de aur și eliberarea din iobăgie a celor 7 moți.

PUBLICITATE

Aceștia au fost preotul Moise, fiul preotului, Moise cel tânăr, Ion Clisaru din Abrud, Ion, Todor şi gornicul Irimie Soil, Lazăr Latea, toţi din Cărpiniş, Todor şi Ion Holobut din Şasa-Lupşa, Todor Momen din Lupşa şi preotul Simion din Şasa-Lupşa.

Asta ca să știm despre ce vorbim.

Guvernatorului Brukenthal, răscoala i-a pus capăt carierei. Nici măcar n-a participat la sinistrul carnagiu al execuției, necum să fi avut ceva de zis sau făcut. Ordinele veniseră direct din cancelaria imperială, fără ca baronul să fie consultat sau întrebat ceva.

PUBLICITATE

Poate și pentru că anterior gestionase cam ineficient starea de tensiune preexistentă, nedorind să intre în conflict cu nobilimea maghiară. Căci este drept, valahii reprezentau o stare inferioară.

Brutalitatea execuției este asumată direct de către împărat, fapt ce dă mult de gândit istoricilor și acum, căci vorbim de iluministul Iosif al II-lea. Să fi fost ceva masonic la mijloc, Horea fiind și el mason, nu știu a zice.

Așa că acuzele la adresa baronului, aduse de unii pădureți, sunt nejustificate. Și chiar dacă a fost cu un pas înaintea vremurilor lui, a fost și un om al timpului său. Un timp în care românii erau considerați specie inferioară și multe dintre deciziile guvernatorului au favorizat sașii și aristocrația maghiară. Asta ca să mai temperăm și avântul ultra-europenilor care-i pupă soclul.

PUBLICITATE

Personajele istorice cărora li se ridică acum statui „beneficiază” de un tratament ceva mai nuanțat din partea noastră, căci suntem afectați, să nu zic infestați, de păguboasa ideologie a corectitudinii politice pe care o proiectăm în trecut. Și căreia i se opune tot o proiecție în trecut venită din partea naționaliștilor de peșteră.

Căci, deși oamenii trecutului au trăit cum le era lumea, imaginea despre ei este, din păcate, dependentă de cum înțelegem noi vremea lor.

Cine știe când, departe în viitor, vreun mecena ori vreun politruc zelos va decide că Iohannis are dreptul la statuie.

PUBLICITATE

Se va spune atunci că a fost ales președinte în ciuda faptului că fusese neamț, că a fost un stâlp al democrației, că sub el România a învins Valul 4 al pandemiei, că a organizat și administrat țara în momente de cumpănă și restriște.

N-am nici o tresărire că atunci se vor ridica împotrivă unii, alții, care vor zice că nu e a fost așa, că în realitate a fost mai mult plecat la schiat, prin concedii, că de fapt a păpușărit în folos propriu politica românească de la începutul secolului XXI, că a fost un mediocru și multe altele.

Tot atunci se va ridica altcineva care va zice că merită statuie, că a făcut și bune – a blocat odioasa Ordonanța 13, faptă legendară – și o fi făcut și rele, că a avut ghinion, dar a fost președintele României și face parte din istoria țării.

PUBLICITATE

Îi vor ridica au ba statuie nu știu, dar că se vor pizdui pe subiect sunt sigur.”

Am vorbit cu Cătălin Borangic pentru a afla ce l-a determinat să scrie povestea, una scrisă pe un ton relaxat, a baronului Brukenthal și a legitimității statuii sale. Mi-a spus că a scris-o „să le spun că aberează, să învețe lumea cum a fost, nu cum cred ei că a fost”. Și mai are o explicație pentru ceea ce se petrece:„Este reacția extremelor: unii huo, alții hăis și nimeni nu știe real decât să urle, nu și realitatea istorică. Și, mai ales, judecă faptele de atunci cu normele de acum, fie naționaliste, fie ultraprogresiste. Echilibru deloc.”

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT

Comunicate de presa

Cisnădioara, mai curată. O acțiune de curățenie organizată de membrii comunității

Publicitate

Publicat

pe

Membrii ai comunității Cisnădioara se adună din nou sâmbătă, 18 septembrie intre orele 09.00-11.00 pentru o nouă acțiune de curățenie a localității în care locuiesc.

Acestia s-au mobilizat si au organizat pe parcursul verii mai multe actiuni de curatenie a localitătii, au pus afise cu rugamintea pastrarii curateniei de catre turisti si au putut constata cu bucurie ca multi oameni sunt sensibili si raspund pozitiv indemnului de a-si strange gunoiul la plecare de la picnic/gratar.

PUBLICITATE

De această dată a venit rândul zonei denumite pe harta creata de localnici VALEA LUMINOASĂ, unde se va curata vechea groapa de gunoi a satului de pe strada Raului (loc intalnire podul de la intersectia strazilor Raului cu valea Argintului ) si de asemenea, o altă echipa va curata drumul din padurea spre Cisnadioara (loc intalnire statia de autobuz de la intrarea pe str.Marului – strada cu Apfelhaus).

Avand in vedere ca acest drum este parcurs nu doar de membrii comunitatii ci si de turisti, biciclisti iubitori de natura si frumos, facem apel la cei care doresc sa participe sa ni se alature. Contributia fiecaruia conteaza!

Principiul dupa care ne-am ghidat la toate actiunile organizate pana acum a fost ”nu exista vremea rea ci doar imbracamintea nepotrivita”!

PUBLICITATE

Cine doreste sa participe e asteptat! Sacii, manusile sunt asigurate de primaria Cisnadie si de asemenea, Soma va ridica sacii stransi la finalul actiunii.

WhatsApp Image 2021-09-17 at 10.55.59 (1)
WhatsApp Image 2021-09-17 at 10.55.59 (3)
WhatsApp Image 2021-09-17 at 10.55.59 (4)
WhatsApp Image 2021-09-17 at 10.55.59 (7)
WhatsApp Image 2021-09-17 at 10.55.59 (6)
WhatsApp Image 2021-09-17 at 10.55.59 (5)
WhatsApp Image 2021-09-17 at 10.55.59 (2)
WhatsApp Image 2021-09-17 at 10.55.59

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT

Eveniment

Peste 5.000 de șoferi, lăsați fără permis de conducere. Aproape 2.000, din cauza vitezei, dintre care doar șapte în Sibiu

Gabriel Dogaru

Publicat

pe

Acțiunile Poliției Rutiere au scos de pe șosele, cel puțin teoretic, mai bine de 5.000 de șoferi, după ce polițiștii i-au surprins, în ultimele șapte zile, cu aparatele radar depășind viteza legală, dar și pentru că au fost găsiți sub influența alcoolului. Multe alte contravenții la legea rutieră au stat la baza ridicării permiselor. Datele din Sibiu arată că aici nu prea există încălcări ale legii sau, poate, nu există suficienți polițiști care să le descopere.

Poliţiştii rutieri au reușit să „ridice”, în doar o săptămână, 5.138 de permise de conducere, cele mai multe fiind suspendate pentru depășirea vitezei cu mai mult de 50 km la oră.

PUBLICITATE

„Au fost reţinute, în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce, 5.138 de permise de conducere, dintre care 1.938 pentru depăşirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime legale admise, 628 pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice, 816 pentru depăşire neregulamentară, 307 pentru neacordarea priorităţii de trecere vehiculelor şi 537 pentru neacordarea priorităţii de trecere pietonilor”, potrivit unui comunicat al IGPR.

Au fost aplicate, ca măsură principală, 47.110 de amenzi, dintre care 42.445 pentru nerespectarea prevederilor OUG 195/2002, privind circulaţia pe drumurile publice.

„Astfel, au fost aplicate 13.597 de sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 537 pentru neacordarea priorităţii de trecere pietonilor, 307 pentru neacordarea priorităţii de trecere vehiculelor, 2.205 pentru abateri săvârşite de pietoni, 3.549 pentru abateri săvârşite de biciclişti, 1.055 pentru abateri ale căruţaşilor, 816 pentru depăşiri neregulamentare şi 585 pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice”, se arată în comunicat.

PUBLICITATE

Pentru conducerea unor autovehicule având defecţiuni tehnice sau pentru neîndeplinirea unor obligaţii legale, poliţiştii rutieri au retras 1.681 de certificate de înmatriculare.

Polițiștii au constata și 431 de infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice, dar şi 253 de infracţiuni de altă natură.

În Sibiu, doar 57 de permise reținute

PUBLICITATE

Dacă la nivel național rezultatele sunt impresionante, în județul Sibiu „capturile” polițiștilor de la rutieră au fost rezervate în ultima săptămână. Potrivit informațiilor transmise de Poliția Sibiu, în perioada 6 – 12 septembrie, au fost reținute 57 de permise de conducere. 11 dintre permise au fost suspendate pentru depăşiri neregulamentare, 9 pentru consum de alcool la volan, 7 pentru depăşirea limitei legale de viteză, iar alte 9 pentru neacordarea de prioritate pietonilor. De asemenea, 5 permise de conducere au fost reţinute pentru neacordarea de prioritate autoturismelor, evenimente din care au rezultat tamponări, 3 pentru depăşiri neregulamentare din care au rezultat tamponări, alte 9 permise pentru neprezentarea în termenul legal de 24 de ore la sediul poliţiei după implicarea într-un eveniment rutier din care au rezultat pagube materiale, 2 pentru nerespectarea semnalelor poliţiştilor şi câte un permis pentru circulaţie pe sens opus, respectiv unul pentru trecere pe culoarea roşie a semaforului.

De asemenea, la nivelul judeţului Sibiu au fost constatate 12 infracţiuni rutiere, au fost retrase 41 de certificate de înmatriculare şi au fost aplicate 522 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 182.000 de lei.

 

PUBLICITATE

CITEȘTE MAI MULT
PUBLICITATE
PUBLICITATE
PUBLICITATE

DELGAZ

PUBLICITATE

Subiecte

ULTIMA ORĂ

CELE MAI CITITE