5.1 C
Sibiu
joi, aprilie 18, 2024

Copaci căzuți și acoperișuri afectate, în urma vijeliei de miercuri seară

Cele mai citite

Vântul puternic de pe teritoriul județului Sibiu, pentru care a fost emisă și avertizarea de cod roșu, a lăsat în urmă pagube materiale serioase. Reprezentanții ISU Sibiu au intervenit pentru a îndepărta arbori prăbușiți, țigle și bucăți de tablă din acoperișuri, ce puteau pune în pericol siguranța cetățenilor.
Miercuri, 13 noiembrie, județul Sibiu, alături de alte patru județe din centrul țării, a fost pus sub avertizare de cod roșu de vânt puternic pentru zonele înalte și cod portocaliu, pentru zonele joase. Vijelia stârnită de fenomenele meteo a dat bătăi de cap oamenilor. Inspectoratul pentru Situații de Urgență Sibiu a intervenit pentru a îndepărta arbori căzuți, țigle, bucăți de tablă și elemente de izolație ale clădirilor prăbușite în urma fenomenelor meteo extreme.
Conform purtătorului de cuvânt ISU Sibiu, Valentin Larie, au fost îndepărtați copaci căzuți de pe străzile Oștirii, Ștefan cel Mare și bulevardul Vasile Milea. Au avut loc și acțiuni de înlăturare a unor elemente de construcție (țigle, bucăți de tablă, bucăți de izolație ale clădirilor) în zona parcului Astra, pe strada Viilor, strada Distribuției, strada Poiana și pe strada Siretului. Aceste elemente ar fi pus în pericol siguranța cetățenilor.
S-a acționat și pentru stingerea unor incendii de vegetație uscată în zona localității Mălâncrav. Din cauza vântului, exista riscul de extindere a focului în vecinătate.

Miercuri, a fost emisă la Sibiu o avertizare de cod roșu pentru vânt puternic în zonele de munte, cu altitudini de peste 1800 de metri. Acolo rafalele de vânt au atins viteze cuprinse între 140 și 150 de kilometri pe oră. 
La nivel de țară, în Sibiu, Brașov și Hunedoara au fost raportate cumulativ 35 de acoperişuri desprinse, 7 copaci căzuţi pe carosabil, 2 panouri publicitare rupte și 13 autoturisme avariate. DN 1 şi DN 73A/BV au fost, de asemenea, temporar blocate din cauza copacilor căzuți pe carosabil.
Potrivit autorităților, măsurile ce trebuie adoptate de cetățeni în caz de vânt puternic sunt: 

  • în situația în care sunteți surprinși în zone deschise, îndepărtați-vă rapid de zona în care se manifestă fenomenele și identificați un spațiu care garantează protecție;
  • parcați autoturismul în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate ;
  • dacă vă aflați în mașină, îndepărtați-vă, pe cât este posibil, de zona în care vântul suflă cu putere și rămâneți în autovehicul, cu centura de siguranță pusă, până la ameliorarea vremii;
  • alertați imediat autoritățile prin numărul 112, dacă aveți informații despre persoane care se află în pericol sau alte situații care pot afecta negativ comunitățile.

 

spot_img
spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: Fetiță de 7 ani, lovită pe o trecere de pietoni din Cisnădie

O fetiță de 7 ani a fost rănită, miercuri seara, într-un accident rutier produs în Cisnădie, pe strada Grigore...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect