5.1 C
Sibiu
vineri, aprilie 19, 2024

Bode: Vom atrage fonduri europene, asigurăm astfel bugetul şi putem da sporul de titlu de specialist de clasă

spot_imgspot_imgspot_img
Cele mai citite

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat, marţi seara, că sunt bani europeni nerambursabili care trebuie atraşi la nivelul ministerului, bugetul va fi astfel asigurat şi în limita acestuia va putea fi acordat poliţiştilor sporul de titlu de specialist de clasă.

„Decizia Guvernului este una foarte clară: la nivelul anului 2021 salariile în sistemul bugetar sunt îngheţate. La sfârşitul anului, analizând situaţia în care ne aflăm (…), am constatat că un drept câştigat de mulţi ani, şi anume un spor, titlul de specialist de clasă – e un spor de 2,5%, 5%, 7,5%, care se aplică în funcţie de vechime, pentru aproximativ 76.000 de angajaţi ai MAI – nu se aplica. Nu au fost bani, nu au fost prinşi în buget. Eu am dat un semnal de deschidere spre dialog şi discutând cu primul-ministru Florin Cîţu, anul trecut, am spus: în regulă, în 2021 salariile vor fi îngheţate, dar în limita bugetului vă rog să îmi permiteţi să negociez cu structurile sindicale acordarea acestui drept, pentru că nu vorbim de o majorare, nu vorbim de un moft, vorbim de acordarea unui drept cu un impact undeva la 119 milioane de lei. Acest drept va fi acordat în 2021”, a spus Bode la B1 TV.
Ministrul a adăugat: „Evident că o să tăiem bani de undeva”. El a explicat, pe scurt, cum este structurat bugetul ministerului.
„Pe bugetul de stat am avut discuţii (…), în ceea ce ne priveşte pe noi, vreau să spun că 56% din buget merge către cheltuieli de personal şi 20% către pensii. Deci 76% din buget – cheltuieli de personal şi pensii. Am spus 87.800 de pensionari şi 129.938 de angajaţi în plată”, a precizat Bode.
Acesta a menţionat cum va fi echilibrat bugetul ministerului.
„Unde cred eu că vom putea echilibra bugetul pe acest an? La capitolul fonduri europene (…). Pe POIM (Program Operaţional Infrastructură Mare, n.r.) pentru MAI avem alocat aproximativ 700 de milioane de euro, pentru echipamente, utilaje, elicoptere, nave multifuncţionale, sediu nou la IGSU”, a susţinut Bode.
Potrivit acestuia, bani europeni vor fi atraşi şi prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
„Pe PNRR, Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, avem propus un buget de 1,25 miliarde de euro. Şi anume, vrem să relocăm Spitalul Gerota şi pe un teren de la Academia de Poliţie să construim un spital nou, peste 100 de milioane de euro. Vrem să reabilităm 64 de clădiri ale structurilor MAI. Avem 2.800 de secţii de poliţie în mediul rural, din care peste 1.000 sunt cu toaleta în fundul curţii şi aproape 200 sunt fără toaletă. Şi atunci e anormal să ai fonduri europene la dispoziţie pentru modernizarea acestor clădiri şi să nu le foloseşti. De asemenea, pentru Inspectoratul General de Aviaţie vrem să reînnoim flota, avem alocaţi 120 de milioane de euro pentru elicoptere noi. Avem propus să construim şi să operaţionalizăm peste 100 de subunităţi de pompieri noi în mediul rural. Aceasta e soluţia şi aici la MAI, fondurile europene nerambursabile. Şi atunci, eu mă gândesc că în acest buget să am o creştere de aproape 500% pe fond europene”, a mai spus Bode. (AGERPRES)

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Egal pentru FC Hermannstadt cu Botoșani. Gol fenomenal marcat de Neguț

FC Hermannstadt a terminat la egalitate, scor 1-1, partida de vineri după amiaza cu FC Botoșani. Sibienii au evoluat...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect