Sibiul reunește la finalul acestei săptămâni 15 poeți din 9 țări, cu voci și tehnici diferite, într-un maraton poetic compus din video-performance, poeți introspectivi, poeți pentru care reinventarea și experimentul sunt atributele cele mai importante, poeți punk, poeți queer, poeți care nu se tem să spună totul în poezia lor.
Început în anul 2015, festivalul Z9, organizat de Universitatea Lucian Blaga din Sibiu s-a format ca o extensie naturală a revistei Zona Nouă, rebranduită Z9 Magazine între timp, și a pornit dintr-o nevoie a studenților de pe atunci, de a lua contact cu autorii tineri pe care îi traduceau deja în revistă. Festivalul a fost conceput ca o platformă pentru scriitori debutanți și tineri din întreaga lume, iar cu timpul acesta a evoluat și a fost menționat de Revista PlayGround Magazine din Spania ca fiind ‘El Mejor’, cel mai bun festival de poezie tânără din Europa. Motivul acestei aprecieri, spun organizatorii, a fost că l-au făcut exact după felul în care vedeau ei lucrurile, cu scriitorii, poeții, și poetele care le plăceau lor.
Astăzi, Vlad Pojoga, alături de echipa Z9, Cătălina Stanislav, Alex Văsieș, Krista Szöcs, Ruxandra Gîdei și Daniel Coman, au transformat ceea ce era un festival al studenților într-un festival al comunității, care caută neconvenționalul și care își dorește de la an la an, mereu, mai mult.
Vlad Pojoga este scriitor, traducător, asistent de cercetare la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu și manager cultural. Pe vremea când a început festivalul Zona9, era încă student, în anul trei, tocmai își pregătea examenul de licență. Despre începuturile festivalului îmi spune că “a pornit când noi, mai mulți membri ai cenaclului Zona Nouă eram în facultate și făcuserăm câteva numere tematice cu scriitori americani, britanici, spanioli, toți tineri, și am avut această nevoie de a ne și întâlni cu ei, de a schima idei și de a ne asculta cititnd pe viu. Și am avut norocul, imens spun eu, ca Univeristatea Lucian Blaga să susțină o astfel de inițiativă și să ne include în proiectul Sibiu Capitală Universitară Europeană. Mie mi se pare ireal acest lucru, tocmai pentru că niciodată, nimeni de la ULBS nu a venit să ne zică cum să clădim evenimentul sau pe cine să invităm ci ne-a acordat dintotdeauna libertate totală și în alegerea invitaților și în felul în care am gândit conceptul festivalului“.
O a doua componentă definitorie pentru evoluția festivalului, îmi spune Vlad, a fost că ei, organizatorii fiind mai mulți, au crezut și acceptat gusturile lor diferite, și au transformat acest fapt într-un atu. Iar având gusturi diferite au chemat mereu poeți și poete foarte diferite, care acoperă o plajă foarte foarte largă, adresând astfel diversitatea din jurul nostru. “De aici încolo s-au format niște evenimente cu public, în care invitații vin și citesc în limbile lor – un alt detaliu foarte important. Regula este că mereu se proiectează în spatele autorului cititor traducerea în limba engleză, după care altcineva citește traducerea în limba română. În fiecare seară avem astfel foarte multe voci, dar și foarte multe limbi în care se citește, ceea ce dă o cromatică unică evenimentului nostru”, îmi spune Vlad.
Z9 Festival este exact acel gen de eveniment în care vocile invitate sunt încurajate, și lăsate să se exprime liber. Principiul acestuia este să fie cât mai user-fiendly, prietenos cu publicul larg, urmărind să accesibilizeze în fața participantului și a cititorului noțiunea de poezie: “în general, noi percepem poezia ca fiind ceva complicat, ceva care are nevoie de decriptări, care necesită foarte multe lecturi. Ideea e că nu e complicat deloc, poezia poate să fie actuală, să vorbească despre lucruri din jurul nostru. Noi invităm numai poeți născuți după anul 1980, pentru că ei vorbesc despre lucruri foarte apropiate tinerilor, ei percep altfel schimbările tehnologice”, îmi explică Vlad.
De-a lungul anilor formatul festivalului a suferit schimbări, ajustări, iar anul acesta a revenit din nou la formatul de două seri. Serile de poezie se vor desfășura în curtea Teatrului Gong. Evenimentul are în acest an două noi componente: Z9 Camp, o tabără cu 15 elevi și studenți care sunt deja de la începutul săptămânii în Sibiu și participă la ateliere creatoare cu scriitori români relevanți astăzi, și Premiile Z9, primele premii descentralizate de poezie din țară, oferite de poete și poeți. “Ideea din spatele acestui concept este să avem un juriu format din toți poeții și poetele publicate, care au participat vreodată la Z9 Festival. Astfel, anul acesta am avut peste 25 de poete și poeți care au participat. Ei trimit voturile, iar cineva le centralizează, neștiind nimeni până la final cine ce a votat, câștigătorul fiind o surpriză pentru toată lumea“, spune Vlad.
Anul acesta citesc în cadrul Z9 Festival 15 poeți, iar oricine care vine la eveniment va găsi cu siguranță o voce cu care să se identfice cât de puțin.
Vlad concluzionează: “Un astfel de eveniment ne arată că suntem diferiți și că este cât se poate de benefică diversitatea pe care o vedem în jur. Învățăm astfel că este oportun să ascultăm și ce au alții de spus, cei care nu sunt ca noi. La Z9 Festival avem an de an în față o serie de poeți care ne arată cât de diferiți suntem și cât de important este să ne ascultăm unii pe alții.”
Mai multe detalii despre eveniment pot fi găsite pe pagina de Facebook /zonanoua, sau pe pagina de Instagram /@zonanoua.