13.3 C
Sibiu
vineri, martie 29, 2024

Primul spital pentru copiii bolnavi de cancer, un proiect care are nevoie de susținerea tuturor

Cele mai citite

„Viața copiilor bolnavi de cancer atârnă de un fir de ață” – este sloganul real și dureros al Asociației „Dăruiește viața”, care a demarat, poate, cea mai de preț campanie a românilor: construirea Primul Spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din țară. În ziua de astăzi, aproape că nu există român care să nu fi pierdut o persoană dragă sau să nu fi auzit despre cineva care se luptă cu această necruțătoare boală. Dureros este că, în ghearele ei, cad și copiii. Ne putem imagina demonii din copilăria acestor micuți? Mai mult, ei s-au născut într-o țară cu un sistem de sănătate și mai bolnav și cu autorități care-i condamnă, cu nepăsare, la moarte sigură. Rata de supraviețuire a bolnavilor de cancer în România este sub 50%, iar micuții au de 2 ori mai puține șanse să se recupereze decât cei din țările occidentale. Ajunge! Așa au spus o mână de oameni care ridică spitalul singuri, doar din donațiile celor care au înțeles cât de mult înseamnă acesta pentru noi și pentru copiii noștri. Clădirea este ridicată în curtea Spitalului Marie Curie din București, iar costul total al investiției este estimat la 16 milioane de euro. Lucrările sunt începute și dacă totul merge conform planului vor fi gata la sfârșitul anului viitor. Au donat mulți români, foarte mulți, iar proiectul este susținut de oameni ca Andreea Esca, Smiley, Oana Pelea, Pavel Bartoș, Florin Busuioc și alții, mulți alții. Nu este suficient. De data asta este nevoie de noi toți. Nu luptăm pentru o cauză, nu luptăm pentru un proiect, luptăm ALĂTURI și PENTRU copiii noștri împotriva temutului cancer. Carmen Uscatu, președintele Asociației Dăruiește Viața știe cel mai bine cum să facem asta.

 
Ați reuși să mobilizați românii într-unul dintre cele mai mărețe proiecte. Un spital construit sută la sută din donații. De la ce a pornit ideea acestui proiect impresionant, o investiție de zeci de milioane de euro?
De la revoltă. Că în România, în cel mai mare spital de copii din România, pe Secția de Oncologie, 30 de copii cu 30 de parinți împart două toalete. Și stau la coadă dimineața și seara. Inițial, am vrut să renovăm și să reamenajăm secția. Ne-am dat, însă, seama că, din cauza configurației spitalului și a instalațiilor sanitare, lucrările de renovare nu erau posibile, așa că am decis să facem o construcție nouă. Inițial avea doar Radioterapie și Oncologie și apoi, datorită implicării oamenilor, am decis să o mărim și să aducem în spitalul nostru și blocul operator al actualului spital, precum și secțiile de Terapie Intensivă, Chirurgie și Neurochirugie.
Ar fi obstacole la ora actuală?
Timpul – ne-am dori ca acest spital să fie gata cât mai repede, pentru că nevoia construirii lui este acută. Totodată, ne dăm seama că pentru a fi făcut cum trebuie necesită timp și bani căci trebuie gândit în așa fel încât să răspundă tuturor nevoilor copiilor și să respecte toate regulile, astfel încât să fie un proiect cu adevărat eficient.
Știu că se dorește a fi terminat la finele anului 2019. Atunci când va fi gata, cum va fi rezolvată problema personalului?
O parte dintre cadrele medicale, de pe Oncologie, Chirurgie, Neurochirurgie și Terapie Intensivă există. Echipa va trebui doar mărită. Pe Secția de Radioterapie trebuie să aducem radioterapeuți și personal medical pentru că e prima secție de radioterapie din țară. La Oncologie, de asemenea, ne mai trebuie medici, dar e un aspect la care lucrăm și îi asigurăm pe toți sponsorii noștri că este un proiect pe care îl vedem per ansamblu și că ne ocupăm deja și de acest aspect.

În proiect s-au implicat, voluntar, foarte mulți oameni. Au pus umărul pentru ca acest spital să se construiască. Cât de important este să fii atât de suținut?
Da, este adevărat. Avem voluntari și avem personalități din toate zonele care ne susțin și care își asociază imaginea cu proiectul nostru, oferindu-i credibilitate.
Ne bazăm foarte mult pe voluntari și pe sprijinul lor pentru bazele de date, pentru traduceri, pentru consilierea pacienților care ne cer sprijinul, pentru psihoterapie în spital acordată părinților și copiilor. Noi am avut noroc și am dat peste oameni extraordinari care cred cu adevărat în proiect și ne sprijină în ceea ce facem.
Dar implicarea românilor într-o cauză socială de tipul acesteia cum este?
În acest moment avem peste 200.000 de oameni care au ales să facă o donație pe www.bursadefericire.ro sau au dat SMS la 8864 cu mesajul SPITAL (4 euro lunar) pentru acest proiect. De asemenea, avem români din străinătate care sunt foarte implicați în ceea ce facem și ne sprijină prin donații. În plus, peste 1.500 de companii ne sunt alături în acest proiect.

Este un proiect care a arătat că se poate și în România. Cum ați reușit?
Acest proiect este dincolo de construcția unui spital. Este un fenomen social. Pentru că ne arată tuturor că și în România se pot construi spitale. O mobilizare fără precedent a românilor vine și din faptul, credem noi, că statul încearcă pe orice cale să ne pună bețe în roate. Oamenii și-au dat seama că, dacă nu ne unim noi, cu toții, să mișcăm lucrurile într-o anumită direcție, nimeni nu o va face în locul nostru. Fiecare a ajuns să se simtă responsabil pentru direcția în care ne îndreptăm.
Dincolo de toate, ați reușit să schimbați mentalitatea și comportamentul publicului în România. Frecvent suntem asaltați de acțiuni caritabile, unele dintre ele nefiind reale, și cu toate acestea românii donează pentru acest spital…
Da, cred că a contat transparența totală. Faptul că fiecare donator poate vedea pe plaforma noastră de strângere de fonduri, www.bursadefericire.ro, la secțiunea „Acțiunile tale”, exact unde s-au investit banii donați de el îl face să aibă încredere, dar îl și responsabilizează. Este un gest cu consecințe pe termen lung. Proiectele noastre sunt unele care izvorăsc de la firul ierbii. Ideile noastre vin din nevoile oamenilor care ajung în spitalele infecte ale sistemului nostru de sănătate.
 
Și că veni vorba, cum credeți că poate asigura cel mai bine un ONG transparența pentru a fi credibil publicului și pentru ca susținătorii să adere în cât mai mare număr la cauza pe care o propune?
Arătând unde se investesc banii donatorilor, prin rapoarte de activitate foarte clare unde se vede exact ce procent merge spre fiecare proiect, care sunt cheltuielie administrative care pot fi consultate pe http://www.daruiesteviata.ro/rapoarte/. În plus, oamenii pot vedea mereu actualizat ceea ce facem. De exemplu, referitor la proiectul actual, Primul Spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România, avem un Jurnal de Spital – http://www.daruiesteviata.ro/category/blog/jurnal-de-spital/ unde postăm săptămânal etapele proiectului. Iar pe paginile de facebook postăm zilnic despre proiectele noastre:
https://www.facebook.com/bursadefericire/
https://www.facebook.com/daruiesteviata.ro/
 
Ce mai putem face, noi românii, pentru ca acest spital să fie cât mai repede funcțional?

 

 

 

  • Se pot iniția/continua donația prinSMS cu mesajul SPITAL la 8864 (4 euro/lună) și/sau la 8844 (2 euro/lună). Pot fi active ambele campanii sau doar una dintre ele.

 

 
FIȘĂ DE PROIECT
Cine: Asociația Dăruiește Viață
Unde: București, curtea Spitalului Marie Curie
De ce: Viața copiilor bolnavi de cancer atârnă de un fir de ață
Cum: 100% din donații și sponsorizări
Suma estimată: 16.000.000 euro
Data începerii lucrărilor: decembrie 2017
Start turnarea fundației: iunie 2018
Data finalizării construcției: decembrie 2019
Ce va conține Spitalul Dăruiește Viață:

  • Radioterapie: două buncăre la subsol, plus spații de pregătire pacienți
  • Spațiu pentru un nou RMN și un nou CT
  • Oncologie – ambulator și internare continuă (parter și etaj 1)
  • Hemato- oncologie: saloane și 5 camere sterile (etaj 2)
  • Chirurgie (etaj 3)
  • Neurochirurgie (etaj 4)
  • Terapie intensivă (etaj 5)
  • Bloc operator cu 8 săli de operație (etaj 6)
  • Număr paturi: 200

 
„Gestul tău poate schimba destinul copiilor bolnavi de cancer din România.
Împreună construim primul spital de Oncologie și Radioterapie din România.
Pentru ca viața lor să nu mai atârne de un fir de păr!”
 
 
 

spot_img
spot_img
Ultimele știri

FOTO: Copșa Mică are o autospecială de stingere a incendiilor

După ani de numeroase încercări de a obține o autoutilitară funcțională de stingere a incendiilor, acest lucru s-a realizat...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect