13.3 C
Sibiu
vineri, martie 29, 2024

Video: Magistrații față în față cu „Vă vedem” într-un protest împotriva modificării legilor justiției

Cele mai citite

Magistrații continuă să protesteze împotriva modificărilor aduse Legii Justiției. Astăzi, 1 martie au fost anunțate proteste în toată țara. La Sibiu, în jurul orei 12:00, aproximativ 20 de judecători au protestat mut în fața tribunalului. Aceștia au fost susținuți de circa 60 de membri ai mișcării „Vă vedem”. Protestul a durat 20 minute, timp în care susținătorii judecătorilor au scandat lozinci precum „Justiție nu corupție”, „Cinste lor, cinste Magistraților” sau „Guvern de hoți și de mafioți”.  
„Am ieșit pentru a arăta o dată în plus loialitate față de magistrați. Ceea ce fac ei acum în ultimele săptămâni pentru România și Statul de Drept este esențial. Este un semnal foarte puternic pe care sunt sigur că guvernarea PSD – ALDE le-a simțit până în măduva oaselor. Puterea judecătorească funcționează ca o putere în stat, așa cum este și arată că refuză să execute acest program de pervertire totală a justiției pe care PSD și ALDE vor să-l pună în aplicare. Magistrații alături de stradă și alături de acea parte din opoziție care, în sfârșit, s-a trezit ținem România în Europa. Ceea ce fac magistrații în aceste zile este să țină România în Europa”, spune Radu Vancu, membru „Vă vedem”.
Seria protestelor de susținere a magistraților va continua până duminică. Judecătorii spun că, la Sibiu se va suspenda activtatea de judecată în perioada 4 – 8 martie, în intervalul orar 10:00 – 11:00, ca formă de protest adusă modificării aduse Legilor Justiției.
Pe de altă parte, în urmă cu câteva zile, pe 26 februarie, Adunarea Generală a judecătorilor din cadrul Tribunalului Sibiu a fost convocată de o treime din judecătorii instanței, potrivit dispozițiilor art. 17 al.2 din Regulamentul de ordine interioară al instanțelor judecătorești, pentru a lua în dezbatere Analizarea efectelor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 7/2019.
În urma acestor dezbateri s-a ajuns la un punct de vedere care urmează să fie înaintat Consiliului Superior al Magistraturii – Secția de Judecători. Acesta a fost făcut public de judecători. În cele ce urmează puteți citi concluziile la care au ajuns:
– Apreciază că nu este îndeplinită condiția urgenței prevăzută de art.115 alin.4 din Constituţie cu privire la majoritatea modificărilor legislative (cu excepția celor privind admiterea în magistratură şi înlăturarea necorelării din legislaţia anterioară referitoare la punctajul aferent probelor din cadrul concursului pentru promovare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie);
– Îşi exprimă îngrijorarea faţă de nerespectarea de către puterea Executivă a principiului cooperării loiale, prin adoptarea actului normativ menţionat în mai puţin de 24 ore, de la momentul solicitării avizului Consiliului Superior al Magistraturii, punând acest organism în imposibilitatea practică de a-l formula, fiind considerată o lipsă de transparenţă, aceasta fiind a doua ordonanţă de urgenţă a Guvernului României prin care se aduc modificări legilor justiţiei;
– Modul de nerespectare a dispoziţiilor art.132 alin.1 din Constituţie şi a Deciziei nr.33/2018 a Curţii Constituţionale a României prin eliminarea controlului ierarhic superior al actelor emise de procurorul şef al Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie;
– Privind condiţia de „buna reputaţie”, necesară menţinerii în funcţie, se impune definirea unor criterii transparente de apreciere, mai mult că o atare situaţie este deja reglementată, fiind o faptă disciplinară (art. 99 lit. a din L.303/2004), ce atrage răspunderea magistratului gradual, raportat la gravitatea abaterii. În acest context nu este justificată nici adoptarea modificării în regim de urgenţă şi nici explicabilă introducerea unei condiţii a cărei neîndeplinire conduce direct la excluderea din magistratură, atâta timp cât există deja reglementată o procedură cu acelaşi rezultat posibil, dar în concordanţă cu gravitatea abaterii disciplinare.



spot_img
spot_img
Ultimele știri

Vremea în aprilie: temperaturi mai ridicate decât cele normale perioadei

Pe tot parcursul lunii aprilie, temperaturile vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă.Săptămâna 1-8 aprilieValorile termice...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect