13.3 C
Sibiu
vineri, martie 29, 2024

Autostrada Sibiu – Orăștie intră în reparații pentru 9 luni, în zona Săliște. CNAIR a scos la licitație lucrările de reparații

Cele mai citite

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a lansat licitația pentru refacerea porțiunii de autostradă care se surpă, în județul Sibiu, pe sectorul de drum Sibiu – Săliște (dealul Aciliu). Lucrările prevăd intervenția pe aproximativ 500 de metri, pe lotul 3, Sibiu – Orăștie, însă nu este clar cât timp va fi închisă circulației calea II.
CNAIR a publicat documentația pentru licitația pe care o organizează în vederea reparării zonei de autostradă afectată de surpări. Este vorba despre o porțiune adiacentă celebrului segment demolat și reconstruit în 2017. CNAIR a spus că nu are legătură unul cu celălalt, însă este evident că avem de-a face cu același teren, dealul Aciliu, care se surpă sistematic sub acțiunea ploilor și sub greutatea autostrăzii. Documentația precizează că “precipitațiile și cantitățile mari de apă căzută pe metru pătrat” stau la originea surpărilor. “Fenomene de instabilitate a taluzului de debleu, materialzate prn alunecări de teren de diverse tipuri, cu trepte de desprindere apărute cu precădere în aria banchetei mediane a săpăturii”. CNAIR mai spune că “din cauza alunecărilor aspectul taluzului de debleu este neregulat, cu crăpături largi, fisurări ale terenului și ebulmente”. Zona afectată acum este cea cuprinsă între km 278 + 710 și km 279 + 210, pe calea II de rulare. Sunt licitate la pachet proiectarea și execuția.
În caietul de sarcini se propun câteva soluții de consolidare. Este vorba despre refacerea geometriei taluzului prin executarea de trepte orizontale, executarea unui sistem de colectare și evacuare a apei din versant, executarea unei saltele antierozionale de suprafață, plantarea pe suprafața versantului a unor copaci cu afinitate mare la apă și refacerea șanțului colector de la baza versantului.
Sunt prevăzute 3 luni pentru proiectare, 3 luni pentru obținerea de avize și autorizații și 9 luni de execuție. Peroada de garanție solicitată este de 3 ani.
Valoarea estimată a proiectului este de 2,2 milioane de lei, iar deschiderea ofertelor este prevăzută pentru 9 decembrie.

spot_img
spot_img
Ultimele știri

FOTO: Copșa Mică are o autospecială de stingere a incendiilor

După ani de numeroase încercări de a obține o autoutilitară funcțională de stingere a incendiilor, acest lucru s-a realizat...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect