fbpx
Connect with us

Unde Ieşim

Feeric Fashion Week, o săptămână a modei în Sibiu, cu prezentări și evenimente culturale

Avatar

Published

on

Festivalul de modă Feeric Fashion Week găzduiește la Sibiu, în acest weekend, personalități din lumea modei și prezentări de ținute ale mărcilor celebre. Cea de a 13-a ediție a evenimentului va avea loc în mai multe locuri din Sibiu, dar și în afara orașului.

Feeric Fashion Week își deschide porțile pentru patru zile de spectacol. După ce pandemia le-a dat planurile peste cap anul trecut și a anulat festivalul, organizatorii sunt gata să își ia revanșa. Așteptarea pasionaților de modă a luat sfârșit, iar anul acesta avem parte de ediția cu numărul 13 a festivalului, care se anunță una inedită.

Sibienii sunt invitați să ia parte la gala de deschidere a festivalului alături de designerii care își vor prezenta colecțiie. Aceștia pot vedea o expoziție de fotografie intitulată „Make simplicity great again”, creată pentru a atrage atenția asupra necesității reciclării și care îndeamnă la mai multă responsabilitate în modă.  Pentru a încuraja reciclarea, organizatorii au anunțat că persoanele care dau la schimb haine vechi vor avea parte de un discount la piesele de colecție.

Prezentările de modă din oraș vor începe în data de 22 iulie și pot fi urmărite în Piața Mare, Strada Cetății, Piața Mică, Piața Aurarilor, cele două mall-uri, Turnul Sfatului, Piața Huet și gară. Acestea se vor desfășura și în câteva locuri din afara Sibiului. 

În timpul festivalului numeroase brand-uri deja cunoscute, dar și unele la început de drum ale unor designeri talentați, își vor prezenta colecțiile. În cadrul galei va fi acordat și premiul IED (Institutul European de Design).

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cultura

Festivalul Enescu de la Sibiu a scos la vânzare biletele pentru cele cinci spectacole

Avatar

Published

on

Luna septembrie va fi marcată la Sibiu de concertele susținute în cadrul Festivalului Internațional George Enescu. Biletele pentru cele cinci spectacole de gală s-au pus deja în vânzare, publicul având acces în sală conform regulilor specifice stării de alertă.

Sibiul va găzdui în această toamnă, timp de mai multe zile, concertele din cadrul Festivalului Internațional George Enescu. Evenimentul va aduce pe scenele din Sibiu 85 de artiști de talie mondială, în perioada 3-14 septembrie, la Sala Thalia.

Printre muzicienii care vor interpreta lucrări celebre la Sibiu se numără Yuja Wang, Gil Shaham, Shlomo Mintz, Yuja Wang, Mahler Chamber Orchestra, Gil Shaham și Camerata Regală.

Mahler Chamber Orchestra este un colectiv format din 54 de muzicieni, multi-premiat cu “Grammy”. PIanista Yuja Wang, pianista care va cânta alături de Mahler Chamber Orchestra, se numără printre cei mai apreciați de critici pianiști, pentru tehnica sa aproape supra-omenească și coloristica interpretării.

Printre invitații festivalului se numără și Robert Powell, o figură legendară a cinematografiei pentru rolul interpretat în celebrul film „Iisus din Nazaret”, dar și pentru rolul marelui compozitor Gustav Mahler, în filmul său biografic. Tot el va da viață, într-un nou film, celebrului muzician Claude Debussy.

Această ediție a festivalului celebrează 140 de ani de la nașterea marelui compozitor George Enescu. Tema din acest an este ,,O istorie din iubire” și pe lângă creațiile enesciene repertoriul va conține și creații ale lui Beethoven, Chopin, Mozart sau Bach.

Continue Reading

Comunicate de presa

Brunch la Jina, cu drumeții și muzica lui Iliuță, la fluier

Redactia Sibiu 100%

Published

on

Sâmbătă, 7 august, suntem cu toții invitați la primul brunch My Transylvania organizat la Jina, la 1.000 m altitudine. Acest eveniment include pentru cei dornici și o drumeție cu priveliști care ne lasă fără grai. Așa că, dăm sfară în țară, să știe toți iubitorii de frumos.

Între 11:00 și 12:30 va fi întins pe mese un așa numit brunch, cu specialități locale, de sezon, timp în care Iliuță de la Jina ne va delecta urechile sătule de zgomotul orașului cu sunteul melodios al fluierului. Pe lângă numeroasele și înnebunitoarele tipuri de brânză (telemea, caș, brânză dulce, burduf de munte), vom regăsi pe masă și carne la garniță, cârnați, jumeri și slănină. Printre alte minunății culinare, avem parte de legume gustoase de sezon: castraveți, roșii, ceapă verde și roșie.

Programul se continuă cu o drumeție cu vedere panoramică la Vârful Bulbuc, la 1.040 m, prilej cu care ni se va face din nou foame și vom savura felul principal cald și desert.

De asemenea, vom avea șansa să învățăm, pentru că, nu-i așa, cine se oprește din învățat, acela e bătrân – indiferent de vârstă. Sunt organizate ateliere: pentru copii (cântat la fluier) și pentru adulți (cum se face șița/dranița).

Ziua se va încheia cu un balmoș și un bulz, ambele la ele acasă, în Mărginimea Sibiului.

Bilete disponibile la adresa: https://booking.mytransylvania.ro/event/83X46dBnnd79jAk/jina-brunch-jina-sibiu

Continue Reading

Unde Ieşim

Târg special al Olarilor în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Reţetele tradţionale, “la putere” printre olari

Avatar

Published

on

Muzeul Astra organizează în perioada 21-25 iulie, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, cea de-a IX-a ediţie a Târgului Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica de Zalău. 26 de olari din România, Ungaria şi Republica Moldova se vor întrece la roata olarului în gătit reţete tradiţionale pe vatră deschisă, în vase de lut, patru zile din cele cinci, cât cuprinde evenimentul. Comisii de jurizare mixte, alcătuite din specialiști în olărit & gastronomie vor desemna cei mai buni olari şi bucătari-olari.

Târgul Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica de Zalău va începe miercuri, 21 iulie, ora 9, în Muzeulhttps://sibiu100.ro/proiect-amfiteatru-acoperit-si-o-scena-de-300-mp-pe-lacul-din-muzeul-astra/ în aer liber, Sala Auditorium din Pavilionul Muzeal Multicultural, cu o conferinţă având ca temă Ceramica de Zalău. În patru zile din cele cinci în care este programat evenimentul, la Târgul de ţară din Muzeul în aer liber se vor organiza ateliere interactive de olărit pentru copii şi adulţi și ateliere experimentale de modelare, presare a lutului și de decorare a ceramicii. Atelierul experimental de ardere a ceramicii va avea loc, sâmbătă, 24 iulie , la Gospodăria – atelier de olar Găleșoaia, județul Gorj, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Acțiunile educaționale vor viza familiarizarea copiilor şi adulţilor cu meşteşugul olăritului, în care aceştia pot modela lutul la roata olarului, pot presa lutul în tipare sau pot decora vase de ceramică sub atenta îndrumare a meşterilor.

Demonstraţiile culinare se vor desfăşura tot la Târgul de ţară în perioada 22 – 23 iulie, începând cu ora 10. Olarii-bucătari vor găti, la Sibiu, în vase de lut pe vatră deschisă, reţete tradiţionale româneşti, maghiare şi moldovenești precum babgulyás unguresc, tocană de vită cu tarhon și paste, tocană de căprioară, ciorbă țărănească, gulaș cu găluște, gulaș secuiesc, tocănița olarului cu vin roșu, gulaș cu fasole boabe, zeamă de pui, tocăniță țărănească cu legume cu carne, fasole moldovenească cu afumătură, mămăliguță și castraveți murați, supă de varză, tocăniță de pui cu tarhon.

Sâmbătă 24 iulie, începând cu ora 14, publicul poate să deguste, până la epuizarea porțiilor tocăniță ungurească de vițel și gulaș cu fasole boabe, iar duminică, 25 iulie, tocăniță ungurească de vițel și gulaș cu carne de porc. Sâmbătă, 24 iulie, la ora 20, Nightlosers Band va încânta publicul cu un recital muzical pe ritmuri de ethno și blues.

“La acest târg, fiecare olar trebuie să lucreze la roată şi să reproducă în faţa juriului un vas din colecţia Muzeului ASTRA, care se încadrează în tema stabilită la ediţia anterioară (ceramica de Zalău), apoi să decoreze vasul cu motive şi ornamente specifice, în faţa comisiei de jurizare. De asemeena, olarii trebuie să prezinte juriului două piese (farfurie, cană, oală sau cănceu, decorative sau utilitare) realizate în atelierul propriu şi să gătească în vasele proprii pe vatră deschisă sau în cuptor reţete tradiţionale zonei din care provin.

Manifestarea abordează un altfel de târg al olarilor, dezvoltând un concept inovator de derulare a unui târg, a unei conferinţe şi a unor ateliere, cu implementarea segmentelor de olărit, de gătit şi a unei tematici prestabilite, ceramica de Zalău. De ce este un altfel de târg al olarilor? Pentru că Muzeul ASTRA îi provoacă pe olari să părăsească zona de confort a standului de vânzare a produselor cerute de piaţă şi îi îndrumă să se documenteze în colecţii muzeale pentru a realiza o ceramică după modelul unor centre inactive astăzi, pe specialişti să abordeze colecţiile vechi şi să le readucă la actualitate, pe publicul vizitator să cunoască beneficiile gătitului în vase de lut bine arse.

Organizatorii vor încerca prin intermediul unui dialog interdisciplinar între meşterii olari şi specialiştii în domeniul ceramicii tradiționale, să găsească soluții privind schimbul de cunoştinţe, informaţii şi experienţe despre materialele şi tehnicile folosite, despre marketingul produselor şi evitarea kitsch-ului. Partea aplicată va avea loc pe durata desfășurării târgului, la Sibiu, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului şi va combina latura expoziţională şi cea comercială cu un grad mare de animaţie culturală, demonstraţii practice de olărit şi de gătit în vasele realizate, ateliere experimentale de modelare și presare a lutului, decorarea și arderea ceramicii”, a precizat Karla Roșca, șef secție Muzee Pavilionare.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Subiecte

ULTIMA ORĂ

CELE MAI CITITE