Connect with us

Cultura

FITS online, redifuzat începând de mâine

Andra Marinescu

Publicat

pe

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu nu s-a încheiat. Asta pentru că, începând cu acest sfârșit de săptămână, spectacolele și evenimentele din cadrul FITS online vor fi redifuzate.

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, eveniment organizat în acest an pentru prima dată în format online, în perioada 12 – 21 iunie, începe sâmbătă, 4 iulie, seria redifuzărilor spectacolelor și evenimentelor din cadrul ediției din acest an. În perioada iulie – decembrie, FITS va redifuza, gratuit, exclusiv pe site-ul Festivalului (www.sibfest.ro/fits-online), spectacolele și evenimentele din programul ediției speciale online din acest an. Programul redifuzărilor de sâmbătă va începe la ora 12.20, se va încheia la ora 23.35 și va include zece spectacole și evenimente din programul primei zile de Festival.

„Este o mare bucurie pentru noi să putem oferi publicului, până în luna decembrie a acestui an, șansa de a reviziona spectacolele și evenimentele din cadrul primei ediții online a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. Festivalul s-a încheiat, dar festivalul continuă, în acest fel, până în luna decembrie, cu aceste redifuzări la început, iar ulterior, când va fi posibil, vom avea la Sibiu și spectacole pe scenă. În același timp, împreună cu echipa Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu, pregătim o platformă digitală, unde publicul va putea viziona, pe bază de bilet de această dată, spectacole TNRS, special produse pentru online sau spectacole din repertoriul TNRS filmate în anul 2020 și prelucrate în etapa de postproducție, pentru vizionare online în condiții de calitate HD a sunetului și imaginii”, spune Constantin Chiriac, președintele FITS și director general al TNRS.

FITS a primit mesaje de laudă și de peste granițe

PUBLICITATE

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu a primit mesaje de apreciere de peste hotare. De pildă, Lev Dodin, director artistic și general al Maly Drama Theatre – Theatre of Europe, Saint Petersburg, Rusia, a transmis următorul mesaj:

„Dragă Constantin,
Felicitări pentru această ediție inedită a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. Pe de o parte, sunt obișnuit deja ca tu să faci imposibilul posibil cu fiecare ediție a festivalului și știu ce eforturi sunt necesare pentru a rămâne constant unul dintre cele mai bune festivaluri de teatru din Europa. Pe de altă parte, anul acesta nimic nu a mai fost ca înainte și de aceea aplaud imaginația și determinarea ta puternică de a da continuitate festivalului și a-i găsi o „scenă” în mediul online, într-una dintre cele mai neobișnuite și provocatoare perioade. Sunt bucuros că teatrul nostru a reușit să fie parte din această poveste uimitoare și sunt mândru că, după 35 de ani de la premiera sa, spectacolul „Frați și Surori” a putut fi vizionat și de către publicul din România. Mulțumesc că ai făcut acest lucru posibil. Te felicit din nou pentru aventura artistică incredibilă a Festivalului din acest an și te rog să împărtășești toate urările mele de bine echipei tale. Până când ne vom reîntâlni în persoană, te salut cu prietenie”.

Programul de sâmbătă

PUBLICITATE

Ora 12.20: “Povești magice cu Marian Râlea” – “Bivolul și iepurașul”, un spectacol de Marian Râlea. Spectacol în limba română. Traducere în limba engleză
Ora 12.38: Conferința specială “Octavian Saiu, în dialog cu Sasha Waltz”. Conferință în limba engleză. Traducere în limba română
Ora 14.10: “După bătălie”, un spectacol de Pippo Delbono; Emilia Romagna Teatro Fondazione – Pippo Delbono Company. Spectacol în limba italiană. Traducere în limbile engleză și română
Ora 16.02: “Iliada” (fragment), de Lisa Peterson & Denis O’Hare. Bazat pe: „Iliada” de Homer, traducerea: Robert Fagles; Denis O’Hare. Monolog în limba engleză. Traducere în limba română
Ora 16.10: “Memorandum”, coregrafia Amir Kolben; Kolben Dance Company. Nerecomandat celor sub 12 ani.
Ora 17.10: “Vice Versa”, coregrafia de Nicole Mossoux și Patrick Bonté; Compagnie Mossoux-Bonté; nerecomandat celor sub 14 ani.
Ora 17.25: “Adriana Lecouvreur”, muzica Francesco Cilea; Libret: Arturo Colautti; eegia: David McVicar; Film: François Roussillon; The Royal Opera House. Spectacol în limba italiană. Traducere în limbile engleză și română
Ora 20: “Frați și surori” – Partea I. De Fyodor Abramov, regia Lev Dodin; Maly Drama Theatre – Theatre of Europe; Spectacol în limba rusă. Traducere în limbile engleză și română. Nerecomandat celor sub 16 ani
Ora 22.30: “Inter_Rupted”, coregrafia Aditi Mangaldas; Aditi Mangaldas Dance Company – The Drishtikon Dance Foundation.
Ora 23.35: Muzică fado; Cláudia Duarte, João Farinha & Fado ao Centro na Casa de Música, Cristiana Águas.

PUBLICITATE

Cultura

„Bucătăria transilvăneană”: „Die Siebenbürgische Küche”, de Elise Fröhlich, a fost tradusă în limba română de editura Bibliotecii Județene Astra Sibiu

Gabriel Dogaru

Publicat

pe

Una dintre cele mai căutate și apreciate cărți de bucate, care cuprinde rețete tradiționale, originale din Transilvania, a fost tradusă și editată în limba română. „Bucătăria transilvăneană” de Elise Fröhlich va fi lansată în Sibiu, pe 20 septembrie.

Centrul de Dialog și Cultură „Friedrich Teutsch” din Sibiu va găzdui pe 20 septembrie o importantă lansare de carte din domeniul culinar. Este vorba despre „Bucătăria transilvăneană” de Elise Fröhlich, publicată de Editura Armanis a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, în traducerea Ruxandrei Stănescu. Cartea este ediția în linba română a unei lucrări de o importanță semnificativă pentru gastronomia transilvăneană și, în mod particular, sibiană, ea fiind extrem de căutată de pasionații de bucătărie tradițională săsească și transilvană, cuprinzând rețete culinare de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX.

Cartea originală a apărut la 1897, cu numele „Die Siebenbürgische Küche: Ein Kochbuch für deutsche Frauen”, ea având un succes răsunător în rândul gospodinelor din Transilvania. Succesul a determinat o republicare, în 1910, într-o ediție revizuită, care se găsește în original și la Biblioteca Județeană Astra Sibiu.

PUBLICITATE
cuprins bucataria transilvana original

Evenimentul de lansare va fi moderat de dr. Dan Nanu, cercetător la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, în cadrul Centrului de Cercetări „Andrei Oțetea”, și se va desfășura în curtea interioară a Centrului de Dialog și Cultură „Friedrich Teutsch”, Str. Mitropoliei, nr. 30.

Proiectul traducerii și publicării acestui volum a fost inițiat de Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu și coordonat de dr. Silviu Borș, directorul instituției. Evenimentul de prezentare a cărții va fi însoțit de o experiență culinară inedită susținută de Chef Marius Rafa, bucătarul de pe cea mai frumoasă stradă din Sibiu. Vor fi gătite o serie de preparate inspirate de carte, înnobilate de Feteasca Regală din vechea metropolă de vin a Transilvaniei – Mediaș.

Apariția volumului „Bucătăria transilvăneană” este finanțată de către Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului României, prin intermediul Forumului Democrat al Germanilor din România și al Forumului Democrat al Germanilor din Sibiu, parteneri fiind Centrul de Dialog și Cultură „Friedrich Teutsch”, Tipografia Honterus și Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu.

PUBLICITATE
Afis eveniment Bucataria transilvaneana

CITEȘTE MAI MULT

Cultura

Teatrul la sat ajunge în Marpod și Tălmăcel

Avatar

Publicat

pe

Joi, 16 septembrie, de la ora 12 în comuna Marpod și de la ora 15 în satul Tălmăcel, se va desfăşura proiectul cultural Teatru la sat, ediția a VI-a, organizat de Asociaţia ACT Sibiu.

Proiectul continuă, în acest an, cu spectacolul de teatru ,,Cei trei purceluși”, o poveste clasică, transpusă în scenă sub forma unei reprezentații interactive, cu actorii Alin Turcu, Andrei Drăgan, Cristian Iorda și Cătălin Haiducescu.

PUBLICITATE

În cadrul proiectului, actorii vor susține de asemenea şi ateliere pentru elevii din aceste sate și comune incluse pe harta proiectului. Sesiuni de discuții în care copiii vor avea ocazia să înveţe, să discute, să interacţioneze atât cu actorii sibieni, cât şi între ei.

Ediţia din acest an, în contextul pandemiei Covid-19 va avea loc în aer liber, în curtea celor două școli gimnaziale din Marpod și Tălmăcel, unde vor participa elevii din satele Marpod, Ilimbav și Tălmăcel. La spectacolul de teatru poate participa, de asemenea, întreaga comunitate locală. Se vor purta măşti de protecţie, păstrându-se, de asemenea, distanţa fizică şi toate regulile impuse de autorităţi.

Evenimentul este finanţat de Consiliul Judeţean Sibiu prin CNM Astra Sibiu, în parteneriat cu Primăria Marpod și Primăria Orașului Tălmaciu. Teatru la sat se adresează atât copiilor, cât și părinților din satele Marpod, Ilimbav și Tălmăcel.

PUBLICITATE

Teatru la sat este un eveniment anual despre arta spectacolului pentru copii, al cărui scop este susţinerea şi promovarea educaţiei culturale în mediul rural.

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT

Cultura

Astra Film continuă online

Publicitate

Publicat

pe

43 de titluri din selecția oficială pot fi vizionate online până în data de 19 septembrie

Iubitorii filmului care nu au apucat să vadă producțiile prezentate la Astra Film Festival, au ocazia să le vizioneze online, până în data de 19 septembrie 2021, ora 23:59. Vor fi disponibile 43 de titluri din selecția oficială, inlcusiv șapte dintre cele premiate la AFF2021. Publicul care a participat la Festivalul Internațional de Film Documentar Astra Film Festival a avut parte de aproximativ 200 de evenimente culturale, iar filmele disponibile la AFF Online sunt printre cele mai apreciate de spectatori. Multe dintre ele au fost urmate de îndelungi discuții cu realizatorii acestora, ceea ce reprezintă o caracteristică importantă a festivalului Astra Film Sibiu.

Prețul pentru vizionarea unui film este 15 lei, iar abonamentul care permite vizionarea tuturor celor 43 de filme costă 150 de lei, adică mai puțin de 3,5 lei un film. Platforma AFF Online poate fi accesată doar de pe teritoriul României prin browserele Google Chrome, Mozilla Firefox și Microsoft Edge. Filmele pot fi vizualizate online ori de câte ori dorește utilizatorul care a achiziționat biletul sau abonamentul, până la finalul AFF Online 2021. Pentru detalii despre programul AFF Online și bilete accesați https://www.astrafilm.ro/ro/filme-online

PUBLICITATE

Pentru noi este o mare bucurie să putem oferi acces la filmele festivalului și celor care nu au putut veni la Sibiu în binecuvântata săptămână în care proiecțiile au fost prezentate în aer liber sau în săli de cinema, în marea majoritate a cazurilor în premieră mondială sau națională”, a declarat Dumitru Budrala, director-fondator Astra Film Festival

Printre cele 43 de filme disponibile pe platforma AFF Online se află șapte dintre cele premiate de juriile secțiunilor competiționale, astfel: Noi împotriva noastră (regia Andra Tarara – Cel mai bun documentar, Secțiunea România, premiu oferit de HBO), Nanu Tudor (regia Olga Lucovnicova – Cea mai bună regie, Secțiunea România, premiu oferit de Institutul Cultural Român), Spioni de ocazie (regia Oana Giurgiu – Mențiune specială, Secțiunea România), Pentru confortul și siguranța dumneavoastră (regia Frédéric Mainçon – Mențiune specială, Secțiunea Voci emergente ale documentarului), Senza Latte (regia Lidia Ilie – Cel mai bun documentar, secțiunea DocSchool, premiu oferit de ICR), Și apoi se lasă seara (regia Maja Novaković – Cel mai bun regizor, Secțiunea DocSchool, premiul oferit de Cinelabs România), respectiv Unde luminoase (regia Samuel N. Schwarz – Mențiune specială, Secțiunea DocSchool).

Organizatorii precizează că nu este permisă înregistrarea sau descărcarea filmelor puse la diszpoziție pe platforma AFF Online. Pentru alte informații despre condițiile utilizării platformei AFF Online, consultați https://www.astrafilm.ro/ro/termeni-si-conditii

PUBLICITATE

Lansat în 1993 ca proiect inovator în Europa Centrală și de Est, Astra Film Festival este un eveniment esențial în comunitatea europeană de film documentar, dovedindu-se a fi cel mai important festival de acest gen din România, însumând o cultură și o istorie a cinematografiei documentare de zeci de ani.

Organizat de: Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film

Cu sprijinul: Consiliul Județean Sibiu, Ministerul Culturii, Centrul Național al Cinematografiei, Consulatul Republicii Federale Germania la Sibiu, Forumul Cultural Austriac, Uniunea Cineaștilor

PUBLICITATE

Cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu și de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă   Astra Film Festival se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.  Sponsori: HBO, Cinelabs, Ursus, DPD România, NOD, Refresh

Parteneri media: TV5 Monde, Rock FM, Radio România Cultural, RFI România, Hotnews, News.ro, Newsweek, Spotmedia, Avantaje, Liternet, Cineuropa, Film New Europe, Movienews, All About Romanian Cinema, Films in frame, Turnul sfatului, Sibiu 100%, Tribuna, Ora de Sibiu, Știri de Sibiu, Capital cultural, Zile și nopți, Revista Transilvania, Hermanstaedter Zeitung

Partener de comunicare: PiArt Vision

PUBLICITATE

CITEȘTE MAI MULT
PUBLICITATE
PUBLICITATE
PUBLICITATE

DELGAZ

PUBLICITATE

Subiecte

ULTIMA ORĂ

CELE MAI CITITE