Connect with us

Cultura

FITS online trage cortina. Care este programul ultimului weekend al Festivalului

Andra Marinescu

Publicat

pe

 

Ediția specială a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, desfășurată în acest an online, din cauza coronavirusului, ajunge la final. În ultimul weekend al FITS, sunt programate spectacole, conferințe speciale și filme. Pentru ediția din acest an, timp de zece zile, au fost programate 138 de evenimente, cu spectacole și invitați online din 30 de țări de pe cinci continente.

Sâmbătă, începem ziua de FITS online la ora 9.30, cu “Povești magice cu Marian Râlea”, un eveniment ce va aduce “Ogarul și iepurele” în casa fiecărui spectator cae va urmări manifestarea în mediul virtual. De la ora 11, este programată conferința specială “Octavian Saiu, în dialog cu Declan Donnellan și Nicj Ormerod”, la ora 12 episodul șase al “Autobahn”, în regia lui Andrei și a Andreei Grosu, iar la ora 12.30 FITS va difuza “Kori Kori”, un film realizat după un spectacol de Jean – Raymond Jacob. Printre evenimentele se sâmbătă se mai numără “Doomsday Flower”, în coregrafia semnată de Andressa Miyazato (ora 13.30), conferința “Viabilitatea culturală și impactul social: Explorarea gândirii evolutive despre finanțare și valoare, în domeniul artelor”, din cadrul programului “Therme Forum” (ora 14), “Sulki și Sulku poartă conversații inteligente & White Room”, de Jean-Michel Ribes și Alexandra Badea (tot ora 14) și “Muzica exilului”, un film în regia semnată de Nathalie Rossetti și Turi Finocchiaro, difuzat de la ora 14.40.
Spectacolul de teatru regizat de Alexandru Dabija, “Absoluti”, va fi pe scena online a FITS începând cu ora 15.55, iar spectacolul de dans “Pixel”, în regia artistică și coegrafică semnată de Mourad Merzouki, va prinde viață în fața ecranelor de la ora 17.32.
Iubitorii Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu vor avea în programul de seară al evenimentului concerte, precum “Lagrime Di San Pietro”, reprezentații de teatru, ca “Măsură pentru măsură”, de Shakespeare și în regia lui Declan Donnellan, și spectacole de dans, precum “Caida Del Cielo”, în corgrafia lui Rocio Molina și interpretat de Rocio Molina Company.
Ziua de sâmbătă se va încheia cu muzică fado, la ora 23.43, în interpretarea mai multor artiști, printre care Cláudia Duarte, João Farinha & Fado ao Centro na Casa de Música, Cristiana Águas și Sara Correia.

PUBLICITATE

Programul ultimei zile a FITS online

Ultima zi a FITS va începe tot la ora 9.30, când cei mici au parte de o nouă dimineață cu “Povești magice cu Marian Râlea”, de această dată descoperind “Vrabia și Stejărelul”. În agenda de duminică mai sunt cuprinse: conferința specială “Octavian Saiu, în dialog cu Robert Wilson” (ora 11), episodul al șaptelea din “Autobahn”, de Neil LaBute (ora 12), “În mrejel nopții”, un spectacol de Yamamoto Noh Theatre, în limba japoneză și cu traducere în engleză și română (ora 12.30), “Neo Dervish”, un spectacol de Ziya Azazi (ora 13.20), “Iubire secretă pe tărâmul piersicilor în floare & un loc strategic”, de Stan Lai și Garcia Morales (ora 14), “Francezii”, un spectacol de teatru după “În căutarea timpului pierdut”, de Marcel Proust, în regia lui Krzysztof Warlikowski (ora 14.20), “If it all”, de Kibbutz Contemporary Dance Company (ora 18.05), “Livada de vișini”, de Cehov, în regia lui Lev Erenburg și în interpretarea Nebolshoy Drama Theatre (ora 19.10), “Respire” în regia lui Johanne Humblet (ora 21.33), “Mesia”, de George Frideric Handel, în interpretarea Mozarteum Foundation Salzburg, Salzburg Festival și Théâtre des ChampsElysées (ora 21.40), și “Tobe de pe dig”, aduse de Théâtre du Soleil, tot de la ora 21.40.
Ultimul eveniment al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu din acest an va fi un spectacol pirotehnic și multimedia, al Groupe F, de la ora 23.55.
Spectacolele și evenimentele din cadrul ediției speciale FITS sunt difuzate gratuit, în limbile română și engleză, exclusiv pe site-ul festivalului www.sibfest.ro/fits-online și pe pagina de Facebook FITS, în limba română. Pe site, spectacolele sunt transmise și în reluare, în fiecare seară, după încheierea premierelor. Pe pagina de Facebook sunt difuzate doar premierele, conform programului.
“Spectatorii care întâmpină probleme în accesarea online a transmisiunilor din cadrul festivalului au la dispoziție un info call #FITSonline, apelabil în fiecare zi de festival, între orele 9- 00, la numărul de telefon 0728 048 830”, au transmis reprezentanții FITS.

PUBLICITATE

Cultura

„Bucătăria transilvăneană”: „Die Siebenbürgische Küche”, de Elise Fröhlich, a fost tradusă în limba română de editura Bibliotecii Județene Astra Sibiu

Gabriel Dogaru

Publicat

pe

Una dintre cele mai căutate și apreciate cărți de bucate, care cuprinde rețete tradiționale, originale din Transilvania, a fost tradusă și editată în limba română. „Bucătăria transilvăneană” de Elise Fröhlich va fi lansată în Sibiu, pe 20 septembrie.

Centrul de Dialog și Cultură „Friedrich Teutsch” din Sibiu va găzdui pe 20 septembrie o importantă lansare de carte din domeniul culinar. Este vorba despre „Bucătăria transilvăneană” de Elise Fröhlich, publicată de Editura Armanis a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, în traducerea Ruxandrei Stănescu. Cartea este ediția în linba română a unei lucrări de o importanță semnificativă pentru gastronomia transilvăneană și, în mod particular, sibiană, ea fiind extrem de căutată de pasionații de bucătărie tradițională săsească și transilvană, cuprinzând rețete culinare de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX.

Cartea originală a apărut la 1897, cu numele „Die Siebenbürgische Küche: Ein Kochbuch für deutsche Frauen”, ea având un succes răsunător în rândul gospodinelor din Transilvania. Succesul a determinat o republicare, în 1910, într-o ediție revizuită, care se găsește în original și la Biblioteca Județeană Astra Sibiu.

PUBLICITATE
cuprins bucataria transilvana original

Evenimentul de lansare va fi moderat de dr. Dan Nanu, cercetător la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, în cadrul Centrului de Cercetări „Andrei Oțetea”, și se va desfășura în curtea interioară a Centrului de Dialog și Cultură „Friedrich Teutsch”, Str. Mitropoliei, nr. 30.

Proiectul traducerii și publicării acestui volum a fost inițiat de Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu și coordonat de dr. Silviu Borș, directorul instituției. Evenimentul de prezentare a cărții va fi însoțit de o experiență culinară inedită susținută de Chef Marius Rafa, bucătarul de pe cea mai frumoasă stradă din Sibiu. Vor fi gătite o serie de preparate inspirate de carte, înnobilate de Feteasca Regală din vechea metropolă de vin a Transilvaniei – Mediaș.

Apariția volumului „Bucătăria transilvăneană” este finanțată de către Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului României, prin intermediul Forumului Democrat al Germanilor din România și al Forumului Democrat al Germanilor din Sibiu, parteneri fiind Centrul de Dialog și Cultură „Friedrich Teutsch”, Tipografia Honterus și Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu.

PUBLICITATE
Afis eveniment Bucataria transilvaneana

CITEȘTE MAI MULT

Cultura

Teatrul la sat ajunge în Marpod și Tălmăcel

Avatar

Publicat

pe

Joi, 16 septembrie, de la ora 12 în comuna Marpod și de la ora 15 în satul Tălmăcel, se va desfăşura proiectul cultural Teatru la sat, ediția a VI-a, organizat de Asociaţia ACT Sibiu.

Proiectul continuă, în acest an, cu spectacolul de teatru ,,Cei trei purceluși”, o poveste clasică, transpusă în scenă sub forma unei reprezentații interactive, cu actorii Alin Turcu, Andrei Drăgan, Cristian Iorda și Cătălin Haiducescu.

PUBLICITATE

În cadrul proiectului, actorii vor susține de asemenea şi ateliere pentru elevii din aceste sate și comune incluse pe harta proiectului. Sesiuni de discuții în care copiii vor avea ocazia să înveţe, să discute, să interacţioneze atât cu actorii sibieni, cât şi între ei.

Ediţia din acest an, în contextul pandemiei Covid-19 va avea loc în aer liber, în curtea celor două școli gimnaziale din Marpod și Tălmăcel, unde vor participa elevii din satele Marpod, Ilimbav și Tălmăcel. La spectacolul de teatru poate participa, de asemenea, întreaga comunitate locală. Se vor purta măşti de protecţie, păstrându-se, de asemenea, distanţa fizică şi toate regulile impuse de autorităţi.

Evenimentul este finanţat de Consiliul Judeţean Sibiu prin CNM Astra Sibiu, în parteneriat cu Primăria Marpod și Primăria Orașului Tălmaciu. Teatru la sat se adresează atât copiilor, cât și părinților din satele Marpod, Ilimbav și Tălmăcel.

PUBLICITATE

Teatru la sat este un eveniment anual despre arta spectacolului pentru copii, al cărui scop este susţinerea şi promovarea educaţiei culturale în mediul rural.

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT

Cultura

Astra Film continuă online

Publicitate

Publicat

pe

43 de titluri din selecția oficială pot fi vizionate online până în data de 19 septembrie

Iubitorii filmului care nu au apucat să vadă producțiile prezentate la Astra Film Festival, au ocazia să le vizioneze online, până în data de 19 septembrie 2021, ora 23:59. Vor fi disponibile 43 de titluri din selecția oficială, inlcusiv șapte dintre cele premiate la AFF2021. Publicul care a participat la Festivalul Internațional de Film Documentar Astra Film Festival a avut parte de aproximativ 200 de evenimente culturale, iar filmele disponibile la AFF Online sunt printre cele mai apreciate de spectatori. Multe dintre ele au fost urmate de îndelungi discuții cu realizatorii acestora, ceea ce reprezintă o caracteristică importantă a festivalului Astra Film Sibiu.

Prețul pentru vizionarea unui film este 15 lei, iar abonamentul care permite vizionarea tuturor celor 43 de filme costă 150 de lei, adică mai puțin de 3,5 lei un film. Platforma AFF Online poate fi accesată doar de pe teritoriul României prin browserele Google Chrome, Mozilla Firefox și Microsoft Edge. Filmele pot fi vizualizate online ori de câte ori dorește utilizatorul care a achiziționat biletul sau abonamentul, până la finalul AFF Online 2021. Pentru detalii despre programul AFF Online și bilete accesați https://www.astrafilm.ro/ro/filme-online

PUBLICITATE

Pentru noi este o mare bucurie să putem oferi acces la filmele festivalului și celor care nu au putut veni la Sibiu în binecuvântata săptămână în care proiecțiile au fost prezentate în aer liber sau în săli de cinema, în marea majoritate a cazurilor în premieră mondială sau națională”, a declarat Dumitru Budrala, director-fondator Astra Film Festival

Printre cele 43 de filme disponibile pe platforma AFF Online se află șapte dintre cele premiate de juriile secțiunilor competiționale, astfel: Noi împotriva noastră (regia Andra Tarara – Cel mai bun documentar, Secțiunea România, premiu oferit de HBO), Nanu Tudor (regia Olga Lucovnicova – Cea mai bună regie, Secțiunea România, premiu oferit de Institutul Cultural Român), Spioni de ocazie (regia Oana Giurgiu – Mențiune specială, Secțiunea România), Pentru confortul și siguranța dumneavoastră (regia Frédéric Mainçon – Mențiune specială, Secțiunea Voci emergente ale documentarului), Senza Latte (regia Lidia Ilie – Cel mai bun documentar, secțiunea DocSchool, premiu oferit de ICR), Și apoi se lasă seara (regia Maja Novaković – Cel mai bun regizor, Secțiunea DocSchool, premiul oferit de Cinelabs România), respectiv Unde luminoase (regia Samuel N. Schwarz – Mențiune specială, Secțiunea DocSchool).

Organizatorii precizează că nu este permisă înregistrarea sau descărcarea filmelor puse la diszpoziție pe platforma AFF Online. Pentru alte informații despre condițiile utilizării platformei AFF Online, consultați https://www.astrafilm.ro/ro/termeni-si-conditii

PUBLICITATE

Lansat în 1993 ca proiect inovator în Europa Centrală și de Est, Astra Film Festival este un eveniment esențial în comunitatea europeană de film documentar, dovedindu-se a fi cel mai important festival de acest gen din România, însumând o cultură și o istorie a cinematografiei documentare de zeci de ani.

Organizat de: Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film

Cu sprijinul: Consiliul Județean Sibiu, Ministerul Culturii, Centrul Național al Cinematografiei, Consulatul Republicii Federale Germania la Sibiu, Forumul Cultural Austriac, Uniunea Cineaștilor

PUBLICITATE

Cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu și de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă   Astra Film Festival se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.  Sponsori: HBO, Cinelabs, Ursus, DPD România, NOD, Refresh

Parteneri media: TV5 Monde, Rock FM, Radio România Cultural, RFI România, Hotnews, News.ro, Newsweek, Spotmedia, Avantaje, Liternet, Cineuropa, Film New Europe, Movienews, All About Romanian Cinema, Films in frame, Turnul sfatului, Sibiu 100%, Tribuna, Ora de Sibiu, Știri de Sibiu, Capital cultural, Zile și nopți, Revista Transilvania, Hermanstaedter Zeitung

Partener de comunicare: PiArt Vision

PUBLICITATE

CITEȘTE MAI MULT
PUBLICITATE
PUBLICITATE
PUBLICITATE

DELGAZ

PUBLICITATE

Subiecte

ULTIMA ORĂ

CELE MAI CITITE