Connect with us

Reportaj

Florentin Cismaru-Băcanu, inițiatorul mișcării de „street workout” din Sibiu

Avatar

Publicat

pe

La 25 de ani, este un munte de energie și pozitivism, cu visuri mărețe de a schimba lumea. Cel puțin, pe cea din jurul lui, prin sport și sănătate. Florentin Cismaru-Băcanu este expert în street workout și le inspiră și celor din echipa sa pasiunea pentru exercițiile de tip calisthenics, stilul grecesc care definește activitatea din cadrul Flux Street Workout Team. A creat această echipă în urmă cu câțiva ani, iar azi proiectul se dezvoltă din ce în ce mai frumos, deopotrivă băieți și fete venind să se antreneze alături de el, în zonele speciale de street workout amenajate în parcurile din Sibiu. Antrenamentele sunt extrem de dinamice și benefice, având loc în aer liber, „cel mai bun loc pentru a face mișcare”, după cum spune Florentin.

L-am întâlnit pe Florentin Băcanu în zona de street workout amenajată în Parcul Sub Arini, înainte de a începe un nou antrenament zilnic. Dornic de a ne dezvălui povestea lui, a început prin a ne spune că este sibian și, înainte de a se îndrepta către o carieră sportivă, a ales un domeniu cu totul diferit. De meserie, este și asistent medical. „Am făcut școala postliceală sanitară, după care mi-am dat seama că nu este pentru mine. Așa că am făcut un curs de instructor sportiv și am și diplomă de monitor de schi și snowboard. Iar acum studiez la Facultatea de Sport din Sibiu, trecând în anul II”, spune Florentin.

Pasionat de sport de mic copil

Florentin a fost atras de sport de mic copil. A început cu șahul, apoi a practicat pe rând înot, fotbal și atletism, cel din urmă fiind domeniul în care a făcut și performanță. „Am făcut performanță în atletism când eram copil. A fost domeniul care m-a împins cel mai mult către ideea de a face sport de performanță”, povestește tânărul. A luat o pauză atunci când a început liceul, dorindu-și, ca orice adolescent, să aibă mai mult timp liber pentru a se bucura de cei considerați a fi cei mai frumoși ani din viață. Spre finalul liceului, și-a dorit să facă din nou sport. „Nu mi-a plăcut să merg la sală, așa că am început să fac sport acasă, unde aveam o bară de tracțiuni. Am început să devin din ce în ce mai puternic”, își amintește Florentin. Ulterior, a ieșit să facă mișcare în aer liber, împreună cu alți tineri pasionați de sport, alături de care a creat un sistem organizat de antrenamente. La câțiva ani distanță, realizează că acela avea să fie un moment hotărâtor pentru viitorul lui, dând încă de pe atunci startul proiectului său. „Efectiv am început să creez ceea ce se vede acum încă de atunci”, spune sibianul.

PUBLICITATE

Flux – o comunitate de oameni pasionați de sport

Echipa care a pornit la drum sub numele „Vision for the leaders” a crescut frumos de-a lungul timpului, iar azi are o viziune și un nume nou: Flux Street Workout Team. De anul acesta, FLUX a club sportiv și numără 52 de membri. În fiecare zi, de la ora ora 17:00, membrii clubului se adună în zona de street workout din Parcul Sub Arini, pentru a-și efectua antrenamentele, care au la bază un stilul antic grecesc calisthenics, unde focusul este pus pe greutatea corporală. „Calisthenics este un cuvânt grecesc format, care înseamnă: forță și frumusețe. E un tip de antrenament în cadrul căruia facem exerciții cu greutatea corporală și cu foarte puțin echipament adițional. Folosim doar benzi elastice, inele de gimnastică sau greutăți atașate de noi. În rest, facem antrenamentele cu greutatea corporală pentru a ne dezvolta și a ne sculpta corpul, pentru ca acesta să arate frumos și puternic”, explică liderul echipei. Flux Street Workout Team este o comunitate de tineri și adulți care se antrenează împreună și se sprijină reciproc, devenind o adevărată familie care se reunește și în weekend pentru diferite activități. Fie merg în drumeții montane sau la piscină, fie își dau întâlnire în parc, unde organizează „duminica în familie”, o duminică în care petrec ore în șir antrenându-se. „Ne adunăm din plăcere. Noi suntem un nucleu, o comunitate de tineri care vin să facă mișcare din pasiune. Ei se sprijină unul pe altul. Dacă unul nu știe ceva, ceilalți sar și îi explică, se încurajează unii pe alții”, spune tânărul.

Cei care doresc să se înscrie în echipă trebuie să îi contacteze pe reprezentanții echipei, după care vor fi chemați la un prim antrenament, în parc. „Orice începător trebuie doar să intre în contact cu noi și va fi invitat la primul antrenament, urmând să intre în angrenajul FLUX. Noi le spunem să vină la un antrenament în parc, la ora 17:00, să îi cunoaștem și efectiv să înceapă să facă antrenamentul nostru de începători”, spune Florentin. Contribuția fiecărui membru este de 20 de lei lunar, bani care ajung în „Cutia Dorințelor” și din care se achiziționează recuzită pentru antrenamente. Vârsta minimă pentru a face parte din echipa FLUX este 14 ani, iar singura condiție pentru a rămâne în echipă este participarea la cel puțin 3 antrenamente pe săptămână. În fiecare zi, tinerii lucrează grupe diferite de mușchi, iar antrenamentele sunt concepute pentru începători, intermediari, avansați și pentru fete. Miercurea este cea mai așteptată zi de antrenament pentru că atunci are loc și un challenge de 1 la 1, în care cei care se „luptă” sunt încurajați de colegi să dea totul pentru a duce la bun sfârșit exercițiile. Tinerii au la dispoziție două locații pentru a se antrena, cea de-a doua fiind amenajată în parcul Tineretului, iar a 3-a urmând să fie construită în parcul din Piața Cluj.

Echipa Flux, pe scenă la „Românii au talent”

Nu demult, o parte din echipa Flux a putut fi văzută pe scena de la „Românii au talent”, 4 tineri sportivi prezentând o coregrafie impresionantă, care a adunat ropote de aplauze și încurajări, ducându-i în semifinala competiției. „Am încurajat 4 băieți din echipa mea să meargă la Românii au talent. Coregrafia și-au făcut-o singuri, pentru că ei știau ceea ce voiau să facă, iar eu m-am dus cu ei să îi susțin. Momentul a fost absolut perfect, ne-am bucurat de un succes real pe Social Media, am primit o grămadă de încurajări și felicitări. Noi am intrat în semifinală, băieții deja pregăteau coregrafia pentru acel moment, dar, din cauza situației create de pandemie, s-a făcut direct o finală cu cei care au primit Golben Buzz-uri”, povestește Florentin. Fondatorul FLUX își dorește ca membrii echipei sale să își arate în continuare îndemânarea în cadrul concursurilor de street workout, iar următorul va avea loc pe 22 august, în parcul Tineretului. Flux Street Workout Team va organiza Barsylvania Street Battle, un concurs care va cuprinde 4 categorii de sportivi, cei mai buni atleți de street workout din țară urmând să se întreacă la scheme de bară.

PUBLICITATE

„Noi ne dorim foarte mult să creăm competiții anuale care vor fi de sine stătătoare. Vara trecută am făcut Flux Summer Challenge, unde au fost 57 de participanți, anul acesta organizăm Barsylvania cu scheme de freestyle, iar anul viitor îmi doresc să aduc 32 de atleți de talie mondială la Sibiu, la un concurs la care să se adune cea mai bună cremă a sportivilor pe scheme de bară”, spune Florentin. Tot în planurile sale de viitor intră și o sală de sport unde să își poată antrena echipa în orice perioadă a anului. „Momentan, în parc este foarte frumos, e plăcut, ne putem antrena vreo 7-8 luni din an, dar este obositor să tot cărăm echipamentul sau să stăm cu teama vremii. Ne dorim o sală închisă, în care conceptul de bare, tracțiuni și flotări și tot ceea ce este aici să îl ducem sub un acoperiș care ne va permite să avem antrenamente pe tot parcursul anului”, mai spune sibianul.

Totodată, își dorește să lanseze un site cu scopul de a o oferi programele de antrenament FLUX în toată țara și de a crește comunitatea sa de sportivi. „Un alt scop este să am o academie, unde tinerii din ziua de azi să vină să facă mișcare și prin sport să reușească și mai multe lucruri în viața lor. Să devină o ancoră a ceea ce înseamnă sănătate pentru ei, un stil de viață mult mai activ, o prietenie frumoasă și un anturaj mai bun decât ceea ce se întâmplă în zilele noastre. Eu am o dorință personală să creez o echipă frumoasă, armonioasă, iar ei prin sport să se contureze ca adulți sănătoși”, mai spune Florentin Băcanu.

Dacă în fiecare după-amiază și seară își dedică toată energia echipei FLUX, dimineața își intră în rolul de antrenor personal de fitness și își antrenează clienții din cadrul grupului „Let’s fit – outdoor it’s better”. Antrenamentele au loc dimineața, în parcul Sub Arini, de la orele 8 și 9, individual sau sub în grup. Cei care doresc să se antrezene alături de Florentin Băcanu, atât în cadrul FLUX, cât și individual, îl pot contacta online, pe paginile de Facebook: FLUX – Street Workout Team și Let’s FIT.

„Ceea ce mi-am dorit eu cândva se întâmplă în sfârșit”

Timpul, energia și pasiunea investite în sport îi aduc numeroase satisfacții, principalul lui obiectiv fiind de a îndemna cât mai multe persoane să adopte un stil de viață sănătos, prin practicarea sportului. „Senzația e de mândrie, fericire. Efectiv ceea ce mi-am dorit eu cândva, să fie mulți oameni și să se întâmple lucrul acesta foarte frumos, se întâmplă în sfârșit”, mărturisește Florentin.

PUBLICITATE

Acesta a făcut și un apel către tinerii din Sibiu, pe care îi așteaptă alături de echipa sa. „Vreau ca toată lumea să înțeleagă că în parc, în aer liber, este cel mai bun loc pentru a face mișcare, cel puțin în această perioadă. Exercițiile cu greutatea corporală sunt cele mai satisfăcătoare, pentru că te descoperi pe tine însuți și e foarte fain să faci sport cu corpul tău. Echipa pe care o conduc crește frumos pentru că investim energie și invit orice copil, orice tânăr de peste 14 ani care vrea mai mult de la el, să vină în echipa noastră. Cu mare drag ajut pe toată lumea să facă mișcare alături de noi, îmi doresc foarte mult ca echipa să crească din ce în ce mai mult atât pe plan local cât și național și să încurajez oamenii să fie mai deschiși către ideea de a face sport, pentru că este pentru sănătatea lor. De altfel, părinții care au copii care stau degeaba acasă, petrec timpul la computer și au vârsta potrivită pentru echipa noastră, să îi să vină cu tot dragul alături de noi”, a conchis Florentin Băcanu.

PUBLICITATE
PUBLICITATE
Comentează

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Educatie

Omul care a făcut copiii „să evolueze armonios și fericiți, într-un mediu cât mai natural”

Monika Tompos

Publicat

pe

În urmă cu mai bine de doi ani, Paul Dărășteanu, educator de meserie, a fost cel care a inițiat ideea de a împleti educația cu ecologia, cu mersul cu bicicleta (utilitară) și cu descoperirea activităților în natură dedicate copiilor. Așa a creat Asociația Școala Trimitoare, care se călăuzește după principiul prevenției și consideră că educația timpurie și de calitate poate fi importantă pentru multe din problemele societății noastre.

Paul crede că fiecare copil se confruntă în România cu provocări diferite, în funcție de mediul de proveniență, dar că toți ar trebui să evolueze armonios și fericiți, într-un mediu cât mai natural, indiferent unde s-au născut, și astfel spune că Asociația Școala Trimitoare se ocupă de educație inclusivă outdoor.

Scopul principal pentru care a înființat acest ONG a fost crearea unui cadru din care să se nască prima grădiniță și școală primară cu adevărat incluzivă din România, unde conform visului lui Paul, copii din orașe, din sate, de diferite etnii, sau copii proveniți din sistemul de asistență socială, dar și cei cu dizabilități, vor putea învăța împreună, fără diferențe.  Este de părere că este important să rupem granița dintre rural și urban, deși copiii au nevoi diferite: cei din mediul urban trebuie depărtați de tablete și de lucruri pe care le primesc fără să facă ceva pentru ele, iar cei din mediul rural, care au puține posibilități, trebuie să primească în primul rând educație pentru a putea să depășească acest mediu. Până să realizaze acest pas însă, el plănuiește să înființeze o tabără pentru copii în comuna Întregalde din Munții Apuseni, unde copiii să descopere viața de altă dată, în armonie cu natura și cu meșteșugurile sau tradițiile ei.

PUBLICITATE

„Școala Trimitoare s-a născut din dorința mea de a face educație, dar fără să fiu restrâns de sistemul de învățământ, și să implic în acest demers mai mulți copii din medii defavorizate”, spune Paul. „Din ideile astea s-au născut un curs de germană pe care l-am făcut într-un sat de rromi, acum am cursuri de germană în Rășinari, iar pe tema de patrimoniu ne ocupăm de o șură în Munții Apuseni. Acesta este proiectul cel mai mare actual, prin care încercăm să acoperim cu paie o șură veche din comuna Întregalde. Apoi ne dorim să facem acolo o tabără pentru copii unde aceștia să poată să vină și să trăiască așa cum se trăia odată, să învețe meșteșuguri diferite, să stea în natură și să vadă că mobilul și laptopul sunt lucruri ok, dar că există și alternative, reușind mai apoi să tragă o concluzie cu privire la echilibrul dintre virtual și real”, mai adaugă el.

Paul spune că cei mici înțeleg la nivel teoretic faptul că activitățile offline sunt frumoase, dar că ceea ce îi fascinează cu adevărat este lucrul practic, manual: „acest lucru îl vedem și la activitățile de la grădiniță de exemplu. Cu cât acestea sunt mai teoretice cu atât mai plictisiți sunt copiii. Dar când îi pui să facă efectiv un lucru practic, cu mâinile, să lipească ceva, să încerce lucruri noi, inclusiv dacă faci o prezentare, cum învățăm noi cuvinte în germană de exemplu, dacă îi dai și un obiect aferent să îl țină în mână când învață un cuvânt, deja este un lucru fantastic pentru ei”.

În perioada de pandemie, acesta a ales să continue activitățile cu copiii, gândind câteva povești audio pentru aceștia, tocmai în ideea de a evita ca ei să petreacă mult timp urmărind un ecran.

Despre proiectul pe care l-a inițiat în munții Munții Apuseni, realizarea unei tabere pentru copii, spune că acesta este menit să ofere o experiență practică despre cum era să trăiești odata la sat. S-a inspirat din propria lui experiență de viață a ultimilor 10 ani de când vizitează zona și consideră că tocmai experiența practică prin care realizezi ceva practic l-a schimbat enorm. „Acum știu și eu cum arată un frasin, un măr, un mesteacăn, un prun. Nu îmi mai e frică de o vacă. Eu sunt bucureștean, am crescut la oraș, nu am avut țară. În Munții Apuseni am învățat să lucrez cu lemnul, am învățat această tehnică de a acoperi o șură cu paie și am cunoscut oameni și am văzut cum trăiesc ei și ce valori au aceștia. Am descoperit acolo liniștea de care ai parte doar în zone precum cele din Munții Apuseni”, povestește Paul. 

În Sibiu, s-a remarcat la începutul proiectului Școala Trimitoare prin activitățile pe care le-a organizat cu copiii cu o bicicletă utilitară în cadrul câtorva evenimente din oraș, ca de exemplu Street Delivery Sibiu sau Zilele Vecinătății. „Ideea de cargobike a fost primul lucru la care m-am gândit atunci când am făcut asociația, motiv pentru care imaginea reprezintă și logo-ul nostru. În primul rând această bicicletă atrage copiii și nu mai trebuie să trec la alte tertipuri pentru a le acapara atenția, ci pur și simplu vin cu bicicleta aceea și toată lumea vrea să se uite la ea și să se dea cu ea.”

Despre activitățile lui și despre inițiativele Asociației Școala Trimitoare puteți citi mai multe pe pagina de facebook/scoalatrimitoare.

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT

Reportaj

Via Transilvanica: Povestea drumului care leagă țara la pas a ajuns la kilometrul 800

Monika Tompos

Publicat

pe

În anul 2017, a fost pusă prima cărămidă a unui drum unic, spectaculos, care urma să traverseze România, la mănăstirea din Putna. În 2022, 1.400 de km mai târziu, la Drobeta-Turnu Severin, Via Transilvanica va fi gata de parcurs de către iubitorii de drumeții simple, în care să redescopere natura, valorile tradiționale și autenticitatea comunităților noastre. 

Via Transilvanica a pornit de la ideea lui Alin Ușeriu, căruia i-a plăcut mereu să-și petreacă vacanțele mergând pe jos, după spusele fratelui său, ultramaratonistul Tibi Ușeriu. Astfel a decis să facă un pas înainte de la gândul că ar fi extraordinar de util și de fain să existe în România un traseu care să lege țara de la un capăt la altul și să inițieze alături de Asociația Tășuleasa Social marcarea și amenajarea unui traseu turistic și de pelerinaj. Unicitatea lui este dată în primul rând de faptul că străbate 10 județe – Mehedinți, Caraș-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov, Harghita, Mureș, Bistrița-Năsăud și Suceava. Pornește curajos de la Putna, din Bucovina, străbate liniștit Transilvania și se încheie maiestuos la Drobeta-Turnu Severin, pe malul Dunării.

PUBLICITATE

Lucrări de artă de 230 kg

Specific Via Transilvanica este fiecare kilometru, care are în dotare o bornă de andezit sculptată individual, oferind astfel de-a lungul traseului 1.400 de mici lucrări de artă. Dar nu chiar mici, fiecare bornă cântărind 230 kg. Când Asociația Tășuleasa Social a pornit la acest drum, și-au imaginat că vor termina drumul, într-un interval optimist de timp, între 10 și 30 de ani, dar iată, câțiva ani mai târziu, au ajuns deja la kilometrul 800 și speră că peste doar un an îl vor și termina.

Pentru drumeți a fost lansată, odată cu inaugurarea tronsoanelor deja amenajate, și aplicația pentru mobil Via Transilvanica, precum și un ghid turistic detaliat, care poate fi găsit pe pagina online viatransilvanica.com.

Odată cu montarea bornei care înfățișează portretul lui Samuel Von Brukenthal, la Micăsasa, în onoarea guvernatorului Transilvaniei, echipa de la Tășuleasa s-a unit pe Via Transilvanica cu echipa Ambulanța pentru Monumente, unde au avut șansa de a participa împreună la șantierul de suflet numit „Punerea în siguranță a Conacului Brukenthal din Micăsasa”. Echipele își doresc c,a într-o lume și o țară în care am pierdut aprecierea pentru lucrul practic, să apropie oamenii de munca fizică, pusă într-un context special, și anume apropierea omului de monument.

Am stat cu acest prilej de vorbă cu Alin Ușeriu despre ce este Via Transilvanica, despre cum astfel de demersuri ne unesc, despre ce reprezintă Via Transivanica pentru noi și despre valorile României și șansa țării noastre de a se afirma pe planul turistic național și internațional.

PUBLICITATE

„Via Transilvanica oferă exact ce are de oferit România”

„Via Transilvanica este drumul de lungă distanță pe care nu ai voie să te pierzi. Noi așa ne-am gândit, că ar fi foarte foarte necesar ca România să aibă o diagonală, care să pună în valoare toate etapele și etajele importante din România, în special din Translivania – cele istorice, cele naturale și cele rurale. Din punctul nostru de vedere, Via Transilvanica oferă exact ce are de oferit România, fără să facem o investiție suplimentară, fără să facem pârtii de schi, fără să facem hoteluri superfrumoase, megacostisitoare, ci doar prim promovarea celor două valori pe care le putem exploata deja, patrimoniul rural și patrimoniul natural”, spune Alin Ușeriu, povestind cu drag despre acest proiect. „Odată cu amenajarea acestui drum am descoperit o cu totul altă țară. Și nu eram niște oameni neumblați. Eram niște oameni care credem noi că am umblat destul: Tășuleasa Social a făcut sute de proiecte, care a lucrat cu sute de mii de voluntari și a avut peste un milion de beneficiar direcți, dar acest proiect ne-a învățat că țara la pas este o valoare aproape inestimabilă, aproape de necumpărat pe care o are România.”

„Am găsit o salbă de nestemate – aproape fiecare comunitate are câte o biserică, câte un conac, și case tradiționale extraordinar de frumoase care merită nu numai puse în valoare, dar mai ales protejate, pentru că nu suntem și mai ales nu am fost în stare măcar să le punem în siguranță. Așa s-a întâmplat  și întâlnirea cu Ambulanța pentru Monumente. Am stat o săptămână cu ei la Micăsasa și felul în care fac ei lucrurile și dragul cu care lucrează pentru aceste monumente și cum fac ei să le pună în siguranță ne-a umplut de admirație și respect. Și sper ca aceste întâlniri să continue pentru că acest drum, acest colier pe care l-am pus Transilvaniei și României are enorm de multe nestemate de felul acesta, care în primul rând au nevoie să fie puse în siguranță.”, mai spune Alin, explicând cât de repede se degradează toate clădirile valoroase, dar care sunt lăsate în paragină.

„Fără sufletele oamenilor nu am fi putut realiza acest proiect”

Totul a pornit în mare viteză, după cum povestește Alin. „A trebuit să ne mișcăm foarte repede și din cauza asta ne-am pornit cu mare curaj – acum știu că a fost curaj, atunci pot să spun că a fost și inconștiență. Și marele noroc a fost că fratele meu, Tibi Ușeriu, a scris această carte celebră ‚27 de pași’ și am avut o sumă de bani disponibilă pe care ne-am gândit să o investim în acest proiect. Și partea a doua, și cea mai importantă, a fost faptul că am mers la comunitate și am transmis mesajul că oamenii sunt actorii principali, ei sunt cei care au drumul acesta. Noi avem acest concept pe o distanță de 1400 de km, dar fără sufletele oamenilor, fără implicarea lor directă, și când vorbesc directă mă gândesc că aceste borne sunt montate chiar de ei, nu am fi putut realiza acest proiect”.

Alin Ușeriu reamintește faptul că Via Transilvanica este dedicat și centenarului, și sărbătoririi a 300 de ani a baronului Samuel von Brukenthal. „Povestea este simplă, comunitățile multe, insulele multe, dacă au un hău între ele rămân insule, dacă au un drum de legătură, dacă au o sinergie între ele, se transformă într-un arhipelag, ori asta este mare forță și asta este ceea ce cred eu că trebuie să fie în continuare proiectele naționale ale României”

Dar Alin se gândește și la alte modalități prin care turismul românesc poate fi ajutat. El spune că șansa turismului în România este turismul activ, este turismul în care omul se duce să se miște și să cunoască oamenii locului.

PUBLICITATE

„Pe Via Transilvanica asta este cartea noastră de vizită. România nu are altă soluție. Noi avem niște orășele, comparativ cu marile capitale europene și cele de artă, noi avem un litoral vai de capul lui. Dar avem și aceste regiuni foarte faine, foarte puternice ca și brand cum este Transilvania, Bucovina, Maramureșul, putem zice că și Dunărea, Delta Dunării, Dobrogea, deci iată că acestea pot fi deschizătorii unor noi porți în mentalitatea noastră”.

Alin Ușeriu

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT

Featured

“Măcar se mișcă ceva” – Ștefan Radu Crețu expune la artă.nonstop

Monika Tompos

Publicat

pe

Pe strada Tribunei numărul 13, în cel mai nou spațiu dedicat artei contemporane din Sibiu numit artă.nonstop, „măcar se mișcă ceva”. Este vorba despre noua (sau prima personală) expoziție a artistului binecunoscut deja în spațiul cultural sibian, Ștefan Radu Crețu.

Ștefan Radu Crețu este un artist vizual care locuiește în Sibiu. O persoană complicată, care crede că omul se depărtează de natura lui și se apropie prea mult de artificial.  Lucrările lui se întorc astfel către valorile naturale, reflectând simplitatea zilnică. Ele transpun prin interpretări abstracte elemente diferite ale evoluției și fuziunea dintre natură și tehnologie. Îi găsiți lucările în lume la Beelden aan Zee Museum din Olanda, în cadrul programului The Art in Public Places din Boynton Beach, Florida, sau pe promenada Căminului Cultural din Rășinari. De-a lungul carierei sale, Ștefan Radu Crețu a expus în Germania, Austria și Olanda fie în cadrul unor expoziții de grup, fie în cadrul expozițiilor personale. Ceea ce îl diferențiază de restul lumii este ideea de mişcare pe care o explorează în variate aspecte. Studiază mijloacele naturale de locomoție, care implică mișcarea în toată diversitatea ei – terestră, acvatică, aeriană, şi desfășoară o analiză comparată cu mijloace artificiale de locomoție.  După multe încercări de a-și motiva cercetările prin proiecte si realizări personale, a început să folosească mişcarea în variate proporții, legată de sursa de inspirație natural-artificială. A ajuns la nişte sinteze pe care le exprimă atât în forme bi cât si tri-dimensionale. Pentru a spori valoarea obiectivului, acordă importanță minimizării și abstractizării. În viața personală îl vedem mereu pe Ștefan prin Sibiu explorând mișcarea, orașul și natura pe bicicleta personală, cu Jaques, câinele său alături, în alergare.

PUBLICITATE

Ștefan Radu Crețu expune luna aceasta pentru prima dată într-o expoziție personală în Sibiu, la artă.nonstop, cel mai nou și fresh spațiu dedicat artei contemporane din oraș, de pe strada Tribunei numărul 13. Spune că nici nu și-a dat seama până când nu a vorbit cu noi că, de fapt, „măcar se mișcă ceva” este prima lui expoziție personală în Sibiu. Expoziții de grup a avut mai multe, printre care cele din cadrul Nopții Galeriilor și cele din cadrul proiectului Nostru. În rest au mai fost câteva vizite la atelier și cam atât.

„măcar se mișcă ceva

Prin expoziția sa, „măcar se mișcă ceva”, Ștefan Radu Crețu marchează încheierea unei perioade în care părea că totul (cultural) s-a oprit, și întoarcerea implicită la imaginea de „a părea că se mișcă” – o mișcare greoaie, adesea insesizabilă înspre ceva mai bun, atât de mult dorita direcție de mai bine, de normalitate în domeniul cultural local, național. Drumul spre normalitatea aceasta este pecetluit de stări și situații de multe ori aberant de absurde – depuneri de proiecte culturale care se implementează doar pe hârtie, raportări și bugete din burtă, hârțoage și birocrație nefuncționale, incompetență, amatorism și dezinteresul personalului din instituțiile de specialitate. Inspirat de toate acestea Ștefan a ales expresia ce a devenit titlul expoziției sale – „măcar se mișcă ceva”. Expresie folosită apoi ca scuză. Artistul încorporează apoi în lucrările sale atât mișcarea cât și absurditatea ei și a expresiei din titlu.

Este un critic al spațiului cultural sibian, din dorința de a-l îmbunătăți, de a-i acorda o valoare cu adevărat artistică și de a-l provoca să evolueze. Consideră că viața culturală în Sibiu este momentan destul de limitată, pentru pretenția de Capitală Culturală pe care încă ne-o însușim cu mândrie la mai bine de 10 ani după ce Sibiul a ocupat acest loc pe harta Europei. „Arta vizuală, cred ca este cel mai prost clasată”, spune el. „Nu i se simte lipsa pentru că nu are tradiție. Am încercat, în schimb, prin grupul Nostru să acoperim această lipsă, cu expoziții găzduite în spațiile Urbana, iar acest lucru a fost posibil pentru că domnul director Ovidiu Mircea este un iubitor de artă, însă ce lipsește orașului acesta este un Kunsthalle, un spațiu-muzeu dedicat artei vizuale, în special celei contemporane”, completează el.

Arta vizuală în Sibiu

Artiștii sibieni, ca Ștefan, expun în Sibiu preponderent în spații nonconformiste, fresh, fără pretenții și statut.

PUBLICITATE

„Dacă ești activ si țintești sus poți locui și lucra oriunde sau poți să fii în Berlin și să fii artist inactiv. Sau poți să locuiești într-un sat izolat dar să lucrezi, să depui aplicații și să scrii proiecte tari. Din acest punct de vedere pot spune că îmi pare un pic irelevantă locația unde este stabilit un artist. Sibiul este un oraș frumos, cu multe calități, dar incomplet. Tot ceea ce spun acum este o critică pur constructivă. Avem exemple în Cluj și Timișoara, orașe aspirante la statutul de Capitală Culturală, unde de asemenea nici acolo nu este totul roz, dar unde „măcar se mișcă ceva mai mult”. Titlul acesta a fost propus de fapt de artistul George Roșu , care m-a invitat să expun în spațiul artă.nonstop, și a fost atât de sintetic încât a fost o ofertă de nerefuzat. Mesajul a fost clar împărțit în două direcții, una se referă la lipsa de activitate în oraș și bine ca a mai preluat pandemia din vină, iar în al doilea rând, lucrările ar putea fi percepute ca simpliste, fără sens, dar bine că ele se mișcă, măcar au ceva interesant”, spune Ștefan.

Despre arta pe care o creează, Ștefan spune că pleacă in primul rând de la ironie , inclusiv autoironie, și prin această perspectiva călătorește în timp și face scenarii. „Îmi imaginez aceste scenarii, posibile , care marchează începutul universului – aici am supra uzat teoria panspermiei , de aceea în expozițiile mele apar monoliți – bolovanii cu urme de viață  – sau măcar voința de evoluție, până în prezent sau un viitor imaginat”, povestește el.

Iar despre viitorul artei contemporane în Sibiu, Ștefan este de părere că acesta ține de cât de mult insistă artiștii să expună:

„Cred că trebuie format un grup de lucru în direcția asta, în care să implicăm și autoritățile locale, Primăria Municipiului Sibiu. Din acest grup de lucru cred că pot rezulta niște soluții bune, dar cred că în ecuația asta nu trebuie implicați doar artiștii . Este o cauză care trebuie sa fie importantă pentru toată comunitatea. Ar putea fi un nou highlight al orașului, un punct de interes ce poate fi dezvoltat într-o viitoare strategie culturală a orașului, o reinventare care să pună Sibiul pe harta orașelor cool, care să atragă vizitatori și investitori, așa cum se întâmplă în Timișoara sau în Cluj. Avem mai toate ingredientele pentru a putea reuși, plus bonus, îl avem pe Dan Perjovschi”.

CITEȘTE MAI MULT
PUBLICITATE
PUBLICITATE
PUBLICITATE

DELGAZ

PUBLICITATE

Subiecte

ULTIMA ORĂ

CELE MAI CITITE