Connect with us

Cultura

Florescu- Fernandez & Friends: Vibrații muzicale online și/sau offline

Monika Tompos

Publicat

pe

La începutul lunii septembrie se anunță trei zile pline de vibrații muzicale, organizate de cei doi artiști Monica Florescu și Makcim Fernandez Samodaiev, în cadrul stagiunii camerale Florescu-Fernandez & Friends. Proiectul Online-Offline este un happening cultural multidimensional, care propune publicului să trăiască o experiență inedită și un timp de calitate petrecut între prieteni, în comunitate sau în familie, în jurul muzicii clasice și a culturii locale sibiene. Evenimentele se desfășoară simultan, atât în spațiul real, cât și în cel virtual, astfel că cei prezenți în mod fizic la evenimente au ocazia să împărtășească experiența culturală cu prietenii, familia sau alte persoane aflate la distanță.

Florescu- Fernandez & Friends este denumirea sub care pianista de origine română Monica Florescu și violoncelistul de origine ruso-cubaneză Makcim Fernandez Samodaiev „își armonizează talentul și pasiunea și impart muzică în eternitate”, așa cum se autodescriu cei doi.

PUBLICITATE

S-au cunoscut prin muzica de cameră în urmă cu mai bine de 20 de ani, iar prima partitură pe care au cântat-o împreună a fost o sonată pentru violoncel și pian de Serghei Rahmaninov, compozitor al cărui repertoriu îl recomandă publicului. De atunci, cei doi susțin concerte de muzică de cameră împreună cu un succes impresionant. Pentru ei această acțiune reprezintă și o nevoie internă: Makcim este îndrăgostit de muzica de cameră, acesta fiind mediul în care se regăsește cel mai bine ca muzician și ca persoană, dar „este și un mediu care te ține foarte bine în formă ca muzician, tehnic vorbind” după cum explică acesta. Primele lor concerte pentru public le-au început în Belgia acum 20 de ani, unde organizau în fiecare lună un concert cu un repertoriu diferit. Au făcut acest lucru timp de 6 ani, iar când au plecat de acolo, cei care veneau constant la concertele lor au încercat să îi înlocuiască, însă nu au găsit pe nimeni atât de nebun să facă lunar un concert cu un repertoriu diferit. La plecarea lor, concertele s-au anulat. Acum, de fiecare dată când călătoresc în Belgia, organizează un concert acolo pentru acei melomani care au rămas fără stagiunea camerală, după cum povestesc cei doi artiști. „Când am venit în România, asta a fost prima întrebare pe care am pus-o la Filarmonică: cum stăm cu muzica de cameră? ”, își amintește Makcim. Având experiența din Belgia și știind că muzica de cameră este și un obicei, cei doi au decis să înceapă proiectul Florescu-Fernandez & Friends.  „Noi ne îndrăgostim de foarte multe lucruri prin tradiție. Dacă nu le cunoaștem nu avem cum să le iubim, dar odată ce trăim anumite experiențe și le îndrăgim, începem să căutăm acele lucruri. Și asta s-a întâmplat și în Sibiu cu muzica de cameră”, spune Makcim.

Inspirat din perioada pandemiei, o perioadă care a schimbat viețile noastre ale tuturor, și percepția asupra vieții s-a schimbat total, după cum o descriu, cei doi au creat conceptul proiectului Online-Offlne.

Marius Grunca

Ideea aceasta pe care o avem noi acum este un exercițiu pentru a explora ceea ce ne așteaptă în viitor.  Eu am aproape 43 de ani și, văzând că viitorul se schimbă, mă forțez să îl văd cu alți ochi, iar lucrul care mă înspăimântă este ideea de a îngrădi sufletul – practic sufletul este ultimul nostru bastion neîngrădit de tehnologie, și deodată citesc că ultimele invenții ale tehnologiei ne duc și către această dimensiune”, povestește Makcim.

PUBLICITATE

În cadrul noului lor proiect cei doi artiști au pregătit pentru publicul prezent offline nouă concerte de muzică clasică cu artiști din România și din afara țării, completate cu o serie de evenimente și experiențe, care reunesc artiști, meșteșugari, producători locali din comunitatea sibiană și invită la descoperirea istoriei și tradiției unei localități prin muzică live, vizite la muzee, coabitare cu localnici, degustare de produse locale, contact direct cu natura, drumeții, plimbări pe bicicletă sau ebike. În paralel publicul online se poate alătura din orice colț al lumii, urmărind transmisiunile live de la evenimente, pe pagina de Facebook Florescu-Fernandez & Friends și pe LiveStream Romania.

„Prin acest proiect ne dorim să observăm acest contrast: cum se simte experiența spectatorului online și offline. Pentru noi ca muzicieni este clar – vibrația pe care o produce un instrument în spațiul real nu se compară cu nimic offline indiferent de mijloacele pe care le ai la dispoziție”, spun cei doi. „Dau aici un exemplu: Rafaela, fiica noastră, a avut un concert recent susținut într-o pădure din Predeal. Mergeam către destinație însă fiind trafic foarte mare nu am ajuns la timp și nu am putut nici muta ora concertului, așa că ne-am oprit în drum, ne-am dus câteva sute de metri pe o potecă în pădure și Rafaela a cântat la vioară în mijlocul pădurii. Și ascultând vioara la câțiva metri distanță am realizat cât de frumos armoniza această vioară – sunetul ei, cu natura. Parcă era ceva magic – un sunet pe care niciun device nu îl va putea transpune”, îmi spune Makcim.

Evenimentul Online-Offline este gândit ca o trăire de weekend. În fiecare zi vor avea loc trei concerte, unul la ora 11, altul la ora 14 și apoi la ora 19. Cel de la ora 11 va fi un concert educativ în care solistul care cântă seara prezintă instrumentul. Astfel Ansamblul CODEX va prezenta vineri într-un mod interactiv instrumente antice, iar la ora 19 va avea loc un concert cu aceste instrumente, sâmbătă o să fie prezentate violoncelul și vioara, iar dumincă Monica va prezenta pianul. Concertele de la ora 14 sunt concerte intermediare susținute de muzicieni ai Filarmonicii Sibiu.

PUBLICITATE
Cristina Bobe Photography 5

Locațiile sunt și ele alese pe dimensiunea partiturilor, și anume Ansamblul CODEX va concerta cu instrumente medievale în Biserica Fortificată din Cisnădioara, Makcim va susține un recital la violoncel într-o altă locație ieșită din comun și anume Căminul Cultural din Fântânele, „un loc destul de prăfuit dar care ne amintește de epoca care a trecut, de jumătatea secolului XX, micuț, un stil care devine încet încet un stil de muzeu, nu mai este un stil real ci un stil care s-a concervat în timp”, după cum îl descrie artisul. În Săliște concertele vor avea loc la școala Ioan Lupeș: „Acolo este o școală creată de Andrei Șaguna pentru români. În Săliște nu erau nici unguri, nici sași și cei de acolo nu aveau așadar o școală, iar atunci Andrei Șaguna – mi-a povestit directorul școlii – a spus că dacă sătenii vor să fie liberi și autonomi trebuie să aibă o școală. Și atunci aceștia au construit o școală folosind ca exemplu școlile sașilor și a ungurilor. Iar această școală are o sală festivă similară cu cea a bibliotecii Astra, cu o acustică incredibilă. Văzând-o ne-am gândit imediat că există această sală minunată care nu este folosită și am spus că trebuie neapărat să facem un concert acolo”, îmi povestește Makcim. Iar în cea de-a treia zi a evenimentului concertele vor avea loc la Sibiu, la Sala Oglinzilor, la Biserica Sfântul Ioan, și închiderea la Catedrala Evanghelică care a fost recent restaurată.

O noutate a evenimentului va fi concertul numărul 4 de Beethoven susținut de Monica Florescu împreună cu orchestra de cameră din Miercurea Ciuc iar Makcim Fernandez o să susțină cu aceștia concertul numărul 1 a lui Haydn în DO major. Împreună cu Rafaela Fernandez Samodaiev, artiștii o să susțină un concert de Vivaldi pentru vioară și violoncel. „Dacă tot facem acest eveniment în familie am spus că vrem să includem și copiii, iar pentru ei este o experiență incredibilă”, spune Makcim. Concertul va avea loc și în Sibiu și în Săliște.

Ideea artiștilor a fost să organizeze evenimentul incluzând un program cu drumeții și meșteșugari locali însă deocamdată incertitudinea evenimentelor culturale nu le garantează că vor putea organiza activități cu public. „Poate este o fobie care mi-a rămas de anul trecut, însă impresia mea este că totul se află în incertitudine când vine vorba de a organiza un eveniment cu public. La un moment dat poate spune cineva că gata, se închide totul, și nu mai poți organiza nimic. Poate sună pesimist dar este un gând cu care mă lupt”, îmi explică Makcim. „Încerc pe de altă parte să prevăd viitorul și să mă adaptez dar cum spuneam mai devreme, făcând acest lucru sprijin acest mod de acțiune și când văd ceea ce sprijin nu sunt 100% de acord cu asta. Nu vreau să sune negativ, ci realist”, îmi explică artistul.

PUBLICITATE

Până una alta, nouă, celor care își doresc să se lase purtați timp de trei zile de sunetele muzicii de cameră, nu ne rămâne decât să urmărim evenimentul, fie online, fie offline.

Mai multe detalii pot fi găsite pe pagina de Facebook a proiectului Florescu-Fernandez & Friends.

 

PUBLICITATE

 

PUBLICITATE
PUBLICITATE
Comentează

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cultura

„Bucătăria transilvăneană”: „Die Siebenbürgische Küche”, de Elise Fröhlich, a fost tradusă în limba română de editura Bibliotecii Județene Astra Sibiu

Gabriel Dogaru

Publicat

pe

Una dintre cele mai căutate și apreciate cărți de bucate, care cuprinde rețete tradiționale, originale din Transilvania, a fost tradusă și editată în limba română. „Bucătăria transilvăneană” de Elise Fröhlich va fi lansată în Sibiu, pe 20 septembrie.

Centrul de Dialog și Cultură „Friedrich Teutsch” din Sibiu va găzdui pe 20 septembrie o importantă lansare de carte din domeniul culinar. Este vorba despre „Bucătăria transilvăneană” de Elise Fröhlich, publicată de Editura Armanis a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, în traducerea Ruxandrei Stănescu. Cartea este ediția în linba română a unei lucrări de o importanță semnificativă pentru gastronomia transilvăneană și, în mod particular, sibiană, ea fiind extrem de căutată de pasionații de bucătărie tradițională săsească și transilvană, cuprinzând rețete culinare de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX.

Cartea originală a apărut la 1897, cu numele „Die Siebenbürgische Küche: Ein Kochbuch für deutsche Frauen”, ea având un succes răsunător în rândul gospodinelor din Transilvania. Succesul a determinat o republicare, în 1910, într-o ediție revizuită, care se găsește în original și la Biblioteca Județeană Astra Sibiu.

PUBLICITATE
cuprins bucataria transilvana original

Evenimentul de lansare va fi moderat de dr. Dan Nanu, cercetător la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, în cadrul Centrului de Cercetări „Andrei Oțetea”, și se va desfășura în curtea interioară a Centrului de Dialog și Cultură „Friedrich Teutsch”, Str. Mitropoliei, nr. 30.

Proiectul traducerii și publicării acestui volum a fost inițiat de Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu și coordonat de dr. Silviu Borș, directorul instituției. Evenimentul de prezentare a cărții va fi însoțit de o experiență culinară inedită susținută de Chef Marius Rafa, bucătarul de pe cea mai frumoasă stradă din Sibiu. Vor fi gătite o serie de preparate inspirate de carte, înnobilate de Feteasca Regală din vechea metropolă de vin a Transilvaniei – Mediaș.

Apariția volumului „Bucătăria transilvăneană” este finanțată de către Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului României, prin intermediul Forumului Democrat al Germanilor din România și al Forumului Democrat al Germanilor din Sibiu, parteneri fiind Centrul de Dialog și Cultură „Friedrich Teutsch”, Tipografia Honterus și Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu.

PUBLICITATE
Afis eveniment Bucataria transilvaneana

CITEȘTE MAI MULT

Cultura

Teatrul la sat ajunge în Marpod și Tălmăcel

Avatar

Publicat

pe

Joi, 16 septembrie, de la ora 12 în comuna Marpod și de la ora 15 în satul Tălmăcel, se va desfăşura proiectul cultural Teatru la sat, ediția a VI-a, organizat de Asociaţia ACT Sibiu.

Proiectul continuă, în acest an, cu spectacolul de teatru ,,Cei trei purceluși”, o poveste clasică, transpusă în scenă sub forma unei reprezentații interactive, cu actorii Alin Turcu, Andrei Drăgan, Cristian Iorda și Cătălin Haiducescu.

PUBLICITATE

În cadrul proiectului, actorii vor susține de asemenea şi ateliere pentru elevii din aceste sate și comune incluse pe harta proiectului. Sesiuni de discuții în care copiii vor avea ocazia să înveţe, să discute, să interacţioneze atât cu actorii sibieni, cât şi între ei.

Ediţia din acest an, în contextul pandemiei Covid-19 va avea loc în aer liber, în curtea celor două școli gimnaziale din Marpod și Tălmăcel, unde vor participa elevii din satele Marpod, Ilimbav și Tălmăcel. La spectacolul de teatru poate participa, de asemenea, întreaga comunitate locală. Se vor purta măşti de protecţie, păstrându-se, de asemenea, distanţa fizică şi toate regulile impuse de autorităţi.

Evenimentul este finanţat de Consiliul Judeţean Sibiu prin CNM Astra Sibiu, în parteneriat cu Primăria Marpod și Primăria Orașului Tălmaciu. Teatru la sat se adresează atât copiilor, cât și părinților din satele Marpod, Ilimbav și Tălmăcel.

PUBLICITATE

Teatru la sat este un eveniment anual despre arta spectacolului pentru copii, al cărui scop este susţinerea şi promovarea educaţiei culturale în mediul rural.

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT

Cultura

Astra Film continuă online

Publicitate

Publicat

pe

43 de titluri din selecția oficială pot fi vizionate online până în data de 19 septembrie

Iubitorii filmului care nu au apucat să vadă producțiile prezentate la Astra Film Festival, au ocazia să le vizioneze online, până în data de 19 septembrie 2021, ora 23:59. Vor fi disponibile 43 de titluri din selecția oficială, inlcusiv șapte dintre cele premiate la AFF2021. Publicul care a participat la Festivalul Internațional de Film Documentar Astra Film Festival a avut parte de aproximativ 200 de evenimente culturale, iar filmele disponibile la AFF Online sunt printre cele mai apreciate de spectatori. Multe dintre ele au fost urmate de îndelungi discuții cu realizatorii acestora, ceea ce reprezintă o caracteristică importantă a festivalului Astra Film Sibiu.

Prețul pentru vizionarea unui film este 15 lei, iar abonamentul care permite vizionarea tuturor celor 43 de filme costă 150 de lei, adică mai puțin de 3,5 lei un film. Platforma AFF Online poate fi accesată doar de pe teritoriul României prin browserele Google Chrome, Mozilla Firefox și Microsoft Edge. Filmele pot fi vizualizate online ori de câte ori dorește utilizatorul care a achiziționat biletul sau abonamentul, până la finalul AFF Online 2021. Pentru detalii despre programul AFF Online și bilete accesați https://www.astrafilm.ro/ro/filme-online

PUBLICITATE

Pentru noi este o mare bucurie să putem oferi acces la filmele festivalului și celor care nu au putut veni la Sibiu în binecuvântata săptămână în care proiecțiile au fost prezentate în aer liber sau în săli de cinema, în marea majoritate a cazurilor în premieră mondială sau națională”, a declarat Dumitru Budrala, director-fondator Astra Film Festival

Printre cele 43 de filme disponibile pe platforma AFF Online se află șapte dintre cele premiate de juriile secțiunilor competiționale, astfel: Noi împotriva noastră (regia Andra Tarara – Cel mai bun documentar, Secțiunea România, premiu oferit de HBO), Nanu Tudor (regia Olga Lucovnicova – Cea mai bună regie, Secțiunea România, premiu oferit de Institutul Cultural Român), Spioni de ocazie (regia Oana Giurgiu – Mențiune specială, Secțiunea România), Pentru confortul și siguranța dumneavoastră (regia Frédéric Mainçon – Mențiune specială, Secțiunea Voci emergente ale documentarului), Senza Latte (regia Lidia Ilie – Cel mai bun documentar, secțiunea DocSchool, premiu oferit de ICR), Și apoi se lasă seara (regia Maja Novaković – Cel mai bun regizor, Secțiunea DocSchool, premiul oferit de Cinelabs România), respectiv Unde luminoase (regia Samuel N. Schwarz – Mențiune specială, Secțiunea DocSchool).

Organizatorii precizează că nu este permisă înregistrarea sau descărcarea filmelor puse la diszpoziție pe platforma AFF Online. Pentru alte informații despre condițiile utilizării platformei AFF Online, consultați https://www.astrafilm.ro/ro/termeni-si-conditii

PUBLICITATE

Lansat în 1993 ca proiect inovator în Europa Centrală și de Est, Astra Film Festival este un eveniment esențial în comunitatea europeană de film documentar, dovedindu-se a fi cel mai important festival de acest gen din România, însumând o cultură și o istorie a cinematografiei documentare de zeci de ani.

Organizat de: Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film

Cu sprijinul: Consiliul Județean Sibiu, Ministerul Culturii, Centrul Național al Cinematografiei, Consulatul Republicii Federale Germania la Sibiu, Forumul Cultural Austriac, Uniunea Cineaștilor

PUBLICITATE

Cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu și de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă   Astra Film Festival se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.  Sponsori: HBO, Cinelabs, Ursus, DPD România, NOD, Refresh

Parteneri media: TV5 Monde, Rock FM, Radio România Cultural, RFI România, Hotnews, News.ro, Newsweek, Spotmedia, Avantaje, Liternet, Cineuropa, Film New Europe, Movienews, All About Romanian Cinema, Films in frame, Turnul sfatului, Sibiu 100%, Tribuna, Ora de Sibiu, Știri de Sibiu, Capital cultural, Zile și nopți, Revista Transilvania, Hermanstaedter Zeitung

Partener de comunicare: PiArt Vision

PUBLICITATE

CITEȘTE MAI MULT
PUBLICITATE
PUBLICITATE
PUBLICITATE

DELGAZ

PUBLICITATE

Subiecte

ULTIMA ORĂ

CELE MAI CITITE