Connect with us

Social

FOTO 12 tineri şi copii instituţionalizaţi din centrul din Orlat se vor muta în prima casă de tip familial din Sibiu

Avatar

Publicat

pe

Hope and Homes for Children, în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sibiu şi Consiliul Județean Sibiu a finalizat o nouă casă de tip familial, prima pe care fundația o construiește în Sibiu ca parte a procesului de dezinstituționalizare, la nivel județean. 12 copii și tineri care în prezent locuiesc în Centrul de Plasament Orlat se vor muta în perioada următoare în noua casă din Sibiu, unde se vor bucura de un spațiu prietenos, intim, cald, mult mai apropiat de Acasă.

Casa de tip familial din Sibiu este cea de-a treia casă construită de Hope and Homes for Children cu susținerea Holcim România, primele două fiind deja date în folosință în București (2018) și Neamț (2019). Parteneriatul dintre Holcim România și Fundație a început în 2017, cu 600.000 de euro donați în total până acum, pentru ridicarea celor trei case de tip familial. Terenul pentru ridicarea casei a fost pus la dispoziție de autoritățile locale, iar casa a fost mobilată și decorată în întregime cu produse oferite de JYSK România.

PUBLICITATE

Odată cu finalizarea construcției și darea în folosință, Hope and Homes for Children donează casele de tip familial partenerului cu care colaborează, în acest caz DGASPC Sibiu, dar continuă să aplice planurile de acomodare, pregătite împreună cu membrii de personal pentru fiecare copil în parte și să monitorizeze, pe termen lung, copiii și membrii de personal pentru a preîntâmpina eventualele probleme.

În prezent, în centrul din Orlat locuiesc 42 de copii, iar odată cu mutarea celor 12 în noua casă, Hope and Homes for Children continuă să susțină procesul de închidere a centrului prin intervenții de reintegrare în familia naturală sau extinsă și prin susținerea tinerilor care părăsesc sistemul de protecție. În total, la finalul lunii martie, 151 de copii instituționalizați trăiau în 4 centre de plasament încă deschise în județul Sibiu (din 7 centre, în 2016, când Hope and Homes for Children a început intervențiile în Sibiu, cu aproape 300 de copii).

Intervențiile Hope and Homes for Children în Sibiu au început în anul 2016 și, de atunci, s-au concentrat pe susținerea copiilor vulnerabili, în risc de a fi instituționalizați (programul de Prevenire a separării copilului de familie), pe intervenții tip Reintegrarea în familia naturală sau extinsă a copiilor din orfelinate și pe Programul de Inserție Socio-Profesională, de susținere a tinerilor care ies din grija statului, la 18 ani. Până în prezent, 400 de copii în situație de risc din Sibiu au fost susținuți în cadrul programelor Fundației.

PUBLICITATE

Toate casele de tip familial construite de Hope and Homes for Children oferă copiilor și tinerilor un mediu cât mai apropiat de cel familial. Într-o astfel de casă trăiesc maximum 10-12 copii care se bucură de găzduire, îngrijire, educație, sprijin emoțional și consiliere pentru dezvoltarea deprinderilor de viață independentă.

Hope and Homes for Children are ca obiectiv închiderea tuturor instituțiilor de tip vechi din România, așa numitele orfelinate, până în 2027. Programele Fundației urmăresc înlocuirea sistemului instituționalizat de protecție a copilului cu unul bazat pe conceptul familial, prin reintegrarea în familie atunci când este posibil, plasarea în asistență maternală sau în case de tip familial a copiilor din orfelinate.

„Cu fiecare cărămidă pusă la temelia unei case, știu că acești copii se pot bucura de o viață apropiată de cea dintr-o familie. Așa le croim o cale spre copilăria pe care și-o doresc. Odată aflați aici, aparțin unei comunități și au un loc al lor. Și pentru că e mare lucru să găsim parteneri cu care să putem face lucruri atât de mari, cu atâta impact în viața copiilor cu care lucrăm, le mulțumesc celor de la Holcim, fără de care această mare realizare nu ar fi fost posibilă” a declarat Ștefan Dărăbuș, Director Global de Programe, Hope and Homes for Children.

PUBLICITATE

„Avem eroi anonimi și avem eroi cu nume și este minunat să poți spune că ei există. Vă mulțumim și vă transmitem cele mai calde urări de bine. Profesionalismul de care aţi dat dovadă şi dăruirea pentru realizarea unui proiect atât de complex sunt dovada cea mai evidentă a unei munci asidue. Ne bucurăm că aţi acceptat această provocare şi ne dorim să păstrăm această colaborare și pe viitor”, a spus la rândul său Claudiu Stupar, directorul Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sibiu.

PUBLICITATE
Comentează

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Social

Acțiune civică de curățenie pe Valea Luminoasă din Cisnădioara. „Turiști, bicicliști, iubitori de natură, sunt așteptați să ni se alăture!”

Redactia Sibiu 100%

Publicat

pe

Împrejurimile localității Cisnădioara vor fi din nou în atenția localnicilor, care organizează frecvent acțiuni de curățenie, strângere a gunoaielor lăsate în urmă de turiști. Acum este rândul zonei cunoscute sub numele Valea Luminoasă, care va fi curățată sâmbătă, 18 septembrie.

„Membrii comunității Cisnădioara se adună din nou sâmbătă, 18 septembrie între orele 09.00 – 11.00 pentru o nouă acțiune de curățenie a localității în care locuiesc”, ne-au precizat locuitorii din această localitate care formează un grup de inițiativă.

Ei spun că s-au mobilizat în această vară și au organizat mai multe acțiuni de curățenie a localitătii, dar au constatat cu satisfacție că mesajele și apelurile lor, inclusiv afișele cu îndemnuri la păstrarea curățeniei au avut ecou în rândul turiștilor. „Am constatat cu bucurie că mulți oameni sunt sensibili și răspund pozitiv îndemnului de a-și strânge gunoiul la plecare de la picnic/grătar”, spun cei din Cisnădioara.

Următoarea acțiuni programată de grupul de inițiativă este pe VALEA LUMINOASĂ, unde se va curăța vechea groapă de gunoi a satului, de pe strada Râului (loc întâlnire podul de la intersecția străzilor Râului cu valea Argintului) și, de asemenea, o altă echipă va curăța drumul din pădurea spre Cisnădioara (loc întâlnire stația de autobuz de la intrarea pe str.Mărului – strada cu Apfelhaus).

„Având în vedere că acest drum este parcurs nu doar de membrii comunitătii ci și de turiști, bicicliști iubitori de natură și frumos, facem apel la cei care doresc să participe să ni se alăture. Contribuția fiecăruia contează!”, transmit cei din Cisnădioara, în dorința de a atrage alături de ei și pe cei care frecventează zona și doresc să participe la acțiunea de curățenie.

Mesajele pe care le transmit participanții la curățenie sunt unele de încurajare: „Principiul după care ne-am ghidat la toate acțiunile organizate până acum a fost «nu există vremea rea ci doar îmbrăcămintea nepotrivita!»”

Toți cei care doresc să participe la acțiunea de curățenie de pe Valea Luminoasă, sâmbătă, 18 septembrie, sunt așteptați cu saci și mănuși, oferite de Primăria din Cisnădie. Mașinile Soma sunt pregătite pentru a ridica sacii strânși la finalul acțiunii.

CITEȘTE MAI MULT

Social

Proiect pentru integrarea economică şi socială a romilor din Târnava

Avatar

Publicat

pe

Un proiect de peste 15 milioane de lei este în derulare în comuna Târnava, grupul țintă fiind persoanele marginaliyate din localitate. Acesta se referă la integrarea economică și socială a locuitorilor de etnie romă, însumând peste 600 de persoane.

Consiliul Judeţean Sibiu este partener în proiectul cu finanțare europeană ”Un parteneriat pentru incluziunea economico-socială a comunității marginalizate Târnava”, derulat de Fundația Centrul European de Integrare a Romilor (liderul de proiect), alături de alți parteneri, respectiv Primăria Comunei Târnava și Liceul Tehnologic din localitate.

PUBLICITATE

Prin proiect se urmărește prevenirea părăsirii timpurii a școlii, prin programe de tip ”Școală după școală”, ateliere socio-educative și creative, informarea, consilierea și orientarea pe piața muncii a cât mai multor persoane și participarea acestora la cursuri de formare profesională în vederea reintegrării și ocupării pe piața muncii.

De asemenea, se are în vedere crearea a 70 de locuri de muncă și subvenționarea angajatorilor, îmbunătățirea condițiilor de locuire, prin reabilitarea a 10 locuințe precare, organizarea de acțiuni de educație civică – workshopuri lunare, seminarii și serate de film dedicate egalității de șanse – și de dialog cetățenesc pentru implicarea în dezvoltarea comunitară și consolidarea parteneriatului local.

Proiectul include și organizarea a 20 de campanii educative pentru tineri pentru prevenirea căsătoriilor timpurii și a comportamentelor deviante, sesiuni tematice în cadrul unei caravane de prevenire a îmbolnăvirilor – pentru tineri și familii axate pe educația sanitară, precum și mai multe acțiuni umanitare, prin oferirea de pachete igienico-sanitare, alimentare sau de cadouri de Crăciun pentru cei mici. În prezent, se lucrează la construcția și amenajarea Centrului Comunitar de Incluziune Socială din Târnava, care va oferi servicii sociale integrate tuturor romilor din comună și nu numai.

PUBLICITATE

Tot în cadrul proiectului vor fi organizate două ediții ale unui Festival dedicat romilor din Târnava – pentru promovarea șanselor egale prin cultură, a multiculturalității, a toleranței interetnice și a incluziunii sociale, prima ediție fiind programată în perioada 17-19 septembrie 2021.

De asemenea, unul din operatorii economici implicat în proiect organizează cursuri de calificare, iar în urma unui acord de parteneriat semnat cu AJOFM Sibiu au fost organizate și două ediții ale Bursei locurilor de muncă, la Căminul Cultural din Târnava, în anii 2019 și 2020.

În cadrul componentei de educație a proiectului, 250 de copii beneficiază de programul after school și de o masă caldă; tinerii au parte de serate de film, dedicate tematicii non-discriminare, de excursii educative în Sibiu (la Muzeul în aer liber), la Alba-Iulia și Târgu Mureș, ocazie cu care s-au bucurat atât de vizitarea unor obiective culturale și turistice, cât și de prezența la ședințele de Consiliu Județean Sibiu și de consilii locale din Ciugud, Ibănești și Dumbrăveni, cu scopul de a înțelege mecanismele europene de legiferare, inclusiv în domeniul apărării drepturilor omului.

PUBLICITATE

Proiectul include și organizarea a 20 de campanii educative pentru tineri pentru prevenirea căsătoriilor timpurii și a comportamentelor deviante, sesiuni tematice în cadrul unei caravane de prevenire a îmbolnăvirilor – pentru tineri și familii axate pe educația sanitară, precum și mai multe acțiuni umanitare, prin oferirea de pachete igienico-sanitare, alimentare sau de cadouri de Crăciun pentru cei mici.

Proiectul ”Un parteneriat pentru incluziunea economico-socială a comunității marginalizate Târnava” este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020. Bugetul total al proiectului este de 15.047.569,18 lei, din care 12.598.383, 14 lei este finanțare nerambursabilă.

Contractul de finanțare a fost semnat în 16.02.2018, iar termenul de finalizare a proiectului a fost prelungit până în luna martie 2022, față de cel inițial – 18.02.2021, motivat de restricțiile din perioada pandemiei, care nu au permis desfășurarea unor acțiuni din proiect.

PUBLICITATE

CITEȘTE MAI MULT

Social

Proiectul “Tabără pentru copiii romi: Învață de la mine” a ajuns la final

Avatar

Publicat

pe

Asociația ,,Iulian al II-lea pentru educație și integrarea romilor”, în parteneriat cu Primăria Nocrich, organizează conferința de închidere a proiectului ,,Tabără pentru copiii romi: Învață de la mine” ce va avea loc în data de 4 septembrie, la ora 11.

Proiectul s-a derulat în  Sibiu și Nocrich, fiind cofinanțat de Consiliul Județean Sibiu, prin Agenda pentru Tineret 2021. Prin intermediul unor ateliere, cursuri, concursuri și drumeții, desfășurate în perioada 6 iunie – 31 august 2021, a fost dată o șansă la educație copiilor și tinerilor de etnie romă. S-a urmărit încurajarea voluntariatului de familie, prin activități în care părinții au sprijinit și au învățat alături de copii, dobândind astfel diferite cunoștințe și abilități.

PUBLICITATE

La finalul proiectului, vor fi prezentate rezultatele beneficiarilor, iar printre invitați se vor afla atât reprezentanți ai ONG-urilor din învățământ, cât și din domeniul cultural-artistic. Totodată, va fi lansată cartea ,,Cea mai frumoasă poveste de iubire” scrisă de Lenuța Neacșu, bibliotecar și locotenent rezervist la Baza Aeriană din Bacău, lansare urmată de un moment artistic oferit de copiii participanți la tabără taberei, alături de invitata lor, Sophia Popianoș din Mediaș. În vârstă doar de 12 ani, Sophia face voluntariat alături de mama ei. Ea a câștigat mai multe concursuri de muzică, îndrumată fiind de profesorul Edith Toth de la Biserica Evanghelică Sf. Margareta.

Lenuța Neacșu s-a născut într-un cartier sărac al Bacăului, într-o familie de țigani, având încă trei frați. Tatăl, deși cu o dizabiliate fizică, a reușit prin hărnicia și talentul lui muzical să-și hrănească și să-și întrețină familia. Cânta la acordeon pe la nunți și botezuri și nu de puține ori a fost jignit de cei ce băuseră prea multe pahare, umilit ca ființă umană pentru singurul motiv că s-a născut țigan.

Lenuța ar fi putut să renunțe la școală și să vândă semințe la meciurile de fotbal, dar dârzenia tatălui ei a încurajat-o să urmeze mai departe studiile, fiind absolventă a trei facultăți, respectiv Litere, Teologie și Biblioteconomie. Lucrează de 25 de ani ca bibliotecară la Bacău și este locotenent în rezervă a forțelor aeriene.

PUBLICITATE

Cartea pe care o va lansa la Sibiu, orașul studenției ei, ,,Cea mai frumoasă poveste de iubire” a apărut la Editura Babel, în anul 2018 și este una dintre cele patru cărți scrise de Lenuța Neacșu.

,,Am citit, am oftat, m-am revoltat. Am închis careta. Am redeschis-o. Am plâns, am zâmbit, m-am bucurat. Când am citit rândurile unui suflet blând care merge pe calea sa, alături de Hristos. Lenuţa Neacşu, este o <<mână>> de om, plină de dor de cer. Oamenii timizi au cel mai frumos suflet. Vorbeşti cu ei şi descoperi comorile lor ascunse”, a precizat părintele Hrisostom Filipescu.

,,Lenuța Neacșu scrie pentru copii romi și pentru noi, foștii copii săraci, crescuți greu de părinți. Cu tați cocoșați de muncă în picioare – și știu ce zic – umiliți de cei care credeau atunci și cred și acum că ne știu și uneori ne calcă în picioare ori ne-ar vrea scoși din lumea câștigată cu trudă. Doar pentru că nu venim de unde vin ei. Lenuța Neacșu este dovada că munca asiduă și cartea, marea prietenă a săracului, sunt elemente de creștere în viețile noastre’’, a scris părintele Constantin Necula pe pagina www.doxologia.ro.

PUBLICITATE

CITEȘTE MAI MULT
PUBLICITATE
PUBLICITATE
PUBLICITATE

DELGAZ

PUBLICITATE

Subiecte

ULTIMA ORĂ

CELE MAI CITITE