Connect with us

Administrație

FOTO Cum arată lucrările pe șoseaua care va lega cartierele Turnișor și Ștrand. Podul ar trebui să fie gata în câteva săptămâni

Gabriel Dogaru

Publicat

pe

Sibiul are pe lista proiectelor în dezvoltare o stradă complet nouă, care va lega, practic, vestul orașului de sud, ocolind astfel centrul, pe un traseu care străbate zona Câmpșor și merge prin cartierele Tilișca – Ștrand II – Valea Aurie. Proiectul se află în faza de execuție, după ce anul trecut Primăria Sibiu a semnat contractul cu celebra firmă Comtram, care aparține familiei Carabulea. Lucrările sunt abia la început, după cum am putut constata pe teren, la sfârșitul săptămânii trecute. Excavatoarele au tras primele cupe de pământ, au fost aduse o serie de conducte de canalizare, ce vor fi amplasate de-a lungul acestei șosele, iar șantierul abia acum începe să prindă contur.

Contractul cu Comtram SRL a fost semnat în urmă cu aproape un an, însă lucrările nu au început până acum, din motive mai mult sau mai puțin clare. PE de o parte, a fost nevoie ca proiectanții cu care Comtram s-a asociat în acest contract să finalizeze partea lor de misiune. Pe de altă parte, primăria a fost nevoită să ceară în Consiliul Local aprobarea unui nou PUZ, care să permită lățirea acestui drum, de la 17 la 22 de metri. PUZ-ul era necesar pentru a modifica prevederile actuale din PUG, care nu ar fi permis construcția drumului la parametri proiectați.

Comtram va primi pentru realizarea drumului suna de 7,68 milioane de lei și are la dispoziție 11 luni pentru a-l finaliza. Asta înseamnă că, ținând cont de stadiul la care am găsit lucrarea, acesta va fi gata în 2022, în cel mai fericit caz.

PUBLICITATE

La capătul dinspre Turnișor al acestui drum se află un proiect complementar, podul peste Cibin în dreptul străzii Rozmarinului. Acesta va permite legătura dintre șoseaua Câmpșor și rețeaua de străzi existentă. Proiectul este mai vechi și ar trebui să fie gata în curând. Contractul s-a semnat în luna mai 2020, cu firma Prodial SRL, și are termen de finalizare luna iulie 2021. După cum se prezintă în teren, este foarte probabil să nu fie gata în la termen, însă utilitatea acestuia este discutabilă deocamdată, până nu se termină șoseaua de care se leagă.

Drumul de legătură Turnișor – Ștrand va a vea doar o bandă pe sens, trotuare de 1,25 metri și o pistă de biciclete de 2,5 metri (dublă) și se va conecta cu strada Tălmăcel, chiar după trecerea la nivel cu calea ferată, la intersecția cu D. Cantemir. Podul va avea un profil asemănător, cu o bandă pe sens, cu piste de biciclete separate de carosabil.

Primăria Sibiu a fost nevoită să exproprieze 39 de parcele de teren, din zona drumului, cu o suprafață de 5400 de metri pătrați, prețul aprobat fiind 107,83 lei pe metru pătrat. Suprafețele expropriate au fost necesare creării culoarului pe care se va construi drumul, prin extindere de la culoarul de circa 5 metri pe care Primăria îl deținea anterior.

PUBLICITATE

PUBLICITATE
Comentează

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Administrație

În atenția elevilor: Tursib schimbă, de luni, orarul traseelor școlare, din cauza aglomerației din trafic

Redactia Sibiu 100%

Publicat

pe

Tursib a decis să schimbe programul de circulație pentru două dintre traseele școlare pe care le-a introdus din 13 septembrie, pentru a se conforma cu programul școlilor la care trebuie să ajungă elevii și cu aglomerația din trafic.

Compania de transport local Tursib a modificat programul de funcționare pentru traseele școlare E5 și E7, care transportă elevii din zonele Broscărie, pe traseul spre centru, și din zona Mihai Viteazu spre centru.

tursib trasee scolare

„După o analiză a timpilor de sosire în stație realizată de societatea Tursib, Primăria Sibiu și Poliția Locală Sibiu, începând de luni, 20 septembrie se vor implementa modificări în orarul a două dintre trasee”, precizează reprezentanții Tursib.

Modificări trasee școlare TURSIB:

Pe traseul E5 (cartier Broscărie – școala Regina Maria) ora de plecare din stația de capăt de linie – IRMES 1, se modifică. Autobuzul va pleca mai devreme, la ora 07.14.

Pe traseul E7 (bulevardul Mihai Viteazu – școala Regina Maria) ora de plecare din stația de capăt de linie – Lămâiței se modifică. Autobuzul va pleca la ora 07.14.

„Aceste măsuri sunt necesare pentru a asigura sosirea în timp util în stațiile de la Colegiul Octavian Goga și respectiv Școala Regina Maria, având în vedere întârzierile înregistrate de autobuze în săptămâna care se încheie cauzate de aglomerația din zona celor două unități de învățământ la ora intrării la cursuri a elevilor”.

Tursib va continua să urmărească traseele școlare pentru optimizarea operării autobuzelor pe aceste rute.

CITEȘTE MAI MULT

Administrație

FOTO & VIDEO Companiile care lucrează la infrastructura din Sibiu lasă în urma lor tot mai multe gunoaie și resturi

Gabriel Dogaru

Publicat

pe

Sibiul este „frământat” în ultimii ani de o mulțime de proiecte de infrastructură, unele pornite de la zero, altele destinate reabilitării și modernizării unor cartiere. Din păcate, companiile de cosntrucții care au contractat lucrări în aceste proiecte lasă în urma lor tot mai multe resturi, moloz, distrugând uneori infrastructura existentă.

Cititorii din zona Țiglari ne-au sesizat faptul că recentele lucrări de modernizare a străzii Țiglari și a zonei adiacente au adus alte probleme locatarilor din zonă. Compania care a efectuat lucrările pe această stradă, Terra Building, a lăsat în urmă o mulțime „urme” care le fac viața mai grea celor care stau acolo. Este vorba despre criblură rămasă de la asfaltări, pete mari de ulei care sunt împrăștiate pe stradă și pe trotuar, dar și zone în care asfaltul existent a fost distrus parțial de camioanele companiei.

O altă lucrare pe care ne-au sesizat-o sibienii este cea de pe strada Bâlea. Aici a fost înlocuită țeava principală de gaze, o intervenție care a adus bătăi de cap locatarilor și celor care tranzitează această stradă. După ce s-au confruntat cu o lucrare neîngrijită, care a însemnat gropi neprotejate, pietriș aruncat pe carosabil, spații neamenajate corespunzător pentru trecerea pietonilor, la finalul lucrărilor, o bună parte din trotuare stă acoperită cu praf și pământ, bordurile instalate în urmă cu câțiva ani sunt distruse de mașinile de mare tonaj, iar reparațiile făcute de firma care a lucrat la acest proiect sunt superficiale, cu asfalt care va ieși, probabil, la prima ninsoare.

Am solicitat Primăriei Sibiu un punct de vedere referitor la răspunderea pe care o au aceste companii și vom publica poziția instituției imediat ce va fi transmisă, pentru a afla cine trebuie, conform contractelor, să repună infrastructura în starea inițială, după astfel de lucrări. Am cerut primăriei inclusiv o situație a sancțiunilor aplicate în ultimii ani companiilor care au lăsat în urma lor resturi și au distrus infrastructura existentă.

str Tiglari Terra Building (1)
str Tiglari Terra Building (2)
str Tiglari Terra Building (3)
str Tiglari Terra Building (4)

Așa arată str Țiglari după plecarea muncitorilor.

str Balea gaze (1)
str Balea gaze (2)

Așa arată Str. Bâlea după plecarea muncitorilor.

CITEȘTE MAI MULT

Administrație

Primăria Sibiu: „Depuneți declarații pentru imobilele nelocuite, pentru scutirea de la plata taxei de salubrizare!”

Gabriel Dogaru

Publicat

pe

Administrația sibiană atrage atenția celor care dețin imobile nelocuite că este nevoie de o declarație anuală în care să precizeze că imobilele respective nu sunt locuite, astfel încât să fie scutiți de plata taxei speciale.

Sistemul de taxare pentru ridicarea gunoiului în Sibiu a fost modificat la începutul acestui an, astfel că noul Regulament privind taxa de salubrizare, care a intrat în vigoare în 1 februarie 2021, prevede scutirea de taxă a proprietarilor de imobile nelocuite.

Pentru a beneficia de această prevedere cei care dețin imobile nelocuite/nefuncționale au obligația să depună anual o declarație de impunere. Obligația este în vigoare chiar dacă au fost depuse astfel de declarații în perioada 2016 – 2020. Potrivit primăriei, măsura a fost luată pentru ca situația acestor imobile să fie actualizată în baza de date a Direcției Fiscale.

Termenul limită de depunere a declarației pentru anul în curs a fost prelungit până în 30 septembrie 2021. Sibienii care dețin imobile nelocuite sunt rugați să depună declarația până la data menționată, împreună cu confirmarea din partea asociației de proprietari/locatari – în cazul imobilelor ce fac parte din asociații sau orice alt document care să ateste faptul că imobilul este nelocuit/nefuncțional, în cazul celorlalte imobile.

Formularul pentru această declarație poate fi descărcat de aici: https://www.sibiu.ro/ro2/pdf/formulare/Declaratie_de_impunere_stabilire_taxa_speciala_de_salubrizare.pdf

Pentru declarației există și opțiunea trimiterii online, pe email, la adresa declaratie.salubrizare@sibiu.ro sau pe portalul de e-administrație, accesibil de pe site-ul sibiu.ro, pentru cei care au cont, la secțiunea Taxe și Impozite, prin mesaj.

În situația în proprietarii acestor imobile nu depun declarația până în data de 30 septembrie, se va stabili din oficiu o taxă de salubrizare pentru perioada 1 februarie 2021 – 31 decembrie 2021  în cuantum penalizator egal cu dublul valorii abonamentului PRACTIC, adică 84 de lei/lună.

CITEȘTE MAI MULT
PUBLICITATE
PUBLICITATE
PUBLICITATE

DELGAZ

PUBLICITATE

Subiecte

ULTIMA ORĂ

CELE MAI CITITE