Connect with us

Economie

FOTO-REPORTAJ Mall-ul de lângă gară va fi inaugurat în octombrie. Primul magazin deschis va fi supermarketul

Gabriel Dogaru

Publicat

pe

Lucrările la primul mall din orașul Sibiu au prins viteză, iar vremea bună le permite proprietarilor să programeze deschiderea în luna octombrie. Muncitorii au toți termen ca, la 30 septembrie, să termine mall-ul, iar supermarketul de la parter va fi inaugurat primul.

Construcția mall-ului Festival Shopping din Sibiu a întrat într-o fază avansată, fiind din ce în ce mai vizibile formele viitoarei clădiri. În timp ce partea de betoane se apropie de sfârșit, echipele care montează instalațiile au început deja să lucreze. „La 30 septembrie trebuie să predăm instalațiile către proprietar. Acum, că vremea ne permite, vom accelera activitatea.”, ne-a explicat șeful echipei de instalatori. S-a intrat pe străzile Lector și Fabricii, fiind ocupate fronturile de pe aceste străzi. Cei de la firma care produce structurile de beton sunt și mai optimiști: „Noi o să terminăm primii. Avem elemente și de la fabrica din Cristian, dar și de la Ploiești și București. Alea de 60 de metri nu se pot produce aici, sunt prea complicate. E mai greu cu transportul . Și costă mult autorizațiile de transport”. Îl întreb cât de mare va fi mall-ul. „Va fi cel mai mare din țară!”. Nu-l cred și îi cer detalii. „Da, da, și al treilea din lume. Nu vedeți ce suprafață are?” Îmi arată și primele spații ce vor fi gata. „Aici o să fie magazinul mare. Supermarket. Acolo o să fie cinema, în partea aia”. Se întoarce la lucru. „O să terminăm și apoi mergem la următorul”.

PUBLICITATE

Adevărul este că mall-ul Festival va fi unul dintre cele mai mari din România, în niciun caz cel mai mare, nici măcar din portofoliul NEPI. Are, într-adevăr, o suprafață uriașă construită, pe un teren de peste 3 hectare. Construcția propriu-zisă va avea 135 de magazine și 42.400 de metri pătrați de suprafețe închiriate. Prețul mediu estimat pe metru pătrat de spațiu va fi undeva în jurul valorii de 16 euro pe metru pătrat.

NEPI Rockcastle a estimat o investiție de 100 de milioane de euro, după cum reiese din datele companiei publicate pe site-ul propriu. Proiectul a fost cumpărat de NEPI de la Primavera Development, pentru suma de 21 de milioane de euro. După cum a anunțat NEPI, mall-ul Festival va avea branduri celebre în rândul magazinelor sale, printre acestea numărându-se Zara, Bershla, Massimo Dutti, Oysho, Pull & Bear, Stradivarius, toate aparținând grupului Inditex, dar și H&M și New Yorker, care sunt deja prezente în oraș, în Sibiu Shopping City. Hipermarketul mall-ului va fi Kaufland, care va avea primul său magazin în cadrul unui mall. Zona de cinema va fi asigurată de CineGold, care va avea 8 săli de vizionare. Mall-ul va avea 1.800 locuri de parcare, inclusiv pe acoperiș, unde va fi amenajată o zonă de spațiu verde, un amfiteatru și terasă pentru restaurantele din mall.

NEPI mizează pe o populație de 162.000 de locuitori aflată la circa 15 minute de mall, care ajunge până la 267.000 de locuitori la o distanță de maxim 45 de minute de mall.

PUBLICITATE

Potrivit estimărilor companiei, valoarea chiriilor încasate se va ridica la 8 milioane de euro, ceea ce înseamnă că un magazin va avea o chirie medie de aproximativ 5.000 de euro pe lună. Calculul pe suprafața închiriată arată o medie de 16 euro pe metru pătrat.

NEPI Rockcastle a început, între timp, inaugurarea zonei extinse din Shopping City, care a fost mărit cu aproape 10.000 de metri pătrați, în urma unei investiții de peste 35 de milioane de euro. Noua zonă va avea un nivel nou, unde vor fi regăsite restaurante de tip fast food. De asemenea, este pregătită o zonă de cinema.

Valoarea estimată a chiriei încasate după finalizare a fost estimată de NEPI la 2 milioane de euro.

PUBLICITATE

Rezultatele financiare ale NEPI Rockcastle pe 2018 evidențiază dividende în valoare totală de 152.366.053,56 euro, cu 26,37 euro dividend pe acțiune.

20190322_152452
20190322_151721
20190322_151708
20190322_151650
20190322_151049
20190322_151024
20190322_150942
20190322_150937
20190322_150923
20190322_150801
20190322_150639
20190322_150556
20190322_150553
20190322_150446
20190322_150213
20190322_144955
20190322_144840
20190322_144756
20190322_150418

PUBLICITATE

Economie

Noi investiții imobiliare în Sibiu: cartier nou în vestul orașului și mall în Cisnădie

Gabriel Dogaru

Publicat

pe

Unul dintre investitorii în parcuri industriale din România, care are sediul principal în Sibiu, a anunțat că a vândut o parte din portofoliul de parcuri și va investi în spații rezidențiale, inclusiv în Sibiu.

Dezvoltatorul imobiliar Zacaria, care are sediul în Sibiu, a anunțat că a vândut patru parcuri logistice către unul dintre competitori, CTP, urmând ca fondurile obținute să fie reinvestite în spații rezidențiale, dar și comerciale.

„În ceea ce privește planurile noastre imediate, vom continua dezvoltarea de noi parcuri industriale, în primă fază în Sibiu și Pitești și, mai mult, vom accelera construcția ansamblurilor rezidențiale, având deja câteva terenuri pregătite. În același timp, infuzia de capital va fi direcționată și către noi linii de business pe care dorim să le deschidem în România, îndeosebi în sectorul de retail”, a declarat Jonathan Scifo Diamantino, CEO Zacaria.

PUBLICITATE

Compania a îânceput să deruleze mai multe investiții, între care una în Sibiu, într-un proiect rezidențial. „În ultimele luni am lucrat intens pentru a putea demara cât mai rapid trei proiecte rezidențiale, în Sibiu, Craiova și București. Eforturile au dat rezultate și suntem încântați că putem începe lucrările în perioada imediat următoare, astfel că vom scoate pe piață aproximativ 550 de apartamente la standardul de calitate demonstrat deja prin proiectele anterioare”, a mai spus șeful companiei.

Oficialul companiei mai spune că în ultimele luni s-a lucrat la trei proiecte rezidențiale care ar urma să fie demarate la Sibiu, Craiova și București. Dezvoltatorul va scoaste pe piață circa 500 de noi locuințe în perioada imediat următoare.

Proiectul din Sibiu va demara în luna octombrie și va cuprinde 3 blocuri și 121 de apartamente „în imediata vecinătate a viitorului spital județean”. Vânzările vor începe în aceeași lună.

PUBLICITATE

Zacaria intenționează să se extindă și în segmentul de spații comerciale, după ce achiziția și transformarea spațiului din zona Metro – Șos. Alba Iulia a fost una reușită. De data aceasta, planurile prevăd un mall deschis, similar cu cel dezvoltat în zona Hornbach de cei de la Oasis Retail.

„Compania a hotărât să dezvolte un nou proiect de tip strip mall, în centrul orașului Cisnădie. Securizând deja Lidl ca ancoră de food, dezvoltatorul intenționează să construiască două clădiri cu o suprafață închiriabilă de aproape 9.000 mp. Cisnădie Retail Park va reprezenta primul proiect de acest tip din oraș”, mai spun cei de la Zacaria.

„Ne dorim ca acest proiect să devină principalul centru de shopping și de relaxare pentru populația din Cisnădie”, a declarat Marius Moga, director de vânzări și marketing.

PUBLICITATE

CITEȘTE MAI MULT

Economie

Klaus Iohannis a semnat decretele privind numirea noilor miniștri interimari

Gabriel Dogaru

Publicat

pe

Monitorul Oficial a publicat decretele semnate de preşedintele Klaus Iohannis prin care se ia act de demisiile din Guvern ale reprezentanţilor USR PLUS, precum şi decretele pentru desemnarea miniştrilor interimari.

Lista decretelor semnate de Klaus Iohannis:

PUBLICITATE
 1. Decretul prin care se ia act de demisia lui Ilie-Dan Barna, viceprim-ministru, şi se constată încetarea funcţiei de membru al Guvernului
 2. Decretul prin care se ia act de demisia lui Cristian Ghinea, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, şi se constată încetarea funcţiei de membru al Guvernului
 3. Decretul de desemnare a lui Florin-Vasile Cîţu, prim-ministru, ca ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, interimar
 4. Decretul prin care se ia act de demisia lui Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, şi se constată încetarea funcţiei de membru al Guvernului
 5. Decretul de desemnare a lui Dan Vîlceanu, ministrul Finanţelor, ca ministru al Transporturilor şi Infrastructurii, interimar
 6. Decretul prin care se ia act de demisia lui Claudiu-Iulius-Gavril Năsui, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, şi se constată încetarea funcţiei de membru al Guvernului
 7. Decretul de desemnare a lui Virgil-Daniel Popescu, ministrul Energiei, ca ministru al Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, interimar
 8. Decretul prin care se ia act de demisia lui Ciprian-Sergiu Teleman, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, şi se constată încetarea funcţiei de membru al Guvernului
 9. Decretul de desemnare a lui Tanczos Barna, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, ca ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, interimar
 10. Decretul prin care se ia act de demisia Ioanei Mihăilă, ministrul Sănătăţii, şi se constată încetarea funcţiei de membru al Guvernului
 11. Decretul de desemnare a lui Cseke Attila Zoltan, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor publice şi Administraţiei, ca ministru al Sănătăţii, interimar.

CITEȘTE MAI MULT

Economie

Fitch Ratings: Criza politică din România reprezintă un risc la adresa consolidării fiscale

Redactia Sibiu 100%

Publicat

pe

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings avertizează că dizolvarea coaliţiei guvernamentale din România ar putea perturba eforturile de consolidare fiscală, care sunt cruciale pentru schimbarea perspectivei “negative” care în prezent este asociată ratingului “BBB minus” atribuit României.

“Fitch a afirmat în repetate rânduri că evoluţia finanţelor publice reprezintă principalul factor care influenţează ratingul României. O acţiune pozitivă de rating ar necesită încredere că autorităţile vor implementa planuri fiscale credibile care să stabilizeze raportul datorie guvernamentală/PIB pe termen mediu. Lipsa progreselor în implementarea refomelor, care să conducă la o creştere mai rapidă decât se preconizează a datoriei publice, ar putea conduce la o acţiune negativă de rating”, subliniază agenţia de evaluare.

PUBLICITATE

Fitch Ratings reaminteşte că USR-Plus a anunţat pe 7 septembrie că părăseşte coaliţia, în urma demiterii ministrului USR-Plus, Stelian Ion, din funcţia de ministru al Justiţiei pe 2 septembrie. Acest lucru lasă guvernul fără majoritate parlamentară.

“Agenda ambiţioasă de reforme a coaliţiei, ancorată în PNRR, s-a confruntat deja cu obstacole mari din cauza dificultăţilor în implementarea măsurilor în timpul pandemiei. Este incert cât de mult va fi capabil sau dispus să promoveze reforme sensibile în domeniile sănătăţii, salariilor, pensiilor şi justiţiei un guvern minoritar PNL sau un nou guvern condus de PSD. Acest lucru ar putea întârzia şi mai mult aprobarea de către Comisia Europeană a PNRR, lucru pe care Guvernul îl aştepta la până la finalul lunii septembrie”, susţine Fitch.

De asemenea, agenţia de evaluare subliniază că turbulenţele politice reprezintă un pericol la adresa perspectivelor fiscale.

PUBLICITATE

Guvernul de la Bucureşti avea în vedere reforme ambiţioase pe partea de venituri şi cheltuieli pentru a reduce deficitul sub 3% din PIB în 2024 de la 9,3% în 2020. Analiştii se aşteptau ca guvernul de la Bucureşti să propună o lege a salarizării unice şi o lege a pensiilor până la finele lui 2021 şi de asemenea a promis că va creşte gradul de colectare a taxelor şi va reduce deficitul de încasare a TVA.

“Însă în ultimele luni au fost făcute progrese reduse şi acum perspectiva unei implementări rapide s-a diminuat şi mai mult, chiar dacă PNRR ar putea servi ca ancoră politică. Un eşec pe traiectoria de reducere a deficitului avută în vedere este principalul risc la adresa prognozelor Fitch privind datoria”, avertizează agenţia de evaluare.

Următoarea revizuire a ratingului suveran al României este programată de Fitch pe 22 octombrie.

PUBLICITATE

Ratingul “BBB minus” atribuit în prezent României de Fitch este ultimul calificativ din categoria “investment grade”, o eventuală retrogradare cu o singură treaptă, posibilă având în vedere perspectiva “negativă”, ar duce ratingul României în zona “junk”, adică sub pragul recomandat investiţiilor. (AGERPRES)

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT
PUBLICITATE
PUBLICITATE
PUBLICITATE

DELGAZ

PUBLICITATE

Subiecte

ULTIMA ORĂ

CELE MAI CITITE