Connect with us

Administrație

FOTO – Salvați Copiii aduce la Mediaș și Sibiu aparatură medicală vitală pentru prematuri

Avatar

Publicat

pe

În urma analizei situației și a datelor primite de la medici, Organizația Salvați Copiii a decis dotarea Secției de neonatologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu cu un ventilator performant neonatal în valoare de 32.000 de euro. Donațiile anterioare realizate de Salvați Copiii pentru această secție de neonatologie constau în cinci echipamente, în valoare totală de 94.000 de euro. De asemenea, un incubator performant și un sistem de resuscitare Neopuff, în valoare totală de 21.800 de euro, vor fi donate Spitalului Municipal Mediaș.

 

PUBLICITATE

Organizația Salvați Copiii România continuă, astfel, dotarea maternităților din țară cu aparatură medicală esențială unui act medical adecvat, care să salveze copiii prematuri sau cu patologii severe.

În Maternitatea din Sibiu, în anul 2018 s-au născut 3.165 de copii, dintre care 331 au fost nașteri premature. În anul 2019 s-au înregistrat peste 1.100 de nașteri, dintre acestea peste 150 fiind premature. În anul 2018, 268 de nou-născuți au fost îngrijiți în cadrul Secției de Terapie Intensivă Neonatală, iar în 2019, 103 nou-născuți au necesitat îngrijire specială în Secția de Terapie Intensivă Neonatală.

În centrele regionale de nivel III, unde sunt îngrijiți prematuri cu probleme deosebite dintr-un teritoriu mai vast decât în maternitățile județene de nivel II, rata prematurității este mult mai mare, putând atinge chiar și 20%. Prematurii se nasc cu diferite grade de imaturitate, în funcție de vârsta de gestație și această imaturitate poate da naștere unor multiple complicații, multe dintre acestea cu impact pe termen îndelungat. În principal este vorba de o imaturitate a funcționării tuturor aparatelor și sistemelor din organismul prematurului.

PUBLICITATE

”La nivelul aparatului respirator imaturitatea afectează și structura plămânului și poate amenința chiar viața prematurului. Pentru noi ”a respira” pare ceva banal. Dar pentru prematuri a respira înseamnă a trăi.

Aparatele de ventilație moderne, care permit asistarea respirației în diverse moduri, sunt salvatoare de viață pentru că ne permit să individualizăm asistarea respirației pentru fiecare copil în parte, cu diminuarea semnificativă a riscului de complicații.

Mulțumim prietenilor de la Salvați Copiii România pentru că ne stau alături mereu și răspund de fiecare dată solicitărilor noastre. Donațiile oferite de Salvați Copiii România – incubatoare, aparate de respirație, mese de resuscitare neonatală – au salvat deja sute de vieți și ne vor ajuta în continuare să oferim cea mai bună îngrijire copiilor noștri”, a declarat Conf. Dr. Livia Ognean, medic coordonator terapie intensivă neonatală la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu.

PUBLICITATE

„În primul rând, mulțumesc Organizației Salvați Copiii pentru această nouă donație care crește calitatea serviciilor medicale oferite în maternitatea Spitalului Județean de Urgență Sibiu, în special din perspectiva îngrijirilor necesare nou-născuților prematuri.

Condițiile de aici sunt din ce în ce mai bune și ne mândrim atât cu partea de infrastructură și dotare, la care a contribuit an de an și Organizația Salvați Copiii, cât și cu personalul medical care are o ținută profesională și umană deosebită.

Dotarea cu aparatură medicală este un proces continuu și ne bucurăm că, pe lângă investițiile realizate în dotarea cu echipamente performante la nivelul întregii unități, avem alături de noi, an de an, și sponsori generoși”, a declarat managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, ec. Cornel Benchea.

PUBLICITATE

La Maternitatea Mediaș, 688 de copii au venit pe lume în 2018, dintre care 80 prematuri, iar dintre cei 239 de copii născuți aici, în primele luni ale lui 2019 (până în 20 mai), 25 au fost nașteri înainte de termen.

Maternitatea din Mediaș folosește șase incubatoare dintre care două vechi de 30 de ani și alte trei care au depășit 12 ani, două mese radiante, două baloane de resuscitare și două lămpi de fototerapie cu vechime de 12 ani. De asemenea, sunt folosite și echipamente cu o vechime de 15 ani: un laringoscop, două aspiratoare și un pulsoximetru. Pentru a-și desfășura în condiții optime activitatea, medicii de la Maternitatea din Mediaș ar mai avea nevoie de următoarele echipamente moderne: un incubator, un neopuff, o lampă de fototerapie și un ecograf neonatal.

”Să lucrezi în maternitate este întotdeauna o binecuvântare și o provocare. Cu toate că ne dorim să se nască doar bebeluși la termen și sănătoși, nu de puține ori am fost puși în situația de a acorda asistență medicală nou-născuților care au ales să vină pe lume înainte de vreme sau unor copii cu diferite afecțiuni, care au necesitat ajutor pentru a putea supraviețui”, a spus Dr. Irina Muțiu, medic specialist pediatrie, secția neonatologie Spitalul Municipal Mediaș.

PUBLICITATE

Dotarea precară a secțiilor de terapie intensivă neonatală, acolo unde aparatura medicală nu lipsește cu desăvârșire, pune maternitățile în situații dificile. Se pierde timp prețios pentru salvarea vieților nou-născuților prematuri în căutarea unui loc liber în maternități superior dotate, care să asigure supraviețuirea acestora.

„Dotarea secțiilor de terapie neonatală ar trebui să reprezinte o urgență națională, pentru că există o legătură cauzală directă între aparatura precară sau lipsa acesteia și rata crescută a mortalității infantile. Este de neacceptat ca, atunci când poți să salvezi viețile prematurilor cu un incubator, să nu o faci.

Salvați Copiii a investit într-un plan de urgență, pentru că zilele și minutele sunt decisive atunci când e vorba despre copiii născuți prematur”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

PUBLICITATE

În 2019, Organizația Salvați Copiii România a demarat un plan de urgență, pentru a duce aparatură medicală esențială acolo unde nevoile sunt imediate: peste 115 aparate vor ajunge la 49 de maternități. De la începutul campaniei până la finalul anului 2019, Salvați Copiii România a investit aproximativ cinci milioane de Euro în dotarea a 96 de maternități și secții de nou-născuți din toate județele țării cu 620 de echipamente medicale, care au ajutat la supraviețuirea a peste 72.000 de copii.

Viața prematurilor depinde de investiția în maternități: 3,5% din impozitul pe venit – în cazul persoanelor fizice, respectiv 20% din impozitul pe profit – în cazul companiilor

„Dotarea maternităților cu tot ce le trebuie medicilor pentru a–i salva pe acești copii cu patologii grave este o cauză care trebuie dusă până la capăt și pentru asta e nevoie de implicare socială și de responsabilitate”, a declarat Amalia Năstase, Ambasador al Programului Salvați Copiii de Reducere a Mortalității Infantile.

PUBLICITATE

Salvați Copiii România a identificat, de-a lungul celor opt ani de campanie pentru reducerea mortalității infantile, mecanisme de finanțare care să acopere componenta de intervenție, pentru că salvarea vieților copiilor născuți prematur este o urgență.

Donatii pentru maternitatile din Medias si Sibiu 2
Donatii pentru maternitatile din Medias si Sibiu 3
Donatii pentru maternitatile din Medias si Sibiu 4

PUBLICITATE

Administrație

FOTO & VIDEO Companiile care lucrează la infrastructura din Sibiu lasă în urma lor tot mai multe gunoaie și resturi

Gabriel Dogaru

Publicat

pe

Sibiul este „frământat” în ultimii ani de o mulțime de proiecte de infrastructură, unele pornite de la zero, altele destinate reabilitării și modernizării unor cartiere. Din păcate, companiile de cosntrucții care au contractat lucrări în aceste proiecte lasă în urma lor tot mai multe resturi, moloz, distrugând uneori infrastructura existentă.

Cititorii din zona Țiglari ne-au sesizat faptul că recentele lucrări de modernizare a străzii Țiglari și a zonei adiacente au adus alte probleme locatarilor din zonă. Compania care a efectuat lucrările pe această stradă, Terra Building, a lăsat în urmă o mulțime „urme” care le fac viața mai grea celor care stau acolo. Este vorba despre criblură rămasă de la asfaltări, pete mari de ulei care sunt împrăștiate pe stradă și pe trotuar, dar și zone în care asfaltul existent a fost distrus parțial de camioanele companiei.

PUBLICITATE

O altă lucrare pe care ne-au sesizat-o sibienii este cea de pe strada Bâlea. Aici a fost înlocuită țeava principală de gaze, o intervenție care a adus bătăi de cap locatarilor și celor care tranzitează această stradă. După ce s-au confruntat cu o lucrare neîngrijită, care a însemnat gropi neprotejate, pietriș aruncat pe carosabil, spații neamenajate corespunzător pentru trecerea pietonilor, la finalul lucrărilor, o bună parte din trotuare stă acoperită cu praf și pământ, bordurile instalate în urmă cu câțiva ani sunt distruse de mașinile de mare tonaj, iar reparațiile făcute de firma care a lucrat la acest proiect sunt superficiale, cu asfalt care va ieși, probabil, la prima ninsoare.

Am solicitat Primăriei Sibiu un punct de vedere referitor la răspunderea pe care o au aceste companii și vom publica poziția instituției imediat ce va fi transmisă, pentru a afla cine trebuie, conform contractelor, să repună infrastructura în starea inițială, după astfel de lucrări. Am cerut primăriei inclusiv o situație a sancțiunilor aplicate în ultimii ani companiilor care au lăsat în urma lor resturi și au distrus infrastructura existentă.

PUBLICITATE
str Tiglari Terra Building (1)
str Tiglari Terra Building (2)
str Tiglari Terra Building (3)
str Tiglari Terra Building (4)

Așa arată str Țiglari după plecarea muncitorilor.

str Balea gaze (1)
str Balea gaze (2)

Așa arată Str. Bâlea după plecarea muncitorilor.

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT

Administrație

Primăria Sibiu: „Depuneți declarații pentru imobilele nelocuite, pentru scutirea de la plata taxei de salubrizare!”

Gabriel Dogaru

Publicat

pe

Administrația sibiană atrage atenția celor care dețin imobile nelocuite că este nevoie de o declarație anuală în care să precizeze că imobilele respective nu sunt locuite, astfel încât să fie scutiți de plata taxei speciale.

Sistemul de taxare pentru ridicarea gunoiului în Sibiu a fost modificat la începutul acestui an, astfel că noul Regulament privind taxa de salubrizare, care a intrat în vigoare în 1 februarie 2021, prevede scutirea de taxă a proprietarilor de imobile nelocuite.

Pentru a beneficia de această prevedere cei care dețin imobile nelocuite/nefuncționale au obligația să depună anual o declarație de impunere. Obligația este în vigoare chiar dacă au fost depuse astfel de declarații în perioada 2016 – 2020. Potrivit primăriei, măsura a fost luată pentru ca situația acestor imobile să fie actualizată în baza de date a Direcției Fiscale.

PUBLICITATE

Termenul limită de depunere a declarației pentru anul în curs a fost prelungit până în 30 septembrie 2021. Sibienii care dețin imobile nelocuite sunt rugați să depună declarația până la data menționată, împreună cu confirmarea din partea asociației de proprietari/locatari – în cazul imobilelor ce fac parte din asociații sau orice alt document care să ateste faptul că imobilul este nelocuit/nefuncțional, în cazul celorlalte imobile.

Formularul pentru această declarație poate fi descărcat de aici: https://www.sibiu.ro/ro2/pdf/formulare/Declaratie_de_impunere_stabilire_taxa_speciala_de_salubrizare.pdf

Pentru declarației există și opțiunea trimiterii online, pe email, la adresa declaratie.salubrizare@sibiu.ro sau pe portalul de e-administrație, accesibil de pe site-ul sibiu.ro, pentru cei care au cont, la secțiunea Taxe și Impozite, prin mesaj.

PUBLICITATE

În situația în proprietarii acestor imobile nu depun declarația până în data de 30 septembrie, se va stabili din oficiu o taxă de salubrizare pentru perioada 1 februarie 2021 – 31 decembrie 2021  în cuantum penalizator egal cu dublul valorii abonamentului PRACTIC, adică 84 de lei/lună.

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT

Administrație

HARTA Noi detalii despre închiderile de străzi din Sibiu, în „Săptămâna Europeană a Mobilității”

Gabriel Dogaru

Publicat

pe

Primăria Sibiu a revenit cu noi informații detaliate despre străzile din centrul Sibiului care vor fi închise în perioada 17 – 19 septembrie, adică în weekendul care urmează. Restricțiile vor fi valabile între 8.00 și 20.00.

Evenimentul care a condus la decizia închiderii unor artere de circulație din Sibiu este Săptămâna Europeană a Mobilității, o manifestare la nivel european în care s-a înscris și orașul nostru. Ea va fi marcată în Sibiu printr-o serie de evenimente stradale, la care sunt invitați toți sibienii.

Scopul principal al Săptămânii Europene a Mobilității este cel de descurajare a utilizării mașinii personale pentru transportul urban. Din acest motiv, accesul mașinilor pe unele străzi și în anumite parcări din centrul istoric va fi oprit, în zilele de 17,18 și 19 septembrie.

PUBLICITATE

Spațiile închise, de vineri, 17 septembrie, ora 08.00 până duminică, 19 septembrie, ora 20.00, vor fi:

  • Piața Schiller,
  • strada Arhivelor,
  • Piața Mică,
  • str. Mitropoliei, de la str. Tribunei până la str. Al. Odobescu
  • str. Al. Odobescu, de la str. Mitropoliei până la intersecția cu str. Konrad Haas
  • str. Cetății.
  • strada Centumvirilor.

Primăria spune că locuitorilor de pe străzile Mitropoliei și Cetății li se va permite accesul cu mașina către proprietăți. De asemenea, excepție vor face microbuzele electrice care circulă pe Linia Verde din centrul istoric, acestea fiind non-poluante și constituind o alternativă de deplasare.

De asemenea, strada Avram Iancu va fi închisă traficului între Piața Mare și intersecția cu str. General Magheru, dar doar sâmbătă, 18 septembrie, în intervalul orar  08.00 – 18.00.

închideri trafic Mobility Week

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT
PUBLICITATE
PUBLICITATE
PUBLICITATE

DELGAZ

PUBLICITATE

Subiecte

ULTIMA ORĂ

CELE MAI CITITE