fbpx
Connect with us

Social

FOTO: Salvatori cu suflet mare: Iepurașul de Paști a ajuns la copiii din 7 familii nevoiașe

Avatar

Published

on

Salvatorii Inspectoratului pentru Situații de Urgență Sibiu împreună cu echipa de voluntari din oraș au adus bucurie și zâmbete pe chipul copiilor din 7 familii cu posibilități materiale modeste.

Astfel, de Ziua Internațională de Dorinței, ISU Sibiu în colaborate cu Asociația “O viață demnă împreună” au oferit cadouri copiilor care provin din 7 familii cu probleme materiale. În acest fel, campania “Iepurașul de Paști” și-a atins scopul, aducând speranță acolo unde era cea mai mare nevoie.

Advertisement

“În colaborare cu Asociația “O viață demnă împreună”, am contribuit la îndeplinirea proiectului național “Iepurașul de Paști”, alături de echipa de voluntari din Sibiu oferindu-le zâmbete, cadouri și bucurie pentru 7 copiii din familii cu posibilități materiale reduse”, a spus Alina Voina, purtătorul de cuvânt al ISU Sibiu.

FOTO: ISU Sibiu

Advertisement
Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Social

Eurostat: Un singur județ din România va scăpa fără o scădere a populației

Avatar

Published

on

Eurostat a realizat un studiu în ceea ce privește evoluția populației României în următorii 30 de ani. Concluzia este alarmantă, pentru că arată o scădere de 20% până în 2050. Un singur județ va scăpa de această scădere, însă nu este vorba despre Sibiu.

România va rămâne în următorii 30 de ani fără aproximativ 20% din populația sa actuală, din punct de vedere numeric, ca urmare a scăderii natalității și a accelerării migrației externe. Studiul realizat de Eurstat arată că toate județele, inclusiv Capitala vor fi afectate de aceasăt tendință, cu o singură excepție. Municipiul București va pierde 23% din populație, Timiș 5%, Cluj 8%, iar Argeș 27%. Județul Sibiu este estimat ca un județ cu un declin mai mic de 20% în următorii 30 de ani, în aceeași categorie cu Brașovul și Alba. Procentul calculat de Eurostat pentru declinul populației din Sibiu este de 10%.

Advertisement

Singurul județ care va înregistra o creștere va fi Ilfov, pentru care se preconizează o creștere o numărului de locuitori cu 42%. Motivele ține de faptul că în prezent Ilfov este un județ cu o densitate foarte mică a populației, el fiind principala destinație pentru cei care locuiesc în prezent în București. În Iași, numărul locuitorilor va stagna, în următorii 30 de ani, potrivit aceluiași studiu.

Cifrele publicate de Eurostat mai arată că cel mai mare declin al populației va fi înregistrat în mediul rural, unde vor fi cu 25% mai puțini locuitori decât sunt astăzi. În mediul urban, declinul va fi de numai 8,6%.

Continue Reading

Featured

Sibiul are cea mai ridicată calitate a vieții din România și depășește mai multe orașe din Europa

Gabriel Dogaru

Published

on

Calitatea vieții în Sibiu a crescut în ultimii ani, potrivit statisticilor colectate de site-ul Numbeo, specializat în analiza costurilor pe mapamond. Indicele de calitate a vieții calculat după o formulă complexă arată că Sibiul depășește media României și se află la granița dintre segmentul mediu și cel ridicat.

Sibiul are câteva trăsături specifice, când vine vorba despre calitatea vieții, calculată după mai mulți parametri, printre care puterea de cumpărare, indexul de siguranță, clima și raportul dintre prețuri și venituri. În cazul Sibiului, așa cum se întâmplă în toată România, puterea de cumpărare este foarte mică, în timp ce câțiva indici care nu țin de bani sunt la un nivel bun: siguranța, sănătatea și clima. În același timp, costul vieții este foarte sccăzut, în comparație cu alte țări și cu orașe din vestul Europei, raportat la prețurile din magazinele din oraș, chirii, prețuri ale imobilelor. Față de alte zone din România, Sibiul stă bine și la trafic și poluare.

Pe ansamblu, indicele privind calitatea vieții în Sibiu, calculat de cei de la Numbeo, este 158,58, apreciat ca fiind foarte ridicat, în condițiile în care în Luxemburg acest indice este de 177,86. În Cluj-Napoca indicele este mai mic (149,98), la fel în Timișoara (154,7), iar valoarea medie pe România este de 130,97. Mai multe orașe din România, în general cele mici, nu au un indice calculat, deoarece nu există suficiente prețuri și informații care să permită calculul acestui index. Pe baza datelor existente, Sibiul are cea mai ridicată calitate a vieții din România, în acest moment.

Advertisement

Orașul din lume cu cea mai ridicată calitate a vieții, bazat pe costuri, opțiuni de sănătate și siguranță, poluare, trafic, este Canberra, Australia, urmat de un alt oraș din Australia, Adelaide, de Raleigh, SUA, și de Zurich, Elveția. Din UE, cea mai ridicată calitate a vieții a fost calculată în Eindhoven, Olanda, urmat de Viena, Austria, și Luxemburg.

O comparație cu orașele din Grecia, de exemplu, poziționează mult mai bine Sibiul, dar valoarea indexului este mai bună și decât unele orașe de top din Europa, precum Londra (130,64) sau Barcelona (133,91).

Salonic, cel mai apropiat oraș important din Grecia, are un index mult mai mic, ceea ce înseamnă că are o calitate a vieții mai scăzută: puterea de cumpărare este ceva mai mare, dar prețurile sunt mai mari, inclusiv valoarea proprietăților raportată la venituri. Grecii din orașele mari suferă din cauza poluării, au un cost al vieții mai mare decât cel al românilor și gradul de siguranță este mai scăzut.

Advertisement

O comparație între prețurile și chiriile proprietăților din cele două orașe evidențiază avantajele Sibiului, dar subliniază diferențele destul de mici din acest moment, care ar putea să se micșoreze și mai mult în lunile următoare. O garsonieră în Sibiu, în centru, are o chirie medie de 278 euro, cu 100 de euro mai puțin decât în Salonic, în timp ce la periferie diferența se micșorează ușor, cu 206 euro în Sibiu și 294 euro în Salonic. Un apartament din zona centrală, cu 3 camere, în Sibiu, se închiriază, în medie, cu 462 de euro, iar în Salonic cu 630 de euro. În cazul achiziției, prețul mediu pe metru pătrat în Sibiu a ajuns, la apartamente, la aproape 1.300 de euro pe metru pătrat, în vreme ce în Salonic depășește 1.700 de euro pe metru pătrat. În cartiere, prețul este mai moderat: 927 euro în Sibiu și 1269 euro în Salonic.

Veniturile medii în cele două orașe, după plata taxelor și impozitelor este de 581 euro, în Sibiu, și 705 euro, în Salonic.

Valorile privind costul vieții din Sibiu, calculate de Numbeo, plasează orașul nostru pe locul 454, la un nivel apropiat de Buenos Aires, Argentina, și de Bagdad, Irak. Cel mai ridicat cost al vieții din România este în București (locul 404), urmat de Cluj-Napoca (421), Constanța (428), Brașov (441) și Iași (449).

Advertisement

Cele mai scumpe orașe din lume sunt Hamilton, din Bermude, urmat de șapte orașe din Elveția (Zug, Basel, Zurich, Lugano, Lausanne, Geneva, Berna) și două din Norvegia. Din Europa de Est, cel mai scump oraș este Dubrovnik, Croația.

Aici găsiți prețurile medii din Sibiu, pe care se bazează calculele Numbeo.

Advertisement
Continue Reading

Legislație

Menajerele, grădinarii, bonele și meșterii care lucrează la negru, luați în vizor de guvern. „Vor plăti contribuţii de asigurări sociale”

Redactia Sibiu 100%

Published

on

Cele peste 1 milion de persoane care lucrează în gospodării, cele mai multe la negru, sunt preocuparea din acest moment a Ministerului Muncii, condus de Raluca Turcan. Reglementările pregătite de guvern au două obiective: să colecteze asigurări de la ei și să le ofere dreptul la pensie și sănătate.

Românii care desfășoară activități casnice la negru vor putea beneficia de asigurări de sănătăate și de pensie, odată cu reglementarea acestor activități, după cum a declarat Raluca Turcan, ministrul Muncii și Protecției Sociale.

„Am dezbătut astăzi reglementarea activităţilor casnice cu reprezentanţii patronatelor şi ai sindicatelor, având cu toţii convingerea că acest demers va aduce o serie de avantaje pentru piaţa muncii şi pentru sistemul public de pensii, dar mai ales pentru toţi cei care astăzi muncesc în acest fel, fără a fi asiguraţi medical şi fără a putea să obţină un drept de pensie.   Potrivit datelor INS, avem 39% din populaţie inactivă şi estimăm că aproximativ 1,2 milioane de persoane ar putea obţine aceste drepturi odată ce activităţile casnice, care în prezent se desfăşoară majoritar la negru, vor fi reglementate corespunzător”, a transmis Raluca Turcan.

Advertisement

Activitățile vizate cuprind, printre altele, grădinari, bone, menajere, zugravi sau persoane care îngrijesc animale.   Proiectul pregătit urmărește reducerea muncii nedeclarate, prin introducerea de categorii profesionale care nu se regăsesc în prezent în piaţa muncii. Odată cu aceeastă nouă reglementare va creşte numărul celor care vor plăti contribuţii de asigurări sociale pentru a avea acces la servicii medicale ori la obţinerea unui drept de pensie.   „Ne dorim ca aceste activităţi să fie accesibile şomerilor indemnizaţi şi beneficiarilor de venit minim garantat şi lucrăm pentru a obţine cea mai bună variantă tehnică, astfel încât activităţile casnice să fie suficient de atractive pentru ca oamenii să prefere să lucreze legal, nu la negru”, a mai spus Turcan.

Proiectul prevede introducerea unor tichete securizate, tipărite de ANOFM, cu o valoare nominală de 15 lei, pe care angajatorii persoane fizice le vor putea cumpăra pentru a-i plăti pe cei care lucrează în gospodării. Aceștia le vor deconta contra lei, astfel primind dreptul de a fi asigurat de sănătate și de pensie.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement

DELGAZ

Advertisement

Subiecte

ULTIMA ORĂ

CELE MAI CITITE