Connect with us

Info utile

Garda de Mediu dă startul campaniei Vinerea Verde – ziua în care mașina stă pe loc

Gabriel Dogaru

Publicat

pe

Garda de Mediu Sibiu anunță că, din 12 martie, zi în care își sărbătorește ziua, lansează campania „Vinerea Verde!”, un îndemn prin care sibienii sunt invitaţi să își lase mașina acasă în fiecare vineri, pentru a contribui la reducerea amprentei de carbon produsă de traficul rutier.

Reprezentanții Gărzii de Mediu au transmis, cu această ocazie, că Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor va introduce etapizat un plan de măsuri prin care autoturismele personale să fie înlocuite de biciclete, trotinete electrice, mașini electrice sau mersul pe jos, de câți mai mulți români. Semnalul va fi dat chiar de angajații instituțiilor publice de la nivel central și local din România, astfel încât cel puțin unul din patru angajați ai fiecărei instituții publice din România va veni la locul de muncă fără autoturismul personal.

„Prin această campanie se doreşte să impulsionăm mobilizarea verde, peste tot în țară. În acest sens, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor va introduce etapizat un plan de măsuri prin care autoturismele personale să fie înlocuite de biciclete, trotinete electrice, mașini electrice sau mersul pe jos, de câți mai mulți români.”, a declarat Elena Daniela Anghel Comisar Şef Garda de Mediu Sibiu.

PUBLICITATE

Semnalul va fi dat de angajații instituțiilor publice de la nivel central și local din România, astfel încât, minimum unul din patru angajați ai fiecărei instituții publice din România va veni la locul de muncă altfel decât cu autoturismul personal.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor va promova un set de măsuri pentru a genera o mobilizare verde de masă în fiecare Vineri Verde, astfel:

Măsura 1. Impulsionarea mobilității alternative a angajaților din instituțiile publice (măsură voluntară)

PUBLICITATE

– 2021 – unul din patru angajați ai instituțiilor publice din mediul urban se va deplasa cu mijloace alternative de transport în Vinerea Verde

– 2023 – procentul ajunge la 50%.

Măsura 2. Parcări pentru biciclete și infrastructură de alimentare a mașinilor electrice pentru instituțiile publice (măsură obligatorie) – Infrastructura verde este susținută de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor printr-un program dedicat

PUBLICITATE

– 2021 –  toate instituțiile publice amenajează parcări pentru bicicletele angajaților

– 2021-2022 – fiecare instituție publică va avea o stație cu cel puțin două puncte de încărcare rapidă pentru mașinile instituției

– 2023 – stații de încărcare pentru toate mașinile electrice ale angajaților instituției, dar și pentru parcul auto al instituției

PUBLICITATE

Măsura 3. Mașini electrice în parcurile auto ale instituțiilor publice (măsură obligatorie care poate fi cuprinsă în legea achizițiilor publice verzi) – Măsura este sprijinită prin Programul autorității de mediu RABLA PLUS

– 2021 – 2022 – o mașină electrică în fiecare instituție publică din România

Măsura 4. Transport public gratuit în Vinerea Verde peste tot în țară (măsură voluntară prin aderarea marilor orașe la inițiativa Vinerea Verde)

PUBLICITATE

– Autoritatea de Mediu va purta discuții cu primăriile din marile orașe ale țării pentru a adera la acest model de impulsionare a transportului cu emisii scăzute

Măsura 5. Parcuri auto full electrice pentru transportul în comun din orașele din România (măsură obligatorie) – această măsură va fi sprijinită prin Programul finanțat de autoritatea de mediu pentru achiziția de autobuze full electrice destinate transportului în comun

– 2021 – 2023 – 20% din autobuzele din parcurile auto destinate transportului în comun să fie autobuze cu emisii ZERO.

PUBLICITATE

– 2024 – 2025 –  procentul crește la 40%

– 2026 – 2027 – procentul crește la 70%

– 2028 – 2030 – transportul în comun în România devine full electric

PUBLICITATE

Măsura 6. ADER la Vinerea Verde – adeziunea companiilor și a corporațiilor din România (măsură voluntară)

– Companiile din România vor putea să ADERE la Vinerea Verde prin măsuri proprii transmise autorității de mediu

– Acestea vor fi diseminate și promovate ca inițiative private.

PUBLICITATE

Pentru a marca dublul eveniment, Ziua Gărzii Naționale de Mediu şi lansarea campaniei “Vinerea Verde”, parte din angajaţii Comisariatului Judeţean Sibiu al Gărzii Naţionale de Mediu au luat iniţiativa de a utiliza  în data de 12 martie 2021, alte mijloace alternative de transport (biciclete) pentru a da un exemplu de urmat şi altor instituţii publice.

PUBLICITATE

Administrație

În atenția elevilor: Tursib schimbă, de luni, orarul traseelor școlare, din cauza aglomerației din trafic

Redactia Sibiu 100%

Publicat

pe

Tursib a decis să schimbe programul de circulație pentru două dintre traseele școlare pe care le-a introdus din 13 septembrie, pentru a se conforma cu programul școlilor la care trebuie să ajungă elevii și cu aglomerația din trafic.

Compania de transport local Tursib a modificat programul de funcționare pentru traseele școlare E5 și E7, care transportă elevii din zonele Broscărie, pe traseul spre centru, și din zona Mihai Viteazu spre centru.

tursib trasee scolare

„După o analiză a timpilor de sosire în stație realizată de societatea Tursib, Primăria Sibiu și Poliția Locală Sibiu, începând de luni, 20 septembrie se vor implementa modificări în orarul a două dintre trasee”, precizează reprezentanții Tursib.

PUBLICITATE

Modificări trasee școlare TURSIB:

Pe traseul E5 (cartier Broscărie – școala Regina Maria) ora de plecare din stația de capăt de linie – IRMES 1, se modifică. Autobuzul va pleca mai devreme, la ora 07.14.

Pe traseul E7 (bulevardul Mihai Viteazu – școala Regina Maria) ora de plecare din stația de capăt de linie – Lămâiței se modifică. Autobuzul va pleca la ora 07.14.

PUBLICITATE

„Aceste măsuri sunt necesare pentru a asigura sosirea în timp util în stațiile de la Colegiul Octavian Goga și respectiv Școala Regina Maria, având în vedere întârzierile înregistrate de autobuze în săptămâna care se încheie cauzate de aglomerația din zona celor două unități de învățământ la ora intrării la cursuri a elevilor”.

Tursib va continua să urmărească traseele școlare pentru optimizarea operării autobuzelor pe aceste rute.

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT

Comunicate de presa

Cisnădioara, mai curată. O acțiune de curățenie organizată de membrii comunității

Publicitate

Publicat

pe

Membrii ai comunității Cisnădioara se adună din nou sâmbătă, 18 septembrie intre orele 09.00-11.00 pentru o nouă acțiune de curățenie a localității în care locuiesc.

Acestia s-au mobilizat si au organizat pe parcursul verii mai multe actiuni de curatenie a localitătii, au pus afise cu rugamintea pastrarii curateniei de catre turisti si au putut constata cu bucurie ca multi oameni sunt sensibili si raspund pozitiv indemnului de a-si strange gunoiul la plecare de la picnic/gratar.

PUBLICITATE

De această dată a venit rândul zonei denumite pe harta creata de localnici VALEA LUMINOASĂ, unde se va curata vechea groapa de gunoi a satului de pe strada Raului (loc intalnire podul de la intersectia strazilor Raului cu valea Argintului ) si de asemenea, o altă echipa va curata drumul din padurea spre Cisnadioara (loc intalnire statia de autobuz de la intrarea pe str.Marului – strada cu Apfelhaus).

Avand in vedere ca acest drum este parcurs nu doar de membrii comunitatii ci si de turisti, biciclisti iubitori de natura si frumos, facem apel la cei care doresc sa participe sa ni se alature. Contributia fiecaruia conteaza!

Principiul dupa care ne-am ghidat la toate actiunile organizate pana acum a fost ”nu exista vremea rea ci doar imbracamintea nepotrivita”!

PUBLICITATE

Cine doreste sa participe e asteptat! Sacii, manusile sunt asigurate de primaria Cisnadie si de asemenea, Soma va ridica sacii stransi la finalul actiunii.

WhatsApp Image 2021-09-17 at 10.55.59 (1)
WhatsApp Image 2021-09-17 at 10.55.59 (3)
WhatsApp Image 2021-09-17 at 10.55.59 (4)
WhatsApp Image 2021-09-17 at 10.55.59 (7)
WhatsApp Image 2021-09-17 at 10.55.59 (6)
WhatsApp Image 2021-09-17 at 10.55.59 (5)
WhatsApp Image 2021-09-17 at 10.55.59 (2)
WhatsApp Image 2021-09-17 at 10.55.59

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT

Info utile

Bulgaria, Franța și Republica Moldova au intrat în zona galbenă. Noua listă a țărilor cu risc epidemiologic

Redactia Sibiu 100%

Publicat

pe

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat, în şedinţa de joi seara, hotărârea privind actualizarea listei ţărilor/ teritoriilor de risc epidemiologic ridicat.

Grenada, Bahamas, Barbados, Guyana, Bonaire, Saint Eustatius şi Saba şi Liechtenstein au intrat în zona roşie de COVID-19.

PUBLICITATE

În zona roşie în funcţie de rata de incidenţă COVID la mia de locuitori se află următoarele state/ zone/ teritorii: Grenada, Israel, Guam, Polinezia Franceză, Muntenegru, Dominica, Mongolia, Bermuda, Georgia, Serbia, Cuba, Saint Lucia, Suriname, Malaezia, Saint Kitts şi Nevis, Kosovo, Sint Maarten, Marea Britanie, Seychelles, Anguilla, Palestina, Antigua şi Barbuda, Statele Unite ale Americii, Costa Rica, Aruba, Slovenia, Insula Man, Elveţia, Albania, Bahamas, Azerbaidjan, Botswana, Iran, Irlanda, Insulele Virgine ale Statelor Unite, Bonaire, Saint Eustatius şi Saba, Estonia, Macedonia de Nord, Lituania, Belize, Brunei Darussalam, Maldive, Turcia, Jersey, Norvegia, Barbados, Guyana, Fiji, Grecia, Cipru, Jamaica, Liechtenstein, Sri Lanka, Kazahstan, Africa de Sud, Brazilia, Nepal, India.

Conform documentului, în zona galbenă au intrat:

* din zona roşie, în urma scăderii incidenţei: Bulgaria, Franţa, Thailanda, Puerto Rico, Eswatini şi Guernsey;

PUBLICITATE

* din zona verde, în urma creşterii incidenţei: Republica Moldova, Honduras, Noua Caledonie, Saint Vincent şi Grenadine şi Gibraltar.

În zona galbenă se află: Curacao, Thailanda, Noua Caledonie, Bulgaria, Austria, Insulele Turks şi Caicos, Guernsey, Gibraltar, Croaţia, Letonia, Guatemala, Armenia, Filipine, Mauritius, Belarus, Franţa, Libia, Belgia, Insulele Virgine Britanice, Capul Verde, Monaco, Puerto Rico, Bosnia şi Herţegovina, Olanda, Tunisia, San Marino, Portugalia, Irak, Trinidad şi Tobago, Republica Moldova, Vietnam, Liban, Federaţia Rusă, Germania, Eswatini, Japonia, Saint Vincent şi Grenadine, Timorul de Est, Islanda şi Honduras.

CNSU precizează că în zona verde au intrat: Spania, Danemarca, Luxemburg, Mexic, Panama, Argentina, Maroc şi Montserrat.

PUBLICITATE

Tot în zona verde se află şi: Suedia, Canada, Finlanda, Malta, România, Italia, Emiratele Arabe Unite, Groenlanda, Slovacia, Australia, Ucraina, Cehia, Republica Dominicană, Ungaria, Noua Zeelandă, Polonia, Vatican. (AGERPRES)

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT
PUBLICITATE
PUBLICITATE
PUBLICITATE

DELGAZ

PUBLICITATE

Subiecte

ULTIMA ORĂ

CELE MAI CITITE