Connect with us

Produs în Sibiu

Gorgandin, vinurile nobile din Apold și povestea unui vis îndeplinit de familie

Andra Marinescu

Publicat

pe

Poarta de sud-vest a Podișului Transilvaniei este recunoscută încă de acum sute de ani drept o zonă viticolă. Astăzi, tradiția este dusă mai departe de Gorgandin, vinul creat în podgoria Apold. La originea poveștii acestor vinuri stă un vis al unui om ce nu mai e printre noi, dar care a fost dus la îndeplinire de către familia sa. Mioara Barbu, sora celui care a plantat vița-de-vie din această zonă, familia ei și fratele său Mircea au transformat o dorință în realitate, iar astăzi mii de oameni se bucură de vinuri nobile, ce ajung în toată țara și nu numai.

Renașterea vinurilor de Apold a avut loc în 2007, an în care a fost inițiat un proiect de reînființare a plantației de vie. “Povestea are la bază o situație tristă. Fratele meu cel mare, Milucu, a plantat această vie. El, printr-un eveniment nefericit, a decedat. Și noi am rămas cu via. Rămânând cu via, a trebuit să ne ocupăm de ea, pentru că a fost concepută pe un program de reconversie. Trebuia să continuăm acest program, pentru că a fost supravegheat zece ani, până în 2018. Atunci, împreună cu celălalt frate al meu și familia a trebuit să intrăm în această poveste a viei despre care nu știam nimic la început. Ne-am trezit cu toții că noi cultivăm viță-de-vie. Erau 62 de hectare plantate și ne-am apucat de muncă. Nu știam în ce am intrat, a fost foarte greu, nu aveam pregătirea necesară, cunoștințele… A trebuit să o luăm de la zero, să învățăm, să ne căutăm oamenii care aveau toată baza și materialele necesare pentru a putea merge mai departe. Ne-am prins, astfel, în visul fratelui meu și am încercat să îl îndeplinim”, povestește Mioara Barbu.

PUBLICITATE

Antreprenorul local mărturisește că, dacă la început a fost greu, odată cu trecerea anilor a început să se îndrăgostească de vița-de-vie. Mioara Barbu spune că vedea via ca pe un copil. “Am crescut odată cu ea. Era ca un copil care creștea și ne învăța ce trebuie să facem împreună”, spune aceasta.

Își amintește că în 2016 recolta a fost una bogată. Împreună cu familia, a reușit să facă, în acel an, un vin tradițional, din struguri zdrobiți cu teascul, “așa cum făcea tata în curte”, după cum mărturisește. Acel vin, mai adaugă aceasta, ieșise foarte aromat, cantitatea mică de struguri folosită fiind de bun augur.

Ulterior, antreprenorii au închiriat o cramă și au început să vinifice la nivel mai înalt, ieșind, cu pași timizi, pe piață.

PUBLICITATE

Această reușită a venit, însă, cu o dilemă: ce nume va purta vinul produs la Apold? Ei bine, dealurile pe care se întinde plantația se numesc Fața Mare (unde sunt 32 de hectare de viță-de-vie) și Gorgan (unde sunt găzduite 30 ha). Dintr-un joc de cuvinte ce îmbină denumirea celui de-al doilea deal și termenul “vin”, le-a ieșit “Gorgandin”.

Apoi, au trebuit să își aleagă etichetele pentru cele cinci soiuri ale vinului. “Fiul nostru cel mare are o prietenă designer, franțuzoaică din Bordeaux căsătorită în România. A venit în vie și a rămas îndrăgostită de acest peisaj. A văzut și animalele ce trăiesc acolo și a spus că va personaliza fiecare soi cu câte un animal. Astfel, am ajuns la eticheta de astăzi. Dacă punem sticlele apropiate, vom vedea dealul de la Apold și animăluțele sale, printre care căprioara, șoricelul, viespea și cucuveaua”, povestește Mioara Barbu.

Echipa, secretul unei reușite

PUBLICITATE

Aceasta mărturisește că secretul unei afaceri de succes este echipa. Cu toate acestea, nu a găsit localnici care să se alăture acestui proiect, astfel că angajații Gorgandin au provenit din sudul țării. Aceștia veneau în perioada februarie – noiembrie pentru a avea grijă de vie.

Pentru că lucrurile începuseră să fie din ce în ce mai grele, anul trecut Gorgandin a vândut plantația de la Apold. Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca a fost cea care a cumpărat cele 62 de hectare, pentru a le fi de ajutor studenților să facă cercetări.

“Universitatea a vrut să cumpere pentru a face un fel de institut de cercetare acolo. Noi am considerat că, prin această vânzare, înnobilăm via și facem un lucru grozav pentru fratele nostru. E ceva mai mult decât am fi putut face noi. Am înțeles că studenții vor planta și alte soiuri, pentru a realiza mai multe lucrări de cercetare. Noi vom produce vinuri în continuare, vom cumpăra de la Universitate strugurii, pentru că așa a fost înțelegerea”, spune Mioara Barbu, adăugând că, deși a fost o decizie grea, consideră că e o hotărâre înțeleaptă: “Via este extraordinară. Te îndrăgostești dacă stai în ea… Noi suferim după ea, dar în viață trebuie să iei și decizii cu părere de rău. Ne era prea greu să avem grijă și de vie și să producem și vin…”.

PUBLICITATE

Cum a fost 2020

În ceea ce privește anul trecut, când pandemia de coronavirus a afectat numeroase sectoare, la Gorgandin aceasta a venit cu o scădere a vânzărilor în domeniul HoReCa, dar cu o creștere în mediul online și în rândul persoanelor fizice. “Am avut multe comenzi de la persoane fizice. Mergeam la domiciliul lor pentru a le livra vinurile”, spun reprezentanții Gorgandin.

Vinurile Gorgandin pot fi cumpărate atât din magazinul de pe strada Bielz nr. 6, deschis de luni până vineri între orele 8 – 16, precum și online, de pe site-ul oficial www.gorgandin.ro. De asemenea, informații suplimentare și detalii despre livrare (chiar și în weekend) se pot obține apelând numărul de telefon 0722310006.

PUBLICITATE

Alte recomandări: 

Vinăria SA

gorgandin (1)
gorgandin (7)
gorgandin (6)
gorgandin (5)
gorgandin (4)
gorgandin (3)
gorgandin (2)

PUBLICITATE

Produs în Sibiu

Colour Sense: mâinile care creează artă, o afacere născută dintr-o pasiune descoperită din întâmplare

Publicitate

Publicat

pe

Pentru Adela Masca, pasiunea de a picta hainele a devenit o afacere veritabilă. Încercând mai multe job-uri care nu i se potriveau, aceasta și-a dat seama că trebuie să își ducă pasiunea la un nou nivel și să picteze haine și pentru cei din jur.

Colour Sense a luat naștere în urmă cu trei ani, când Adela Masca e decis ca pasiunea sa să se transforme în afacere. Dacă începutul în acest domeniu a fost unul timid, evoluția sa este una de invidiat. Adela și-a descoperit pasiunea pentru pictat în urmă cu șase ani, când și-a decorat primul tricou, iar de atunci a continuat să picteze tricourile celor apropiați, ajungând ca acum să le comercializeze.

PUBLICITATE

Chiar dacă pare că s-a născut să fie în acest domeniu, antreprenoarea a încercat și alte lucruri până și-a găsit marea pasiune. Aceasta a practicat timp de opt ani gimnastică de performanță, ceea ce a făcut-o să neglijeze unele materii la școală, precum muzica și desenul, de la care era scutită. A ales să își continue studiile urmând dreptul, dar și-a dat seama după câțiva ani lucrând în domeniu că acesta nu i se potrivește. După ce a încercat câteva job-uri a ales să schimbe ceva în viața sa profesională.

“Practicând gimnastică de performanță, nu am făcut orele de educație fizică la școală, muzică sau cele de desen. Din acest motiv eu nu am știut că am o înclinație spre desen și că este atât de plăcut sau că îmi voi câștiga existența din asta”, a declarat Adela Masca.

Și-a îndreptat atenția către un domeniu apropiat de cel a creației și anume designul interior. A început să urmeze câteva cursuri de design interior, însă aceasta alegea să își deseneze proiectele, nu să le facă în programele de simulare 3D pe care trebuie să le utilizeze. Acesta a fost momentul în care și-a dat seama că poate desena cu ușurință, iar din mâinile sale iasă o artă desăvârșită. Adela nu s-a oprit aici și a urmat și câteva cursuri de pictură pentru a-și îmbunătății tehnica, iar de aici a început pentru prima dată să își expună picturile publicului larg.

PUBLICITATE

Prima apariție la o expoziție

654e39e3-c9d3-4d90-a904-95358015d9bd
t5
3
3-2
414b26e7-3328-4c41-851f-d5d06d7336f4
ac84a7e3-953c-4eaa-a93b-d74240fdb9a6
5f13ad35-790f-4744-ad8b-2be4926ec53b
7c13ee01-022f-45a4-9279-6db902d6f96b
7ded54f0-5477-4503-8092-646876701506
53cad611-9a69-4be3-add7-bee58cf97866
a837c689-f2e5-4741-b8fa-1abf5ab758e1
d178fa6c-37ad-4c5f-8b51-52c58dcd12f2

Prima sa apariție publică a fost la o expoziție de produse hand-made, unde a participat timidă. Ziua aceea a fost una încurajatoare pentru viitoarea afacere, plecând de acolo cu majoritatea tricourilor vândute, spre surprinderea ei. ”Este o plăcere imensă când vin oamenii să le probeze și pleacă purtându-le”, completează aceasta. Chiar dacă are o afacere născută din pasiune, începuturile nu au fost ușoare.

“La început a fost mai greu, deoarece nu achiziționasem o imprimantă și aveam nevoie de colaborări. Astfel timpul de livrare al comenzilor creștea și nu este cel mai plăcut mod de a lucra, tocmai din acest motiv am decis că este mult mai bine să achiziționăm și noi una”, a declarat Adela despre începuturile afacerii.

PUBLICITATE

Pentru că nu face față comenzilor, Adela a achiziționat și o imprimantă cu ajutorul căreia reușește să transpună pe haine mult mai ușor desenele sale. Printre lucrurile pe care aceasta le crează găsim haine de diferite feluri, sacoșe, eșarfe și speră ca în viitor să se dezvolte pictând încălțăminte și alte accesorii.

“Stilul este un mod de a spune cine ești fără să spui absolut nimic”

Așa cum declară aceasta, creațiile ei se adresează publicului larg. Adela povestește entuziasmată cum unii clienții revin adeseori să achiziționeze haine de la ea și cum o parte dintre ei au devenit chiar clienți fideli. Ghidându-se după acest motto, antreprenoarea îmbracă mulți oameni în creațiile sale.

PUBLICITATE

“Prețurile sunt decente pentru toate categoriile sociale, nu fac haine doar pentru anumite persoane, vreau să fie accesibile pentru oricine ne alege. Tocmai din acest motiv îmi doresc ca produsele să fie diferite și să se potrivească oamenilor interesați de produsele hand-made”.

Antreprenoarea nu își dorește totuși să se oprească aici, visând ca produsele ei să ajungă pe rafturile mai multor magazine din țară. Tocmai din acest motiv nu a stat pe gânduri, iar hainele sale se pot găsi în Cluj și speră ca până la sfârșitul anului și în Timișoara.

Creațiile Adelei Masca se pot vedea printr-o căutare rapidă a site-ului unde aceasta le expune. Antreprenoarea poate fi contactată pentru comenzi sunând la numărul de telefon40 757 897 804 – Adela sau prin intermediul adresei de mail contact@coloursense.ro .

PUBLICITATE
infinit
c5
c6
d0062352-af0a-4775-8ba9-2a0b47a18655
mkp1
t1
t4
v2
v6

CITEȘTE MAI MULT

Produs în Sibiu

Lupta generației noastre: construim o comunitate din inimi & creiere

Publicitate

Publicat

pe

Un articol de Radu Vancu

O naţiune, spunea cu un secol în urmă Max Weber, e o comunitate de memorie și de sentiment. Azi se vorbește tot mai apăsat despre o epocă post-naţională sau trans-naţională, cu graniţe din ce în ce mai fluide, dar ideea lui Weber e deopotrivă la fel de admirabilă și de imperativă: e nevoie să devenim o comunitate de memorie și de sentiment. Dincolo de graniţe, dincolo de limitele inevitabile care ne despart, e nevoie tot mai urgentă să construim o memorie colectivă în care să ne recunoaștem cu toţii memoriile individuale. Și, de asemenea, să metabolizăm emoţiile colective ale lumii într-o naraţiune afectivă în care să ne recunoaștem ca personaje.

PUBLICITATE

Spus mai simplu, trebuie să construim un creier colectiv al planetei – și o inimă colectivă a ei.

Arta e, probabil, cel mai eficient neurotransmiţător al acestui creier colectiv – și cel mai empatic vasodilatator al acestei inimi colective. La Sibiu, asta s-a văzut prin efectul extraordinar pe care festivaluri precum ASTRA Film Fest sau FITS l-au avut, și continuă să-l aibă, în crearea unei comunităţi. Sibiul e o comunitate și pentru că inima noastră colectivă, creierul nostru colectiv sunt alimentate, de peste două decenii, de imagini umane aduse aici de aceste două admirabile festivaluri care au agregat Sibiul într-o comunitate de inimi & creiere şi care au schimbat, odată cu inimile & creierele noastre, Sibiul însuși.

Schimbare e, de altfel, unul dintre cele mai uzate, și abuzate, cuvinte de pe pla- netă. Și la nivel politic (absolut toţi politicienii pretind că ei sunt “schimbarea”), și la nivel economic, și la nivel artistic, și la nivel climatic – oriunde ne-am uita, cuvântul de ordine e schimbarea. E de înţeles – suntem în miezul unei triple revoluţii: tehnologice (intrăm din Galaxia Gutenberg în Galaxia Zuckerberg), climatice (am pășit hotărât în Antropocen, această eră geologică a unei planete desfigurate de om; am pus Pământul în situaţia de a se lupta pentru supravieţuire) și politice (democraţia e ea însăși în plină luptă pentru supravieţuire). ASTRA Film a răspuns, așadar, spiritului imediat al timpului construind o ediţie care să documenteze exact modurile în care se produce această schimbare. Să ne schimbăm inimile & creierele – astfel încât ele să devină cu adevărat o comunitate. Asta mi se pare că e, de fapt, lupta generaţiei noastre – și, deopotrivă, a generaţiei următoare. Oricât ar părea de idealist, e singurul mod concret în care putem să ne adaptăm triplei schimbări pe care o traversăm.

PUBLICITATE

Inimile & creierele noastre devenite comunitate: iată singurele instrumente concrete care pot face Pământul să supravieţuiască.

91b634d3-d5f7-4690-8e4f-2e71531c8202
banner-AFF2021_300x250px
Radu Vancu

 

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT

Produs în Sibiu

Chocolate Delice – de la o fântână de ciocolată, la un Rai al papilelor gustative

Andra Marinescu

Publicat

pe

O cunoscută zicală spune că “Dumnezeu le-a dat îngerilor aripi și oamenilor ciocolată”. Ei bine, este un adevăr general valabil faptul că viața este mai frumoasă când o “guști” alături de o bucată de ciocolată. Iar când aceasta vine dintr-un atelier ce o pregătește cu pasiune și răbdare, presărând consistent dragoste în rețetă, nu putem spune decât că papilele gustative sunt, cumva, în Rai. În Sibiu, pe Calea Dumbrăvii nr. 67, există un astfel de atelier de ciocolată artizanală, în care cinci oameni pricepuți îndulcesc viața a mii de localnici, oameni din toată țara și nu numai, de aproape un deceniu.

Zilele trecute, am cunoscut povestea Chocolate Delice. Aceasta a luat naștere acum aproape zece ani, în septembrie fiind chiar ziua de naștere a acestui atelier de ciocolată artizanală.

PUBLICITATE

Ideea lui Cătălin, la “origine” programator, și a Andreei Budulan, absolventă de Contabilitate, de a crea un loc în care ciocolata să fie la ea acasă, în toate formele ei, a venit chiar după ce tinerii s-au căsătorit.

“La nunta noastră ne-a plăcut foarte mult ideea de a avea o fântână de ciocolată. Am închiriat o fântână din Sibiu. Era cea mai mare. Aveam mulți copii care erau încântați de această idee. Serviciul, din păcate, nu a fost la înălțimea așteptărilor noastre. Ne-a plăcut foarte mult ciocolata, ideea de a lucra cu ciocolată, pentru că e mult mai deosebită decât o prăjitură clasică. Un an de zile, după nuntă, ne-am gândit dacă nu cumva noi am putea să facem un serviciu mult mai calitativ, care să vină, în primul rând, în întâmpinarea clienților. Oricât de frumoasă e fântâna de ciocolată, ea trebuie servită într-un mod calitativ și ușor pentru invitați. Așa a început aventura noastră cu ciocolata”, povestește Cătălin.

Astfel, cei doi tineri au decis să cumpere o fântână de ciocolată. Au investit, atunci, 4.000 de euro, bani pentru care au făcut credit în bancă. Spun că drumul nu a fost ușor, însă satisfacțiile au venit pe măsură ce primeau feedback-ul clienților.

PUBLICITATE

“Am luat acea fântână în ideea de a face bufete delicioase pentru evenimente. Ulterior, clienții au început să ne ceară mai multe produse, așa că am căutat să fac un curs de ciocolată să mă pregătesc în acest domeniu. Pe atunci, nu era. Abia în 2015 am făcut primul curs la Odorheiu Secuiesc. Un ciocolatier ungur ne-a învățat tehnici de bază și ce înseamnă lucrul cu ciocolata. Un an, apoi, am tot făcut probe. Primele produse le-am dus tot la evenimente și am primit multe aprecieri”, povestește Andreea.

Trufele de ciocolată au fost primele produse pe care cei doi soți le-au pregătit, acum zece ani. La început, realizau șase sortimente, iar acum în portofoliul lor au nu mai puțin de 15, iubitorii de dulciuri putându-se bucura de aromele de alune caramelizate, căpșune, fistic, cocos, zmeură, cafea, lavandă, nucă, mentă, oreo, portocală și de multe alte combinații inedite. De asemenea, printre pralinele-vedetă ale atelierului de pe Calea Dumbrăvii se găsesc și cele pictate.

Inspirată de salamul de biscuiți, Andreea a creat și salamul de ciocolată, care – spune ea – se potrivește de minune unei cești cu cafea.

PUBLICITATE

“Inspirația, în primul rând, vine de la clienții noștri. Îi ascultăm și aflăm preferințele lor. Unii sunt tentați să încerce ceva mai sărat, alții mai condimentat sau cu mai multe fructe. Pe lângă asta, urmărim foarte mult ciocolatierii din străinătate, trendurile. În pandemie am participat la multe cursuri online ale ciocolatierilor din Belgia și America. Acesta a fost, cumva, un plus pentru noi. Au fost organizate mult mai multe cursuri în mediul online, din cauza pandemiei de coronavirus”, povestește Andreea.

Evenimente, suveniruri sau pur și simplu pofte

Comenzile mari ale atelierului de ciocolată vin odată cu evenimentele. Mulți români apelează la Chocolate Delice pentru mărturiile de evenimente, precum și pentru a-și creiona bufetul cu dulciuri.

PUBLICITATE

În plus, ciocolata sibienilor ajunge atât la localnici, cât și la turiștii care vor să plece din orașul nostru cu un suvenir dulce și personalizat.

La începutul anului trecut, atelierul și-a actualizat și magazinul online, prin care produsele Andreei și ale lui Cătălin ajung oriunde în țară. În plus, cei doi mărturisesc că, în curând, vor să își extindă aria și să ajungă chiar și în străinătate cu ciocolata de Sibiu. “Avantajul produselor noastre este faptul că acestea nu sunt perisabile și le putem trimite în orice colț al țării. Produsele sunt cerute și peste granițe. De exemplu, în Germania am avut multe cereri. Suntem în discuții cu un furnizor ce ne-a promis că poate trimite și în Europa produsele noastre”, explică Andreea.

De ce să cumperi ciocolată artizanală

PUBLICITATE

Ai fi tentat să mergi la un supermarket și să cumperi o cutie de bomboane cu ciocolată, însă gustul face diferența atunci când pui în balanță această idee cu un atelier în care ea se prepară.

“La noi, în primul rând, e vorba despre materia primă, e cea mai calitativă care se găsește pe piață. Folosim doar ciocolată belgiană, nu folosim deloc aditivi sau alte produse pentru a crește durata de viață a produsului. Sunt produse naturale. E o ciocolată pe care eu le-o pot da copiilor mei cu încredere că nu le fac niciun rău”, spune Cătălin.

Cei doi organizează și ateliere pentru micuții ciocolatieri.

PUBLICITATE

Până acum, mergeau în unitățile de învățământ, fiind invitați să participe la programul “Școala Altfel”. De două luni, de când și-au deschis magazinul de pe Calea Dumbrăvii, Andreea și Cătălin își primesc micii oaspeți aici.

“Întotdeauna ne-au plăcut copiii. Eu am vrut să mă fac învățătoare când eram mică. Așa că se potrivesc de minune aceste ateliere pe care le avem acum cu copiii. Tânăra generație de ciocolatieri este îndemânatică și curioasă”, spune Andreea.

Cei care vor să descopere produsele Chocolate Delice pot face o vizită la magazinul deschis pe Calea Dumbrăvii nr. 67 din Sibiu, intra pe site-ul oficial chocolatedelice.ro  de unde pot comanda online, sau vizita pagina de Facebook cu același nume.

PUBLICITATE

Alte recomandări:

Pralin Cisnădie
Delice Boutique
Flori.Dulciuri.Bucurie

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT
PUBLICITATE
PUBLICITATE
PUBLICITATE

DELGAZ

PUBLICITATE

Subiecte

ULTIMA ORĂ

CELE MAI CITITE