fbpx
Connect with us

Judeţ

Iancu Corvin de Hunedoara, elementul principal al Festivalului Mediaş Cetate Medievală

Avatar

Published

on

Prezenţa la Mediaş a voievodului Iancu Corvin de Hunedoara va fi pusă în scenă în cadrul ediţiei din acest an a Festivalului MediaŞ Cetate Medievală.

Municipiul Mediaș prin Direcția Cultură, Învățământ, Sănătate, Tineret, Sport, Turism, Relații Publice și Relația cu ONG organizează, între 9 şi 11 iulie, Festivalul „Mediaș – cetate medievală. Târg de meșteșuguri vii“ ediția a XVII – a, la Hanul Greweln. În cadrul evenimentului, binecunoscutele asociații de cavaleri ne vor pregăti concerte de muzică medievală, dansuri și teatru medieval, spectacole pirotehnice. De asemenea, vor fi prezenți meșteșugari cu produse autentice, se vor desfășura prezentări de arme, jocuri specifice cavalerilor, paradă cu cai, demonstrații ecvestre și diferite ateliere.

Advertisement

Elementul central al evenimentului, susținut către toți participanții, este punerea în scenă a episodului legendar care marchează prezența la Mediaș a voievodului Transilvaniei, Iancu Corvin de Hunedoara, în anul 1443. Bazat pe fapte și documente istorice se va încerca prezentarea pentru publicul prezent a vizitei voievodului în burgul de pe Târnava Mare, cu scopul de a cunoaște reprezentanții breslelor locale, de ajutorul cărora va avea nevoie pentru viitoarele campanii militare, dar și pentru susținerea economică.

Cu această ocazie, suita lui organizează un banchet la periferia Mediașului pentru prezentarea noii tehnici militare. La banchet sunt invitați conducătorii breslelor din cetate, comandantul garnizoanei, comandandul mercenarilor, starețul Mănăstirii Franciscane, notarul voievodal, dar și alți reprezentanți de seamă ai Transilvaniei. În cadrul acestui eveniment se vor prezenta noile care de lupta, se vor organiza întreceri cavalerești călare și pedestru și vor fi premiate cele mai de seama rețete culinare. Menestreii vor întreține atmosfera întregii scenete.

Advertisement

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Info utile

FOTO Trafic blocat total pe DN 1 în zona Haltei Veștem

Avatar

Published

on

Traficul rutier este blocat complet la această oră pe Drumul Național 1 pentru ridicarea de pe șosea a unui TIR.

Inspectoratul de Poliție al județului Sibiu informează că la această oră traficul rutier este blocat total în zona Haltei Veștem, pe Drumul Național 1, pe ambele direcțiidin cauza intervenției unui utilaj pentru ridicarea unui TIR răsturnat în această dimineață, pe direcția Sibiu – Vâlcea.

Advertisement

UPDATE ORA 11: Traficul rutier a fost reluat în ambele direcţii.

Continue Reading

Fapt Divers

Început de săptămână cu dosare penale pe șoselele din județul Sibiu

Avatar

Published

on

Doi șoferi băuți și un tânăr fără permis de conducere descoperit la volan. Sunt infracțiunile descoperite luni pe șoselele din județul nostru.

Luni după amiaza, polițiștii rutieri au oprit pentru control un autoturism condus pe Drumul Județean 106E, în comuna Orlat, de către un localnic în vârstă de 25 de ani. În urma verificărilor efectuate s-a constatat că tânărul nu deține permis de conducere eliberat pentru nicio categorie de autovehicule.

Advertisement

Polițiștii au mai aflat că proprietara autoturismului, o femeie în vârstă de 34 de ani, din județul Brașov, i-ar fi dat tânărului mașina, deși știa că acesta nu are permis de conducere. Polițiștii sibieni au deschis un dosar de cercetare penală privind săvârșirea infracțiunilor de conducere fără permis, respectiv încredințare.

Tot luni, în municipiul Mediaș, polițiștii Biroului Rutier Mediaș au oprit pentru control un autoturism condus pe strada Hermann Oberth de către un bărbat în vârstă de 45 de ani, din Brateiu. Polițiștii au constatat că bărbatul nu deține dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice. Mai mult decât atât, testarea alcoolscopică a celui aflat la volan a rezultat într-o concentrație de 1,01 miligrame/litru alcool pur în aerul expirat.

Bărbatul a fost însoțit la o unitate medicală unde i s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei în sânge. Având în vedere cele constatate, polițiștii rutieri au întocmit actele premergătoare efectuării de cercetări penale sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducere fără permis, respectiv conducere sub influența alcoolului.

Advertisement

Luni seara, pe raza comunei Nocrich, polițiștii Secției de Poliție Rurală Agnita au descoperit un alt șofer aflat sub influența alcoolului. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 30 de ani, domiciliat în municipiul Sibiu, a cărui testare cu aparatul etilotest a indicat o valoare de 0,49 miligrame/litru alcool pur în aerul expirat.

După recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei în sânge, polițiștii au întocmit actele premergătoare efectuării de cercetări penale cu privire la săvârșirea infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Advertisement
Continue Reading

Info utile

Se oprește furnizarea apei pe zeci de străzi din Mediaș

Avatar

Published

on

Un defect apărut pe o conductă de transport a apei va afecta zeci de străzi din Mediaș în cursul zilei de miercuri.

Astfel, operatorul de apă din municipiu, Apa Târnavei Mari anunţă sistarea apei potabile miercuri, 4 august, între orele 9-18 pe mai multe străzi din municipiu.   

Advertisement

Este vorba despre Șoseaua Sibiului – de la intersecția cu strada Hermann Oberth și până la ieșirea din oraș ( doar la imobilele situate pe partea stângă în sensul de mers către Sibiu), Hermann Oberth nr. 35, Ioan Slavici, Ep. Ioan Bob – parțial, Mestecăniș, Cosmin, Tudor Vladimirescu, Școlii, George Barițiu, Sticlei, Gravorilor – parțial, până la intersecția cu strada A.P. Cehov, Iuliu Maniu, Rubinului, Ștefan cel Mare, Iacob Pisso, Cibin, Sebeș, Vlădeasa, Blajului, Alba Iulia, Câmpeni, Libertății, Calafat, Lupeni, Rovinari, Călugăreni, Fântânele, Blajului, Dorobanți, Vaslui, Milcov, Vidraru, Sadu, cartier Ighișului, cartier Cartier Baron von Stromberg.

“Sistarea furnizării apei potabile se impune ca urmare a intervenției pentru remedierea unui defect pe conducta de transport apă potabilă DN 400, de la intersecția Șoselei Sibiului cu strada Tudor Vladimirescu”, au informat reprezentanții Apa Târnavei Mari Mediaș.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement

DELGAZ

Advertisement

Subiecte

ULTIMA ORĂ

CELE MAI CITITE