Connect with us

Turism

Igluurile care înlocuiesc Hotelul de Gheață în acest an, deschise turiștilor 

Avatar

Publicat

pe

Temperaturile ridicate de la Bâlea Lac i-au determinat pe hotelieri să sisteze construcția Hotelului de Gheață în acest an. În locul acestuia au fost ridicate mai multe construcții tip iglu, care îi vor putea găzdui pe turiști, începând cu 22 februarie.

Vestea că Hotelul de Gheață de la Bâlea Lac nu va mai fi construit în acest an a venit ca o dezamăgire pentru mulți turiști, atât români cât și internaționali. Reprezentanții hotelului susțin că temperaturile neobișnuit de ridicate au făcut imposibilă construcția, deoarece lacul Bâlea, din care erau recoltate blocurile de gheață pentru a ridica hotelul, nu a înghețat suficient de mult. 

PUBLICITATE

„Efectele încălzirii globale s-au făcut vizibile şi la Bâlea Lac, unde iarna din acest sezon a fost una cu multe surprize şi total neobişnuită.” au spus hotelierii. 

Proiectul de Marketing Turistic „Hotel of Ice Bâlea Lac” va continua și în acest an, însă cu unele modificări. A fost aleasă o construcție alternativă de gheață și anume Igloo Village, care reprezintă o variantă simplificată a hotelului și va fi similar „satelitului” de igluuri construit în anii precedenți.

Festivitatea deschiderii oficiale a Igloo Village va avea loc sâmbătă, 22 februarie, începând cu ora 11. Evenimentul va fi oficiat de câţiva admiratori turismului românesc, printre care și ambasadorul Confederaţiei Elveţiene în România, ES Arthur Mattli.

PUBLICITATE

Programul festivităţii va începe cu o slujbă religioasă, care va fi oficiată de preoţi reprezentanţi ai mai multor confesiuni, la Altarul de Gheaţă. Acesta a fost amplasat pe locul unde, în sezoanele anterioare, a fost construită Biserica de Gheaţă. Oficialităţile prezente şi invitaţii speciali vor tăia apoi panglica, momentul marcând deschiderea festivă a Igloo Village. După acest moment, oaspeţii vor putea vizita obiectivul.

„Deşi am fost nevoiţi să facem anumite modificări şi adaptări, cea de-a cinsprezecea ediţie a Proiectului de Marketing Turistic “Hotel of Ice Bâlea Lac” are tema aleasă încă de la debutul pregătirilor pentru acest sezon: “Lumea Subacvatică” – “Underwater World”. Astfel, decoraţiunile din interiorul complexului respectă această temă, oaspeţii putând vedea aici sirene, rechini, meduze, stele de mare şi multe alte vietăţi sau elemente, toate sculptate în gheaţă şi zăpadă, ce te duc cu gândul la interesanta lume a mărilor şi oceanelor.” au mai menționat reprezentanții hotelului.

În afara compartimentelor destinate cazării oaspeţilor, mini Hotelul de Gheaţă va dispune de un compartiment central, care face conexiunea cu cele destinate cazării şi unde e amenajat restaurantul şi barul.

PUBLICITATE

Coordonatorul echipei ce a lucrat la edificarea Igloo Village este sculptorul Eugen Petri. El a lucrat şi în sezonul trecut la amenajarea interiorului Hotelului de Gheaţă şi a Bisericii de Gheaţă.

În anii precedenți, la finalul lunii noiembrie, o echipă formată din 40 de muncitori din Târgu Mureş dedicau peste 3800 de ore pentru ridicarea hotelului aflat la 2.034 de metri altitudine, la Bâlea Lac.

PUBLICITATE
PUBLICITATE
Comentează

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Info utile

Sibiu, următoarea destinație a drumeților din Europa

Monika Tompos

Publicat

pe

Din 26 septembrie până în 3 octombrie are loc la Sibiu cea de-a 5-a ediție a celui mai mare eveniment de drumeție din Europa, numit Eurorando. Sunt așteptați la Sibiu drumeți de pe întreg continentul.

În ultimele zile Sibiul a îmbrăcat din nou haine de mare sărbătoare. Centrul orașului a fost decorat cu steaguri și stegulețe care poartă în vânt vestea unui mare eveniment – Eurorando – evenimentul care strânge laolaltă drumeții din Europa, prezentându-le cu mândrie plaiurile noastre.

PUBLICITATE

Pe înțelesul tuturor, Eurorando este un eveniment organizat odată la 5 ani într-o țară din Europa, de către ERA – European Ramblers’ Association, asociația drumeților din Europa și cea mai mare organizație de drumeții de pe continent. Din ea face parte și SKV, Siebenbürgischer Karpatenverein, asociația drumeților din România. Tot odată la 5 ani, simultan cu evenimentul dedicat publicului larg, în cadrul Eurorando se organizează și o întâlnire a drumeților din această asociație. Ultima oară acestea au avut loc în Suedia în anul 2016, iar acum a venit rândul Sibiului.

Ne pregătim așadar cu mult fast să găzduim săptămâna următoare drumeți de pretutindeni și să le oferim cea mai bună experiență turistică a județului. Organizatorii pregătesc aceste evenimente încă din anul 2018, iar datorită pandemiei formatul de anul acesta va fi unul restrâns, urmând ca anul viitor să se organizeze o nouă ediție, în mod excepțional, tot în Sibiu, adresată unui număr mai mare de participanți. Reprezentanții Sibiu Reisen, cei care se ocupă de logistica organizării evenimentului, se așteaptă ca marea masă a drumeților să vină la Sibiu anul viitor. Anul acesta s-au anunțat însă deja grupuri din Spania, Cehia, Franța și Germania, iar la conferința ERA vor fi prezenți participanți din 16 țări, o parte dintre ei fizic, la Sibiu, iar o parte vor interacționa online. Pentru anul viitor vor fi organizate și drumeții cu ghidaje în limba română, astfel încât să beneficieze de experiențele aparte ale ecoturismului și publicul local.

Vizitatorilor le-a fost pregătit un itinerar de 15 trasee alese și gândite de SKV, care pot fi găsite și pe site-ul Eurorando.eu. „Implementarea acestora este rezultatul unei munci foarte concentrate și foarte bune a Serviciului Public Județean Salvamont Sibiu, a colegilor de la Anii Drumeției, și a Consiliului Județean Sibiu. Ei s-au ocupat de marcarea și curățarea traseelor”, îmi spune Ionuț Martin, cel care se ocupă de logistica evenimentului, fondatorul agenției Sibiu Reisen. „Cele 15 trasee sunt nucleul Eurorando, iar pe lângă acestea participanții mai pot opta și pentru 5 excursii culturale. Mulți dintre cei care vin în Sibiu nu au fost niciodată în România, în Transilvania, și atunci, de-a lungul șederii lor timp de o săptămână, le dăm și posibilitatea de a face câte o excursie culturală, fie ea doar în județul Sibiu sau cu o scurtă ieșire, cum ar fi Sighișoara sau Brașov”, completează el.

PUBLICITATE

Inițiativa evenimentului a venit din partea SKV. Marcel Șofariu, președintele asociației a mai organizat o conferință ERA în Brașov, praticipanții fiind atunci foarte încântați. „Domnul Șofariu și-a dorit foarte mult să aducă Eurorando în România și s-a gândit că Sibiul este cel mai accesibil având și aeroportul în proximitate, având și munții în jurul nostru – nu mă gândesc acum doar la Făgăraș care merg la peste 2.500 de metri, ci și zona colinară, de exemplu. Posibilitățile de drumeție sunt destul de vaste în acestă zonă. Trebuie să vă spun că am câștigat: cei de la ERA au decis unde să se organizeze Eurorando 2021, iar în competiție erau Barcelona și Sibiu, și am rămas noi în fața celor de la Barcelona”, mărturisește Ionuț Martin.

Marcel Șofariu își explică alegerea: „Ar fi mai multe motive cu un numitor comun: Sibiul. Aici am cunoscut dealurile, munții și pădurile în tinerețe. La început cu părinții și prieteni de familie, buni cunoscători ai locurilor și drumeți pasionați. Apoi excursiile cu școala, taberele de iarnă, schiul, orientarea turistică, expedițiile cu prietenii. Am aflat că potecile și cabanele pe la care umblam au fost construite de o asociație și câțiva dintre entuziaștii care își pierdeau vremea cu noi aveau hărți, cărți și insigne cu inițiale magice: SKV. A urmat aderarea la această asociație, apoi intrarea în ERA și aducerea aceste organizații în România și la Sibiu.

Anul acesta este prima oară când un eveniment Eurorando va fi organizat în estul continentului. „Eram conștienți că doar frumusețea peisajelor și țuica, brânza nu sunt suficiente. Dar era o bună ocazie să ne mobilizăm pentru a corecta deficiențele de infrastructură, mult mai mari decât erau percepute la nivelul celor care le îngrijeau și gestionau”, mai povestește Șofariu.

PUBLICITATE

Pentru anul ce vine, publicul larg este invitat să se înscrie din timp la drumețiile organizate în cadrul Eurorando – ar fi și păcat să lăsăm nedescoperite și nebătute atâtea poteci care sunt atât de aproape de noi.

 

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT

Administrație

Echipa de la „Anii Drumeției” a dezvoltat un prototip de bancă pentru traseele turistice

Redactia Sibiu 100%

Publicat

pe

„Anii Drumeției”, un program pus în practică și finanțat de Consiliul Județean cu 1,5 milioane de lei, a făcut un nou pas în dezvoltarea turismului de drumeție. După ce ne-a arătat cum se vopsesc marcajele pe copaci, acum a prezentat un prototip de bancă de odihnă, care trebuie să fie un model pentru toate băncile de pe trasee.

Un buștean tăiat în două, realizat pe cât posibil din lemn de foiase, obținut indiscutabil din surse legale. Acesta este modelul de bancă de odihnă pe care l-a studiat și l-a pus în practică echipa de la „Anii Drumeției” împreună cu specialiștii de la Salvamont și cei de la Muzeul Astra – Centrul pentru Patrimoniu, Conservare și Restaurare. Prototipul a fost deja amplasat în natură, în Poiana Găujoara, unde se intersectează mai multe trasee de drumeție.

PUBLICITATE

Avem și un filmuleț în care putem vedea cât de simplu este să construiești acest tip de bancă de odihnă.

PUBLICITATE

https://www.facebook.com/105497168320482/videos/390075535796309

Banca respectă Ghidul de Bune Practici pentru Amenajarea Traseelor de Drumeție Pedestră și de Cicloturism în Zona Montană și Colinară în județul Sibiu, un document adoptat de Consiliul Județean Sibiu.

PUBLICITATE

„Este important ca pe toate traseele de drumeție din județul Sibiu, să se folosească  același model de mobilier, și anume banca simplă din lemn, realizată după specificațiile regăsite în Ghidul de Bune Practici” spune Adrian Bibu, coordonatorul acestui program.

PUBLICITATE

„Mobilierul din lemn propus este menit să fie unul trainic, greu vandalizabil, ușor de realizat din materiale de la fața locului, specifice fiecărei regiuni din județul Sibiu”, mai spune cel care este administrator public al Județului Sibiu.

PUBLICITATE

Programul „Anii Drumeției” este inițiat și finanțat de Consiliul Județean Sibiu, în colaborare cu Asociația Județeană de Turism Sibiu. Scopul principal este de a îmbunătăți infrastructura de drumeție din județ și de a promova activități specifice ecoturismului.

PUBLICITATE

Consiliul Județean  Sibiu a alocat 1.500.000 de lei pentru prima etapă a programului pilot de promovare a ecoturismului în județul Sibiu.

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT

Info utile

O nouă cursă europeană cu plecare de pe Aeroportul Sibiu, din această toamnă

Redactia Sibiu 100%

Publicat

pe

Una dintre companiile care operează zboruri din Sibiu a anunțat extinderea operațiunilor de pe Aeroportul Sibiu, cu o nouă rută spre Dublin, care va fi operată cu două curse săptămânale.

Începând din luna noiembrie, Ryanair va pune în circulație două zboruri săptămânale cu destințai Dublin, cu plecare din Sibiu. Este a șaptea destinație a companiei, cu aviaone care pleacă din Sibiu. În prezent, Ryanair operează de la Sibiu zboruri directe spre Veneția Treviso – Italia în zilele de marți și sâmbătă, spre Corfu – Grecia în zilele de marți și sâmbătă și spre Bologna – Italia, în zilele de luni și vineri. Din sezonul de iarnă, compania aeriană va opera zboruri directe și spre Milano Malpensa – Italia, Liverpool – Marea Britanie, respectiv Billund – Danemarca.

PUBLICITATE

„Prezența Ryanair la Aeroportul Internațional Sibiu creează dinamică în rețeaua de rute, asigură accesul la noi piețe și, nu în ultimul rând, contribuie la deservirea corectă a fiecărei categorii socio-profesionale care utilizează serviciile aeroportului sibian. Dezvoltarea continuă a parteneriatului cu cel mai recent operator aerian la Sibiu este rezultatul unui efort susținut și integrat, la nivel instituțional și administrativ.”, a declarat Marius Ioan GÎRDEA, director general al Aeroportului Internațional Sibiu.

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT
Ad
PUBLICITATE
PUBLICITATE

DELGAZ

PUBLICITATE

Subiecte

ULTIMA ORĂ

CELE MAI CITITE