Connect with us

Religie

În Joia Mare, la Sfânta Liturghie, se sfințește pentru a 22 a oară, în România, Marele Mir

Avatar

Publicat

pe

Multe sunt tainele acestei Mari Săptămâni pe care ar trebui să le cunoștem. Una dintre ele este rânduiala de pregătire a Sfântului și Marelui Mir, un ritual care se întâmplă o dată la zece ani. Actul liturgic ține trei zile, timp în care preoții citesc ziua și noaptea din Sfânta Evanghelie și din Psaltire. Sfințirea Mirului, de astăzi, este a 22-a în Biserica Ortodoxă Română autocefală. 

„Sfântul și Marele Mir se ține în biserică la loc de cinste în Sfântul Altar. El se folosește la ungerea pruncului când primește Taina Sfântului Botez, la cei care se reîntorc sau trec la ortodoxism și la sfințirea bisericilor și se împarte la toate arhiepiscopiile și episcopiile din țară, în cantități foarte mici”, ne-a spus părintele Tiberius Macrea, consilier eparhial al Arhiepiscopiei Sibiului.

PUBLICITATE

Rânduiala pregătirii

ÎPS Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a condus rânduiala de pregătire a Sfântului și Marelui Mir. Actul liturgic a început în Lunea Mare, după ce Preafericitul Părinte Patriah Daniel a sfințit Mirostirionul (n.r. – clădirea unde se pregătește Sfântul și Marele Mir) de la Mănăstirea „Duminica Sfinților Români” din Capitală. Astăzi, în Joia Mare, la Sfânta Liturghie săvârșită în Cate­drala Patriarhală, Sfântul și Marele Mir va fi sfințit de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu ierarhii membri ai Sfântului Sinod.

Din ce se prepară decoctul?

PUBLICITATE

De la Mitropolia Ardealului am aflat că Marele Mir se face din untdelemn de măsline, vin, plante aromate biblice, materii solide ca smirna, care dă o mireasmă specială preparatului. În prima zi, „în trei cazane mari s-a introdus vin curat şi în vin se fierb aceste plante. Se face un decoct. Se amestecă pentru a nu se prinde de cazan şi în momentul în care preparatul acesta este terminat se observă o omogenizare şi o fierbere a acestor plante, moment în care se va opri procesul şi se va aştepta pentru a doua zi. Atunci, va fi partea în care se va concentra pe cazanul cel mare unde se va pune untdelemnul. Vinul dă posibilitatea ca din plantele pe care le introducem acolo să rămână esenţa lor. Apoi, ceea ce rezultă din acest amestec, se va pune în cazanul cel mare cu untdelemn de măsline și se continuă fierberea. Produsele solide sunt mărunţite şi la final se vor introduce uleiurile şi mirul de nard care vor încununa tot procesul acesta”.

ÎPS Laurențiu ne spune când se folosește Marele Mir

„Sfântul şi Marele Mir este folosit la Mirungere pentru că de aceea se şi numeşte Mirungere. Ungerea cu Sfântul şi Marele Mir este taina care se administrează noilor botezaţi. Mirungerea face parte din cele trei taine de iniţiere: Botez, Mirungere şi Euharistie”.

PUBLICITATE

„În al doilea rând se foloseşte la sfinţirea bisericilor. Masa altarului se unge cu Sfântul şi Marele Mir şi această masă, după ce este sfinţită, devine mormântul Învierii Mântuitorului Iisus Hristos”.

„Se mai foloseşte şi la sfinţirea antimiselor care sunt indispensabile slujirii Sfintei Liturghii”.

„Tot Sfântul şi Marele Mir se poate administra şi celor care revin la Biserică după o cădere. Repunerea în har se face cu Sfântul şi Marele Mir”.

PUBLICITATE

După sfinţire, a mai spus Părintele Mitropolit, Marele Mir „devine o materie purtătoare de har”.

„De aceea, la ungerea cu Sfântul şi Marele Mir se foloseşte această formulă foarte scurtă, dar profundă: Pecetea Darului Sfântului Duh”.

„Deci, darul Duhului Sfânt devine o pecete care mi se pune mie pe frunte, ochi, nas, gură, urechi, piept, spate, mâini şi picioare. Întregul trup al omului şi organele simţurilor sunt pecetluite cu pecetea Darului Duhului Sfânt”, a subliniat Mitropolitul Laurenţiu.

PUBLICITATE

PUBLICITATE
Comentează

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Religie

FOTO Mitropolitul Ardealului a sfinţit biserica din Cartierul Arhitecţilor

Avatar

Publicat

pe

Biserica „Sfântul Mare Mucenic Laurenţiu” şi „Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei” din Cartierul Arhitecţilor a fost sfinţită duminică, 8 august. Slujba de sfinţire a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, alături de care s-a aflat un sobor de preoţi.

Biserica ridicată în urmă cu doi ani în Cartierul Arhitecţilor, unde locuiesc foarte multe familii tinere şi unde nu exista locaş de închinare, a fost târnosită de ierarh cu Sfântul şi Marele Mir, iar la interior a fost sfinţită şi înveşmântată Sfânta Masă, în piciorul căreia s-au aşezat moaşte. De asemenea, ierarhul a sfinţit catapeteasma şi icoanele din locaşul de cult.

PUBLICITATE

După slujba de sfinţire, credincioşii prezenţi au avut posibilitatea să intre în Sfântul Altar pentru a se închina, iar mai apoi au participat la Sfânta Liturghie oficiată în apropierea locaşului de cult într-un spaţiu amenajat special pentru acest eveniment duhovnicesc al Cartierului Arhitecţilor.

La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurenţiu a rostit un cuvânt de învăţătură în care a explicat credincioşilor prezenţi rânduiala sfinţirii unei biserici, iar mai apoi a prezentat vieţile celor doi mari sfinţi ocrotitori ai locaşului de cult, îndemnându-i pe credincioşii din Cartierul Arhitecţilor să se roage mereu Sfântului Arhidiacon Laurenţiu şi Sfântului Andrei Şaguna pentru a primi ajutor şi mijlocire înaintea lui Dumnezeu, notează site-ul Mitropoliei Ardealului

„Am ales cele două personalităţi sfinte pentru a fi, împreună cu Sfântul Nicolae, ocrotitorii acestui sfânt locaş tocmai pentru jertfelnicia lor în ajutorul celor nevoiaşi. Ştim că Sfântul Ierah Nicolae şi-a împărţit întreaga avere ca s-o dobândească dincolo prin rugăciunea celor sărmani. Sfântul Laurenţiu a fost diacon la Roma, la jumătatea secolului al III-lea şi a fost pus de papa Sixt al II-lea să se ocupe de săraci, iar în vremea persecuţiei împăratului Valerian, L-a mărturisit pe Hristos împreună cu episcopul lui şi a fost ars pe grătar.

PUBLICITATE

Sfântul Ierarh Andrei Şaguna a făcut atât de mult bine neamului nostru încât a fost numit “Apostolul românilor din Ardeal”. A făcut o lucrarea misionară extraordinară, atât pe plan duhovnicesc, dar şi pe plan cultural şi educaţional”, a subliniat IPS Laurenţiu Streza.

FOTO: Mitropolia Ardealului

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT

Religie

Orbii „neascultători”

Redactia Sibiu 100%

Publicat

pe

Evanghelia duminicii de astăzi ne relatează vindecarea a doi orbi și a unui mut. Ceea ce surprinde în această pericopă, este cuvântul lui Iisus spus orbilor, și anume: „Vedeți, nimeni să nu știe!”.

Rezultatul: „Iar ei, ieșind, L-au vestit în tot ținutul acela” (Matei 9, 30-31).
Cu alte cuvinte, orbii vindecați, în loc să tacă, au făcut exact contrariul: au bătut toba, la toată lumea! Cum să înțelegem această „neascutare”, când știm că viața duhovnicească se bazează tocmai pe „ascultare”?

PUBLICITATE

Răspunsul nu este ușor de dat, dar totuși el există. Dacă analizăm întreaga lucrare a lui Hristos, constatăm că pe lângă ascultarea ierarhică, de jos în sus, există și o ascultare duhovnicească, de sus în jos. Adică ascultarea are un dublu sens: cei de jos trebuie să asculte de cei de sus, dar și cei de sus pot asculta de cei de jos, în virtutea iubirii și prețuirii celor supuși.

Așa vedem cum Hristos ascultă de femeia cananeiancă și din „pâinea fiilor” dă o fărâmitură și păgânilor. Tot așa, Hristos, ascultându-l pe sutaș, renunță să mai meargă în casa acestuia, și îi vindecă slujitorul „numai cu cuvântul”. Mai mult: pe aceștia îi ascultă, lăudându-i!

Prin urmare, o mare taină a vieții duhovnicești, este și ascultarea celor de sus față de cei de jos, așa cum a făcut Hristos. Este, poate, exact ceea ce lipsește astăzi conducătorilor noștri. După alegeri, cum ajung sus, „uită” să mai asculte de cei de jos, care i-au ales.

PUBLICITATE

Așa putem înțelege de ce orbii s-au făcut „neascultători”, pentru că ei s-au bazat pe faptul că Hristos poate să asculte și să înțeleagă dorința lor: aceea de a spune tuturor, cât bine le-a făcut Dumnezeu (Luca 8, 39).

De aceea Hristos nu i-a certat, pentru că a înțeles deplin, că în „neascultarea” lor, orbii și-au arătat deplina recunoștință față de binefăcătorul lor.

Pr. Conf. Irimie Marga

PUBLICITATE

CITEȘTE MAI MULT

Fapt Divers

FOTO: Lumina Sfântă de la Ierusalim a ajuns la Sibiu

Avatar

Publicat

pe

Sâmbătă seara, Lumina Sfântă de la Ierusalim a ajuns la Aeroportul Sibiu, de unde a fost preluată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. Mitropolitul Ardealului.

Acesta a oficiat o slujbă de mulţumire în Catedrala mitropolitană, iar mai apoi Sfânta Lumină a fost dăruită preoţilor din Sibiu şi împrejurimi pentru a fi oferită credincioşilor din parohii.

PUBLICITATE

“Sfânta Lumină pogorâtă astăzi în biserica de pe mormântul Mântuitorului Iisus Hristos a fost adusă în Sâmbăta Mare la Sibiu, prin eforturile fraţilor Mircea şi Sorin Leţiu. Sfânta Lumină a fost oferită la Aeroportul Internaţional din Sibiu Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, care a împărţit mai apoi Sfânta Lumină delegaţiilor din eparhiile sufragane Mitropoliei Ardealului, protopopilor, preoţilor şi credincioşilor prezenţi, în condiţii de siguranţă sanitară impuse de această perioadă de pandemie.

Sfânta Lumină a fost adusă apoi la Catedrala mitropolitană din Sibiu unde va fi împărţită credincioşilor la miezul nopţii. Ierarhul a oficiat o slujbă de mulţumire în Catedrala mitropolitană, iar mai apoi a împărţit Sfânta Lumină preoţilor din Sibiu şi împrejurimi veniţi să primească acest mare dar pentru a-l oferi la rândul lor credincioşilor din parohii”, informează site-ul Mitropoliei Ardealului.

FOTO: Mitropolia Ardealului

PUBLICITATE

CITEȘTE MAI MULT
PUBLICITATE
PUBLICITATE
PUBLICITATE

DELGAZ

PUBLICITATE

Subiecte

ULTIMA ORĂ

CELE MAI CITITE