Connect with us

Fapt Divers

3 răniţi grav şi 12 persoane rănite uşor în accidentele în care au fost implicaţi conducătorii de trotinete electrice în judeţul Sibiu

Avatar

Publicat

pe

Trei persoane rănite grav şi alte 12 rănite uşor. Este bilanţul accidentelor rutiere în care au fost implicați conducătorii de trotinete electrice de la începutul acestui an în judeţul Sibiu.

Astfel de la începutul lui 2021, la nivelul județului Sibiu s-au înregistrat 14 accidente rutiere în care au fost implicați, cu sau fără vinovăție, conducători de trotinete electrice. Accidentele s-au soldat cu rănirea gravă a 3 persoane și ușoară a altor 12.

Reprezentanţii IPJ Sibiu susţin că la doar 3 zile de la intrarea în vigoare a noilor modificări legislative, în municipiul Sibiu s-au produs două accidente rutiere în care au fost implicați conducători de trotinete electrice, accidente soldate cu rănirea a două persoane. Cauzele care au contribuit la producerea acestor accidente rutiere fiind necunoașterea noilor prevederi legale, mai precis cele privind schimbarea direcției de mers și coborârea de pe trotinetă și deplasarea pe lângă aceasta.

În urmă cu câteva zile, respectiv pe data de 6 octombrie, a intrat în vigoare Hotărârea de Guvern 1075 /2021 prin care se modifică și se completează Regulamentul de aplicarea al ordonanţei privind circulația pe drumurile publice. Principalele modificări legislative au avut drept scop crearea cadrului legal care reglementează circulația trotinetelor electrice pe drumurile publice.

PUBLICITATE

Principala completare a Regulamentul de aplicarea OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice prevede la art. 110 alin. (4) faptul că ,,Trotinetele electrice se conduc numai în aliniament pe drumurile publice. Schimbarea direcției de mers în cazul trotinetelor electrice se face prin deplasarea conducătorilor pe lângă acestea, cu respectarea regulilor privind circulația vehiculelor trase sau împinse cu mâna.”

Pentru desfășurarea fluentă și în siguranță a traficului rutier, recomandarea polițiștilor rutieri adresată conducătorilor de trotinete electrice este ca atunci când intenționează să schimbe direcția de mers să respecte regulile care intră în sarcina pietonilor, astfel după coborârea de pe trotinetă să circule pe trotuar pe lângă aceasta și să traverseze strada pe trecerile pentru pietoni sau în lipsa acestora, pe la colțul străzii.

Principalele reguli pe care trebuie să le respectați atunci când conduceți o trotinetă electrică:

– este interzisă conducerea unei trotinete electrice de către persoanele cu vârsta mai mică de 14 ani;

– minorii cu vârsta cuprinsă între 14 și 16 ani sunt obligați să poarte casca de protecție, însă sfatul polițiștilor rutieri este de a fi purtată de toate categoriile de vârstă;

PUBLICITATE

– pe timpul conducerii unei trotinete electrice este obligatoriu ca ambele mâini sa se afle pe ghidon;

– se interzice transportul pasagerilor pe trotinete electrice;

– este interzisă conducerea pe drumurile publice a unui astfel de vehicul de către persoane care se afla sub influența băuturilor alcoolice;

– este interzisă circulația pe trotuar, cu excepția cazului în care sunt amenajate piste pentru biciclete;

– folosiți pista pentru biciclete – subdiviziunea părții carosabile, a trotuarului ori a acostamentului sau pistă separată de drum, special amenajată, semnalizată și marcată corespunzător destinată numai circulației bicicletelor și trotinetelor electrice;

PUBLICITATE

– bicicletele, mopedele și trotinetele electrice care circulă pe drumurile publice trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente. Este interzisă circulația acestora pe timp de noapte fără aceste mijloace și dispozitive în stare de funcționare;

– dacă un drum este prevăzut cu o pistă pentru biciclete, bicicletele și trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista respectivă. În lipsa acestei piste, circulația trotinetelor electrice este permisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulația vehiculelor este de 50 km/h.

Nerespectarea normelor anterior menționate constituie contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între 580 – 725 lei, respectiv 870 – 1.160 lei.

PUBLICITATE
1 Comment

1 Comment

  1. Avatar

    DANIEL

    13 octombrie 2021 at 8:56 am

    E bine sa se faca o distinctie clara intre “pista” si “banda” pentru biciclete. Pista este cea din parcul Subarini, pe cand cea de pe carosabil este banda.

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ad
Ad
PUBLICITATE
PUBLICITATE

DELGAZ

Subiecte

ULTIMA ORĂ