2.4 C
Sibiu
joi, decembrie 12, 2024

Finalul tragic al unei etape a războiului. Rusia a decuplat Ucraina de la două treimi din accesul la mare și țintește Transnistria

Cele mai citite

Rusia a reușit să cucerească orașul Lisichansk, marcând astfel o victorie simbolică în lupta pentru invadarea Donbasului, regiune pe care Putin a vizat-o încă de la început și care lasă Ucraina fără acces la mare pe o lungime uriașă de frontieră.

După cucerirea Mariupol, care a fost ultimul oraș-port important la Marea Azov, apoi căderea Severodonețk și, acum, a Lisichansk, rușii închid complet, pentru moment, luptele pentru teritoriile din zona Lugansk și măresc culoarul Rusiei. Visul lui Putin de a lega zona Bolgorod – Novocearsk cu Transnistria este tot mai aproape de a deveni realitate și arată că, în ciuda slăbiciunilor și improvizațiilor tehnologice și de personal ale armatei ruse, forța acestei structuri militare a fost îndeajuns de mare încât să reziste unei armate ucrainene destul de numeroasă și susținută de țările occidentale substanțial cu arme și bani.

Armata Ucrainei s-a retras complet din Lisichansk pentru a evita alte pierderi materiale și umane, fiind concentrată acum pentru menținerea pozițiilor la limita frontierelor teritoriilor pierdute și păstrarea controlului în zona Harkov, unde rușii au fost respinși luna trecută, dar unde ar putea reveni acum, după ce a rezolvat problema în regiunea orașului Severodonețk. Războiul începe o nouă etapă, odată cu această cedare din Lisichansk, una de durată, pozițională, care va aduce și mai multe victime și pagube, de ambele părți.

1500 de km de acces la Marea Azov și Marea Neagră, capturat de Rusia

Ceea ce a rămas în urma acestui război, atât în cele două regiuni separatiste, cât și în restul teritoriilor cucerite de ruși nu este altceva decât dezastru, însă pentru Ucraina reprezintă o dublă catastrofă, deoarece pierde toate avantajele deschiderii la mare. Lungimea totală a litoralului pierdut de Ucraina, cu tot cu Crimeea, se apropie de 1500 de km, dintr-un total de mai puțin de 2000 de km, în linie dreaptă, inclusiv porturi importante, precum Mariupol, Berdeansk și zona Herson, la care se adaugă Sevastopol, din Crimeea.

Odesa, următoarea țintă a rușilor

În acest moment, Rusia va încerca, potrivit primelor analize militare, să reia încercările de atac în zona Nikoaliev, cu țintă Odesa, o zonă în care Ucraina își concentrează tot mai multe structuri militare și ajutoare primite de la NATO și Europa. În același timp, în nord-est, în zona Harkov, lucurile sunt departe de a se fi așezat, deoarece Rusia poate readuce în zonă trupele pe care anterior le-a dislocat în sud.

Dacă Rusia va începe o nouă ofensivă care are ca scop cucerirea ultimei fășii de teren care mai permite Ucrainei accesul la Marea Neagră, se anunță deja consecințe cel puțin la fel de dezastruoase pentru locuitorii acestor teritorii, dar și pentru zona în care se află Moldova, cu Transnistria. Aici, trupele rusești dislocate împreună cu separatiștii ruși ar putea reprezenta un pericol major pentru soldații ucraineni, ce ar putea fi prinși ca într-un clește, după modelul Severodonețk sau Lisichansk. Mai mult, Rusia a făcut

Slovacia trimite avioane Mig-19 în Ucraina

Singurele victorii de moment ale Ucrainei sunt pe Insula Șerpilor – unde a reușit să îndepărteze toate forțele rusești și este pe cale a de redobândi controlul asupra acestei zone din Marea Neagră – și în materie de armament suplimentar, după ce atât SUA, cât și vecinii din vestul țării, Slovacia și Cehia, au anunțat noi ajutoare militare.

Premierul Slovaciei, Eduard Heger, a anunțat că va livra aeronave Mig-29 urcainenilor, fiind prima țară care declară oficial că trimite avioane de luptă Ucrainei, pe fondul unui anunț comun cu Cehia, care va asigura Slovaciei protecția aeriană, până la achiziția de avioane F-16 de la americani. De asemenea, Slovacia a anunțat că ia în considerarea posibilitatea de a livra și tancuri Ucrainei, pentru a-i susține capacitatea de apărare.

Publicitate
Ultimele știri

Expoziție de hărți, din secolele XIX-XX, la Brukenthal

Vineri, 13 decembrie, ora 14:00, va avea loc în „Sala cu arcade”, Palatul Brukenthal, Piața Mare 4, Sibiu, vernisajul...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect