16.2 C
Sibiu
vineri, mai 17, 2024

Policlinica ASTRA. Un sfert de secol de „dependență” de starea de sănătate a comunității sibiene

Publicitate

spot_imgspot_imgspot_img

Publicitate

Cele mai citite
Publicitate

Interviu Dr. Olimpiu Florin Achim, manager Policlinica ASTRA Sibiu

Dr. Olimpiu Florin Achim e, dincolo de toate, o prezență si un profesionist la care nu doar sibienii râvnesc să ajungă atunci când au o problemă de sănătate, ci, de ani buni, mulți alți pacienți de prin județele limitrofe. De 25 de ani a pus bazele Policlinicii ASTRA, o inițiativă locală unde 70 de medici, dintre cei mai buni, își pun în lucru competența, experiența și creativitatea pentru a găsi cele mai bune soluții pentru fiecare pacient în parte.

Publicitate

Am vrut să știm cum e „să fii” Dr. Olimpiu Florin Achim. De aceea l-am rugat să ne deconspire câte ceva din cum e să faci performanță în actul medical, care e afecțiunea cea mai răspândită între sibieni și cum e să împlinești un sfert de secol de activitate, într-o piață concurențială deloc lipsită de provocări.

Publicitate
Dr. Olimpiu Florin Achim. Poză realizată de @photografescu

Garanția calității actului medical: pacienții care revin la ASTRA

Ce înseamnă Astra pentru sibieni?

Publicitate

Ne dorim să credeam că suntem una dintre primele opțiuni ale sibienilor în ceea ce privește serviciile medicale de sănătate private și o alternativă facilă la serviciile medicale de stat.

În acest context, care sunt particularitățile ce definesc conceptul Astra?

Printre criteriile principale care ne deosebesc de concurenții noștri este longevitatea și un portofoliu stabil de pacienți. Pacienții noștri sunt obișnuiți cu standardele serviciilor noastre și revin cu încredere.

Dacă ar fi să numiți pașii cei mai importanți care au construit Astra de astăzi, care ar fi aceștia?

Perseverența, păstrarea unui nivel crescut în ceea ce privește calitatea serviciilor medicale și înclinarea către nevoile pacienților.

Ce reprezintă pentru dvs. prezența de 25 de ani a Policlinicii Astra pe care o conduceți?

Pentru mine reprezintă recompensă cea mai valoroasă a efortului depus în ultimii 25 de ani, atât din postura de medic, cât și prin cea de coordonator al întregii activități. Este produsul muncii mele și a echipei pe care o conduc și, totodată, cel mai bun semn că muncă noastră este apreciată de către numărul mare de pacienți care ne vizitează.

De ce ar alege un sibian Policlinica Astra?

Calitatea serviciilor noastre cred că este primul motiv, dar un foarte important criteriu îl reprezintă și multidisciplinaritatea cu care abordăm nevoile pacienților. Și nu în ultimul rând, planul tarifar adaptat la piața locală.

Toți acești ani înseamnă muncă și, mai ales, muncă de calitate. Care a fost strategia de poziționare în topul preferințelor din comunitatea noastră?

Am perceput comunitatea sibiană că fiind foarte stabilă și marea majoritate a pacienților care ne-au călcat pragul atât pentru consultațiile medicale amănunțite, sau pentru multitudinea de investigații medicale auxiliare consultului, cât și pentru analizele de laborator, au revenit ulterior. Cred că am reușit să ne păstrăm actuali în ceea ce privește preferințele sibienilor atât de mult timp mai puțin datorită unei abordări ultrastrategice, cât mai ales din dorința de a oferi comunității sibiene servicii medicale de calitate.

Care sunt criteriile de atragere a partenerilor, cadre medicale, să facă echipă sub sigla Astra?

Încercăm să avem mereu o echipa medicală completă, să acoperim o arie cât mai vastă de servicii și ne dorim să avem în alcătuirea acesteia atât medici cu notorietate în comunitatea sibiană, cât și medici tineri și dinamici.

Poză realizată de @photografescu

Specializare în premieră pentru Sibiu: psihiatrie pediatrică

Care sunt specializările cele mai căutate de către pacienți?

Printre cele mai căutate specializări sunt ginecologia, cardiologia, dermatologia, dar și medicina internă și specializările din zona nutriției și a diabetului. Mare interes din partea pacienților există pentru toate specialitățile medicale pentru care avem contract cu CJAS, pentru că în felul acesta pacienții se pot bucura de servicii gratuite într-un mediu mult mai prietenos. Ceea ce aduce o valoare suplimentară serviciilor noastre este faptul că avem un laborator de analize propriu unde lucrăm probele pacienților în cel mai scurt timp posibil și putem corela rezultatele acestora cu celelalte investigații efectuate în cadrul policlinicii într-un mod eficient.

Aveți o specializare anume care se găsește doar la Astra?

Da, este vorba de psihiatria pediatrică, unde avem o colaborare cu un domn doctor, printre puținii medici din țară specializați în psihiatria pediatrică, dar cu un impact extrem de important asupra populației și implicit cu o adresabilitate foarte bună. Provocările din punct de vedere al psihiatriei infantile sunt foarte mari în societatea contemporană, de aceea specializarea e una tot mai solicitată.

Experiența atâtor ani de activitate medicală în rândul sibienilor, cel mai probabil v-a făcut să evaluați starea generală de sănătate a acestorar. Putem vorbi și despre anumite afecțiuni specifice zonei noastre?

Sibiul fiind un oraș cu un nivel economic ridicat, comportă la rândul său niște afecțiuni care sunt legate, în principal, de supra-alimentație. Derivată din această problemă este și obezitatea. Din punct de vedere metabolic, se întâlnesc foarte multe dislipidemii, adică colesterol și trigliceride crescute, care asociate cu hipertensiunea arterială și diabetul zaharat (știm că aceste afecțiuni sunt ale țărilor dezvoltate) generează, ca și comorbiditate, arteroscleroza. Cu toate complicațiile ulterioare: cardiopatia ischemică, accidentul vascular cerebral. Deci acestea sunt afecțiunile bunăstării și ale sedentarismului, din păcate.

Fiind în perioada sărbătorilor Pascale, am dori să știm care este părerea dvs. cu privire la alimentația din timpul Postului?

Este o alimentație benefică, dar cu condiția ca ingredientele folosite să fie proaspete. Ingredientele folosite în perioada de post cu conservanți poate atrage alte manifestări patologice, legate de starea ficatului sau de diverse alte afecțiuni. Un mare profesor de nutriție, care a fost și un mentor al nostru în facultate, domnul profesor Hâncu, de la Cluj, când a fost întrebat ce alimente să folosim din cele conservate, a răspuns: ”Cele cu perioada de valabilitate cea mai scurtă”.

Cum arată o zi ușoară? ”O zi care se termină la ora 17.00-18.00”

Ce v-a determinat să alegeți o carieră în domeniul medical?

Vă mărturisesc că în copilărie cochetam cu ideea, dar eram reținut, pentru că mi se părea un target foarte înalt. În perioada de gimnaziu mi s-au cristalizat gândurile și am început să cochetez din nou cu ideea. Am absolvit Liceul Octavian Goga, cu profilul chimie-biologie, ceea ce m-a ajutat foarte mult ulterior, pe mine și pe colegii mei. Și nu cred că greșesc dacă spun că din clasa mea, au absolvit medicina 24, din 32. Am avut profesori erudiți și extrem de aplecați asupra noastră.

Ulterior, cred că am început să devin pasionat de partea aceasta medicală. Iar din anul trei am început să fiu pasionat de ecografie. Posibilitatea de a te instrui în acest sector era una extrem de greoaie, deoarece în marele centru universitar Cluj erau maxim cinci ecografe în acea perioadă. Eu am început facultatea în 1985 și am terminat în 1991. Deci au fost anii aceia de comunism atroce, cu toate repercusiunile. După aceea s-a deschis piața, s-a deschis accesibilitatea noastră la formare profesională și am putut să ne formăm mai bine. Suntem o mână de sibieni, cinci-șase, care suntem membri fondatori ai Societății de Ultrasonografie, care s-a înființat în 1993 la Cluj.

Cum simțiți prezența Inteligenței Artificiale în medicină?

Va avea un impact extrem de mare, mai ales pe partea de imagistică, cu imagini fixe. Și aici mă refer la radiografiile standard, la rezonanță magnetică nucleară și la computer tomografie. Deoarece este stocată o parte foarte mare de informație, poți să stabilești niște criterii obiective, cu un indice de eroare mult mai redus decât la o ecografie care se desfășoară în timp real. Ecografia însă este examinator-dependentă într-o proporție foarte mare. Ține foarte mult de experiența examinatorului, și aceasta te ajută foarte mult la examenul clinic și ți-l completează. Pe lângă faptul că ai avantajul de a interacționa cu pacientul și a putea fi ghidat pentru a urmări anumite structuri, interacționând direct cu pacientul.

Care este raportul, în activitatea dvs, dintre medical și managerial?

Încerc să îmbin cât mai eficient aceste roluri și să aloc timp zilnic procesului de coordonare în cadrul policlinicii. Marea mea pasiune este medicina și cu ajutorul echipei mele reușesc să departajez suficient de bine aceste roluri și să le acord pacienților mei toată atenția și empatia necesară când mă aflu în cabinet, alături de ei. Sarcinilor de ordin administrativ încerc să le acord atenția cuvenită în afară cabinetului.

Cum ați defini o zi ușoară?

O zi care se termină la ora 17.00-18.00. Cu începere de la ora 8.00.

Cea mai mare parte a timpului o petreceți între pacienți, adică între oamenii cu probleme. Care sunt resorturile care vă ajută să vă păstrați echilibrul emoțional?

Încerc să îmbin perioadele de timp alocate vieții mele personale cu activitatea profesională. Și încerc, mai ales, să îmi satisfac pasiunile. Care nu sunt puține.

Ce pasiuni aveți?

Sport. Orice sport, dar cu precădere am jucat tenis de foarte mulți ani. Practic înotul, caiacul, snorkeling, drumeții montane, schi.

Poză realizată de @photografescu

„Plec în concedii, mă simt extraordinar, dar după două săptămâni îmi lipsește cabinetul”

Cum arată o zi obișnuită din activitatea dvs. și care e ziua din săptămână care vă dă dureri de cap?

După cum spuneam și mai devreme, prima parte a zilei o acord întotdeauna pacienților mei și încerc să rămân în rolul de medic atâta timp cât mă aflu în cabinet, fără să las să îmi fie perturbată atenția cu probleme de ordin administrativ. În a două parte a zilei aloc timp pentru a discuta cu echipa mea și de a lua decizii.

Cât e de ușor să fii doctorul Achim?

Mie mi se pare ușor, pentru că îmi place ce fac.

Cum vă feriți de rutină?

Am niște șabloane logice, niște etape când stabilesc diagnosticul. Dar să mă blazez, niciodată încă nu mi s-a întâmplat. Mi-am făcut chiar niște criterii de autoevaluare și am ajuns la concluzia că în momentul în care mă plictisesc, mă las. Dar pot să vă spun că plec în concedii, mă simt extraordinar, dar după două săptămâni îmi lipsește cabinetul.

Cum vă cultivați această energie, pasiune pentru ceea ce faceți?

Îmi aduc foarte mari satisfacții rezultatele profesionale. Și foarte mult mă încântă relația cu pacientul – copil. Ei sunt ca florile. Dacă îi tratezi, le menții starea de sănătate și mai vii cu niște suplimente, cu o dietă sănătoasă, cu un mediu familial propice, înfloresc! Și aceasta îți dă imboldul de a merge mai departe. De multe ori compasiunea și empatia legate de ei te copleșesc. Și cel mai greu lucru e să dai vești proaste. Te macină, te consumă, dar până la urmă trebuie să faci și asta. Și e un lucru greu.

Poză realizată de @photografescu

Policlinica ASTRA

  • Sediu 1: str. Grigore Alexandrescu, nr. 1
  • Sediul 2: str. Piața Prahova, nr. 16, ap. 17 A
  • Sediul 3: str. Gheorghe Dima, nr. 32

Programări la tel.: 0269.206.204 sau 0269.233.016 sau 0741.153.382

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate

Publicitate

spot_img

Publicitate

spot_img
Ultimele știri

FOTO: Clădire reabilitată din temelii și cabinete de terapie și recuperare medicală la CȘEI Mediaș

A fost semnat procesul verbal la finalizarea lucrărilor de modernizare a Centrului Școlar de Educație Incluzivă Mediaș.De vineri aproape...

Locuri de muncă

spot_img

Știri pe același subiect