Connect with us

Economie

Investiții de 500 de milioane lei pentru Comandamentul NATO Sibiu din Calea Dumbrăvii. Se demolează clădiri, se construiesc altele noi „cu un înalt grad de confort”

Gabriel Dogaru

Publicat

pe

Guvernul a aprobat un proiect al Ministerului Apărării Naționale (MApN) care prevede construirea sediului Comandamentului Corpului Multinațional de Sud-Est al NATO la Sibiu, investiție estimată la peste jumătate de miliard de lei și eșalonată pe 4 ani. Hotărârea vine la scurt timp după ce Parlamentul a aprobat scrisoarea președintelui Iohannis de înființare a acestui comandament.

Proiectul abrobat de guvern reprezintă, practic, investiția în unitatea militară din Calea Dumbrăvii din Sibiu, astfel încât ea să devină cartierul general al unui comandament la nivel de corp de armată al NATO, cu denumirea „Realizare infrastructură necesară Comandamentului Corpului Multinațional de Sud-Est în cazarma 562 Sibiu”. Potrivit descrierii investiției, “prin realizarea obiectivului de investiție imobiliară se va asigura baza necesară desfășurării în condiții optime a activităților de comandă și control NATO în regiunea Mării Negre”. România mai are centre de comandă NATO pe teritoriul ei, dar la niveluri mai mici, de divizie și de brigadă.  Comandamentul Corpului Multinațional de Sud-Est (Headquarters Multinational Corps South-Est/HQ MNC-SE) „trebuie să fie în măsură să îndeplinească, pe timp de pace, criză și conflict, funcțiile unui Comandament de componentă terestră (LCC) și să planifice, să coordoneze și să conducă în operații forțe naționale, precum și alte forțe aliate și/sau partenere primite în subordine”, se precizează în documentația MApN, potrivit Profit.ro.

PUBLICITATE

Ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, a explicat anterior: “Corpul Multinațional de Sud-Est de la Sibiu va asigura, alături de comandamentul de Divizie Multinațională de la București și Brigada Multinațională Sud-Est de la Craiova, o arhitectură de securitate esențială pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice”.

Investiția aprobată de guvern pentru Sibiu este estimată la peste 549 milioane lei și este eșalonată pe 4 ani. Proiectul presupune realizarea de construcții pe o suprafață de aproape 5 hectare, pe suprafața pe care există în acest moment unitatea militară și clădirile de pe Calea Dumbrăvii, în care au funcționat, până în această lună, și Tribunalul și Judecătoria Sibiu.

“Prin realizarea proiectului de investiție imobiliară, actualele construcții propuse pentru consolidare și reabilitare, noile construcții și infrastructura aferentă vor fi dimensionate, dispuse și dotate corespunzător funcțiunilor necesare și nevoilor personalului, respectând standardele, normele și legislația de specialitate din domeniu. Toate spațiile vor avea un nivel deosebit în ceea ce privește dotările și finisajele interioare, asigurându-se un grad înalt de confort impus de standardele NATO. Proiectul de investiție imobiliară va cuprinde lucrări de demolare clădiri, lucrări de construire clădiri, construcții cu instalațiile aferente, amenajări militare cu rol de protecție, împrejmuiri, drumuri, alei și platforme, devieri rețele existente și proiectare de noi rețele de apă, canalizare, termice, gaz etc, refacere și redimensionare de branșamente la rețelele de utilități publice, după caz”, se menționează în documentul de la guvern. Cazarma 562 Sibiu este situată ȋn Calea Dumbrăvii nr. 28-32 și beneficiază de alimentare cu energie electrică, energie termică, gaze naturale, canalizare și apă de consum, necesare funcționării în condiții normale, acestea fiind asigurate prin contracte cu furnizorii locali, precizează MApN.

PUBLICITATE

Potrivit documentelor prezentate de Profit.ro, vor fi demolate mai multe clădiri (magazie, remiză auto, sală de mese, punct control, stație CL, centrală termică, post trafo, depozite îngropate, garduri, rețele) și vor fi consolidate pavilioanele existente, unele din ele urmând a fis extinse, iar alte noi pavilioane vor fi construite: pavilion multifuncțional, recepție, corp de pază, pasarelă pietonală, gospodărie, locașuri de tragere, trei conexiuni subterane, gard de beton și metalic, terenuri de tenis și squash. Vor fi realizate noi drumuri de incintă, amenajări peisagistice și signalistică. Va fi realizată inclusiv o rețea de cablare de date și voce nouă, o protecție electromagnetică și noi rețele de utilități.

Teoretic, comandamentul ar trebui să fie funcțional în luna septembrie 2021, potrivit planurilor inițiale.

Vezi investițiile detaliate pe Profit.ro

PUBLICITATE

PUBLICITATE
Comentează

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Economie

Noi investiții imobiliare în Sibiu: cartier nou în vestul orașului și mall în Cisnădie

Gabriel Dogaru

Publicat

pe

Unul dintre investitorii în parcuri industriale din România, care are sediul principal în Sibiu, a anunțat că a vândut o parte din portofoliul de parcuri și va investi în spații rezidențiale, inclusiv în Sibiu.

Dezvoltatorul imobiliar Zacaria, care are sediul în Sibiu, a anunțat că a vândut patru parcuri logistice către unul dintre competitori, CTP, urmând ca fondurile obținute să fie reinvestite în spații rezidențiale, dar și comerciale.

„În ceea ce privește planurile noastre imediate, vom continua dezvoltarea de noi parcuri industriale, în primă fază în Sibiu și Pitești și, mai mult, vom accelera construcția ansamblurilor rezidențiale, având deja câteva terenuri pregătite. În același timp, infuzia de capital va fi direcționată și către noi linii de business pe care dorim să le deschidem în România, îndeosebi în sectorul de retail”, a declarat Jonathan Scifo Diamantino, CEO Zacaria.

PUBLICITATE

Compania a îânceput să deruleze mai multe investiții, între care una în Sibiu, într-un proiect rezidențial. „În ultimele luni am lucrat intens pentru a putea demara cât mai rapid trei proiecte rezidențiale, în Sibiu, Craiova și București. Eforturile au dat rezultate și suntem încântați că putem începe lucrările în perioada imediat următoare, astfel că vom scoate pe piață aproximativ 550 de apartamente la standardul de calitate demonstrat deja prin proiectele anterioare”, a mai spus șeful companiei.

Oficialul companiei mai spune că în ultimele luni s-a lucrat la trei proiecte rezidențiale care ar urma să fie demarate la Sibiu, Craiova și București. Dezvoltatorul va scoaste pe piață circa 500 de noi locuințe în perioada imediat următoare.

Proiectul din Sibiu va demara în luna octombrie și va cuprinde 3 blocuri și 121 de apartamente „în imediata vecinătate a viitorului spital județean”. Vânzările vor începe în aceeași lună.

PUBLICITATE

Zacaria intenționează să se extindă și în segmentul de spații comerciale, după ce achiziția și transformarea spațiului din zona Metro – Șos. Alba Iulia a fost una reușită. De data aceasta, planurile prevăd un mall deschis, similar cu cel dezvoltat în zona Hornbach de cei de la Oasis Retail.

„Compania a hotărât să dezvolte un nou proiect de tip strip mall, în centrul orașului Cisnădie. Securizând deja Lidl ca ancoră de food, dezvoltatorul intenționează să construiască două clădiri cu o suprafață închiriabilă de aproape 9.000 mp. Cisnădie Retail Park va reprezenta primul proiect de acest tip din oraș”, mai spun cei de la Zacaria.

„Ne dorim ca acest proiect să devină principalul centru de shopping și de relaxare pentru populația din Cisnădie”, a declarat Marius Moga, director de vânzări și marketing.

PUBLICITATE

CITEȘTE MAI MULT

Economie

Klaus Iohannis a semnat decretele privind numirea noilor miniștri interimari

Gabriel Dogaru

Publicat

pe

Monitorul Oficial a publicat decretele semnate de preşedintele Klaus Iohannis prin care se ia act de demisiile din Guvern ale reprezentanţilor USR PLUS, precum şi decretele pentru desemnarea miniştrilor interimari.

Lista decretelor semnate de Klaus Iohannis:

PUBLICITATE
 1. Decretul prin care se ia act de demisia lui Ilie-Dan Barna, viceprim-ministru, şi se constată încetarea funcţiei de membru al Guvernului
 2. Decretul prin care se ia act de demisia lui Cristian Ghinea, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, şi se constată încetarea funcţiei de membru al Guvernului
 3. Decretul de desemnare a lui Florin-Vasile Cîţu, prim-ministru, ca ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, interimar
 4. Decretul prin care se ia act de demisia lui Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, şi se constată încetarea funcţiei de membru al Guvernului
 5. Decretul de desemnare a lui Dan Vîlceanu, ministrul Finanţelor, ca ministru al Transporturilor şi Infrastructurii, interimar
 6. Decretul prin care se ia act de demisia lui Claudiu-Iulius-Gavril Năsui, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, şi se constată încetarea funcţiei de membru al Guvernului
 7. Decretul de desemnare a lui Virgil-Daniel Popescu, ministrul Energiei, ca ministru al Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, interimar
 8. Decretul prin care se ia act de demisia lui Ciprian-Sergiu Teleman, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, şi se constată încetarea funcţiei de membru al Guvernului
 9. Decretul de desemnare a lui Tanczos Barna, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, ca ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, interimar
 10. Decretul prin care se ia act de demisia Ioanei Mihăilă, ministrul Sănătăţii, şi se constată încetarea funcţiei de membru al Guvernului
 11. Decretul de desemnare a lui Cseke Attila Zoltan, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor publice şi Administraţiei, ca ministru al Sănătăţii, interimar.

CITEȘTE MAI MULT

Economie

Fitch Ratings: Criza politică din România reprezintă un risc la adresa consolidării fiscale

Redactia Sibiu 100%

Publicat

pe

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings avertizează că dizolvarea coaliţiei guvernamentale din România ar putea perturba eforturile de consolidare fiscală, care sunt cruciale pentru schimbarea perspectivei “negative” care în prezent este asociată ratingului “BBB minus” atribuit României.

“Fitch a afirmat în repetate rânduri că evoluţia finanţelor publice reprezintă principalul factor care influenţează ratingul României. O acţiune pozitivă de rating ar necesită încredere că autorităţile vor implementa planuri fiscale credibile care să stabilizeze raportul datorie guvernamentală/PIB pe termen mediu. Lipsa progreselor în implementarea refomelor, care să conducă la o creştere mai rapidă decât se preconizează a datoriei publice, ar putea conduce la o acţiune negativă de rating”, subliniază agenţia de evaluare.

PUBLICITATE

Fitch Ratings reaminteşte că USR-Plus a anunţat pe 7 septembrie că părăseşte coaliţia, în urma demiterii ministrului USR-Plus, Stelian Ion, din funcţia de ministru al Justiţiei pe 2 septembrie. Acest lucru lasă guvernul fără majoritate parlamentară.

“Agenda ambiţioasă de reforme a coaliţiei, ancorată în PNRR, s-a confruntat deja cu obstacole mari din cauza dificultăţilor în implementarea măsurilor în timpul pandemiei. Este incert cât de mult va fi capabil sau dispus să promoveze reforme sensibile în domeniile sănătăţii, salariilor, pensiilor şi justiţiei un guvern minoritar PNL sau un nou guvern condus de PSD. Acest lucru ar putea întârzia şi mai mult aprobarea de către Comisia Europeană a PNRR, lucru pe care Guvernul îl aştepta la până la finalul lunii septembrie”, susţine Fitch.

De asemenea, agenţia de evaluare subliniază că turbulenţele politice reprezintă un pericol la adresa perspectivelor fiscale.

PUBLICITATE

Guvernul de la Bucureşti avea în vedere reforme ambiţioase pe partea de venituri şi cheltuieli pentru a reduce deficitul sub 3% din PIB în 2024 de la 9,3% în 2020. Analiştii se aşteptau ca guvernul de la Bucureşti să propună o lege a salarizării unice şi o lege a pensiilor până la finele lui 2021 şi de asemenea a promis că va creşte gradul de colectare a taxelor şi va reduce deficitul de încasare a TVA.

“Însă în ultimele luni au fost făcute progrese reduse şi acum perspectiva unei implementări rapide s-a diminuat şi mai mult, chiar dacă PNRR ar putea servi ca ancoră politică. Un eşec pe traiectoria de reducere a deficitului avută în vedere este principalul risc la adresa prognozelor Fitch privind datoria”, avertizează agenţia de evaluare.

Următoarea revizuire a ratingului suveran al României este programată de Fitch pe 22 octombrie.

PUBLICITATE

Ratingul “BBB minus” atribuit în prezent României de Fitch este ultimul calificativ din categoria “investment grade”, o eventuală retrogradare cu o singură treaptă, posibilă având în vedere perspectiva “negativă”, ar duce ratingul României în zona “junk”, adică sub pragul recomandat investiţiilor. (AGERPRES)

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT
PUBLICITATE
PUBLICITATE
PUBLICITATE

DELGAZ

PUBLICITATE

Subiecte

ULTIMA ORĂ

CELE MAI CITITE