Connect with us

Contemporanart

Invitaţie la dans în Piaţa Mare, a doua zi de Paşti

Redactia Sibiu 100%

Publicat

pe

Teatrul de Balet Sibiu şi Casa de Cultură a Municipiului îi invită la dans pe iubitorii de frumos în Piaţa Mare, în a doua zi de Paşti, începând cu ora 17:00.

Acesta este modul pe care şi l-au ales balerinii de la Sibiu pentru a sărbători Ziua Internaţională a Dansului, marcată anual în lumea întreagă pe 29 aprilie: venind în mijlocul cetăţii şi în întâmpinarea spectatorilor, fideli sau aflaţi la prima astfel de experienţă. Actorii vor abandona pentru o zi înălţimea scenei, lăsându-se amestecaţi în peisajul citadin al centrului istoric, unde vor prezenta frânturi din spectacolele de balet cele mai iubite de public, invitându-i pe cei prezenţi să se alăture bucuriei dansului, în pauzele dintre reprezentaţii. Evenimentul va dura circa o jumătate de oră şi este deschis publicului de toate vârstele, cei mai încântaţi să participe fiind, desigur, copiii.

PUBLICITATE

“Ziua Internaţională a Dansului este sărbătorită în lumea întreagă pe 29 aprilie. Cu acest prilej, a doua zi de Paști, balerinii Teatrului de Balet Sibiu vor veni pentru o jumătate de oră în mijlocul spectatorilor, invitându-i să simtă magia muzicii și expresivitatea mișcării, bucuria de a dansa împreună pe nemuritoarele valsuri ale lui Johann Strauss”, precizează organizatorii pe pagina evenimentului.

Potrivit Agerpres, 29 aprilie a fost desemnată ca zi internaţională a dansului, în 1982, la iniţiativa Comitetului de Dans al Institutului Internaţional de Teatru (I.T.I.), principal partener al UNESCO în domeniul artelor spectacolului. Cu acest prilej este sărbătorit atât dansul ca formă de artă, cât şi fondatorul baletului modern, coregraful şi teoreticianul Jean Georges Noverre, născut la 29 aprilie 1727.

În 1760, maestrul coregraf francez şi-a publicat lucrarea “Lettres sur la danse et sur les ballets” (Scrieri despre dans şi balet), în care a definit dansul ca “o pictură plină de pasiuni, moravuri, obiceiuri”, ce poate constitui un exerciţiu de eliberare şi împlinire umană. Pentru Jean Georges Noverre şi urmaşii săi, „această artă, născută din geniu și bun gust, poate deveni frumoasă și variată într-un grad infinit“, fiindcă „atunci când muzica și dansul sunt în acord, magia lor cuprinde atât inima, cât și mintea.”

PUBLICITATE

PUBLICITATE
Comentează

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Contemporanart

O noua sectiune competitionala la „Este Film Festival”

Doina Alexandru

Publicat

pe

Organizatorii „Este Film Festival” anunta infiintarea unei noi sectiuni competitionale in cadrul festivalului. Este vorba despre o competitie dedicata scurtmetrajelor romanesti de fictiune. Evenimentul cultural se va desfasura in perioada 17-21 aprilie 2019

„Pentru ca sustinem filmul romanesc, organizam o sectiune competitiva pentru scurtmetraje romanesti de fictiune. Se pot inscrie cineasti profesionisti dar si studenti sau amatori. Premiul Sectiunii va fi in valoare de 2.000 de euro.”, anunta organizatorii.

PUBLICITATE

Cei interesati se pot inscrie pana la data de 15 februarie 2019. Durata filmelor trebuie sa fie de maxim 30 de minute si sa nu fi fost produse inainte de 2018-2019.

Festivalul are 5 sectiuni: „Best of Europe”, „Film Romanesc”, „Experiente”, „In Frame” si „CinExplorez.

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT

Contemporanart

Alexandra Badea aduce la FITS un megaspectacol dedicat Centenarului

Doina Alexandru

Publicat

pe

“Perfect compus” este unul dintre spectacolele etalon in ceea ce priveste programul FITS dedicat Centenarului Marii Uniri. Este o incursiune tulburatoare in viata personajelor pe o durata de…100 de ani.

“Avem multe proiecte dedicate Centenarului. Am creat cu Alexandra Badea un spectacol cu totul special “Perfect Compus”, care va avea premiera in festival la  Sala Studio, care surprinde existenta unei familii multietnice pe parcursul a 100 de ani. Pleaca de la un caz concret, o familie care ar fi trebuit sa se constituie si care pana la urma nu a avut loc intre un evreu si o romanca la inceput de secol. Ce a insemnat istoria acestei posibile familii pe parcursul celor 100 de ani cu toate peregrinarile, nu numai in Romania… e un spectacol absolut tulburator.”, spune Constantin Chiriac.

PUBLICITATE

Piesa ii are in centrul atentiei pe Radu si Vera, 2 tineri care, in incercarea de a rezolva un conflict familial ajung sa descopere istoria unei familii, a unei generatii, a unei natii.

“Perfect compus este un text ddespre urmele pe care le lasa istoria in noi, despre ura si lasitatea anilor `40, despre teroarea anilor 50, despre frica anilor de dupa, despre colaborari si, mai ales, despre cei care au rezistat.” spune Alexandra Badea.

Din distributia spectacolului fac parte Ioana Cosma, Ali Deac, Iustinian Turcu, Gabriela Pirliteanu, Fabiola Petri, Alexandru Malaicu, Oana Marin, Steffan Tunsoiu, Alin Turcu Emanuel Antonescu si Cristian Timbus.

PUBLICITATE

Piesa poate fi urmarita la Sala Studio a Teatrului National Radu Stanca in data de 16 iunie, incepand cu ora 15.00. Pretul unui bilet este de 30 de lei.

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT
PUBLICITATE
PUBLICITATE
PUBLICITATE

DELGAZ

PUBLICITATE

Subiecte

ULTIMA ORĂ

CELE MAI CITITE