Connect with us

Featured

Povestea unică a Isabelei: polițist, salvator SMURD și dansator de performanță

Raluca Buduşan

Publicat

pe

Dacă stai să te gândești, faptul că ai vise, înseamnă să proiectezi în viitor imaginea lor, iar Isabela Mihuțoiu a făcut asta din copilărie. A visat să fie medic, a ajuns voluntar în acordarea primului ajutor, ca jucării și-a dorit pistoale și telefoane, a ajuns polițist, a fascinat-o dansul după ce a văzut un film și a ajuns să danseze. Toate acestea o definesc astăzi și o alimentează, în primul rând sufletește. Poartă cu mândrie uniforma de om al legii și nu întoarce spatele nici celor mai grele provăcări. Este Agent de Ordine Publică în Ocna Sibiului de șapte ani, este voluntar SMURD de doi ani și practică dans sportiv încă din adolescență. Este tipul de polițist a cărui poveste merită citită și apreciată.

Isabela Mihuțoiu s-a născut în satul Rasova, comuna Bălești, un loc minunat din județul Gorj, „atunci când a plecat Ceaușescu… Sunt generația anilor 90”, după cum spune ea. A avut o copilărie frumoasă, fără telefon, într-o familie de oameni simpli care i-au oferit toată dragostea și sprijinul de care a avut nevoie. A cutreierat pământurile natale desculță, a mers mult pe jos, pentru că școala la care învăța era la 10 kilometri de casă, s-a bucurat de toate minunățiile satului românesc și a crescut firesc, cu dragoste de om și de țară. Școlile primare le-a făcut acasă, după care a urmat Școala de Subofițeri de la Câmpina. La Sibiu a terminat cursurile Facultății de Drept „Simion Bărnuțiu” și, de șapte ani, este polițist la Ocna Sibiului. Nu a visat să devină om al al legii, deși recunoaște că, de mică, iubea culoarea albastră și-și ruga părinții să-i cumpere pistoale de la bâlci. Dorea să se facă medic. „Toate păpușile mele erau pline de găuri și de apă, după injecțiile pe care le făceam”, povestește Isabela.

PUBLICITATE

Când a trebuit să aleagă facultatea la care urma să meargă, s-a îndreptat către litere, engleză – italiană, pentru că engleza deja o cunoștea, iar italiana îi era dragă. Deși a avut o medie de 9,69, nu a reușit să intre, pentru că, la Cluj, unde și-ar fi dorit să meargă, au fost foarte multe medii de 10. Ar fi vrut să se îndrepte către medicină, dar părinții au sfătuit-o să nu facă asta și, pentru că Isabela își dorea o carieră în care să ajute oameni, a decis să se facă polițist.

„Nu am visat să devin polițist, însă am învățat să iubesc meseria asta pe parcurs. Pe 2 mai împlinesc șapte ani de când am îmbrăcat uniforma, cu grad și cu drepturi depline. Acești ani au trecut foarte repede. Lucrez la Compartimentul Ordine și Siguranță Publică, Poliția Orașului Ocna Sibiului. Fac și teren, dar stau și la birou, la fel ca toți colegii, atunci când avem de făcut hârtii. Sincer, dacă l-aș întâlni pe cel care a inventat biroul, probabil i-aș spune vreo două”, povestește zâmbind Isabela.

Faptul că este femeie nu o împiedică să-și facă meseria ca la carte. Este sprijinită de colegi și recunoaște să sunt momente în care există și avantaje. Ea spune că până și cei care au probleme cu legea se comportă cât de cât adecvat atunci când ea este de față. Cu toate acestea, este un polițist pe care colegii ei se pot baza.

„Eu spun că depinde de tine să le dovedești că au pe cine se baza. Am observat de multe ori la intervenții că mulți dintre cei cu care intru în contact se opresc din a vorbi urât pentru că este o femeie acolo sau nu lovesc, pentru că sunt eu acolo. Acum depinde și de gradul de alcool, pentru că, de obicei, de la alcool pleacă totul”, povestește fata.

PUBLICITATE

Ca polițist, visul ei este de a ajunge la criminalistică. Visele există pentu a fi împlinite, iar până în momentul de față, Isabela a reușit cu mare parte dintre ele.

Practică medicina sub altă formă

Voluntar SMURD  a ajuns din dragostea ei pentru medicină. A văzut un anunț, în urmă cu doi ani, pe o pagină de socializare, prin care se anunța că este nevoie de voluntari. Nu a stat pe gânduri și s-a înscris. A urmat un curs, a dat un examen, a petrecut ore în sediul ISU ca să vadă cum merg lucrurile, iar apoi, în 2018, a urcat pe ambulanță.

„Sunt voluntar SMURD de doi ani, dar, paradoxal, primele cazuri grave le-am prins în timpul liber, în rochie, când eram ieșită la suc, pe plajă, la bronzat sau pe munte la ski. Trei oameni am resuscitat, iar doi s-au trezit din mâna mea. Nu vă pot descrie sentimentul pe care l-am simt în acele momente, efectiv nu pot”.

PUBLICITATE

Faptul că este voluntar la SMURD o ajută și în meseria de polițist. Se întâmplă ca polițiștii să ajungă primii la fața locului sau sunt cazuri de bătăi grave, și atunci Isabela este pregătită să acorde primul ajutor. Fata spune că este vital să știi ce ai de făcut în astfel de momente. Ești, practic, cel care poate face diferența dintre viață și moarte.

 

 

PUBLICITATE

Dansează cu mine

Dragostea pentru dans a descoperit-o în adolescență. Avea 16 ani când a văzut filmul „Dance with me” cu Vanessa Williams și Chayanne.

„Și acesta este un moment de care o să-mi amintesc mereu. Am fost fascinată de acest film, iar după ce l-am văzut, m-am apucat de dans. Inițial, m-am înscris la o școală de dans, apoi am fost autodidact și am exersat acasă. În scurt timp mi s-a propus să fiu instructor de dans și am acceptat. La 17 ani am avut primul meu loc de muncă, primul salariu. Aveam grupe de dans de la 3 și până la 80 de ani. Nu simțeam că muncesc. Aș fi făcut-o și fără bani”, spune tânăra polițist.

A venit apoi la Sibiu, unde și-a întâlnit și partenerul de dans pe care-l are astăzi, pe Vasi. La început a fost greu să se obișnuiască să danseze în doi, pentru că ea practicase dansul singură, fără partener. Astăzi, însă strălucesc împreună la concursuri locale, la evenimente și la petreceri, la care nu merge fără partenerul ei. Tot ce văzuse și o fascinase în acel film face acum parte din viața ei. Cunoaște foarte bine toate cele 10 dansuri tehnice (cinci latino și cinci clasice) și nu ratează nicio ocazie de a le dansa. Are și câteva premii I și II obținute la competiții locale. Diplomele și medaliile stau la loc de cinste acasă la Isabela.

PUBLICITATE

Cum reușește să le facă pe toate? Ei bine, Isabela este tânără, iar momentan pasiunile îi sunt familie, cu toate că meseria de polițist îi ocupă cea mai mare parte din timp. Nu îi este greu, pentru că știe cum să-și dozeze timpul. Dacă într-o zi ar fi obligată să renunțe la una dintre cele trei pasiuni, se gândește la dans, pentru că oricum de dansat o poți face oriunde, chiar în bucătărie, gătind sau făcând curățenie.

Colegii polițiști sunt mândri de ea. Mulți dintre ei au văzut-o dansând, iar alții au copiii la școala de dans a partenerului ei.

Isabela își amintește că a fost un copil încăpățânat, dar această încăpățânare s-a transformat, cu timpul, în determinare, fapt care a ajutat-o să devină ceea ce este astăzi. Nu este singură la părinți, mai are două surori, ea fiind cea mai mică, iar prin firile lor în familie s-a creat un echilibru.

PUBLICITATE

„ Am auzit cândva o vorbă frumoasă care spunea că este bine să ai trei copii. Unul pentru tine ca părinte, unul pentru societate și unul pentru Dumnezeu. Eu, cu siguranță, sunt copilul pentru societate. Îmi place foarte mult ceea ce fac, iar cea mai mare mulțumire pe care o am este atunci când ajut un om, indiferent de problemă și primesc un mulțumesc, domnișoară, să-ți dea Dumnezeu sănătate!, spus din tot sufletul. Am fost la multe scandaluri de unde am plecat cu oamenii împăcați. Nu am nevoie de mai mult”, spune fata.

Dacă o întâlniți în teren pe Isabela, să nu vă îndoiți nicio secundă de abilitățile ei. Are tăria și puterea unui om de acțiune, determinarea unui salvator și finețea unui dansator.

Isabela 1
Isabela 2
Isabela 3
Isabela 5

PUBLICITATE
PUBLICITATE
Comentează

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Administrație

HARTA Noi detalii despre închiderile de străzi din Sibiu, în „Săptămâna Europeană a Mobilității”

Gabriel Dogaru

Publicat

pe

Primăria Sibiu a revenit cu noi informații detaliate despre străzile din centrul Sibiului care vor fi închise în perioada 17 – 19 septembrie, adică în weekendul care urmează. Restricțiile vor fi valabile între 8.00 și 20.00.

Evenimentul care a condus la decizia închiderii unor artere de circulație din Sibiu este Săptămâna Europeană a Mobilității, o manifestare la nivel european în care s-a înscris și orașul nostru. Ea va fi marcată în Sibiu printr-o serie de evenimente stradale, la care sunt invitați toți sibienii.

Scopul principal al Săptămânii Europene a Mobilității este cel de descurajare a utilizării mașinii personale pentru transportul urban. Din acest motiv, accesul mașinilor pe unele străzi și în anumite parcări din centrul istoric va fi oprit, în zilele de 17,18 și 19 septembrie.

PUBLICITATE

Spațiile închise, de vineri, 17 septembrie, ora 08.00 până duminică, 19 septembrie, ora 20.00, vor fi:

  • Piața Schiller,
  • strada Arhivelor,
  • Piața Mică,
  • str. Mitropoliei, de la str. Tribunei până la str. Al. Odobescu
  • str. Al. Odobescu, de la str. Mitropoliei până la intersecția cu str. Konrad Haas
  • str. Cetății.
  • strada Centumvirilor.

Primăria spune că locuitorilor de pe străzile Mitropoliei și Cetății li se va permite accesul cu mașina către proprietăți. De asemenea, excepție vor face microbuzele electrice care circulă pe Linia Verde din centrul istoric, acestea fiind non-poluante și constituind o alternativă de deplasare.

De asemenea, strada Avram Iancu va fi închisă traficului între Piața Mare și intersecția cu str. General Magheru, dar doar sâmbătă, 18 septembrie, în intervalul orar  08.00 – 18.00.

închideri trafic Mobility Week

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT

Eveniment

Comuna Şeica Mică intră în carantină în următoarele două săptămâni

Avatar

Publicat

pe

Cu o incidenţă a cazurilor de COVID de 11,15 la 1.000 de locuitori, comuna Şeica Mică intră în carantină din această noapte şi până în 26 septembrie. În acest context, timp de două săptămâni, polițiștii și jandarmii sibieni vor fi mobilizați în misiuni specifice de verificare a măsurilor dispuse.

În această perioadă, pentru protecția locuitorilor, sunt realizate dispozitive eficiente care să prevină orice incident și care să intervină în cazul nerespectării măsurilor instituite. Se va acționa în sistem integrat atât la intrarea şi ieșirea din zona carantinată, cât și în interiorul acesteia pentru ca poliţiştii şi jandarmii să verifice dacă locuitorii respectă toate măsurile de protecție sanitară. În zona carantinată se instituie un filtru rutier la intersecția Drumului Naţional 14B cu Drumul Judeţean 142J.

PUBLICITATE

Conducătorii auto folosi două rute ocolitoare. Este vorba despre Drumul Naţional 14B Micăsasa – Drumul Judeţean 106B Mândra – Drumul Judeţean 107B – Drumul Naţional 14 Slimnic, respectiv Drumul Naţional 14B Micăsasa – Drumul Naţional 14 Copșa Mică.

“Scopul desfășurării acestor acțiuni este de a preveni și a limita răspândirea infecției cu noul coronavirus. Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu, adeverinţa eliberată de angajator sau o declaraţie pe propria răspundere cu precizarea intervalului orar necesar desfășurării activității.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, cetățenii sunt obligați să prezinte, la cererea reprezentanților autorităţilor abilitate, o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil.

PUBLICITATE

Declaraţia pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei/ gospodăriei/locului activităţii profesionale, motivul deplasării, data completării şi semnătura, precum și intervalul orar necesar desfășurării activității”, a precizat Elena Welter, purtătorul de cuvânt al IPJ Sibiu.

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT

Featured

Noi reguli pentru anul școlar, toți elevii intră în online la o incidență de peste 6 la mie

Avatar

Publicat

pe

Ministrul Educației și ministrul Sănătății au prezentat noile reguli care vor fi valabile în acest an școlar, conform Biziday.

Potrivit Ordinului aprobat de cele două ministere, în acest an școlar toate creșele, grădinițele și școlile își vor desfășura activitatea cu prezență fizică până la incidența de 6 la mie. Când incidența va fi mai mare, vor mai rămâne deschise doar creșele și grădinițele, toți ceilalți elevi, indiferent dacă sunt vaccinați sau nu, vor trece la cursuri online, cu excepția învățământului special.

PUBLICITATE

“După depășirea incidenței de 6 la mie, nu vor mai fi permise activitățile remediale. Ordinul este în formă finală și va fi semnat când CNSU ne va abilita pentru semnarea lui. Motivația pentru această decizie, are legătură cu limitările învățământului în sistem hibrid. Specialiștii în educație au recomandat să folosim mai degrabă învățământul online, decât cel hibrid. Inclusiv Consiliul Național al Elevilor a solicitat acest lucru.”, a transmis ministrul Educației.

De asemenea, sălile de clasă vor fi amenajate astfel încât să fie asigurată distanța dintre elevi de minim un metru. Purtarea măștii rămâne obligatorie în interior, iar autoritățile le recomandă pe cele de uz medical, chiar dacă sunt permise și măștile textile care să asigure acoperirea orificiilor nazale și a gurii. Sunt interzise orice alte dispozitive care înlocuiesc măștile, cu excepția vizierelor care sunt permise doar pentru cadrele didactice din învățământul special. Masca nu va fi obligatorie în curtea școlii, cu excepția festivităților de deschidere a anului școlar.

“Măsurile de prevenție se mențin, vorbim de distanțare, purtarea măștii la interior. Am recomandat purtarea măștii de tip medical, pentru că este standardizată. Am revenit asupra măsurii anterioare, măștile de tip textil pot fi purtate, dar trebuie să acopere corect fața. Vizierele pot fi folosite doar de către profesori și doar în învățământul special”, a declarat ministrul Sănătății.

PUBLICITATE

Dacă vor exista cazuri pozitive, elevii de la clasa pregătitoare până la clasa a VI-a, pot continua online timp de 14 zile, dar se poate reveni începând cu ziua a opta, prin testare rapidă, dacă rezultatele sunt negative. Pentru părinții care refuză testarea copiilor în cea de-a opta zi, elevii se vor întoarce la școală în ziua a 14-a. În ceea ce privește învățământul liceal și clasele mai mari de a VI-a, copiii care au fost vaccinați și au trecut prin boală, pot continua să învețe față în față, iar ceilalți copii trec în învățământ online, cu posibilitatea revenirii la școală din ziua a opta.

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT
PUBLICITATE
PUBLICITATE
PUBLICITATE

DELGAZ

PUBLICITATE

Subiecte

ULTIMA ORĂ

CELE MAI CITITE