Connect with us

Eveniment

ISU: Mall-ul din centrul Sibiului continuă să funcționeze în ilegalitate

Raluca Buduşan

Publicat

pe

Promenada Sibiu, mall-ul nou deschis în centrul orașului, continuă să funcționeze fără a avea autorizațiile necesare pentru a fi în legalitate. Reprezentanții ISU Sibiu au anunțat că, în momentul de față, există o anchetă în curs atât cu alte instituții ale statului, cât și individual. Pompierii au aplicat alte două amenzi pe lângă cele de la deschiderea oficială.

În urma incidentului petrecut în seara zilei de 27 noiembrie, când întregul mall a fost evacuat după ce s-a semnalat prezența unui miros suspect, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Sibiu au organizat o conferință de presă pentru a lămuri întreaga situație. În urma incidentului, cinci persoane, angajate în mall, au ajuns la spital. Este vorba despre doi agenți de pază, doi pompieri privați și o angajată din cadrul complexului comercial. Li s-a acordat primul ajutor și au fost transportate la urgențe. Alte victime nu au fost semnalate, iar pompierii au monitorizat situația întreaga noapte. Nu s-a mai înregistrat prezența niciunei substanțe

Ce s-a întâmplat de fapt?

PUBLICITATE

„O firmă specializată a făcut lucrări la instalația de răcire a unei părți din întreaga clădire și în special la frigiderele cu alimente perisabile, instalație care funcționează pe bază de CO2. Umblând acolo a fost o defecțiune la un robinet, ceea ce a permis scăparea în atmosferă a substanței. Au fost aproximativ 600 de kg, pentru că este sub forma refrigerată. A fost ceea ce a dus stările respective. Nu am identificat altă substanță cu tehnica pe care o avem în dotare. Am luat decizia evacuării clădirii, am izolat și am evacuat substanța”, a spus col. Laurențiu – Cosmin Balcu, inspector șef ISU.

În paralel cu măsurile de înlăturare a cauzelor care au dus la spitalizarea celor cinci persoane și la evacuarea mall-ului, pompierii au efectuat și măsuri de control, amendând operatorul economic pentru a doua oară cu 50.000 de lei pentru lipsa autorizației de securitate la incendiu și cu 5.000 de lei pentru neasigurarea identificării și monitorizării factorilor de risc. De asemenea, atât reprezentanții ISU, individual, cât și în colaborare cu alte instituții spun că fac anchete pentru a depista toate situațiile neconforme cu legislația.

Celelalte instituții care au fost prezente la evenimentele din seara zilei de 27 noiembrie au fost cei de la Inspectoratul Județean de Poliție și cei de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Sibiu.

PUBLICITATE

Întrebat de ce nu se ia decizia închiderii mall-ul până la remedierea tuturor problemelor, așa cum s-a întâmplat cu Casa de Cultură, când pompierii au închis instituția în urma unor nereguli, colonelul Balcu a explicat că nu este aceeași situație.

„La Casa de Cultură, în momentul sigilării, nu avea asigurată nicio măsură de prevenire și intervenție și mă refer aici la detecție, stingere, evacuare și așa mai departe. Nu exista nici măcar un aviz. Aici (n.r Promenada) nu avem aceeași situație și nu se poate include în aceeași speță. Măsurile, în mare parte, sunt luate. Sunt anumite probleme care nu pot genera autorizarea și care trebuiesc remediate și avem promisiuni verbale că săptămâna aceasta sau săptămâna viitoare sunt rezolvate, să fim chemați din nou la recepție, să le verificăm și să autorizăm, dacă toate lucrurile stau cum trebuie.

Problemele care nu permit autorizarea au fost subliniate de maiorul Lucian Trefaș, prim adjunct al inspectorului șef.

PUBLICITATE

„Neregula majoră în cazul mall-ului, în momentul acesta, este faptul că nu sunt finalizate lucrările pentru securitate la incendiu. Sunt anumite aspecte de detaliu și de finalizare, gen butoane de semnalizare, cum sunt lămpile de semnalizare a anumitor elemente de securitate la incendiu, care nu au fost încă instalate și asta presupune că nu este finalizată instalația din punct de vedere al funcționării. Noi am verificat instalațiile mari și toate sunt puse în funcțiune și funcționează”, a spus acesta.

Potrivit pompierilor, în momentul de față toate măsurătorile nu mai indică prezența unor substanțe, iar zona nu mai este în pericol. Cu toate acestea, zona rămâne în monitorizare, iar din acest punct de vedere nu mai sunt pericole. Rămâne ca celelalte instituții abilitate să decidă măsurile care se impun, în situația de față, pentru a evita producerea unei tragedii.

Întrebat dacă a întâlnit rea voință în ceea ce privește obținerea autorizației de securitate la incendiu, inspectorul șef ISU a răspuns că, din contră, au fost receptivi.

PUBLICITATE

„Nu este rea voință însă au pus puțin căruța în fața cailor, dacă îmi permiteți exprimarea mai puțin academică, în sensul că, părerea mea, au văzut interesul financiar în fața interesului de securitate al cetățenilor sau al clienților. Este o realitate și cred că trebuie să vorbim lucrurile reale nu să ne ascundem după deget și nu au terminat lucrările, deși au lucrat 24 din 24 de ore. Mai sunt multe detalii, iar unele depind de altele, inclusiv de contractare, de achiziție, de execuție și așa mai departe. Fiecare dintre noi a văzut că se mai muncește acolo și se mai fac lucrări, nu neapărat în domeniul securității la incendiu”, a mai spus Balcu.

Vă reamintim că cel mai nou mall al Sibiului a fost deschis, în 14 noiembrie, în centrul Sibiului, lângă podul Gării.

 

PUBLICITATE

Eveniment

4 paturi libere în Sibiu pentru pacienţii cu COVID. La nivel naţional mai sunt doar 12 paturi libere

Avatar

Publicat

pe

Sunt tot mai puţine paturi libere pentru pacienţii cu COVID în Sibiu şi la nivel naţional.  Sâmbătă, conform datelor existente în aplicația alerte.ms, la nivel național există 1.251 de paturi de ATI destinate pacienților Covid. De asemenea, 1.195 de paturi ATI sunt ocupate la nivelul întregii țări. În București sunt avizate de DSP 265 de paturi la ATI pentru pacienții de Covid-19.

La nivel național sunt libere 12 paturi ATI pentru pacienții bolnavi de Covid-19, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-COV-2, iar în București sunt 3 paturi libere la acest moment.

PUBLICITATE

Situația paturilor ATI neocupate destinate pacienților de Covid-19, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-COV-2, este următoarea: București-3, Constanța-2, Galați- 1, Harghita-2, Sibiu -4.

“Se lucrează în continuare pentru operaționalizarea și asigurarea personalului medical necesar pentru alte paturi ATI care vor fi disponibile în zilele următoare. Menționăm faptul că în procesul de operaționalizare a unor noi paturi ATI se pune accent pe cele destinate persoanelor care prezintă anumite condiții medicale și care sunt și confirmate cu SARS-COV-2 pentru că în aceste cazuri respectivii pacienți prezintă afecțiuni grave ce pot constitui comorbidități și sunt expuși unui risc mult mai mare”, transmit autorităţile.

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT

Eveniment

România a intrat în zona galbenă, iar Austria în zona roşie. Noua listă a ţărilor cu risc epidemiologic

Avatar

Publicat

pe

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat în ședința de joi, 23 septembrie, noua listă a țărilor/teritoriilor cu risc epidemiologic ridicat. Potrivit CNSU, Austria și Croația intră în zona roșie, iar în urma scăderii incidenței Grecia trece în zona galbenă.

România a trecut din zona verde pe lista galbenă europeană (întocmită de ECDC), ceea ce înseamnă că românii care călătoresc în țările europene vor putea fi supuși restricțiilor și exigențelor epidemice, funcție de politica fiecărei țări. Acestea se aplică, de principiu, doar persoanelor nevaccinate, dar există și cazuri în care și acestea vor fi obligate să se testeze. Cu o incidență medie de 2,3 la mie, România se regăsește acum în Zona Galbenă, alături de Belgia (2,4), Moldova (2,8), Bulgaria, Cipru și Grecia (toate cu 2,9).

PUBLICITATE

Astfel, în zona roșie au intrat Croația, Letonia, Austria, Bosnia Herțegovina, Noua Caledonie, Gibraltar, Saint Vincent și Grenadine și Curacao. În zona galbenă au intrat: din zona roșie, în urma scăderii incidenței: Grecia, Cipru, Norvegia Liechtenstein, Kazahstan, Azerbaidjan, Jamaica, Fiji, Sri Lanka, Jersey și Anguilla, iar din zona verde, în urma creșterii incidenței: Slovacia, Luxemburg, Groenlanda, Canada, Singapore și Sao Tome și Principe.

De asemenea, în zona verde au intrat: Portugalia, Islanda, Japonia, Monaco, Liban, Irak, Eswatini, Timorul de Est și Insulele Virgine Britanice.

Totodată, este crescută vârsta de la care sunt exceptați de la măsura carantinării și obigativității prezentării unui test RT-PCR copiii, de la 6 la 12 ani. Lista intră în vigoare duminică la miezul nopții.

PUBLICITATE

Zona roșie

Grenada 31.4
Bermuda 21.8
Dominica 17.6
Guam 14.0
Muntenegru 13.8
Israel 13.2
Mongolia 12.8
Serbia 12.4
Noua Caledonie 12.1
Suriname 10.2
Cuba 10.0
Polinezia Franceză 8.9
Saint Kitts si Nevis 8.5
Malaysia 8.3
Saint Lucia 8.0
Antigua si Barbuda 7.5
Georgia 7.3
Statele Unite ale Americii 7.1
Seychelles 6.9
Marea Britanie** 6.6
Slovenia 6.5
Costa Rica 6.4
Sint Maarten 6.2
Palestina 6.1
Botswana 5.5
Belize 5.4
Bahamas 5.3
Lituania 5.1
Bonaire, Saint Eustatius si Saba 4.7
Estonia 4.6
Barbados 4.2
Albania 4.2
Turcia 4.2
Gibraltar 4.1
Saint Vincent si Grenadine 4.1
Guyana 4.0
Insulele Virgine ale Statelor Unite 4.0
Insula Man 3.9
Aruba 3.9
Irlanda 3.7
Curaçao 3.7
Iran 3.6
Kosovo 3.6
Elveția 3.6
Croația 3.5
Macedonia de Nord 3.3
Letonia 3.2
Austria 3.2
Bosnia si Herțegovina 3.1
Brunei Darussalam 3.1
Maldive 3.0
Brazilia** 1.7
Africa de Sud** 1.1
Nepal** 0.5
India** 0.3

Zona galbenă

PUBLICITATE

Jersey 2.9
Armenia 2.9
Azerbaidjan 2.9
Grecia 2.9
Cipru 2.9
Bulgaria 2.9
San Marino 2.8
Jamaica 2.8
Norvegia 2.8
Thailanda 2.8
Insulele Turks si Caicos 2.8
Republica Moldova 2.8
Belarus 2.7
Kazahstan 2.7
Filipine 2.6
Belgia 2.4
Anguilla 2.3
Romania 2.3
Guatemala 2.3
Tunisia 2.3
Fiji 2.3
Libia 2.2
Liechtenstein 2.1
Capul Verde 2.1
Trinidad si Tobago 2.0
Groenlanda 2.0
Guernsey 2.0
Sri Lanka 1.9
Mauritius 1.9
Franța 1.8
Olanda 1.8
Federația Rusă 1.8
Honduras 1.8
Luxemburg 1.7
Sao Tome si Principe 1.7
Puerto Rico 1.7
Vietnam 1.7
Germania 1.6
Slovacia 1.6
Canada 1.6
Singapore 1.6

Zona verde

Liban 1.5
Portugalia 1.4
Irak 1.4
Suedia 1.4
Monaco 1.3
Insulele Virgine Britanice 1.2
Ucraina 1.2
Guineea Ecuatorială 1.2
Timorul de Est 1.1
Islanda 1.1
Mexic 1.1
Finlanda 1.1
Italia 1.1
Panama 1.1
Eswatini 1.0
Spania 1.0
Maroc 1.0
Emiratele Arabe Unite 1.0
Insulele Feroe 1.0
Australia 0.9
Malta 0.9
Andorra 0.9
El Salvador 0.9
Japonia 0.9
Danemarca 0.9
Iordania 0.9
Insulele Cayman 0.9
Argentina 0.7
Bahrain 0.7
Gabon 0.7
Qatar 0.6
Myanmar 0.6
Uruguay 0.6
Bolivia 0.5
Venezuela 0.5
Coreea de Sud 0.5
Cambodgia 0.5
Cehia 0.5
Ungaria 0.5
Benin 0.5
Laos 0.4
Montserrat 0.4
Columbia 0.4
Rwanda 0.4
Peru 0.4
Chile 0.3
Republica Dominicană 0.3
Burundi 0.3
Mauritania 0.3
Djibouti 0.3
Uzbekistan 0.3
Togo 0.2
Indonezia 0.2
Kuweit 0.2
Kârgâzstan 0.2
Etiopia 0.2
Polonia 0.2
Pakistan 0.2
Nicaragua 0.2
Ecuador 0.2
Bangladesh 0.2
Zimbabwe 0.2
Angola 0.1
Oman 0.1
Ghana 0.1
Paraguay 0.1
Kenia 0.1
Mozambic 0.1
Noua Zeelandă 0.1
Coasta de Fildeș 0.1
Siria 0.1
Egipt 0.1
Papua Noua Guinee 0.1
Guineea Bissau 0.1
Somalia 0.1
Algeria 0.1
Zambia 0.1
Congo 0.1
Haiti 0.0
Gambia 0.0
Senegal 0.0
Uganda 0.0
Afghanistan 0.0
Nigeria 0.0
Malawi 0.0
Yemen 0.0
Liberia 0.0
Burkina Faso 0.0
Eritreea 0.0
Mali 0.0
Taiwan 0.0
Niger 0.0
Sudan 0.0
Sierra Leone 0.0
Bhutan 0.0
Insulele Falkland (Malvine) 0.0
Arabia Saudită 0.0
Guineea 0.0
Madagascar 0.0
Tadjikistan 0.0
Camerun 0.0
Lesotho 0.0
Tanzania 0.0
Comore 0.0
Republica Democrată Congo 0.0
Republica Centrafricană 0.0
Wallis si Futuna 0.0
Insulele Mariane de Nord 0.0
Ciad 0.0
Sudanul de Sud 0.0
Republica Populară Chineză 0.0
Vatican 0.0
Insulele Marshall 0.0
Micronezia 0.0
Insulele Solomon 0.0
Vanuatu 0.0
Sahara de vest 0.0

PUBLICITATE

CITEȘTE MAI MULT

Eveniment

Florin Cîțu: Magazinele nu se vor închide la ora 18. Restricții în localitățile carantinate doar pentru persoanele nevaccinate

Avatar

Publicat

pe

Premierul Florin Cîțu anunță că magazinele se vor închide după ora 18 în localitățile cu incidența peste 6 la mie, în loc de 3 la mie cât este în prezent. De asemenea, premierul propune aplicarea restricțiilor în localitățile carantinate numai pentru persoanele nevacciante.

Prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat că, în ședința de guvern de astăzi vor fi modificate mai multe restricții care intră în vigoare în localitățile în care incidența depășește 3 cazuri la mia de locuitori.

PUBLICITATE

”Nu se vor închide magazinele la ora 18 peste 3 la mie, vom elimina această cerință. Vom merge pe 6 la mie. Iar eu am propus un lucru: în zonele carantinate, dacă ai certificat de vaccinare, noaptea poți ieși din casă. Nu mi se pare normal dacă te-ai vaccinat să ai restricționată activitatea.

Cei care s-au vaccinat nu pot fi restricționați pentru că unele persoane nu s-au vaccinat. Trebuie să mergem mai departe. Dacă ai certificat de vaccinare, poți să mergi mai departe, să-ți vezi de viață”, a mai spus premierul.

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT
Ad
PUBLICITATE
PUBLICITATE

DELGAZ

PUBLICITATE

Subiecte

ULTIMA ORĂ

CELE MAI CITITE