13.3 C
Sibiu
vineri, martie 29, 2024

Mediașul, mai sărac artistic: Emil Mureșan, Maestrul pânzelor de păianjen, a încetat din viață

Cele mai citite

Unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați artiști medieșeni a încetat din viață. Emil Mureșan, maestrul pânzelor de păianjen, a decedat sâmbătă, 24 noiembrie, la vârsta de 88 de ani. Nu mai puțin de 68 de ani i-a închinat artei, realizând lucrări memorabile, care i-au adus faima națională și internațională. De departe, tablourile din pânză de păianjen au făcut din Emil Mureșan un artist unic, care era vizitat în Mediaș de mii de turiști din țară și străinătate, dornici să admire tablourile atât de diferite față de ce admiraseră până atunci.
Emil Mureşan s-a născut în 5 noiembrie 1930, la Mediaş. A urmat cursurile şcolii primare şi a Şcolii de Arte şi Meserii în oraşul natal şi este absolvent al Şcolii Populare de Artă din Sibiu, secţia ceramică. S-a format ca decorator la o şcoală specială de artă şi design din Bucureşti, în anii 60. Este membru al Asociaţiei Artiştilor Sibieni (din 1995), membru fondator al Asociaţie Culturale „Mediaşul nostru” (2002), iar în anul 2004 a fost declarat cetăţean de onoare al Mediașului. Primele sale lucrări de sculptură au fost expuse la Mediaş în 1954, iar în anul 2010 Emil Mureşan a aniversat 60 de ani de activitate artistică prin expoziţia retrospectivă ”Natură și Fantezie”. Dintre lucrările de anvergură realizate de Emil Mureşan, pot fi admirate pe străzile şi în parcurile din Mediaş: Hora, Simbol pentru pace, Poartă de hotar, Adolescenţii, Ospitalitate pe Târnave, Păsările cetăţii, Bufniţele, Hansel și Gretel te măsoară.
„Monumentul Aviaţiei”, realizat din inox, a fost dezvelit de cosmonautul general Dumitru Prunariu la fosta Şcoală de Aviaţie din Mediaş. Alte lucrări ale artistului se află la Băile Ocna Sibiului – Floarea Ocnei, Agnita – Să ocrotim copiii; Săcelu, jud. Gorj – Omagiu lui Brâncuşi; Moşna – emblema comunei și bustul lui Stephan Ludwig Roth, Ospitalitatea satului; Brateiu – Obelisc pentru strămoşii saşi.
Maestrul Emil Mureșan a fost primul care a descoperit că pânza de păianjen poate fi transformată în artă. A „vizitat” multe poduri ale caselor vechi în căutarea materiei prime, pânza veche, groasă de păianjen, pentru nenumăratele sale tablouri realizate din acest neobișnuit material. A lucrat mai bine de cinci ani la tablouri folosind pânza de păianjen, fără a arăta nimănui. Prima expoziție cu astfel de lucrări a avut loc în anul 2001, cu ocazia unui festival din Mediaș. Tablourile au devenit rapid extrem de populare și artistul a fost invitat să expună la București. Originalitatea lucrărilor sale a fost recunoscută și de Cartea Recordurilor.
Emil Mureşan a restaurat emblema oraşului Mediaş, diverse elemente decorative de pe clădirile vechi ale Mediaşului şi a realizat în ceramică emblema comunei Moşna. O parte din lucrările sale sunt parte a expoziţiei permanente „Natură şi fantezie”, găzduită de Galeria de artă din Centrul Vechi al municipiului Mediaș.
De-a lungul impresionantei sale cariere artistul a participat la numeroase expoziţii, festivaluri, concursuri, tabere artistice din ţară şi străinătate (Festivalurile „Flori de mai”, „Cibinum”, „Cântarea României”, „Rapsodia Târnavelor”, „Meşteşuguri Vii”, Festivalul Revistelor din Banat şi Transilvania; Zilele Mediaşului, Ziua Unirii – Alba Iulia; expoziţii în Mediaş, Sibiu, Braşov, Bucureşti, Râmnicu Vâlcea, Miercurea Ciuc, Ocna Sibiului, Baia Mare, Băile Tuşnad, în Ungaria la Sopron).
De-a lungul vieții, Emil Mureşan a obţinut peste 80 de diplome culturale şi profesionale. Printre cele mai importante distincţii se numără Medalia „700 de ani de atestare documentară a orașului Mediaș” (1967); Meritul cultural clasa I (1972); Medalia de aur „Hermann Oberth” (1976); Diploma Ministerului Comerțului pentru activitate deosebită în domeniul reclamei (1990); Medalia de aur „740 de ani de atestare documentară a orașului Mediaș” (2002); Diplomă Cartea TV a Recordurilor (2003); Cetățean de onoare al orașului Mediaș (2005); Diploma de excelență pentru 50 de ani de activitate expozițională în domeniul artei, acordată de Asociația Culturală „Mediașul nostru” (2005); Diploma Consiliului Local Mediaș pentru activitate artistică deosebită (2006). A avut mai multe apariţii în presă şi chiar în literatură, fiind menţionat în volumele: „Tentaţia naturii” de Petre Ovidiu Dumbrăveanu (1972), „Şi cresc speranţele în noi” de Pavel Coruţ (2005).

spot_img
spot_img
Ultimele știri

FOTO: Copaci transplantați de pe o stradă din Sibiu. Artera a intrat în lucrări de modernizare

Lucrările de modernizare a străzii Marburg din cartierul Tineretului au început, anunță municipalitatea sibiană.Acestea includ relocarea rețelelor de utilități,...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect